Ухвала
від 18.10.2023 по справі 711/7452/23
ПРИДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Придніпровський районний суд м.Черкаси

Справа № 711/7452/23

Номер провадження 1-кс/711/2043/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 жовтня 2023 року м. Черкаси

Слідчий суддя Придніпровського районного суду м. Черкаси ОСОБА_1 , за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Придніпровського районного суду м. Черкаси клопотання старшої слідчої СУ ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу Черкаської обласної прокуратури ОСОБА_4 , у кримінальному провадженні №12022250000000095 від 20.04.2022, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України про продовження строку досудового розслідування, -

ВСТАНОВИВ:

Старша слідча СУ ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 звернулася до слідчого судді Придніпровського районного суду м. Черкаси з клопотанням, погодженим прокурором відділу Черкаської обласної прокуратури ОСОБА_4 , внесеним у кримінальному провадженні №12022250000000095 від 20.04.2022, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України про продовження строку досудового розслідування.

В обґрунтування клопотання зазначено, що в провадженні СУ ГУНП в Черкаській області перебувають матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12022250000000095 від 20.04.2022, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Так, до СУ ГУНП в Черкаській області надійшли матеріали УСР в Черкаській області ДСР Національної поліції України про те, що на території міста Умань та Уманського району Черкаської області посадові особи ПП "Уманьрембуд 2" (ЄДРПОУ 41041022) за попередньою змовою з посадовими особами Уманської міської ради організували злочинну схему заволодіння бюджетними коштами, спрямованими на будівництво ландшафтно-паркового комплексу.

07.09.2021 між відділом житлово-комунального господарства Уманської міської ради та ПП «Уманьрембуд 2» укладено договір підряду №257 по будівництву об`єкту: «Будівництво ландшафтно-паркового комплексу «Умань.Дружба.Єрусалим» в зоні зелених насаджень громадського користування вздовж русла річки Уманки м. Умань Черкаської області. Ціна договору становить 75 900 000 гривень.

Фактично тендерна закупівля проведена між двома підприємствами одного власника. Оперативним шляхом встановлено, що під час будівельних робіт використовується глина, яка видобувається на території гранітного кар`єру за адресою Уманський район, с. Піківець, вул. Уманська 154, що належить ТОВ «Уманський гранкар?єр», спецдозвіл на видобування глини у вказаного товариства відсутній.

З метою повного та неупередженого розслідування кримінального провадження, встановлення всіх обставин кримінального правопорушення, а також обставин зловживання службовим становищем, виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, отримано ухвали слідчих суддів Придніпровського районного суду м. Черкаси з дозволом на проведення тимчасового доступу до належним чином завірених копій документів щодо виконання вказаних договорів, які перебувають у володінні ПП «Уманьрембуд 2» та Уманської міської ради.

На підставі ухвали було проведено тимчасовий доступ та вилучено документи, що перебували у володінні Уманської міської ради.

В той же час, ухвала про тимчасовий доступ до документів ПП «Уманьрембуд 2» виконана не була, у зв`язку із чим, на підставі ухвали слідчого судді проведено санкціонований обшук за адресою місцезнаходження підприємства.

Крім того, в ході досудового розслідування отримано тимчасовий доступ та вилучено документи ТОВ «Гарант-Сервіс» щодо взаємовідносин з ПП «Уманьрембуд 2».

Отримано інформацію про рух коштів по рахункам ПП «Уманьрембуд 2», відкритими в АТ «Райфайзен Банк Аваль», та по рахункам ТОВ «Гарант-Сервіс», відкритими в АТ «Агропромсервіс Банк».

Слідча вказує, що в ході досудового розслідування не виявилось можливим встановити місцезнаходження та допитати посадових осіб ПП «Уманьрембуд 2», та в органу досудового розслідування наявна інформація про перебування останніх за кордоном з початку введення військового стану.

У зв`язку із зазначеним, свідками допитано ряд осіб, які можуть володіти інформацією щодо місцезнаходження останніх, однак такої інформації не отримано.

Крім того, допитано ряд колишніх працівників ПП «Уманьрембуд 2», які не володіють інформацією щодо проведення відповідних робіт, а також встановлення місцезнаходження посадових осіб ПП «Уманьрембуд 2».

Крім того, в якості свідків допитано колишніх працівників ПП «Уманьрембуд 2», які не надали інформації щодо обставин проведення робіт на об`єкті «Умань.Дружба.Єрусалим».

На запити направлені до відділу житлово-комунального господарства Уманської міської ради отримано копії додаткових документів щодо укладання додаткових договорів на виконання робіт по об`єкту «Умань.Дружба.Єрусалим».

В даному кримінальному проваджені, призначено будівельно-технічну експертизу проведення якої доручено експертам Черкаського НДЕКЦ, на вирішення яких поставлені наступні питання: Чи відповідають види, обсяги та вартість фактично виконаних будівельних робіт по об`єкту «Будівництво ландшафтно-паркового комплексу «Умань. Дружба. Єрусалим»» видам, обсягам та вартості робіт, що зазначені в актах приймання виконаних будівельних робіт, складених відповідно до договору будівельного підряду № 257 від 07.09.2021 укладеного між відділом житлово-комунального господарства Уманської міської ради та ПП «Уманьрембуд 2» (ЄДРПОУ 41041022) та додаткових угод? Якщо ні, то встановити всі розбіжності між виконаними роботами та між відділом житлово-комунального господарства Уманської міської ради та ПП «Уманьрембуд 2» (ЄДРПОУ 41041022) та додаткових угод, вказати у чому саме вони полягають, а також встановити, чи завищено у даному випадку обсяги та вартість фактично виконаних робіт, та на яку суму? Чи відповідають види, обсяги та вартість фактично виконаних будівельних робіт де об`єкту «Будівництво ландшафтно-паркового комплексу «Умань. Дружба брусаних» видам, обсягам та вартості робіт, що зазначені в актах приймання виконаних будівельних робіт, складених відповідно до договору будівельного підряду №389 від 14.12.2021 укладеного між відділом житлово-комунального господарства Уманської міської ради та ПП «Уманьрембуд 2» (ЄДРПОУ 41041022) та додаткових угод?. Якщо ні, то встановити всі розбіжності між виконаними роботами та роботами, внесеними до актів приймання виконаних будівельних робіт, складених відповідно до договору підряду № 389 від 14.12.2021, укладеному між відділом житлово-комунального господарства Уманської міської ради та ПП «Уманьрембуд 2» (ЄДРПОУ 41041022) та додаткових угод, вказати у чому саме вони полягають, а також встановити, чи завищено у даному випадку обсяги та вартість фактично виконаних робіт, та на яку суму?

Однак, від експерта отримано повідомлення про неможливість проведення судової експертизи, у зв`язку з ненаданням додаткових даних, що стало можливим через відсутність інформації про зберігання всіх документів підприємства та не проведення допиту посадових осіб.

В подальшому, в порядку ст. 40 КПК України, слідчим надано повторне доручення з метою встановлення місцезнаходження працівників ПП «Уманьрембуд 2», які можуть володіти інформацією про обставини кримінального правопорушення, осіб, які володіють інформацією щодо вчинення кримінального правопорушення, анкетні дані та місцеперебування інженера з кошторисної документації ПП «Уманьрембуд», встановити та допитати в якості свідка головного бухгалтера ОСОБА_5 , допитати в якості свідків осіб, яким відоме місце перебування головного бухгалтера ОСОБА_5 , та контактний номер телефону, місцезнаходження ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та вручити повістки про виклик для допиту у якості свідка. Наразі матеріали виконаного доручення не отримано.

20.10.2023 закінчується строк досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні.

Для проведення необхідних слідчих (розшукових) дій, у проведенні яких існує нагальна необхідність, зокрема встановлення місцезнаходження осіб, допитів свідків з числа працівників та посадових осіб ПП «Уманьрембуд 2», пошук та вилучення додаткових документів необхідних для проведення будівельно-технічної експертизи, допити у якості свідків осіб, які володіють знаннями та спеціалізацією щодо можливості видобутку корисних копали (глини) без відповідного дозволу, та отримання дозвільних документів, повторного призначення будівельно-технічної експертизи та ґрунтознавчої експертизи, а також проведення інших слідчих дій, необхідний термін не менший дванадцяти місяців.

Ініціатор клопотання вказує, що для повного, всебічного та неупередженого проведення досудового розслідування існує необхідність у допиті осіб, які, з урахуванням введеного воєнного стану в країні, перебувають за межами виконання посадових обов`язків працівників СУ ГУНП в Черкаській області, а також отримання ухвал про тимчасовий доступ до речей та документів, які також перебувають у володінні осіб та установ, зокрема, що розташовані поза межами міста Черкаси, та отримання висновку експерта.

Так, з урахуванням введеного воєнного стану в країні відсутня об`єктивна можливість оперативного виконання обов`язків покладених на орган досудового розслідування та проведення необхідного комплексу слідчих (розшукових) дій у встановлені законом строки, тому слідча, за погодженням із прокурором, звернулася до слідчого судді з даним клопотанням, в якому просила продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №12022250000000095, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 20.04.2022, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, до дванадцяти місяців, тобто до 20.10.2024.

В судове засідання слідча не з`явилася. Надала суду заяву про розгляд клопотання без її участі та без фіксації судового процесу технічними засобами, підтримала клопотання та просила суд його задовольнити.

Слідчий суддя, вивчивши клопотання та надані слідчим матеріали з кримінального провадження №12022250000000095 від 20.04.2022, приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч.ч. 1-2 ст. 219 КПК України, - строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить, зокрема, - вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжких злочинів (у даному випадку кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 191 КК України).

Частинами 1-4 ст. 294 КПК України передбачено, - якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу.

Згідно приписів ч. 4 ст. 294 КПК України строк досудового розслідування злочину може бути продовжений до трьох місяців, якщо його неможливо закінчити внаслідок складності провадження, до шести місяців - внаслідок особливої складності провадження, до дванадцяти місяців - внаслідок виняткової складності провадження.

У відповідності до ст. 295-1 КПК України у випадках, передбачених статтею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого. У клопотанні про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру зазначаються: 1) найменування (номер) кримінального провадження; 2) всі слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії, проведені під час кримінального провадження; 3) обставини, що перешкоджали здійснити інші необхідні процесуальні дії раніше; 4) строк, необхідний для проведення або завершення процесуальних дій; 5) інші відомості, що обґрунтовують необхідність продовження строку досудового розслідування. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання. При цьому слідчий, прокурор зобов`язані зазначити у відповідному клопотанні найкоротший строк, достатній для потреб досудового розслідування. Ухвала слідчого судді про продовження строку досудового розслідування повинна відповідати загальним вимогам до судових рішень, передбачених цим Кодексом, а також містити новий визначений строк досудового розслідування.

В судовому засіданні встановлено, що в провадженні СУ ГУНП в Черкаській області перебуває кримінальне провадження №12022250000000095 від 20.04.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України КК України.

Досудове розслідування здійснюється за матеріалами УСР в Черкаській області ДСР Національної поліції України про те, що на території міста Умань та Уманського району Черкаської області посадові особи ПП"Уманьрембуд 2" (ЄДРПОУ 41041022) за попередньою змовою з посадовими особами Уманської міської ради організували злочинну схему заволодіння бюджетними коштами, спрямованими на будівництво ландшафтно-паркового комплексу.

Так, слідством встановлено, що 07.09.2021 між відділом житлово-комунального господарства Уманської міської ради та ПП «Уманьрембуд 2» укладено договір підряду №257 по будівництву об`єкту: «Будівництво ландшафтно-паркового комплексу «Умань.Дружба. Єрусалим» в зоні зелених насаджень громадського користування вздовж русла річки Уманки, м. Умань, Черкаської області. Ціна договору становить 75 900 000 гривень.

Фактично тендерна закупівля була проведена між двома підприємствами одного власника. Оперативним шляхом встановлено, що під час будівельних робіт використовується глина, яка видобувається на території гранітного кар`єру за адресою Уманський район, с. Піківець, вул. Уманська 154, що належить ТОВ «Уманський гранкар?єр» та спендозвіл на видобування глини у вказаного товариства відсутній.

Виходячи з аналізу доданих до клопотання слідчого документів, встановлено достатньо даних, які свідчать про вчинення кримінального правопорушення, яке, відповідно до ст. 12 КК України, відноситься до категорії тяжких злочинів.

Підозра по даному кримінальному провадженню жодній особі не повідомлена.

На даний час органом досудового розслідування проведено наступні слідчі та процесуальні дії, а саме:

-отримано ухвали слідчих суддів Придніпровського районного суду м. Черкаси, з дозволом на проведення тимчасового доступу до належним чином завірених копій документів, щодо виконання вказаних договорів, що перебувають у володінні ПП «Уманьрембуд 2» та Уманської міської ради;

-у зв`язку з невиконанням ПП «Уманьрембуд 2» ухвали слідчого судді про надання тимчасового доступу до документів, було проведено санкціонований обшук за місцезнаходженням даного підприємства;

-отримано тимчасовий доступ та вилучено документи ТОВ «Гарант-Сервіс», щодо взаємовідносин з ПП «Уманьрембуд 2»;

-отримано інформацію про рух коштів по рахункам ПП «Уманьрембуд 2», відкритим в АТ «Райфайзен Банк Аваль» та по рахункам ТОВ «Гарант-Сервіс», відкритим в АТ «Агропромсервіс Банк»;

-допитано ряд свідків з метою з`ясування місця знаходження посадових осіб ПП «Уманьрембуд 2», які виявились безрезультатними;

-допитано колишніх працівників ПП «Уманьрембуд 2», щодо з`ясування місця знаходження посадових осіб підприємства та щодо обставин проведення робіт на об`єкті «Умань.Дружба. Єрусалим», які виявились безрезультатними;

-з відділу житлово-комунального господарства Уманської міської ради отримано копії додаткових документів щодо укладання додаткових договорів на виконання робіт по об`єкту «Умань.Дружба. Єрусалим»;

-призначено будівельно-технічну експертизу проведення, якої доручено експертам Черкаського НДЕКЦ, однак отримано повідомлення експерта про неможливість проведення судової експертизи у зв`язку з ненаданням додаткових даних;

-в порядку ст. 40 КПК України надано повторне доручення з метою встановлення місцезнаходження працівників ПП «Уманьрембуд 2», які можуть володіти інформацією про обставини кримінального правопорушення, осіб, які володіють інформацією щодо вчинення кримінального правопорушення, анкетні дані та місцеперебування інженера з кошторисної документації ПП «Уманьрембуд», встановити та допитати в якості свідка головного бухгалтера ОСОБА_5 , допитати в якості свідків осіб, яким відоме місце перебування головного бухгалтера ОСОБА_5 , та контактний номер телефону, місцезнаходження ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та вручити повістки про виклик для допиту свідком. Наразі матеріали виконаного доручення не отримано.

Слідча вказує, що здійснення досудового розслідування вказаного кримінального провадження ускладнюється тим, що на даний час неможливо встановити місце знаходження посадових осіб ПП «Уманьрембуд 2» та вилучити необхідні для проведення призначеної експертизи документів. За наявною у слідства інформацією, посадові особи товариства з початку введення воєнного стану виїхали за межі України та на даний час їхнє місце перебування органом досудового розслідування не встановлено

У зв`язку з вищевикладеним, закінчити досудове розслідування у визначені строки виявилось неможливим у зв`язку зі складністю провадження та необхідністю виконати слідчі (розшукові) та процесуальні дії, а саме:

- встановити місцезнаходження посадових осіб ПП «Уманьрембуд 2», допитати свідків з числа працівників та посадових осіб ПП «Уманьрембуд 2», виявити та вилучити додаткові документи, необхідних для проведення будівельно-технічної експертизи, допитати в якості свідків осіб, які володіють знаннями та спеціалізацією щодо можливості видобутку корисних копали (глини) без відповідного дозволу та отримання дозвільних документів, повторно призначити будівельно-технічну експертизу та ґрунтознавчу експертизу, виконати інші слідчі (розшукові) та процесуальні дії, необхідність у яких виникне під час досудового розслідування.

Отже, 20.10.2023 закінчується встановлений строк досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні, однак, завершити досудове розслідування до вказаного строку не виявилося можливим, оскільки, у кримінальному провадженні необхідно виконати ряд слідчих (розшукових) та процесуальних дії.

Таким чином, слідчий суддя вважає, що слідчим доведено, що вказані в клопотанні обставини, а саме: необхідність встановлення місцезнаходження посадових осіб ПП «Уманьрембуд 2», допит свідків з числа працівників та посадових осіб ПП «Уманьрембуд 2», виявлення та вилучення додаткових документів, необхідних для проведення будівельно-технічної експертизи, допит в якості свідків осіб, які володіють знаннями та спеціалізацією щодо можливості видобутку корисних копали (глини) без відповідного дозволу та отримання дозвільних документів, повторне призначення будівельно-технічної експертизи та ґрунтознавчої експертизи, виконання інших слідчих (розшукових) та процесуальних дій, необхідність у яких виникне під час досудового розслідування; - є суттєвими, та такими, що унеможливлюють завершення досудового розслідування та не свідчать про бездіяльність органу досудового розслідування і прокурора у проведенні досудового розслідування за вказаним кримінальним провадженням.

Враховуючи доводи слідчої, слідчий суддя вважає, що нею доведена необхідність в продовженні строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12022250000000095 від 20.04.2022, а тому приходить до висновку про задоволення клопотання та продовження строків досудового розслідування в даному кримінальному провадженні до 12 (дванадцяти) місяців, тобто до 20.10.2024.

Продовжуючи строк досудового розслідування до 12 місяців, слідчий суддя бере до уваги, що в органу досудового розслідування наявна інформація про виїзд посадових осіб ПП «Уманьрембуд 2» за межі України з моменту введення воєнного стану в країні (з 24.02.2022), а також те, що воєнний стан неодноразово продовжувався та на даний час продовжує діяти, а також зважає на те, що допит вказаних осіб є необхідним для встановлення всіх обставин кримінального провадження.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 219, 294, 295-1 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Клопотання старшої слідчої СУ ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу Черкаської обласної прокуратури ОСОБА_4 , у кримінальному провадженні №12022250000000095 від 20.04.2022, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України про продовження строку досудового розслідування - задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №12022250000000095, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 20.04.2022, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, до дванадцяти місяців, тобто до 20.10.2024.

Копію ухвали вручити учасникам кримінального провадження.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення18.10.2023
Оприлюднено20.10.2023
Номер документу114261575
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —711/7452/23

Ухвала від 18.10.2023

Кримінальне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Старікова М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні