Ухвала
від 18.10.2023 по справі 8/32
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013, тел. (0362) 62 03 12, код ЄДРПОУ: 03500111,

e-mail: inbox@rv.arbitr.gov.ua, вебсайт: https://rv.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"18" жовтня 2023 р. м.Рівне Справа № 8/32

Господарський суд Рівненської області у складі головуючої судді Бережнюк В.В.

розглянувши матеріали справи за заявою Фізичної особи-підприємця Фінгерт Олександра Ростиславовича

до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю "УкрТехноФос"

про визнання банкрутом

Секретар судового засідання Лиманський А.Ю.

Представники учасників справи до суду не з`явилися.

ВСТАНОВИВ:

Постановою Господарського суду Рівненської області від 02.04.2019 року, зокрема, затверджено звіт розпорядника майна Драгун І.І. про проведену роботу по справі № 8/32 про банкрутство ТОВ "УкрТехноФос". Припинено процедуру розпорядження майном Товариства з обмеженою відповідальністю "УкрТехноФос". Припинено повноваження розпорядника майна Товариства з обмеженою відповідальністю "УкрТехноФос" Драгун Ірини Іванівни. Визнано банкрутом Товариство з обмеженою відповідальністю "УкрТехноФос". Відкрито ліквідаційну процедуру Товариства з обмеженою відповідальністю "УкрТехноФос". Призначено ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю "УкрТехноФос" арбітражного керуючого Драгун Ірину Іванівну.

Ухвалою від 28.04.2020 р. продовжено строк ліквідаційної процедури та строк повноважень ліквідатора Драгун І.І. до 02 жовтня 2020 року.

Ухвалою від 03.11.2020 р. продовжено строк ліквідаційної процедури та строк повноважень ліквідатора Драгун І.І. до 02 квітня 2021 р.

Ухвалою від 30.11.2021 продовжено строк ліквідаційної процедури Товариства з обмеженою відповідальністю "УкрТехноФос" та строк повноважень ліквідатора Драгун Ірини Іванівни до 02 квітня 2022 року.

Ухвалою від 15.04.2022 продовжено строк ліквідаційної процедури Товариства з обмеженою відповідальністю "УкрТехноФос" та строк повноважень ліквідатора Драгун Ірини Іванівни до 02 жовтня 2022 року.

Ухвалою від 15.11.2022 продовжено строк ліквідаційної процедури Товариства з обмеженою відповідальністю "УкрТехноФос" та строк повноважень ліквідатора Драгун Ірини Іванівни до 02 квітня 2023 року.

Ухвалою від 18.04.2023 продовжено строк ліквідаційної процедури Товариства з обмеженою відповідальністю "УкрТехноФос" та строк повноважень ліквідатора Драгун Ірини Іванівни до 02 жовтня 2023 року.

02 жовтня 2023 року від ліквідатора (арбітражного керуючого) Драгун І.І. надійшло клопотання про продовження строку ліквідаційної процедури та строку повноважень ліквідатора на 6 місяців до 02 квітня 2024 року.

Ухвалою від 03.10.2023 розгляд клопотання призначено на 18 жовтня 2023 р. на 09:30 год.

Ліквідатор та інші представники учасників у справі у судове засідання не з`явилися. Про дату, час та місце слухання справи повідомлені належним чином. Явка учасників до суду не визнавалася обов`язковою.

При цьому, суд констатує, що поданих документів достатньо для розгляду клопотання арбітражної керуючої Драгун І.І.

Господарський суд, дослідивши матеріали справи та врахувавши обставини по справі, вважає за можливе продовжити строк ліквідаційної процедури боржника та строк повноважень ліквідатора, виходячи з наступного.

З 21.10.2019 року набув чинності Кодекс України з процедур банкрутства (Із змінами, внесеними згідно із Законами № 132-IX від 20.09.2019, № 145-IX від 02.10.2019), Прикінцевими та Перехідними Положеннями якого встановлено, що цей Кодекс набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через шість місяців з дня набрання чинності цим Кодексом. З дня введення в дію цього Кодексу визнані такими, що втратили чинність: Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (Відомості Верховної Ради України, 1992 р., № 31, ст. 440 із наступними змінами); Постанову Верховної Ради України "Про введення в дію Закону України "Про банкрутство" (Відомості Верховної Ради України, 1992 р., № 31, ст. 441).

Пунктом 4 Прикінцевих та Перехідних Положень Кодексу України з процедур банкрутства встановлено, що з дня введення в дію цього Кодексу подальший розгляд справ про банкрутство здійснюється відповідно до положень цього Кодексу незалежно від дати відкриття провадження у справі про банкрутство, крім справ про банкрутство, які на день введення в дію цього Кодексу перебувають на стадії санації, провадження в яких продовжується відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". Перехід до наступної судової процедури та подальше провадження у таких справах здійснюється відповідно до цього Кодексу.

Реалізація майна боржника здійснюється відповідно до вимог цього Кодексу, крім майна боржника, оголошення про продаж якого опубліковане до дня введення в дію цього Кодексу. У разі не продажу такого майна його подальша реалізація здійснюється відповідно до вимог цього Кодексу.

Відповідно до ст.2 Кодексу України з процедур банкрутства провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Відповідно до ст.58 Кодексу України з процедур банкрутства у випадках, передбачених цим Кодексом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін ухвалює постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру. Суд визначає строк, протягом якого ліквідатор зобов`язаний здійснити ліквідацію боржника.

Згідно з ч. 2 ст. 60 Кодексу України з процедур банкрутства ліквідатор виконує свої повноваження до завершення ліквідаційної процедури в порядку, встановленому цим Кодексом.

Згідно ч. 6 ст. 65 Кодексу України з процедур банкрутства ліквідатор виконує свої повноваження до внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань запису про припинення юридичної особи-банкрута.

Стаття 90 Кодексу України з процедур банкрутства визначає випадки при настанні яких господарський суд закриває провадження у справі про банкрутство, якщо: боржник - юридична особа не внесена до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань; юридичну особу, яка є боржником, припинено в установленому законодавством порядку, про що є відповідний запис в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань; у провадженні господарського суду є справа про банкрутство того самого боржника; відновлено платоспроможність боржника або погашені всі вимоги кредиторів згідно з реєстром вимог кредиторів; затверджено звіт керуючого санацією або ліквідатора в порядку, передбаченому цим Кодексом; до боржника після офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про його банкрутство не висунуто вимог; справа не підлягає розгляду в господарських судах України; господарським судом не встановлені ознаки неплатоспроможності боржника; в інших випадках, передбачених законом.

При цьому слід врахувати, що зазначена норма Закону не містить такої підстави для закриття провадження у справі про банкрутство, як закінчення строку ліквідаційної процедури.

Як вбачається з матеріалів справи, на засіданні комітету кредиторів боржника, що оформлене протоколом № 26 від 29 вересня 2023 року, вирішено для завершення ліквідаційної процедури звернутися до Господарського суду Рівненської області із клопотанням про продовження строку ліквідаційної процедури банкрута та строку повноважень ліквідатора на шість місяців.

Виходячи із системного аналізу положень Кодексу України з процедур банкрутства - поняття ліквідації, підстав та порядку її завершення, відповідно до яких, ліквідація банкрута це припинення суб`єкта підприємницької діяльності, визнаного господарським судом банкрутом, з метою здійснення заходів щодо задоволення вимог кредиторів шляхом продажу його майна, і яка закінчується не спливом строку ліквідаційної процедури, а завершенням продажу майна банкрута, завершенням розрахунків з кредиторами, затвердженням звіту ліквідатора і ліквідаційного балансу та внесенням до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців запису про припинення юридичної особи-банкрута.

Обов`язком ліквідатора є здійснення всієї повноти дій, спрямованих на виявлення та повернення активів боржника.

Господарський суд після заслуховування звіту ліквідатора та думки кредиторів постановляє ухвалу про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.

Так, законодавством передбачено певну сукупність дій, яку необхідно ліквідатору вчинити в ході ліквідаційної процедури, та перелік додатків до звіту ліквідатора, які подаються суду разом із зазначеним звітом та є предметом дослідження в судовому засіданні за підсумками ліквідаційної процедури; подання звіту та ліквідаційного балансу здійснюється ліквідатором за наслідком всіх проведених ним дій в ході ліквідаційної процедури.

При цьому, суд зазначає, що відповідно до ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, учасником якої є Україна, стосовно права кожного на розгляд його справи судом упродовж розумного строку. Критерії оцінювання розумності строку справи є спільними для всіх категорій справ (цивільних, господарських, адміністративних чи кримінальних). Це складність справи, поведінка заявника та поведінка органів державної влади (справа Кучерук проти України) (заява 2570/04).

Згідно п. 31 Рішення Європейського суду з прав людини від 01.02.2007р. у справі "Макаренко проти України" суд нагадує, що "розумний" строк проваджень має визначатись відповідно до обставин справи та наступних критеріїв: складність справи, поведінка заявника і компетентних органів та інтерес, який мав заявник у цьому спорі.

Згідно прецедентної практики Європейського суду з прав людини однією із складових справедливого судового розгляду в розумінні пункту 1 статті 6 є право на змагальне провадження; кожна сторона має знати про всі докази чи подання, які представленні або зроблені в цілях впливу на думку суду і коментувати їх (п. п. 23,31 та 33 рішення у справі "Лобо Мачадо проти Португалії" від 20.02.1996, п. 24 рішення у справі "Нідерост-Губер проти Швейцарії" від 18.02.1997, п. 42 рішення у справі "Кєроярві проти Фінляндії").

Відповідно до ст. 7 ГПК України правосуддя в господарських судах здійснюється на засадах рівності всіх юридичних осіб незалежно від організаційно-правової форми, форми власності, підпорядкування, місцезнаходження, місця створення та реєстрації, законодавства, відповідно до якого створена юридична особа, та інших обставин.

За приписами ст. 13 ГПК України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Беручи до уваги викладене, суд приходить до висновку, що розумним для розгляду даної справи є строк, що має забезпечити реалізацію процесуальних прав сторін у справі, повний, всебічний, об`єктивний розгляд справи та правильне вирішення господарського спору, з урахуванням ст.ст. 7, 13 ГПК України.

Враховуючи викладене та приймаючи до уваги те, що у встановлені Кодексом України з процедур банкрутства строки ліквідатору завершити процедуру ліквідації банкрута не вдалось, а суду не представлений ліквідаційний звіт та баланс банкрута, вбачається за необхідне продовжити строк ліквідаційної процедури банкрута та строк повноважень ліквідатора на шість місяців до 02 квітня 2024 року.

Заперечень щодо продовження строку ліквідаційної процедури Товариства з обмеженою відповідальністю "УкрТехноФос" та строку повноважень ліквідатора Драгун І.І. до суду не надходило.

Керуючись ст. 234 Господарського процесуального кодексу України, ст.ст. 58-67 Кодексу України з процедур банкрутства, суд -

УХВАЛИВ:

1. Продовжити строк ліквідаційної процедури Товариства з обмеженою відповідальністю "УкрТехноФос" та строк повноважень ліквідатора Драгун Ірини Іванівни до 02 квітня 2024 року.

2. Ліквідатору по завершенні строку ліквідаційної процедури подати суду звіт про свою роботу та ліквідаційний баланс банкрута.

3. Ухвалу направити всім учасникам провадження у справі.

4. Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://rv.arbitr.gov.ua/sud5019/.

Дана ухвала набирає законної сили 18 жовтня 2023 року та може бути оскаржена до Північно-західного апеляційного господарського суду відповідно до ст.ст.254-259 ГПК України, з урахуванням особливостей Кодексу України з процедур банкрутства.

Суддя Бережнюк В.В.

Дата ухвалення рішення18.10.2023
Оприлюднено20.10.2023
Номер документу114258458
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом Секретар судового засідання Лиманський А.Ю

Судовий реєстр по справі —8/32

Ухвала від 15.04.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Бережнюк В.В.

Ухвала від 18.10.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Бережнюк В.В.

Ухвала від 03.10.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Бережнюк В.В.

Ухвала від 02.05.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Бережнюк В.В.

Ухвала від 18.04.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Бережнюк В.В.

Ухвала від 05.04.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Бережнюк В.В.

Ухвала від 15.11.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Бережнюк В.В.

Ухвала від 19.10.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Бережнюк В.В.

Ухвала від 14.04.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Бережнюк В.В.

Ухвала від 03.04.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Бережнюк В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні