Ухвала
від 26.09.2023 по справі 917/652/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Капітана Володимира Кісельова, 1, м. Полтава, 36000, тел. (0532) 61 04 21E-mail: inbox@pl.arbitr.gov.ua, https://pl.arbitr.gov.ua/sud5018/Код ЄДРПОУ 03500004

УХВАЛА

26.09.2023 Справа № 917/652/15

Суддя Господарського суду Полтавської області Ореховська ОО., при секретарі судового засіданні Кобець Н.С., розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи № 917/652/15, відкритої

за заявою Публічного акціонерного товариства комерційного банку "Приватбанк", м.Дніпро, ідент. код 14360570

до боржника Приватної виробничо-комерційної фірми "Прогрес", смт. Шишаки, вул.Будівельна, 7, ідент. код 21045596

про визнання банкрутом,

За участі представників учасників провадження - згідно протоколу

В судовому засіданні постановлено вступну та резолютивну частини даної ухвали відповідно до ст. 233 Господарського процесуального кодексу України. Зважаючи на те, що ухвали у справі про банкрутство, в яких вирішуються питання по суті, фактично є рішенням суду , повний текст ухвали суду буде виготовлено протягом 10 днів з дня проголошення вступної і резолютивної частин ухвали

ВСТАНОВИВ:

Постановою Господарського суду Полтавської області від 15.10.2015 (суддя Іванко Л.А.) Приватну виробничо-комерційну фірму "Прогрес" (далі по тексту - ПВКФ "Прогрес", боржник) визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру. Ліквідатором ПВКФ "Прогрес" призначено арбітражного керуючого Пічугіна Ігоря Вячеславовича (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого №321 від 26.02.2013 року) з наданням йому повноважень відповідно до вимог Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Провадження у справі перебуває на стадій ліквідації.

У зв"язку зі звільненням судді ОСОБА_1 з посади згідно протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 07.07.2023 для розгляду даної справи визначено суддю Ореховську О.О.

В ході розгляду справи суд встановив, що 09.07.2020 до господарського суду від ліквідатора Пічугіна І.В. надійшла заява за вих. № 01-21/72 від 06.07.2020 (вх. № 7257) про припинення його повноважень в якості ліквідатора ПВКФ "Прогрес" (а.с. 237 т. 5).

Розглянувши зазначену заяву арбітражного керуючого Пічугіна І.В. суд зазначає наступне.

Провадження у даній справі 917/652/15 про банкрутство ПВКФ "Прогрес" було порушено ухвалою Господарського суду Полтавської області від 23.04.2015 та здійснювалось за правилами, встановленими приписами Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у відповідній редакції.

21.10.2019 введено в дію Кодекс України з процедур банкрутства №2597-VIII від 18.10.2018, який в силу пункту 4 Прикінцевих та перехідних положень цього Кодексу, поширює свою дію на подальший розгляд справ про банкрутство незалежно від дати порушення (відкриття) провадження у таких справах, за винятком справ про банкрутство, які на день введення в дію цього Кодексу перебувають на стадії санації.

З дня введення в дію цього Кодексу визнано таким, що втратив чинність, зокрема, Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (Відомості Верховної Ради України, 1992, №31, статті 440 із наступними змінами).

Перехід від регулювання, передбаченого Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", до регулювання згідно з Кодексом України з процедур банкрутства, здійснюється негайно (безпосередня дія як спосіб дії в часі нормативно-правових актів) шляхом здійснення подальшого розгляду справ про банкрутство відповідно до положень цього Кодексу.

Таким чином, провадження у справі № 917/652/15 про банкрутство ПВКФ "Прогрес" здійснюється з урахування вимог Кодексу України з процедур банкрутства.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

За змістом п. 7 ч. 1 ст. 12 Кодексу України з процедур банкрутства, арбітражний керуючий користується усіма правами розпорядника майна, керуючого санацією, керуючого реструктуризацією, керуючого реалізацією, ліквідатора відповідно до законодавства, у тому числі має право подавати до господарського суду заяву про дострокове припинення своїх повноважень.

Частиною 4 ст. 28 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що арбітражний керуючий може бути відсторонений господарським судом від виконання повноважень розпорядника майна, керуючого реструктуризацією, керуючого санацією, ліквідатора, керуючого реалізацією за його заявою.

Отже, нормами Кодексу передбачено право арбітражного керуючого подати до господарського суду заяву про дострокове припинення своїх повноважень.

Водночас, питання щодо задоволення відповідної заяви вирішується судом у кожному випадку за результатами вивчення матеріалів конкретної справи з дослідженням всіх обставин, що зумовили подання відповідної заяви.

Досліджуючи наявні матеріали справи судом не встановлено обставин, які б унеможливлювали припинення повноважень арбітражного керуючого Пічугана І.В. в якості ліквідатора у даній справі.

З огляду на викладене, господарський суд прийшов до висновку, що заява арбітражного керуючого Пічугіна І.В. про припинення його повноважень в якості ліквідатора ПВКФ "Прогрес" за вих. № 01-21/72 від 06.07.2020 (вх. № 7257 від 09.07.2020) не суперечить приписам чинного законодавства, а тому, задовольняється судом.

За приписами ч. 1 ст.28 ч.1 Кодексу України з процедур банкрутства, арбітражний керуючий для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією, у разі відсторонення розпорядника майна або керуючого реструктуризацією, визначеного Єдиною судовою інформаційно-телекомунікаційною системою, від виконання повноважень, керуючий санацією, керуючий реалізацією та ліквідатор призначаються господарським судом за клопотанням комітету кредиторів.

Відповідно до п. 4 ч. 8 ст. 48 Кодексу України з процедур банкрутства, до компетенції комітету кредиторів належить прийняття рішення, зокрема, про звернення до господарського суду з клопотанням про призначення арбітражного керуючого, припинення повноважень арбітражного керуючого та про призначення іншого арбітражного керуючого.

Системний аналіз наведених норм свідчить, що прийняття рішення стосовно кандидатури арбітражного керуючого для виконання повноважень ліквідатора у справу про банкрутство віднесено до виключної компетенції комітету кредиторів у справі.

Відтак, комітет кредиторів ПВКФ "Прогрес" має запропонувати суду кандидатури арбітражного керуючого для виконання повноважень ліквідатора ПВКФ "Прогрес" .

15.09.2023 від арбітражного керуючого Пічугіна І.В. надійшло клопотання (вх. № 11543 від 15.09.2023), відповідно до якого арбітражний керуючий просить суд затвердити Звіт про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат у справі № 917/652/15 про банкрутство ПВКФ "Прогрес" станом на 26.09.2023 на загальну суму 219 025,49грн, у тому числі:

160 287,87грн - грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень ліквідатора,

58 737,62грн - витрати арбітражного керуючого в ліквідаційній процедурі за період з 01.11.2019 по 31.08.2023.

Розглянувши вищевказане клопотання, звіт арбітражного керуючого Пічугіна І.В. про нарахування та виплату основної грошової винагороди (а.с. 59-65 т. 8), здійснення та відшкодування витрат суд, встановив:

Відповідно до ст. 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", який діяв до 20.10.2019 включно та був чинний на час вчинення відповідних дій у процедурі банкрутства:

- Арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) виконує повноваження за грошову винагороду (ч. 1 ст. 115 Закону).

- Грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень керуючого санацією, ліквідатора складається з основної та додаткової грошових винагород.

Основна грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень керуючого санацією, ліквідатора визначається в розмірі двох середньомісячних заробітних плат керівника боржника за останні дванадцять місяців його роботи до введення господарським судом процедури санації боржника або відкриття процедури ліквідації банкрута за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень керуючого санацією або ліквідатора. Розмір основної грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання повноважень керуючого санацією, ліквідатора не може перевищувати десяти мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень.

Право вимоги основної грошової винагороди виникає в арбітражного керуючого в останній день кожного календарного місяця виконання ним повноважень керуючого санацією, ліквідатора (ч. 3 ст. 115 Закону).

- Витрати арбітражного керуючого, пов`язані з виконанням ним повноважень у справі про банкрутство, відшкодовуються в порядку, передбаченому цим Законом, крім витрат на страхування його відповідальності за заподіяння шкоди внаслідок неумисних дій або помилки під час виконання повноважень розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора, а також витрат, здійснення яких безпосередньо не пов`язане з виконанням ним повноважень у справі про банкрутство, і витрат, пов`язаних з виконанням таких повноважень у частині, в якій зазначені витрати, що перевищують регульовані державою ціни (тарифи) на відповідні товари, роботи, послуги чи ринкові ціни на день здійснення відповідних витрат або замовлення (придбання) товарів, робіт, послуг (ч. 4 ст. 115 Закону).

- Сплата грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого у зв`язку з виконанням ним повноважень у справі про банкрутство здійснюються за рахунок наявних у боржника коштів, одержаних у результаті господарської діяльності боржника, або коштів, одержаних від продажу майна (майнових прав) боржника (ч. 5 ст. 115 Закону);

- Кредитори можуть створювати фонд для авансування грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого. Формування фонду та порядок використання його коштів визначаються рішенням комітету кредиторів та затверджуються ухвалою господарського суду (ч. 6 ст. 115 Закону).

- Звіт арбітражного керуючого про нарахування і виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат доводиться кредиторам до відома та повинен бути схвалений або погоджений комітетом кредиторів.

Звіт про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за підсумками процедур розпорядження майном, санації, ліквідації подається арбітражним керуючим до господарського суду за п`ять днів до закінчення відповідної процедури, розглядається судом та затверджується ухвалою, що може бути оскаржена у встановленому порядку (ч. 7 ст. 115 Закону).

21.10.2019 введено в дію Кодекс України з процедур банкрутства №2597-VIII від 18.10.2018.

Згідно приписів Прикінцевих та перехідних положень цього Кодексу провадження у справі № 917/652/15 про банкрутство ПВКФ "Прогрес" здійснюється з урахування вимог Кодексу України з процедур банкрутства.

Порядок сплати грошової винагороди арбітражного керуючого та відшкодування його витрат, понесених під час виконання повноважень у справі про банкрутство, визначено положеннями статті 30 Кодексу України з процедур банкрутства.

Так, відповідно до ч.1 ст.30 Кодексу України з процедур банкрутства, арбітражний керуючий виконує повноваження за грошову винагороду. Грошова винагорода арбітражного керуючого складається з основної та додаткової грошових винагород.

В силу ч.2 ст.30 Кодексу України з процедур банкрутства, розмір основної грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень розпорядника майна або ліквідатора визначається в розмірі середньомісячної заробітної плати керівника боржника за останніх 12 місяців його роботи до відкриття провадження у справі, але не менше трьох розмірів мінімальної заробітної плати за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень.

Право вимоги основної грошової винагороди виникає в арбітражного керуючого в останній день кожного календарного місяця виконання ним повноважень.

Згідно зі ст. 43 Конституції України право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.

Отже, надання послуг арбітражного керуючого відбувається виключно на платній основі. Законодавством не передбачено випадків здійснення своїх повноважень арбітражним керуючим безоплатно.

Згідно ч.6 ст.30 Кодексу України з процедур банкрутства, арбітражний керуючий не менше одного разу на два місяці звітує про нарахування та виплату грошової винагороди арбітражного керуючого, здійснення та відшкодування його витрат на засіданнях зборів кредиторів (у справі про неплатоспроможність фізичної особи) чи комітету кредиторів (у справі про банкрутство юридичної особи), а в частині витрат, що стосуються заставного майна, - перед забезпеченим кредитором.

Звіт арбітражного керуючого про нарахування і виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат має бути схвалений зборами кредиторів (у справі про неплатоспроможність фізичної особи) чи комітетом кредиторів (у справі про банкрутство юридичної особи), а в частині витрат, що стосуються заставного майна, - забезпеченим кредитором.

Звіт про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за підсумками процедур розпорядження майном, санації, ліквідації, погашення боргів боржника подається арбітражним керуючим до господарського суду за п`ять днів до закінчення відповідної процедури, розглядається судом та затверджується ухвалою, що може бути оскаржена у встановленому порядку.

Як вбачається з матеріалів справи, ліквідатор Пічугін І.В. неодноразово ініціював проведення зборів комітету кредиторів ПВКФ "Прогрес", на порядок денний яких було винесено, зокрема, розгляд питання про схвалення звіту арбітражного керуючого про нарахування основної грошової винагороди та компенсації витрат за виконання повноважень ліквідатора ПВКФ "Прогрес". Проведення зборів комітету кредиторів було призначено на 10.03.2023, на 02.06.2023 та на 31.07.2023.

Копії повідомлень про проведення зборів комітету кредиторів з доказами їх направлення на адреси кредиторів наявні в матеріалах справи (а.с. 50, 52, 54 т. 8).

Кредитори у справі у визначений час на збори не з"явились, а тому збори кредиторів не відбулись, про було складно відповідні акти від 10.03.2023, від 02.06.2023 та від 31.07.2023 (а.с. 51, 53, 55 т. 8).

В подальшому ліквідатором банкрута Пічугіним І.В. ініційовано проведення 15.09.2023 зборів комітету кредиторів ПВКФ "Прогрес". На порядок денний зазначених зборів було винесено, зокрема, розгляд питання про схвалення звіту арбітражного керуючого про нарахування основної грошової винагороди та компенсації витрат за виконання повноважень ліквідатора ПВКФ "Прогрес" на 31.08.2023.

Копія повідомлення від 31.08.2023 за вих. № 01-21/104 про проведення зборів комітету кредиторів з доказами його направлення на адреси кредиторів наявні в матеріалах справи (а.с. 56 -57 т. 8).

Кредитори у справі у визначений час на збори не з"явились, а тому збори кредиторів не відбулись, про було складно відповідний акт від 15.09.2023 (а.с. 58 т. 8).

Суд зауважує, що нормами чинного законодавства про банкрутство встановлено право арбітражного керуючого на оплату наданих послуг, відшкодування понесених витрат, загальний порядок, умови, розмір та джерела оплати послуг та відшкодування витрат арбітражного керуючого у справі про банкрутство.

В той же час, з системного аналізу норм чинного законодавства про банкрутство вбачається, що суд при прийнятті рішень не пов`язаний лише з рішенням комітету кредиторів.

У зв`язку з цим, неприйняття комітетом кредиторів рішення щодо погодження (схвалення) звіту про нарахування і виплату грошової винагороди арбітражного керуючого, здійснення та відшкодування витрат не позбавляє господарський суд права розглянути його самостійно.

Проаналізувавши матеріали справи, поданий арбітражним керуючим Пічугіним І.В. Звіт про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат у справі № 917/652/15 станом на 26.09.2023, перевіривши наведенні ліквідатором розрахунки нарахувань грошової винагороди та витрат, господарський суд дійшов висновку, що клопотання арбітражного керуючого Пічугіна І.В. про затвердження звіту про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат у справі № 917/652/15 станом на 26.09.2023 на загальну суму 219 025,49грн є обґрунтованим, нормативно вмотивованим, а тому задовольняється судом.

Керуючись ст.ст. 28, 30, 60, 61 Кодексу України з процедур банкрутства, ст.234 Господарського процесуального кодексу України, суд,

УХВАЛИВ:

1. Задовольнити заяву арбітражного керуючого Пічугіна І.В. про припинення повноважень ліквідатора Приватної виробничо-комерційної фірми "Прогрес" за вих № 01-21/72 від 06.07.2020 (вх. № 7257 від 09.07.2020).

2. Відсторонити арбітражного керуючого Пічугіна І.В. від виконання обов"язків ліквідатора у справі № 917/652/15 про банкрутство Приватної виробничо-комерційної фірми "Прогрес".

3. Задовольнити клопотання арбітражного керуючого Пічугіна І.В. (вх. № 11543 від 15.09.2023) про затвердження Звіту про нарахування і виплату основної грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат у справі № 917/652/15 станом на 26.09.2023.

Затвердити Звіт арбітражного керуючого Пічугіна І.В. про нарахування і виплату основної грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат у справі № 917/652/15 станом на 26.09.2023 на загальну суму 219 025,49грн.

3. Комітету кредиторів у строк до 01.12.2023 запропонувати суду:

- кандидатуру арбітражного керуючого для виконання повноважень ліквідатора Приватної виробничо-комерційної фірми "Прогрес" (відповідне клопотання про призначення ліквідатором арбітражного керуючого, кандидатура якого була погоджена протокольним рішенням комітету), а також надати згоду останнього, на участь у даній справі;

- відповідний протокол зборів комітету кредиторів, на якому розглянуто питання щодо нової кандидатури Приватної виробничо-комерційної фірми "Прогрес".

4. Попередити комітет кредиторів, що при ухиленні від виконання вимог суду до них можуть бути застосовані заходи процесуального примусу у вигляді штрафу, передбаченого ст. 135 Господарського процесуального кодексу України.

5. Призначити справу до розгляду в судовому засіданні на 12.12.2023 на 11:00 год.

6. Явка представників кредиторів в судове засідання обов"язковою не визнається.

Роз`яснити учасникам справи право подати заяву про розгляд справи за їх відсутності

Всі письмові пояснення по справі та докази сторони мають право направити суду поштою або через підсистему «Електронний суд».

Учасники у справі про банкрутство мають право прийняти участь у судових засіданнях в режимі відеоконференції у порядку, визначеному ст. 197 ГПК України.

7. Копію ухвали надіслати кредиторам та арбітражному керуючому Пічугіну І.В.

8. Повідомити учасників справи про те, що вони можуть отримати інформацію у справі, що розглядається, на веб-сторінці офіційного веб-порталу судової влади у мережі Інтернет за адресою: pl.arbitr.gov.ua

Ухвала набирає чинності у строк та порядку, визначеному ст. 9 Кодексу України з процедур банкрутства та може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції в порядку та строки, встановлені ст. ст. 254-257 Господарського процесуального кодексу України.

Повну ухвалу складено та підписано 09.10.2023

Суддя О.О. Ореховська

СудГосподарський суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення26.09.2023
Оприлюднено20.10.2023
Номер документу114258407
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —917/652/15

Ухвала від 18.06.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ореховська О.О.

Судовий наказ від 09.05.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ореховська О.О.

Судовий наказ від 09.05.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ореховська О.О.

Ухвала від 09.04.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ореховська О.О.

Ухвала від 09.04.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ореховська О.О.

Ухвала від 21.02.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ореховська О.О.

Ухвала від 12.12.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ореховська О.О.

Ухвала від 26.09.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ореховська О.О.

Ухвала від 26.09.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ореховська О.О.

Ухвала від 13.07.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Ореховська О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні