Ухвала
від 18.10.2023 по справі 526/3630/23
ГАДЯЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 526/3630/23

Провадження № 1-кс/526/668/2023

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 жовтня 2023 року слідча суддя Гадяцького районного суду ОСОБА_1 ,

з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

слідчого ОСОБА_3

розглянувши клопотання старшого слідчого СВ ВП №1 Миргородського РВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_4 про накладення арешту на майно у кримінальному провадженні №12023170560000649 від 11.10.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.286 КК України,

в с т а н о в и в:

16 жовтня 2023 року до Гадяцького районного суду звернувся старший слідчий СВ ВП №1 Миргородського РВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_4 з клопотанням про накладення арешту на майно у кримінальному провадженні №12023170560000649 від 11.10.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.286 КК України, вказуючи, що 11.10.2023 року до ВП №2 Миргородського РВП надійшло повідомлення від ОСОБА_5 , 1975 р.н., мешканки с. Сенча Миргородського р-ну про те, що 11.10.2023 о 09:53 за адресою: Миргородський район, м. Лохвиця, щойно сталось ДТП в сторону Сенчі поворот на об`їзній, потерпілі діти та дорослі. Авто Ланос і ДАФ. ШМД викликали самостійно. Виїздом на МП було встановлено, що водій автомобіля марки ЗАЗ ДЕО Ланос, д.н.з. НОМЕР_1 ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , їхав на автомобілі разом з пасажирами ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та, рухаючись автодорогою Т 1723 сполученням Лохвиця Вирішальне Лубни в напрямку с. Сенча Миргородського р-ну, не надав перевагу у русі вантажному автомобілю ДАФ д.н.з НОМЕР_2 з напівпричепом д.н.з НОМЕР_3 під керуванням ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , що призвело до зіткнення з вищевказаним ТЗ, внаслідок ДТП водій та пасажири автомобіля ЗАЗ ДЕО Ланос, отримали тілесні ушкодження та госпіталізовані до Лохвицької МЛ.

11.10.2023, за вказаним фактом, старшим слідчим ВП №1 Миргородського РВП ГУНП в Полтавській області внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань під №12023170560000649, з правовою кваліфікацією кримінального правопорушення за ознаками ч.1 ст.286 КК України.

11.10.2023в ході огляду місця ДТП слідчим виявлено та вилучено:

1) спеціалізований вантажний сідловий тягач марки DAF, модель 95 ХА 380, білого кольору, реєстраційний номер НОМЕР_2 з спеціалізованим напівпричепом самоскидом марки SCHWARZMULLER, модель SPA-3E, червоного кольору, реєстраційний номер НОМЕР_3 , на яких залишились сліди контакту з іншим транспортним засобом;

2) легковий автомобіль марки ЗАЗ-Daewoo, модель Lanos, зеленого кольору, реєстраційний номер НОМЕР_1 , на якому вчинено дане кримінальне правопорушення;

3) осип уламків транспортних засобів.

Після вилучення спеціалізований вантажний сідловий тягач марки DAF, модель 95 ХА 380, білого кольору, реєстраційний номер НОМЕР_2 з спеціалізованим напівпричепом самоскидом марки SCHWARZMULLER, модель SPA-3E, червоного кольору, реєстраційний номер НОМЕР_3 , у зв`язку з технічною неможливістю зберігати вантажні автомобілі на території ВП №2 Миргородського РВП ГУНП в Полтавській області передано під розписку представнику ТОВ Райз-схід та після описаної дорожньо-транспортної пригоди, зберігається за адресою: Полтавська область, Миргородський район, м. Лохвиця, вул. Аеродромна, 1/1.

Легковий автомобільмарки ЗАЗ-Daewoo,модель Lanos,зеленого кольору,реєстраційний номер НОМЕР_1 таосип уламківтранспортних засобівпісля описаної дорожньо-транспортної пригоди зберігається на території ВП №2 Миргородського РВП ГУНП в Полтавській області, за адресою: Полтавська область, Миргородський район, м. Лохвиця, вул. Гоголя,19.

Таким чином, за вказаних обставин до транспортних засобів, здійснено тимчасовий доступ відповідно до ч.2 ст.168 КПК України.

Спеціалізований вантажний сідловий тягач марки DAF, модель 95 ХА 380, білого кольору, реєстраційний номер НОМЕР_2 , відповідно до свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_4 належить: ТОВ Нафта-Оіл Плюс, місцезнаходження юридичної особи: Сумська область, с.Залужани, вул. Заводська, 11 (код юридичної особи 36467340), директор ОСОБА_11 ; спеціалізований напівпричеп самоскид марки SCHWARZMULLER, модель SPA-3E, червоного кольору, реєстраційний номер НОМЕР_3 , відповідно до свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_5 належить: ОСОБА_12 , жителька: АДРЕСА_1 ; легковий автомобіль марки ЗАЗ-Daewoo, модель Lanos, зеленого кольору, реєстраційний номер НОМЕР_1 , відповідно до свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_6 належить: ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , житель: АДРЕСА_2 .

Вказані транспортні засоби є матеріальними об`єктами, які містять відомості та можуть бути використані як доказ факту та обставин, що встановлюються під час кримінального провадження. Дані ТЗ є знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі сліди його вчинення, (механічні пошкодження), а тому вони мають значення для розкриття кримінального правопорушення та відповідно речових доказів у даному кримінальному провадженні. Крім цього з вказаними транспортними засобами під час досудового розслідування буде проведено ряд судових експертиз, таких як транспортно-трасологічних.

Зважаючи на вище викладене, спеціалізований вантажний сідловий тягач марки DAF, модель 95 ХА 380, білого кольору, реєстраційний номер НОМЕР_2 зспеціалізованим напівпричепомсамоскидом маркиSCHWARZMULLER,модель SPA-3E,червоного кольору,реєстраційний номер НОМЕР_3 талегковий автомобільмарки ЗАЗ-Daewoo,модель Lanos,зеленого кольору,реєстраційний номер НОМЕР_1 ,осип уламківтранспортних засобіввідповідно до ч. 1 ст. 98 КПК України є речовими доказами та відповідають критеріям, зазначеним у п.1 ч. 2 ст. 167 КПК України.

Слідчий в судовому засіданні клопотання підтримав, просив суд накласти арешт на спеціалізований вантажний сідловий тягач марки DAF, модель 95 ХА 380, реєстраційний номер НОМЕР_2 зспеціалізованим напівпричепомсамоскидом маркиSCHWARZMULLER,модель SPA-3E, реєстраційнийномер НОМЕР_3 талегковий автомобільмарки ЗАЗ-Daewoo,модель Lanos,реєстраційний номер НОМЕР_1 ,осип уламківтранспортних засобів,оскільки з ними необхідно проводити слідчі дії та призначити ряд експертиз.

Власники майна у судове засідання не з`явились, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином.

Розглянувши дане клопотання, долучені до нього матеріали, слідча суддя приходить до наступних висновків.

Відповідно до вимог ч.1 ст.171 КПК України, з клопотанням про арешт майна до слідчого судді, суду має право звернутися прокурор, слідчий за погодженням з прокурором, а з метою забезпечення цивільного позову - також цивільний позивач.

Відповідно до ч. 1 ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Відповідно до п. 7 ч. 2 ст.131КПК України передбачені такі види заходів забезпечення кримінального провадження, як арешт майна.

Відповідно до ч.1 ст.170КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст.170КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення: збереження речових доказів.

Відповідно до ч.2 ст.171КПК України у клопотанні слідчого, прокурора про арешт майна повинно бути зазначено: 1) підстави і мету відповідно до положень статті 170цього Кодексу та відповідне обґрунтування необхідності арешту майна; 2) перелік і види майна, що належить арештувати; 3) документи, які підтверджують право власності на майно, що належить арештувати, або конкретні факти і докази, що свідчать про володіння, користування чи розпорядження підозрюваним, обвинуваченим, засудженим, третіми особами таким майном; 4) розмір шкоди, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою, у разі подання клопотання відповідно до частини шостої статті 170 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 2 ст.173КПК України при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати: 1) правову підставу для арешту майна; 2) можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої статті 170 цього Кодексу); 3) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність (якщо арешт майна накладається у випадках, передбачених пунктами 3, 4 частини другої статті 170 цього Кодексу); 3-1) можливість спеціальної конфіскації майна (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 2 частини другої статті 170 цього Кодексу); 4) розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 4 частини другої статті 170 цього Кодексу); 5) розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження; 6) наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

Відповідно до ч. 1 ст.98КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Згідно ч. 4 ст.38КПК України орган досудового розслідування зобов`язаний застосувати всі передбачені законом заходи для забезпечення ефективності досудового розслідування.

Судом встановлено,що відомостіпро дануподію внесенідо ЄРДР11.10.2023 за №12023170560000649, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 286 КК України.

Постановою старшогослідчого СВВП №1Миргородського РВПГУНП вПолтавській області ОСОБА_4 від 11.10.2023 укримінальному провадженні№12023170560000649речовим доказомвизнано: спеціалізований вантажний сідловий тягач марки DAF, модель 95 ХА 380, реєстраційний номер НОМЕР_2 зспеціалізованим напівпричепомсамоскидом маркиSCHWARZMULLER,модель SPA-3E, реєстраційнийномер НОМЕР_3 , легковий автомобіль марки ЗАЗ-Daewoo, модель Lanos, реєстраційний номер НОМЕР_1 , осип уламків транспортних засобів.

Відповідно до ч.11 ст.170 КПК України,заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

Відповідно до п.1,2,5,6 ч.2 ст.173 КПК України при вирішенні питання про арешт майна слідча суддя врахувала:

1) правову підставу для арешту майна;

2) можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої статті 170 цього Кодексу);

5) розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження;

6) наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

Під час здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні № №12023170560000649 від 11.10.2023 встановлені обставини, які вказують на те, щовилучені11.10.2023 автомобілі та осип уламків транспортних засобів є такими, що зберегли на собі сліди кримінального правопорушення і відповідно до ст. 98 КПК України є речовими доказами у даному кримінальному провадженні.

Слідча суддя дослідила зазначені в клопотанні слідчого обставини та дійшла обґрунтованого висновку про те, що накладення арешту наавтомобілі та осип уламків транспортних засобів є необхідним тимчасовим заходом, оскільки постановою слідчого від 11.10.2023 року їх визнано речовими доказами в кримінальному провадженні, як такі, що зберегли на собі сліди злочину, в зв`язку з чим з метою виконання вимог процесуального забезпечення ідентифікації, виявлення, фіксування слідів діяння, що містять ознаки правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 286 КК України з метою заборони відчуження майна, є підстави накласти на них арешт.

Арешт майна з підстав, передбачених ч.2ст. 170 КПК України, по суті являє собою форму забезпечення доказів і є самостійною підставою для арешту такого майна (та на відміну від забезпечення цивільного позову та можливої конфіскації майна, як окремих правових підстав), не вимагає оголошення підозри в кримінальному провадженні і не пов`язує особу підозрюваного з можливістю арешту такого майна.

Приймаючи рішення про арешт майна слідча суддя виходить з того, що незастосування заходів забезпечення кримінального провадження у вигляді арешту цього майна може призвести до його зникнення, реалізації або настання інших наслідків, які можуть перешкодити забезпеченню виконання процесуальних рішень у даному кримінальному провадженні, оскільки зазначені у клопотаннітранспортні засоби та осип уламків транспортних засобів відповідають критеріям, зазначеним уст.98 КПК України.

Оскільки стороною кримінального провадження доведено необхідність накладення арешту на майно з метою збереження речових доказів, тому для прийняття процесуальних рішень, вважаю за необхідне накласти арешт на транспортні засоби: спеціалізований вантажний сідловий тягач марки DAF, модель 95 ХА 380, реєстраційний номер НОМЕР_2 зспеціалізованим напівпричепомсамоскидом маркиSCHWARZMULLER,модель SPA-3E, реєстраційнийномер НОМЕР_3 , легковий автомобіль марки ЗАЗ-Daewoo, модель Lanos, реєстраційний номер НОМЕР_1 , осип уламків транспортних засобів, вилучені під час проведення огляду місця події, так як зазначений захід забезпечення кримінального провадження відповідає завданням кримінального судочинства.

Разом з тим, вважаю за необхідне накласти арешт на сідловий тягач марки DAF, модель 95 ХА 380, реєстраційний номер НОМЕР_2 , який відповідно до свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_4 належить: ТОВ Нафта-Оіл Плюс та спеціалізований напівпричеп самоскид марки SCHWARZMULLER, модель SPA-3E, реєстраційний номер НОМЕР_3 , який належить ОСОБА_12 не на весь час досудового розслідування даного кримінального провадження та судового розгляду, а лише на час проведення експертних досліджень, з метою недопущення перешкод у здійсненні господарської діяльності товариства ТОВ Нафта-Оіл Плюс.

Керуючись статтями 131, 170-173, 309, 369-372 КПК України, слідча суддя,

у х в а л и л а:

Клопотання слідчого СВ ВП №1 Миргородського РВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_4 про накладення арешту на майно у кримінальному провадженні №12023170560000649 від 11.10.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.286 КК України задовольнити частково.

Накласти начас проведення експертнихдосліджень арештна майновилучене 11.10.2023 під часпроведення оглядумісця дорожньо-транспортноїпригоди,зокрема на спеціалізований вантажний сідловий тягач марки DAF, модель 95 ХА 380, білого кольору, реєстраційний номер НОМЕР_2 , відповідно до свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_4 належить: ТОВ Нафта-Оіл Плюс, місцезнаходження юридичної особи: Сумська область, с.Залужани, вул. Заводська, 11 (код юридичної особи 36467340), директор ОСОБА_11 (м.т.: НОМЕР_7 ); на спеціалізований напівпричеп самоскид марки SCHWARZMULLER, модель SPA-3E, червоного кольору, реєстраційний номер НОМЕР_3 , відповідно до свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_5 належить ОСОБА_12 , жительці АДРЕСА_1 (м.т. - відсутній), що полягає у позбавленні права на відчуження, розпорядження та користування вказаним майном (в тому числі з забороною проведення відновлювальних ремонтних робіт транспортних засобів).

Накласти на час досудового розслідування та до прийняття остаточних процесуальних рішень у кримінальному провадженні №12023170560000649 від 11.10.2023 арешт на майно вилучене 11.10.2023 під час проведення огляду місця дорожньо-транспортної пригоди: на легковий автомобіль марки ЗАЗ-Daewoo, модель Lanos, зеленого кольору, реєстраційний номер НОМЕР_1 , відповідно досвідоцтва прореєстрацію транспортногозасобу серії НОМЕР_6 належить ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,жителю АДРЕСА_2 (м.т.: НОМЕР_8 ) та на осип уламків транспортних засобів, що полягає у позбавленні права на відчуження, розпорядження та користування вказаним майном (в тому числі з забороною проведення відновлювальних ремонтних робіт транспортних засобів).

Місцем зберігання спеціалізованого вантажного сідлового тягача марки DAF, модель 95 ХА 380, білого кольору, реєстраційний номер НОМЕР_2 з спеціалізованим напівпричепом самоскидом марки SCHWARZMULLER, модель SPA-3E, червоного кольору, реєстраційний номер НОМЕР_3 , у зв`язку з технічною неможливістю зберігати вантажні автомобілі на території ВП №2 Миргородського РВП ГУНП в Полтавській області - визначити ТОВ Райз-схід за адресою: Полтавська область, Миргородський район, м. Лохвиця, вул. Аеродромна, 1/1.

Місцем зберігання легкового автомобіля марки ЗАЗ-Daewoo, модель Lanos, зеленого кольору, реєстраційний номер НОМЕР_1 та осипу уламків транспортних засобів - визначити ВП №2 Миргородського РВП ГУНП в Полтавській області за адресою: Полтавська область, Миргородський район, м.Лохвиця, вул. Гоголя, 19.

Підозрюваний, його захисник, інший власник або володілець майна, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання подається слідчому судді.

Ухвала про арешт майна виконується негайно слідчим, прокурором.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Полтавського апеляційного суду протягом 5-ти днів з дня її проголошення, а особами без виклику яких постановлено ухвалу протягом 5-ти днів з дня отримання її копії.

Повний текст ухвали складено 18 жовтня 2023 року.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудГадяцький районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення18.10.2023
Оприлюднено30.04.2024
Номер документу114260602
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —526/3630/23

Ухвала від 05.08.2024

Кримінальне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Максименко Л. В.

Ухвала від 24.07.2024

Кримінальне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Максименко Л. В.

Ухвала від 18.10.2023

Кримінальне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Максименко Л. В.

Ухвала від 16.10.2023

Кримінальне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Максименко Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні