Ухвала
від 06.10.2023 по справі 761/36441/23
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/36441/23

Провадження № 1-кс/761/23562/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 жовтня 2023 року слідчий суддя Шевченківського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участі: прокурора ОСОБА_3 , підозрюваного ОСОБА_4 , захисника ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання прокурора Шевченківської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_3 про продовження строку дії покладених на підозрюваного обов`язків, які діють під час запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 уродженця с. Нагірна Жашківського району Черкаської області, громадянина України, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , та проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , підозрюваного у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 42022102100000201 від 15.11.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191, ч. 1 ст. 366, ч. 5 ст.191, ч. 2 ст. 366, ч. 4 ст. 368-4, ч. 3 ст. 358, ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 191, ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 191 КК України, -

встановив:

Прокурор Шевченківської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_3 звернувся до Шевченківського районного суду м.Києва з клопотанням про продовження строку дії покладених на підозрюваного обов`язків, які діють під час запобіжного заходу у вигляді домашнього арештуу кримінальному провадженні № 42022102100000201, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 15.11.2022, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191, ч. 1 ст. 366, ч. 5 ст.191, ч. 2 ст. 366, ч. 4 ст. 368-4, ч. 3 ст. 358, ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 191, ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 191КК України.

Клопотання мотивовано тим, що Шевченківською окружною прокуратурою міста Києва здійснюється процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні №42022102100000201, розпочатого 15.11.2022 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191, ч. 1 ст. 366, ч. 5 ст.191, ч. 2 ст. 366, ч. 4 ст. 368-4, ч. 3 ст. 358, ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 191, ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 191 КК України.

Досудовим розслідування встановлено, що відповідно до Положення комунальної організації «Київмедспецтранс» (у редакції розпорядження виконавчого органу Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація) від 21.02.2020 № 311):

п. 1.1. Комунальна організація «Київмедспецтранс» є бюджетною (неприбутковою) організацією, що заснована на комунальній власності територіальної громади міста Києва, віднесена до сфери управління виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

Власником Організації є територіальна громада міста Києва, від імені якої виступає Київська міська рада.

п. 1.2. Організацію утворено рішенням Київської міської ради від 13 листопада 2013 року № 444/9932 «Про питання діяльності Державної організації медичного автотранспорту м. Києва («Київмедавтотранс»)» шляхом перетворення з Державної організації медичного автотранспорту м. Києва («Київмедавтотранс»)» та є правонаступником усіх її прав і обов`язків.

Організація є юридичною особою, має штамп установленого зразка, печатку з власним найменуванням.

п. 2.1. Основною метою діяльності Організації є спеціалізоване транспортне обслуговування та забезпечення спеціалізованим автотранспортом бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги, створених Центром екстреної медичної допомоги та медицини катастроф міста Києва;

спеціалізоване транспортне обслуговування та забезпечення спеціалізованим автотранспортом інших закладів охорони здоров`я, що засновані на комунальній власності територіальної громади міста Києва.

Для досягнення основної мети діяльності, визначеної цим Положенням, Організація забезпечена спеціалізованими транспортними засобами, оснащеними спеціальними світловими і звуковими сигнальними пристроями та діє у режимі постійної готовності до транспортного забезпечення бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги. Спеціалізовані транспортні засоби призначені для перевезення людини в невідкладному стані та обладнані для надання екстреної медичної допомоги відповідно до національних стандартів щодо такого виду транспорту.

Відповідно до п.2.2.6. Положення визначено, що предметом діяльності Організації, серед іншого є: технічне спеціальне обслуговування та ремонт спеціалізованих автотранспортних засобів, закріплених за організацією; п.3.1. відносини Організації з підприємствами, установами, організаціями та громадянами в усіх сферах господарської діяльності будуються на договірних засадах згідно із законодавством України; п.3.2. Утримання організації і оплата праці здійснюється за рахунок бюджетних коштів, а також коштів, отримання яких передбачено законодавством України; п.3.3. Організація реалізує в повному обсязі свої права та виконує обов`язки у сферах планування матеріально-технічного постачання, організації та оплати праці, фінансів, цін та прав у інших сферах діяльності, передбачених законодавством України; п.3.4. Організація є одержувачем коштів у межах бюджетних асигнувань у бюджеті міста Києва.

Відповідно до Розділу 4 Положення, Управління Організацією, п.4.1. Управління діяльності Організації здійснює керівник Організації на засадах єдиноначальності; п. 4.2. керівника Організації призначає на посаду та звільняє з посади Київський міський голова в установленому порядку; п. 4.3. Керівник у межах своїх повноважень: самостійно вирішує усі питання діяльності Організації в межах компетенції відповідно до законодавства та цього Положення; видає накази та дає доручення обов`язкові до виконання усіма працівниками Організації, організує та контролює стан їх виконання; затверджує Положення про структурні підрозділи, посадові інструкції працівників Організації; розподіляє обов`язки між заступниками керівника організації; подає на затвердження в установленому порядку кошторис організації та план асигнувань на бюджетний рік; несе персональну відповідальність за діяльність організації, за виконання фінансових планів, дотримання фінансової дисципліни дотримання правил та норм охорони праці, ефективне і цільове використання майна та коштів; укладає договори видає довіреності, має право першого підпису на фінансових, банківських та інших документах Організації.

п. 4.4. джерелами фінансування Організації є кошти бюджету м. Києва, інші джерела.

Керівник комунальної організації «Київмедспецтранс» виконавчого органу Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація) ОСОБА_6 , маючи наміри діяти в інтересах заздалегідь визначених суб`єктів господарської діяльності з метою заволодіння грошовими коштами бюджету міста Києва, розпорядником яких є КО «Київмедспецтранс`під час проведення закупівель запасних частин до спеціалізованих транспортних засобів шляхом завищення їх вартості,розуміючи, що вказана діяльність є протиправною та маючи намір здійснювати такі діяння протягом тривалого періоду часу, знаходячись на робочому місці за адресою: м. Київ, вул. Куренівська, б. 16-В, на початку листопада 2020 року спланував досягнення поставленої мети за рахунок створення та керування організованою групою, до якої він залучив своїх підлеглих заступника керівника з експлуатації транспорту КО «Київмедспецтранс» ОСОБА_7 , заступника керівника з економічних питань КО «Київмедспецтранс» ОСОБА_8 та начальника служби матеріально-технічного забезпечення КО «Київмедспецтранс» ОСОБА_9 , які відповідно до наказу від 15.06.2016 № 293 «Про тендерний комітет» перебували у складі тендерного комітету та мали відповідний вплив на прийняття рішень.

Указана організована група характеризувалася попередньою зорганізованістю в спільне об`єднання для вчинення злочинів, стабільністю та стійкістю свого складу, розробкою спільних планів, розподіленням функцій між учасниками, узгодженням способів злочинної діяльності, домовленістю і готовністю до вчинення злочинів кожним із учасників групи з метою заволодіння грошовими коштами КО «Київмедспецтранс» заздалегідь визначеними суб`єктами господарської діяльності.

Метою злочинної діяльності організованої групи, ОСОБА_6 визначив отримання незаконних прибутків на користь учасників організованої групи.

ОСОБА_6 , знаходячись на робочому місці за адресою: м. Київ, вул. Куренівська, б. 16-В на початку листопада 2020 року розробив план та детальну схему вчинення злочину щодо заволодіння бюджетними коштами КО «Київмедспецтранс» заздалегідь визначеними суб`єктами господарської діяльності шляхом проведення закупівель запасних частин до спеціальних медичних автомобілів, а також визначив та передбачив ролі та функції кожного із учасників, які ввійшли до складу організованої групи під час підготовки та вчинення злочинів.

Усвідомлюючи, що виконання розробленого ним злочинного плану, направленого на створення та функціонування організованої групи, можливо лише за умови утворення стійкого об`єднання пов`язаних між собою осіб і детального розподілу між ними функцій та обов`язків у підготовці та вчиненні злочинів, ОСОБА_6 запропонував ОСОБА_7 , ОСОБА_8 і ОСОБА_9 заволодіти коштами бюджету міста Києва на користь учасників організованої групи. Використовуючи своє службове становище, особисті лідерські якості та беззаперечний авторитет керівника, ОСОБА_6 отримав згоду ОСОБА_7 , ОСОБА_8 і ОСОБА_9 на участь у підготовці та вчиненні запланованих ним злочинів, після чого довів до відома учасників організованої групи розроблений ним план злочинних дій, який полягав у наступному:

-підготувати та скласти штучно завищений кошторис та план асигнувань на наступний бюджетний рік на закупівлю запасних частин для спецмедавто;

-здійснити заздалегідь фіктивне вивчення ринкових пропозицій щодо вартості запасних частин до транспортних засобів екстреної медичної допомоги на підставі яких сформувати завищену очікувану вартість тендерної закупівлі на підставі завідомо підроблених документів;

-включення учасників організованої групи до тендерного комітету КО «Київмедспецтранс» згідно з відповідним наказом ОСОБА_6 з метою проведення тендерних закупівель за необхідними умовами та обрання переможця заздалегідь визначених підконтрольних суб`єктів господарської діяльності;

-участь у процедурах відкритих закупівель виключно визначених підконтрольних суб`єктів господарської діяльності, чия пропозиція штучно підведена до рівня завищеної очікуваної вартості і гарантовано отримає перемогу та водночас надання відмови будь-яким іншим суб`єктам господарської діяльності у перемозі з мотивів аномально низької ціни;

-проведення процедур відкритих закупівель запасних частин за завищеними цінами до транспортних засобів облікованих на балансі КО «Київмедспецтранс» з подальшим виведенням грошових коштів на рахунки завчасно визначених підпорядкованих учасникам організованої груписуб`єктів господарської діяльності;

-підписання договорів з підприємцями - учасниками організованої групи;

-перерахунок грошових коштів на підприємства переможців закупівель;

-заволодіння коштами підконтрольними підприємствами.

З метою реалізації злочинного плану, ОСОБА_6 знаходячись на робочому місці за адресою: м. Київ, вул. Куренівська, б. 16-В на початку листопада 2020 року надав вказівку ОСОБА_9 підготувати план витрат на наступний рік служби матеріально-технічного забезпечення із завідомо завищеною сумою витрат на закупівлі автомобільних запчастин, що долучений до кошторису КО «Київмедспецтранс», який ним підписаний та переданий у грудні 2020 року до Київської міської ради, а також вносити до розрахунків очікуваної вартості та заявок на проведення відкритих торгів завищену вартість запасних частин на підставі завчасно підроблених відповідей комерційних структур, які займаються реалізацією автомобільних запасних частин.

Також, ОСОБА_6 заздалегідь визначив функцію підписантів договорів від імені КО «Київмедспецтранс» ОСОБА_7 та ОСОБА_8 для чого видав відповідні накази і таким чином уникнув власноручного підпису, а також надав ОСОБА_9 право підпису вихідної кореспонденції.

З метою здійснення постійного контролю за оплатою коштів ОСОБА_6 залишив виключно за собою функцію підписання платіжних доручень у період з 2021 - 2022 років.

ОСОБА_9 являвся виконавцем у складі створеної та очоленої ОСОБА_6 організованої групи, надавши згоду останньому на участь у цьому злочинному об`єднанні, усвідомивши факт його існування і підтвердивши власними діями реальність своїх намірів, разом з ОСОБА_7 та ОСОБА_8 безпосередньо активно вчинював злочини.

Відповідно до відведеної йому злочинної функції, перебуваючи на посаді начальника служби матеріально-технічного забезпечення КО «Київмедспецтранс», знаходячись на робочому місці за адресою: м. Київ, вул. Куренівська, б. 16-В готував та підписував впродовж 2021 та 2022 років документи необхідні для організації та проведення процедур відкритих закупівель, таких як «розрахунки очікуваної загальної вартості» та «заявки на проведення відкритих торгів», в які вносив дані про штучно завищену очікувану вартість запасних частин до спецмедавто у проведених закупівлях з ідентифікаторами системи державних закупівель «Prozorro»:

UA-2020-12-03-006643-с, UA-2020-12-03-002414-а, UA-2020-12-03-003215-а, UA-2021-02-10-012283-а, UA-2021-02-10-011058-а, UA-2021-02-10-005351-b, UA-2021-03-23-005784-а, UA-2021-03-23-002908-b, UA-2021-03-23-004686-с, UA-2021-05-11-003867-b, UA-2021-06-23-010408-с, UA-2021-06-23-009972-с, UA-2021-09-29-007464-b, UA-2021-11-26-004240-а, UA-2021-11-26-001346-с, UA-2021-11-26-003124-b, UA-2022-02-18-006562-b, UA-2022-02-07-003395-с, UA-2022-02-07-002577-а, UA-2022-04-19-000826-b, UA-2022-04-19-000834-b, UA-2022-04-19-000832-b.

Крім цього, у грудні 2020 року ОСОБА_6 визначив функцію ОСОБА_9 підшукати довірену особу, яка має підконтрольні суб`єкти господарської діяльності в необхідній кількості для участі та перемоги у вказаних закупівлях, а також приймати участь у підготовці, перевірці, візуванні договорів та подання їх на підпис ОСОБА_7 , ОСОБА_8 або ОСОБА_6 .

ОСОБА_9 як член тендерного комітету організовував та брав участь у проведенні процедури закупівель, подавав на розгляд тендерному комітету завищений розрахунок очікуваної вартості закупівель запасних частин та заявки на проведення відкритих торгів із завищеною очікуваною вартістю, затверджував під час розгляду тендерним комітетом заявку очікуваної вартості закупівель, розглядав комерційні пропозиції із завищеною вартістю товарів закупівлі учасників конкурсних торгів, затверджував переможця конкурсних торгів шляхом голосування, що відображалося у відповідному протоколі, затверджував технічну специфікацію із завищеною вартістю запасних частин перед укладанням договору про постачання товарів із переможцем процедури закупівель, складав звітність про проведення закупівель.

Отже, ОСОБА_9 відповідно до плану злочинних дійтаза домовленістю із іншими учасниками організованої групи, впродовж 2021 та 2022 роківвиконував функції, які були відведені йому під час вчинення злочинів.

ОСОБА_7 являвся виконавцем в складі створеної та очоленої ОСОБА_6 організованої групи, надавши згоду останньому на участь в цьому злочинному об`єднанні, усвідомивши факт його існування і підтвердивши власними діями реальність своїх намірів, разом з ОСОБА_9 та ОСОБА_8 безпосередньо активно вчинював злочини.

Перебуваючи на посаді заступника керівника організації з експлуатації транспорту КО «Київмедспецтранс», відповідно до відведеної йому злочинної функції, впродовж 2021 та 2022 років укладав договори на закупівлю запасних частин із заздалегідь визначеними суб`єктами господарської діяльності - переможцями тендерних закупівель, із штучно завищеними цінами.

ОСОБА_7 як член тендерного комітету організовував та брав участь у проведенні процедури закупівель, затверджував під час розгляду тендерним комітетом розрахунок очікуваної вартості закупівель, розглядав комерційні пропозиції із завищеною вартістю товарів закупівлі учасників конкурсних торгів, затверджував переможця конкурсних торгів шляхом голосування, що відображалося у відповідному протоколі.

ОСОБА_7 , 27 березня 2023 року за усною вказівкою організатора злочинної групи ОСОБА_6 для приховання наслідків її злочинної діяльності, що виразилось у заволодінні бюджетними коштами, звернувся до експерта НДЦСЕ з метою організації проведення експертного дослідження договорів на поставку запасних частин на користь КО «Київмедспецтранс» за висновком яких було підтверджено, що вартість запчастин у зазначених договорах відповідає середньо ринковим та жодних збитків КО «Київмедспецтранс» не завдано.

Отже, ОСОБА_7 відповідно до плану злочинних дійтаза домовленістю із іншими учасниками організованої групи, виконував функції, які були відведені йому під час вчинення злочинів.

ОСОБА_8 являлася виконавцем в складі створеної та очоленої ОСОБА_6 організованої групи, надавши згоду останньому на участь в цьому злочинному об`єднанні, усвідомивши факт його існування та підтвердивши власними діями реальність своїх намірів, разом з ОСОБА_7 та ОСОБА_9 безпосередньо активно вчинювала злочини.

Перебуваючи на посаді заступника керівника з економічних питань КО «Київмедспецтранс», відповідно до відведеної їй злочинної функції, 16 листопада 2020 рокупідписувала листи підготовлені ОСОБА_9 до офіційних представників та дилерів, постачальників запасних частин ТОВ «Еліт-Україна» (код ЄДРПОУ 20454393), ТОВ «ТПК «Омега-Автопоставка» (код ЄДРПОУ 33010822), ТОВ «IntercarsUkraine» (код ЄДРПОУ 30865632), підроблені відповіді від яких використовувалися ОСОБА_9 для штучного завищення очікуваної вартості закупівель.

Також, ОСОБА_8 з грудня 2020 по 2022 роки затверджувала своїм підписом підготовлені ОСОБА_9 «заявки на проведення відкритих торгів», в яких зазначалася штучно завищена очікувана вартість закупівлі, а також укладала договори на закупівлю запасних частин із заздалегідь визначеними суб`єктами господарської діяльності - переможцями відкритих закупівель.

ОСОБА_8 як заступник голови тендерного комітету організовувала та брала участь у проведенні процедури закупівель, підписувала заявки на проведення відкритих торгів із завищеною очікуваною вартістю, затверджувала під час розгляду тендерним комітетом розрахунок очікуваної вартості закупівель, розглядала комерційні пропозиції із завищеною вартістю товарів закупівлі учасників конкурсних торгів, затверджувала переможця конкурсних торгів шляхом голосування, що відображалося у відповідному протоколі.

Також, ОСОБА_8 за усною вказівкою організатора злочинної групи ОСОБА_6 для приховання наслідків її злочинної діяльності, що виразилось у заволодінні бюджетними коштами, підписала службові записки та листи від КО «Київмедспецтранс» № 405-4 від 14.04.2023, № 404-4 від 14.04.2023, № 389-4 від 11.04.2023, № 322-4 від 24.03.2023, № 323-4 від 24.03.2023, № 393-4 від 12.04.2023 до Науково-дослідного центру судової експертизи у сфері інформаційних технологій та інтелектуальної власності Міністерства юстиції України, з метою отримання КО «Київмедспецтранс» висновків якими буде підтверджено, що вартість запчастин у договорах про закупівлю товарів відповідає середньо ринковим та жодних збитків КО «Київмедспецтранс» не завдано.

Отже, ОСОБА_8 відповідно до плану злочинних дійза домовленістю із іншими учасниками організованої групи, виконувала функції, які були відведені їй під час вчинення злочинів.

ОСОБА 1 (матеріали відносно якої виділено в окреме провадження), будучи давньою знайомою ОСОБА_9 та перебуваючи з ним у сталих дружніх стосунках, являлася виконавцем в складі створеної та очоленої ОСОБА_6 організованої групи, надавши згоду ОСОБА_9 на участь в цьому злочинному об`єднанні, усвідомивши факт його існування і підтвердивши власними діями реальність своїх намірів, разом із ОСОБА 2 (матеріали відносно якої виділено в окреме провадження), ОСОБА_10 , ОСОБА_4 , ОСОБА 3 (матеріали відносно якої виділено в окреме провадження) та ОСОБА_11 безпосередньо активно вчинювала злочини.

Відповідно до відведеної злочинної функції у складі організованої злочинної групи, ОСОБА 1 (матеріали відносно якої виділено в окреме провадження) з грудня 2020 року по липень 2022 року виконала наступні дії:

-підшукала підконтрольних осіб, а саме: ОСОБА 2 (матеріали відносно якої виділено в окреме провадження) - директора ТОВ «Мега Ват» (код ЄДРПОУ 35920095), директора ТОВ «Спец.тех.ніка» (код ЄДРПОУ 36069622), директора ТОВ «Моноліт-17» (код ЄДРПОУ 41282654), директора ТОВ «Аліс компані» (код ЄДРПОУ 43498586); ОСОБА 3 (матеріали відносно якої виділено в окреме провадження) - директора ТОВ «Форд-Аеропостач» (код ЄДРПОУ 39886870); ОСОБА_4 - директора ТОВ «Пежохолдинг» (код ЄДРПОУ 37243829) ОСОБА_11 - директора ТОВ «Рокет Маркетинг» (код ЄДРПОУ 42289540) та ОСОБА_10 - директора ТОВ «Форд Центр» (код ЄДРПОУ 44298672) з якими вступила у попередню змову з метою використання їх даних для участі у процедурах відритих закупівель, замовником яких виступала виключно КО «Київмедспецтранс»;

- відкрила банківські рахунки від імені вказаних директорів товариств;

- отримала КЕП (кваліфікований електронний підпис)/ЕЦП (електронний цифровий підпис) для проведення фінансових операцій по рахунках вказаних суб`єктів господарської діяльності;

- представляла інтереси вище вказаних СГД у банківських установах;

- готувала та подавала до електронної системи публічних закупівель «Прозорро» документи для участі у процедурах відкритих закупівель, замовником яких виступала виключно КО «Київмедспецтранс» від імені всіх залучених товариств;

-контролювала хід електронного аукціону шляхом своєчасного регулювання цінової пропозиції одного з підконтрольних учасників закупівлі з метою забезпечення перемоги визначеного суб`єкта господарської діяльності;

-за результатом перемоги у відкритих закупівлях, маючи печатки факсиміле підпису ОСОБА 2 (матеріали відносно якої виділено в окреме провадження) та печатки ТОВ «Мега Ват», ТОВ «Спец.тех.ніка», ТОВ «Моноліт-17», ТОВ «Аліс компані», підписувала договори з КО «Київмедспецтранс»;

- будучи ФОП ОСОБА 1 (матеріали відносно якої виділено в окреме провадження) вела бухгалтерію всіх вищезазначених товариств та подавала податкову звітність;

- забезпечувала отримання та зняття грошових коштів та їх подальший розподіл між учасниками.

Отже, ОСОБА 1 (матеріали відносно якої виділено в окреме провадження) відповідно до плану злочинних дій та за домовленістю із іншими учасниками організованої групи, виконувала функції, які були відведені їй під час вчинення злочинів.

ОСОБА 2 (матеріали відносно якої виділено в окреме провадження) являвся виконавцем в складі створеної та очоленої ОСОБА_6 організованої групи, надавши згоду на участь в цьому злочинному об`єднанні, усвідомивши факт його існування і підтвердивши власними діями реальність своїх намірів, разом з іншими учасниками безпосередньо активно вчинював злочини.

Для заволодіння бюджетними коштами під час проведення закупівель запасних частин до спецмедавто КО «Київмедспецтранс» надавав ОСОБІ 1 (матеріали відносно якої виділено в окреме провадження) свої особисті дані, статутні та фінансово-господарські документи ТОВ «Мега Ват», ТОВ «Спец.тех.ніка», ТОВ «Моноліт-17», ТОВ «Аліс компані» необхідні для участі та перемоги у процедурах відкритих закупівель, укладав договори про закупівлю запасних частин з КО «Київмедспецтранс», підписував фінансово-господарські документи з метою отримання та зняття грошових коштів.

Отже, ОСОБА 2 (матеріали відносно якої виділено в окреме провадження) відповідно до плану злочинних дій таза домовленістю із іншими учасниками організованої групи, виконував функції, які були відведені йому під час вчинення злочинів.

ОСОБА_10 являвся виконавцем в складі організованої та очоленої ОСОБА_6 організованої групи, надавши згоду на участь в цьому злочинному об`єднанні, усвідомивши факт його існування і підтвердивши власними діями реальність своїх намірів, разом з іншими учасниками безпосередньо активно вчинював злочини.

Для заволодіння бюджетними коштами під час проведення закупівель запасних частин до спецмедавто КО «Київмедспецтранс» надавав ОСОБІ 1 (матеріали відносно якої виділено в окреме провадження) свої особисті дані, статутні та фінансово-господарські документи ТОВ «Форд Центр» необхідні для участі та перемоги у процедурах відкритих закупівель, укладав договори про закупівлю запасних частин з КО «Київмедспецтранс», підписував фінансово-господарські документи з метою отримання та зняття грошових коштів.

Отже, ОСОБА_10 відповідно до плану злочинної діяльностіза домовленістю із іншими учасниками організованої групи, виконував функції, які були відведені йому під час вчинення злочинів.

ОСОБА_4 являвся виконавцем в складі організованої та очоленої ОСОБА_6 організованої групи, надавши згоду на участь в цьому злочинному об`єднанні, усвідомивши факт його існування і підтвердивши власними діями реальність своїх намірів, разом з іншими учасниками безпосередньо активно вчинював злочини.

Для заволодіння бюджетними коштами під час проведення закупівель запасних частин до спецмедавто КО «Київмедспецтранс» надавав ОСОБІ 1 (матеріали відносно якої виділено в окреме провадження) свої особисті дані, статутні та фінансово-господарські документи ТОВ «Пежохолдинг» необхідні для участі та перемоги у процедурах відкритих закупівель, укладав договори про закупівлю запасних частин з КО «Київмедспецтранс», підписував фінансово-господарські документи з метою отримання та зняття грошових коштів.

Отже, ОСОБА_4 відповідно до плану злочинної діяльностітаза домовленістю із іншими членами організованої групи, виконував функції, які були відведені йому під час вчинення злочинів.

ОСОБА_12 являвся виконавцем в складі організованої та очоленої ОСОБА_6 організованої групи, надавши згоду на участь в цьому злочинному об`єднанні, усвідомивши факт його існування і підтвердивши власними діями реальність своїх намірів, разом з іншими учасниками безпосередньо активно вчинював злочини.

Для заволодіння бюджетними коштами під час проведення закупівель запасних частин до спецмедавто КО «Київмедспецтранс» надавав ОСОБІ 1 (матеріали відносно якої виділено в окреме провадження) свої особисті дані, статутні та фінансово-господарські документи ТОВ «Форд-Аеропостач» необхідні для участі та перемоги у процедурах відкритих закупівель, укладав договори про закупівлю запасних частин з КО «Київмедспецтранс», підписував фінансово-господарські документи з метою отримання та зняття грошових коштів.

Отже, ОСОБА 3 (матеріали відносно якої виділено в окреме провадження) відповідно до плану злочинних дій таза домовленістю із іншими учасниками організованої групи, виконував функції, які були відведені йому під час вчинення злочинів.

ОСОБА_11 являвся виконавцем в складі організованої та очоленої ОСОБА_6 організованої групи, надавши згоду на участь в цьому злочинному об`єднанні, усвідомивши факт його існування і підтвердивши власними діями реальність своїх намірів, разом з іншими учасниками безпосередньо активно вчинював злочини.

Для заволодіння бюджетними коштами під час проведення закупівель запасних частин до спецмедавто КО «Київмедспецтранс» надавав ОСОБІ 1 (матеріали відносно якої виділено в окреме провадження) свої особисті дані, статутні та фінансово-господарські документи ТОВ «Рокет Маркетинг» необхідні для участі та перемоги у процедурах відкритих закупівель, укладав договори про закупівлю запасних частин з КО «Київмедспецтранс», підписував фінансово-господарські документи з метою отримання та зняття грошових коштів.

Отже, ОСОБА_11 відповідно до плану злочинних дій таза домовленістю із іншими учасниками організованої групи, виконував функції, які були відведені йому під час вчинення злочинів.

Враховуючи вищевикладене, ОСОБА_6 :

- створив організовану групу;

- розробив злочинний план дій учасників організованої групи;

- визначив функції та тактику поведінки кожного із учасників в ході готування та вчинення злочинів;

- керував діями учасників організованої групи та вимагав від останніх безумовного виконання його наказів та плану злочинної діяльності;

-здійснював постійний контроль діяльності членів організованої групи.

Досудовим розслідуванням установлено, що ОСОБА_4 , з метою реалізації розробленого ОСОБА_6 плану, направленого на заволодіння коштами учасниками організованої групи, виділених КО «Київмедспецтранс» для проведення закупівлі запасних частин до спеціальних медичних автомобілів, виконуючи функції виконавця організованої групи, до якої увійшли ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБІ 1 (матеріали відносно якої виділено в окреме провадження), ОСОБА 2 (матеріали відносно якої виділено в окреме провадження), ОСОБА_10 , ОСОБА 3 (матеріали відносно якої виділено в окреме провадження), та ОСОБА_11 , вчинив кримінальні правопорушення за наступних обставин.

03.03.2021 ОСОБА_9 , згідно єдиного плану учасників організованої групи, спільно та узгоджено із ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_7 у відповідності до розподілу функцій, перебуваючи у приміщенні КО «Київмедспецтранс» за адресою: м. Київ, вул. Куренівська, 16-В, діючи з прямим умислом, підготував та підписав розрахунок очікуваної вартості та заявку на проведення відкритих торгів до яких вніс завідомо неправдиві відомості в частині завищеної очікуваної вартості закупівлі на підставі вищевказаних підроблених листів від ТОВ «Еліт-Україна», ТОВ «IntercarsUkraine», ТОВ «ТПК «Омега-Автопоставка».

Цього ж дня, ОСОБА_9 передав підписані ним розрахунок очікуваної загальної вартості та заявку на проведення відкритих торгів до тендерного комітету КО «Київмедспецтранс».

23.03.2021 КО «Київмедспецтранс», як Замовником в електронній системі публічних закупівель «Прозорро» виставлено оголошення про проведення відкритих торгів в розмірі 4 277 000,00 грн. з ідентифікатором UA-2021-03-23-002908-b на закупівлю ДК 021:2015 за кодом Єдиного закупівельного словника (CPV) 34320000-6 - «Механічні запасні частини, крім двигунів і частин двигунів (запасні частини до транспортних засобів)» із завищеною очікуваною вартістю.

У період з 14 год. 15 хв. 22.04.2021 по 11 год. 40 хв. 23.04.2021 для реалізації злочинного плану ОСОБІ 1 (матеріали відносно якої виділено в окреме провадження), маючи анкетні дані, статутні, фінансово-господарські документи та КЕП/ЕЦП ТОВ «Пежохолдинг», ТОВ «Спец.тех.ніка» та ТОВ «Форд-аеропостач», подала до електронної системі публічних закупівель «Прозорро» з ідентифікатором UA-2021-03-23-002908-b на закупівлю ДК 021:2015 за кодом Єдиного закупівельного словника (CPV) 34320000-6 - «Механічні запасні частини, крім двигунів і частин двигунів (запасні частини до транспортних засобів)» завищені цінові пропозиції ТОВ «Спец.тех.ніка» у розмірі 4 270 404,00 грн., ТОВ «Пежохолдинг» у розмірі 4 249 014,00 грн., а також цінову пропозицію ТОВ «Форд-аеропостач» у розмірі 1 338 462,00 грн., завчасно розраховану на автоматичне відхилення такої пропозиції електронною системою відкритих закупівель «Прозорро» з обґрунтуванням «аномально низька ціна», тим самим забезпечивши перемогу у закупівлі ТОВ «Пежохолдинг».

05.05.2021 електронна система публічних закупівель «Прозорро», відповідно до критерію вибору переможця у тендерної документації «найнижча ціна», обрала переможцем ТОВ «Пежохолдинг» із остаточною ціновою пропозицією 4 249 014,00 грн.

Згідно єдиного плану учасників організованої групи 18.05.2021 відповідно до розподілених злочинних функцій заступник керівника з експлуатації транспорту КО «Київмедспецтранс» ОСОБА_7 , який наділений правом підпису керівником КО «Київмедспецтранс» ОСОБА_6 , підписав договір № 255к про закупівлю товарів з директором ТОВ «Пежохолдинг» ОСОБА_4 на суму 4 249 014,00 гривень.

На виконання умов договору № 255к директор ТОВ «Пежохолдинг» ОСОБА_4 згідно єдиного плану учасників організованої групи, у період з 02.06.2021 по 17.09.2021, у невстановленому досудовим розслідуванням місці, розуміючи, що надана цінова пропозиція учасника ТОВ «Пежохолдинг» у закупівлі UA-2021-03-23-002908-b є завищеною, склав видаткові накладні №76 від 03.06.2021, №77 від 03.06.2021, №75 від 02.06.2021, №88 від 09.06.2021, №83 від 08.06.2021, №79 від 07.06.2021, №90 від 09.06.2021, №89 від 09.06.2021, №81 від 07.06.2021, №80 від 07.06.2021, №84 від 08.06.2021, №94 від 14.06.2021, №91 від 10.06.2021, №95 від 14.06.2021, №105 від 16.06.2021, №93 від 11.06.2021, №92 від 10.06.2021, №104 від 16.06.2021, №96 від 14.06.2021, №106 від 16.06.2021, №116 від 22.06.2021, №115 від 22.06.2021, №114 від 22.06.2021, №109 від 22.06.2021, №110 від 22.06.2021, №108 від 22.06.2021, №124 від 23.06.2021, №124 від 23.06.2021, №112 від 23.06.2021, №119 від 23.06.2021, №121 від 23.06.2021, №117 від 23.06.2021, №118 від 23.06.2021, №122 від 23.06.2021, №113 від 23.06.2021, №120 від 23.06.2021, №123 від 23.06.2021, №125 від 24.06.2021, №128 від 24.06.2021, №126 від 24.06.2021, №127 від 24.06.2021, №134 від 01.07.2021, №131 від 01.07.2021, №130 від 01.07.2021, №139 від 01.07.2021, №140 від 01.07.2021, №132 від 01.07.2021, №129 від 01.07.2021, №143 від 02.07.2021, №145 від 06.07.2021, №150 від 07.07.2021, №148 від 06.07.2021, №142 від 02.07.2021, №144 від 06.07.2021, №167 від 11.08.2021, №169 від 11.08.2021, №168 від 11.08.2021, №191 від 19.08.2021, №181 від 17.08.2021, №171 від 12.08.2021, №186 від 18.08.2021, №180 від 17.08.2021, №193 від 19.08.2021, №182 від 17.08.2021, №183 від 17.08.2021, №178 від 16.08.2021, №177 від 16.08.2021, №192 від 19.08.2021, №172 від 12.08.2021, №201 від 25.08.2021, №200 від 25.08.2021, №204 від 26.08.2021, №206 від 26.08.2021, №205 від 26.08.2021, №207 від 27.08.2021, №216 від 06.09.2021, №215 від 06.09.2021, №218 від 06.09.2021, №217 від 06.09.2021, №222 від 07.09.2021, №219 від 06.09.2021, №225 від 08.09.2021, №224 від 08.09.2021, №221 від 07.09.2021, №234 від 13.09.2021, №235 від 13.09.2021, №236 від 14.09.2021, №228 від 10.09.2021, №226 від 09.09.2021, №230 від 10.09.2021, №244 від 17.09.2021, №243 від 17.09.2021, шляхом внесенням до них недостовірних відомостей про завищену вартість запасних частин та подав до КО «Київмедспецтранс», за адресами: м. Київ, вул. Куренівська, 16-В, та м. Київ, вул. Дегтярівська, 25, для подальшої оплати.

У період з 02.06.2021 по 17.09.2021 ОСОБА_6 згідно єдиного плану учасників організованої групи, перебуваючи на робочому місці в м. Києві по вулиці Куренівська 16-В, діючи умисно, відповідно до заздалегідь розробленого ним злочинного плану, підписав платіжні доручення за договором № 255к від 18.05.2021, відповідно до яких з рахунку КО «Київмедспецтранс» НОМЕР_1 відкритого у ГУ Державної казначейської служби України у м. Києві на рахунок НОМЕР_2 ТОВ «Пежохолдинг», відкритий у АТ «Комерційний індустріальний Банк», перераховано грошові кошти бюджету м. Києва у розмірі 4 249 014,00 грн., серед яких 985 581,20 грн., якими заволоділи учасники організованої групи шляхом завищення вартості запчастин у вказаних вище видаткових накладних.

04.03.2021 ОСОБА_9 , згідно єдиного плану учасників організованої групи, спільно та узгоджено із ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_7 у відповідності до розподілу функцій, перебуваючи у приміщенні КО «Київмедспецтранс» за адресою: м. Київ, вул. Куренівська, 16-В, діючи з прямим умислом, підготував та підписав розрахунок очікуваної вартості та заявку на проведення відкритих торгів до яких внісзавідомо неправдиві відомості в частині завищеної очікуваної вартості закупівлі на підставі вищевказаних підроблених листів від ТОВ «Еліт-Україна», ТОВ «IntercarsUkraine», ТОВ «ТПК «Омега-Автопоставка».

Цього ж дня, ОСОБА_9 передав підписані ним розрахунок очікуваної загальної вартості та заявку на проведення відкритих торгів до тендерного комітету КО «Київмедспецтранс».

23.03.2021 КО «Київмедспецтранс», як Замовником в електронній системі публічних закупівель «Прозорро» виставлено оголошення про проведення відкритих торгів в розмірі 973 000,00 грн. з ідентифікатором UA-2021-03-23-004686-с на закупівлю ДК 021:2015 за кодом Єдиного закупівельного словника (CPV) 34310000-3 - «Двигуни та їх частини (запасні частини до двигунів внутрішнього згоряння автомобільних транспортних засобів)» із завищеною очікуваною вартістю.

У період з 13 год. 58 хв. 22.04.2021 по 11 год. 13 хв. 23.04.2021 для реалізації злочинного плану ОСОБА 1 (матеріали відносно якої виділено в окреме провадження), маючи анкетні дані, статутні, фінансово-господарські документи та КЕП/ЕЦП ТОВ «Пежохолдинг», ТОВ «Спец.тех.ніка» та ТОВ «Форд-аеропостач», подала до електронної системі публічних закупівель «Прозорро» з ідентифікатором UA-2021-03-23-004686-с на закупівлю ДК 021:2015 за кодом Єдиного закупівельного словника (CPV) 34310000-3 - «Двигуни та їх частини (запасні частини до двигунів внутрішнього згоряння автомобільних транспортних засобів)» завищені цінові пропозиції ТОВ «Спец.тех.ніка» у розмірі 968 718,00 грн., ТОВ «Пежохолдинг» у розмірі 964 974,00 грн., а також цінову пропозицію ТОВ «Форд-аеропостач» у розмірі 366 378,00 грн. завчасно розраховану на автоматичне відхилення такої пропозиції електронною системою відкритих закупівель «Прозорро» з обґрунтуванням «аномально низька ціна», тим самим забезпечивши перемогу у закупівлі ТОВ «Пежохолдинг».

06.05.2021 електронна система публічних закупівель «Прозорро», відповідно до критерію вибору переможця у тендерної документації «найнижча ціна», обрала переможцем ТОВ «Пежохолдинг» із остаточною ціновою пропозицією 964 974,00 грн.

Згідно єдиного плану учасників організованої групи, 24.05.2021 відповідно до розподілених злочинних функцій заступник керівника з експлуатації транспорту КО «Київмедспецтранс» ОСОБА_7 , який наділений правом підпису керівником КО «Київмедспецтранс» ОСОБА_6 , підписав договір № 265к про закупівлю товарів з директором ТОВ «Пежохолдинг» ОСОБА_4 на суму 964 974,00 гривень.

На виконання умов договору № 265к директор ТОВ «Пежохолдинг» ОСОБА_4 згідно єдиного плану учасників організованої групи, у період з 26.05.2021 по 10.09.2021, у невстановленому досудовим розслідуванням місці, розуміючи, що надана цінова пропозиція учасника ТОВ «Пежохолдинг» у закупівлі UA-2021-03-23-004686-с є завищеною, склав видаткові накладні №74 від 26.05.2021, №78 від 03.06.2021, №86 від 08.06.2021, №87 від 09.06.2021, №101 від 16.06.2021, №102 від 16.06.2021, №99 від 16.06.2021, №103 від 16.06.2021, №98 від 16.06.2021, №97 від 16.06.2021, №107 від 16.06.2021, №100 від 16.06.2021, №111 від 22.06.2021, №136 від 01.07.2021, №137 від 01.07.2021, №135 від 01.07.2021, №141 від 01.07.2021, №151 від 08.07.2021, №147 від 06.07.2021, №152 від 12.07.2021, №156 від 16.07.2021, №157 від 19.07.2021, №154 від 15.07.2021, №158 від 02.08.2021, №160 від 03.08.2021, №162 від 05.08.2021, №163 від 06.08.2021, №170 від 11.08.2021, №188 від 18.08.2021, №187 від 18.08.2021, №197 від 20.08.2021, №194 від 19.08.2021, №202 від 25.08.2021, №212 від 01.09.2021, №229 від 10.09.2021, шляхом внесенням до них недостовірних відомостей про завищену вартість запасних частин та подав до КО «Київмедспецтранс», за адресами: м. Київ, вул. Куренівська, 16-В, та м. Київ, вул. Дегтярівська, 25, для подальшої оплати.

У період з 26.05.2021 по 10.09.2021 ОСОБА_6 згідно єдиного плану учасників організованої групи, перебуваючи на робочому місці в м. Києві по вулиці Куренівська 16-В, діючи умисно, відповідно до заздалегідь розробленого ним злочинного плану, підписав платіжні доручення за договором № 265к від 24.05.2021, відповідно до яких з рахунку КО «Київмедспецтранс» НОМЕР_3 відкритого у ГУ Державної казначейської служби України у м. Києві на рахунок НОМЕР_2 ТОВ «Пежохолдинг», відкритий у АТ «Комерційний індустріальний Банк», перераховано грошові кошти бюджету м. Києва у розмірі 964 974,00 грн., серед яких 310 505,74 грн., якими заволоділи учасники організованої групи шляхом завищення вартості запчастин у вказаних вище видаткових накладних.

01.04.2022 ОСОБА_9 , згідно єдиного плану учасників організованої групи, спільно та узгоджено із ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_7 у відповідності до розподілу функцій, перебуваючи у приміщенні КО «Київмедспецтранс» за адресою: м. Київ, вул. Куренівська, 16-В, діючи з прямим умислом відповідно до злочинного плану розробленого ОСОБА_6 підготував та підписав розрахунок очікуваної вартості та заявку на проведення відкритих торгів до яких внісзавідомо неправдиві відомості в частині завищеної очікуваної вартості закупівлі на підставі вищевказаних підроблених листів від ТОВ «Еліт-Україна», ТОВ «IntercarsUkraine», ТОВ «ТПК «Омега-Автопоставка».

Цього ж дня, ОСОБА_9 передав підписані ним розрахунок очікуваної загальної вартості та заявку на проведення відкритих торгів до тендерного комітету КО «Київмедспецтранс».

19.04.2022 КО «Київмедспецтранс», як Замовником в електронній системі публічних закупівель «Прозорро» виставлено оголошення про проведення відкритих торгів в розмірі 1 099 000,00 грн. з ідентифікатором UA-2022-04-19-000834-b на закупівлю ДК 021:2015 за кодом Єдиного закупівельного словника (CPV) 34310000-3 - «Двигуни та їх частини (запасні частини до двигунів внутрішнього згоряння автомобільних транспортних засобів)» із завищеною очікуваною вартістю.

16.05.2022 о 10 год. 11 хв., о 11 год. 09 хв. та о 13 год. 47 хв., для реалізації злочинного плану ОСОБА 1 (матеріали відносно якої виділено в окреме провадження), маючи анкетні дані, статутні, фінансово-господарські документи та КЕП/ЕЦП ТОВ «Мега ват», ТОВ «Пежохолдинг» та ТОВ «Форд-аеропостач», подала до електронної системі публічних закупівель «Прозорро» з ідентифікатором UA-2022-04-19-000834-b на закупівлю ДК 021:2015 за кодом Єдиного закупівельного словника (CPV) 34310000-3 - «Двигуни та їх частини (запасні частини до двигунів внутрішнього згоряння автомобільних транспортних засобів)» завищену цінову пропозицію ТОВ «Пежохолдинг» у розмірі 1 098 532,00 грн., а також цінові пропозиції ТОВ «Мега ват» у розмірі 747 001,76 грн. і ТОВ «Форд-аеропостач» у розмірі 417 442,16 грн., завчасно розраховані на автоматичне відхилення таких пропозицій електронною системою відкритих закупівель «Прозорро» з обґрунтуванням «аномально низька ціна», тим самим забезпечивши перемогу у закупівлі ТОВ «Пежохолдинг».

15.06.2022 електронна система публічних закупівель «Прозорро», відповідно до критерію вибору переможця у тендерної документації «найнижча ціна», обрала переможцем ТОВ «Пежохолдинг» із остаточною ціновою пропозицією 1 098 532,00 грн.

Згідно єдиного плану учасників організованої групи 04.07.2022 відповідно до розподілених злочинних функцій заступник керівника з економічних питань КО «Київмедспецтранс» ОСОБА_8 , яка наділена правом підпису керівником КО «Київмедспецтранс» ОСОБА_6 , підписала договір № 188к про закупівлю товарів з директором ТОВ «Пежохолдинг» ОСОБА_4 на суму 1 098 532,00 гривень.

На виконання умов договору № 188к директор ТОВ «Пежохолдинг» ОСОБА_4 згідно єдиного плану учасників організованої групи, у період з 19.07.2022 по 21.12.2022, у невстановленому досудовим розслідуванням місці, розуміючи, що надана цінова пропозиція учасника ТОВ «Пежохолдинг» у закупівлі UA-2022-04-19-000834-b є завищеною, склав видаткові накладні №5 від 19.07.2022, №6 від 19.07.2022, №4 від 19.07.2022, №9 від 27.07.2022, №10 від 02.08.2022, №40 від 12.08.2022, №16 від 08.08.2022, №43 від 15.08.2022, №36 від 10.08.2022, №46 від 17.08.2022, №54 від 24.08.2022, №71 від 14.09.2022, №60 від 01.09.2022, №76 від 20.09.2022, №69 від 09.09.2022, №72 від 16.09.2022, №73 від 16.09.2022, №70 від 13.09.2022, №87 від 27.09.2022, №94 від 06.10.2022, №90 від 03.10.2022, №91 від 04.10.2022, №96 від 12.10.2022, №97 від 21.10.2022, №99 від 08.11.2022, №100 від 10.11.2022, №103 від 21.11.2022, №101 від 16.11.2022, №102 від 18.11.2022, №104 від 24.11.2022, №106 від 02.12.2022, №105 від 01.12.2022, №109 від 13.12.2022, №108 від 07.12.2022, №107 від 06.12.2022, №110 від 16.12.2022, №111 від 21.12.2022, шляхом внесенням до них недостовірних відомостей про завищену вартість запасних частин та подав до КО «Київмедспецтранс», за адресами: м. Київ, вул. Куренівська, 16-В, та м. Київ, вул. Дегтярівська, 25 для подальшої оплати.

У період з 19.07.2022 по 21.12.2022 ОСОБА_6 згідно єдиного плану учасників організованої групи, перебуваючи на робочому місці в м. Києві по вулиці Куренівська 16-В, діючи умисно, відповідно до заздалегідь розробленого ним злочинного плану, підписав платіжні доручення за договором № 188к від 04.07.2022, відповідно до яких з рахунку КО «Київмедспецтранс» НОМЕР_3 відкритого у ГУ Державної казначейської служби України у м. Києві на рахунок НОМЕР_4 ТОВ «Пежохолдинг», відкритий у АТ «РВС Банк», перераховано грошові кошти бюджету м. Києва у розмірі 1 098 532,00 грн., серед яких 196 808,12 грн., якими заволоділи учасники організованої групи шляхом завищення вартості запчастин у вказаних вище видаткових накладних.

30.03.2022 ОСОБА_9 , згідно єдиного плану учасників організованої групи, спільно та узгоджено із ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_7 у відповідності до розподілу функцій, перебуваючи у приміщенні КО «Київмедспецтранс» за адресою: м. Київ, вул. Куренівська, 16-В, діючи з прямим умислом відповідно до злочинного плану розробленого ОСОБА_6 підготував та підписав розрахунок очікуваної вартості та заявку на проведення відкритих торгів до яких внісзавідомо неправдиві відомості в частині завищеної очікуваної вартості закупівлі на підставі вищевказаних підроблених листів від ТОВ «Еліт-Україна», ТОВ «IntercarsUkraine», ТОВ «ТПК «Омега-Автопоставка».

Цього ж дня, ОСОБА_9 передав підписані ним розрахунок очікуваної загальної вартості та заявку на проведення відкритих торгів до тендерного комітету КО «Київмедспецтранс».

19.04.2022 КО «Київмедспецтранс», як Замовником в електронній системі публічних закупівель «Прозорро» виставлено оголошення про проведення відкритих торгів в розмірі 5 437 000,00 грн. з ідентифікатором UA-2022-04-19-000832-b на закупівлю ДК 021:2015 за кодом Єдиного закупівельного словника (CPV) 34320000-6 - «Механічні запасні частини, крім двигунів і частин двигунів (запасні частини до транспортних засобів)» із завищеною очікуваною вартістю.

У період з 10 год. 48 хв. 18.05.2022 по 11 год. 49 хв. 19.05.2022, для реалізації злочинного плану ОСОБА 1 (матеріали відносно якої виділено в окреме провадження), маючи анкетні дані, статутні, фінансово-господарські документи та КЕП/ЕЦП ТОВ «Мега ват», ТОВ «Пежохолдинг», ТОВ «Форд центр» та ТОВ «Форд-аеропостач», подала до електронної системі публічних закупівель «Прозорро» з ідентифікатором UA-2022-04-19-000832-b на закупівлю ДК 021:2015 за кодом Єдиного закупівельного словника (CPV) 34320000-6 - Механічні запасні частини, крім двигунів і частин двигунів (запасні частини до транспортних засобів)» завищену цінову пропозицію ТОВ «Пежохолдинг» у розмірі 5 436 170,00 грн. і ТОВ «Мега ват» у розмірі 4 730 190,00 грн. (остаточна пропозиція 3 723 777,00 грн.), а також цінові пропозиції ТОВ «Форд центр» у розмірі 3 751 530,00 грн. (остаточна пропозиція 2 550 787,00 грн.) і ТОВ «Форд-аеропостач» у розмірі 1 745 277,00 грн., завчасно розраховані на автоматичне відхилення таких пропозицій електронною системою відкритих закупівель «Прозорро» з обґрунтуванням «аномально низька ціна», тим самим забезпечивши перемогу у закупівлі ТОВ «Пежохолдинг».

17.06.2022 електронна система публічних закупівель «Прозорро», відповідно до критерію вибору переможця у тендерної документації «найнижча ціна», обрала переможцем ТОВ «Пежохолдинг» із остаточною ціновою пропозицією 5 436 170,00 грн.

Згідно єдиного плану учасників організованої групи 07.07.2022 відповідно до розподілених злочинних функцій заступник керівника з експлуатації транспорту КО «Київмедспецтранс» ОСОБА_7 , який наділений правом підпису керівником КО «Київмедспецтранс» ОСОБА_6 , підписав договір № 193к про закупівлю товарів з директором ТОВ «Пежохолдинг» ОСОБА_4 на суму 5 436 170,00 гривень.

На виконання умов договору № 193к директор ТОВ «Пежохолдинг» ОСОБА_4 згідно єдиного плану учасників організованої групи, у період з 27.07.2022 по 04.10.2022, у невстановленому досудовим розслідуванням місці, розуміючи, що надана цінова пропозиція учасника ТОВ «Пежохолдинг» у закупівлі UA-2022-04-19-000832-b є завищеною, склав видаткові накладні №14 від 09.08.2022, №15 від 09.08.2022, №17 від 09.08.2022, №19 від 09.08.2022, №18 від 09.08.2022, №21 від 09.08.2022, №20 від 09.08.2022, №23 від 09.08.2022, №22 від 09.08.2022, №24 від 09.08.2022, №26 від 09.08.2022, №27 від 09.08.2022, №30 від 09.08.2022, №31 від 09.08.2022, №34 від 10.08.2022, №35 від 10.08.2022, №25 від 09.08.2022, №38 від 12.08.2022, №37 від 12.08.2022, №41 від 15.08.2022, №42 від 15.08.2022, №29 від 09.08.2022, №44 від 17.08.2022, №45 від 18.08.2022, №47 від 19.08.2022, №48 від 19.08.2022, №49 від 22.08.2022, №50 від 22.08.2022, №52 від 24.08.2022, №53 від 24.08.2022, №55 від 25.08.2022, №58 від 01.09.2022, №59 від 01.09.2022, №61 від 07.09.2022, №62 від 09.09.2022, №63 від 09.09.2022, №64 від 09.09.2022, №65 від 09.09.2022, №66 від 09.09.2022, №67 від 09.09.2022, №59 від 01.09.2022, №58 від 01.09.2022, №56 від 01.09.2022, №77 від 03.10.2022, №78 від 03.10.2022, №79 від 03.10.2022, №81 від 03.10.2022, №82 від 03.10.2022, №83 від 03.10.2022, №84 від 03.10.2022, №85 від 03.10.2022. №86 від 03.10.2022, №89 від 03.10.2022, №92 від 04.10.2022, шляхом внесенням до них недостовірних відомостей про завищену вартість запасних частин та подав до КО «Київмедспецтранс», за адресами: м. Київ, вул. Куренівська, 16-В, та м. Київ, вул. Дегтярівська, 25 для подальшої оплати.

У період з 27.07.2022 по 04.10.2022 ОСОБА_6 згідно єдиного плану учасників організованої групи, перебуваючи на робочому місці в м. Києві по вулиці Куренівська 16-В, діючи умисно, відповідно до заздалегідь розробленого ним злочинного плану, підписав платіжні доручення за договором № 193к від 07.07.2022, відповідно до яких з рахунку КО «Київмедспецтранс» НОМЕР_3 відкритого у ГУ Державної казначейської служби України у м. Києві на рахунок НОМЕР_4 ТОВ «Пежохолдинг», відкритий у АТ «РВС Банк», перераховано грошові кошти бюджету м. Києва у розмірі 5 436 170,00 грн., серед яких 1 492 788,71 грн., якими заволоділи учасники організованої групи шляхом завищення вартості запчастин у вказаних вище видаткових накладних.

Таким чином, ОСОБА_4 підозрюється у заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненому повторно, у великих та в особливо великих розмірах, в умовах воєнного стану організованою групою, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 03.02.2021 Рішенням учасника № 3 Товариства з обмеженою відповідальністю «Пежохолдинг» (код ЄДРПОУ 37243829) від 03 лютого 2021 року, вирішено призначити ОСОБА_4 на посаду директора ТОВ «Пежохолдинг» (код ЄДРПОУ 37243829). 04 лютого 2021 року відповідно до наказу № 3 ТОВ «Пежохолдинг» (код ЄДРПОУ 37243829) ОСОБА_4 вступив на посаду директора.

Відповідно до Класифікатора професій ДК 003:2010, затвердженого Наказом Держспоживстандарту України № 327 від 28.07.2010, посада «директор» відноситься до розділу 1 (законодавці, вищі державні службовці, керівники, менеджери (управителі), клас професій 121 «Керівники підприємств, установ та організацій».

Відповідно до Статуту ТОВ «Пежохолдинг» (код ЄДРПОУ 37243829), що затверджений Рішенням Учасника № 4 ТОВ «Пежохолдинг» (код ЄДРПОУ 37243829) від 08 лютого 2021 року:

п. 4.24. Виконавчим органом Товариства є Директор.

п. 4.27. Директор вирішує усі питання діяльності Товариства, за винятком тих, що належать до виключної компетенції Загальних зборів учасників. Загальні збори учасників Товариства можуть винести рішення про передачу частини повноважень, що належать їм, до компетенції директора.

п. 4.30. Директор діє від імені Товариства в межах, встановлених чинним законодавством України та іншими нормативними актами та цим Статутом.

Директор Товариства має право:

-без довіреності виконувати дії від імені Товариства;

-представляти Товариство у відношеннях з громадянами, підприємствами, установами, організаціями в Україні та за її межами;

-вчиняти від імені Товариства будь-які правочини (угоди, договори та інші юридичні акти);

-в межах своєї компетенції видавати накази і розпорядження.

п. 4.31. Директор Товариства зобов`язаний діяти в інтересах Товариства, добросовісно і розумно та не перевищувати своїх повноважень. Директор не може бути одночасно і головою Загальних зборів учасників Товариства.

Таким чином, відповідно до ст. 18 КК України, на момент вчинення суспільно-небезпечного діяння, ОСОБА_4 виконував організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції, являвся службовою особою відповідно до займаної посади директора ТОВ «Пежохолдинг».

Так, 18.05.2021 між КО «Київмедспецтранс» (Замовник) в особі першого заступника ОСОБА_7 та ТОВ «Пежохолдинг» (Учасник) в особі директора ОСОБА_4 укладено договір № 255к про закупівлю товарів, відповідно до якого ТОВ «Пежохолдинг» зобов`язався поставляти та передати у власність КО «Київмедспецтранс» Механічні запасні частини, крім двигунів і частин двигунів (запасні частини до транспортних засобів) на суму 4 249 014,00 гривень.

На виконання умов зазначеного договору № 255к директор ТОВ «Пежохолдинг» ОСОБА_4 , згідно єдиного плану учасників організованої групи на заволодіння бюджетними грошовими коштами належними КО «Київмедспецтранс», у період часу з 02.06.2021 по 17.09.2021, в невстановленому досудовим розслідуванням місці, розуміючи, що надана цінова пропозиція учасника ТОВ «Пежохолдинг» у закупівлі UA-2021-03-23-002908-с є завищеною, склав видаткові накладні від Постачальника - ТОВ «Пежохолдинг» за №76 від 03.06.2021, №77 від 03.06.2021, №75 від 02.06.2021, №88 від 09.06.2021, №83 від 08.06.2021, №79 від 07.06.2021, №90 від 09.06.2021, №89 від 09.06.2021, №81 від 07.06.2021, №80 від 07.06.2021, №84 від 08.06.2021, №94 від 14.06.2021, №91 від 10.06.2021, №95 від 14.06.2021, №105 від 16.06.2021, №93 від 11.06.2021, №92 від 10.06.2021, №104 від 16.06.2021, №96 від 14.06.2021, №106 від 16.06.2021, №116 від 22.06.2021, №115 від 22.06.2021, №114 від 22.06.2021, №109 від 22.06.2021, №110 від 22.06.2021, №108 від 22.06.2021, №124 від 23.06.2021, №124 від 23.06.2021, №112 від 23.06.2021, №119 від 23.06.2021, №121 від 23.06.2021, №117 від 23.06.2021, №118 від 23.06.2021, №122 від 23.06.2021, №113 від 23.06.2021, №120 від 23.06.2021, №123 від 23.06.2021, №125 від 24.06.2021, №128 від 24.06.2021, №126 від 24.06.2021, №127 від 24.06.2021, №134 від 01.07.2021, №131 від 01.07.2021, №130 від 01.07.2021, №139 від 01.07.2021, №140 від 01.07.2021, №132 від 01.07.2021, №129 від 01.07.2021, №143 від 02.07.2021, №145 від 06.07.2021, №150 від 07.07.2021, №148 від 06.07.2021, №142 від 02.07.2021, №144 від 06.07.2021, №167 від 11.08.2021, №169 від 11.08.2021, №168 від 11.08.2021, №191 від 19.08.2021, №181 від 17.08.2021, №171 від 12.08.2021, №186 від 18.08.2021, №180 від 17.08.2021, №193 від 19.08.2021, №182 від 17.08.2021, №183 від 17.08.2021, №178 від 16.08.2021, №177 від 16.08.2021, №192 від 19.08.2021, №172 від 12.08.2021, №201 від 25.08.2021, №200 від 25.08.2021, №204 від 26.08.2021, №206 від 26.08.2021, №205 від 26.08.2021, №207 від 27.08.2021, №216 від 06.09.2021, №215 від 06.09.2021, №218 від 06.09.2021, №217 від 06.09.2021, №222 від 07.09.2021, №219 від 06.09.2021, №225 від 08.09.2021, №224 від 08.09.2021, №221 від 07.09.2021, №234 від 13.09.2021, №235 від 13.09.2021, №236 від 14.09.2021, №228 від 10.09.2021, №226 від 09.09.2021, №230 від 10.09.2021, №244 від 17.09.2021, №243 від 17.09.2021, із завідомо неправдивими відомостями про вартість запасних частин, які є завищеними від середньої ринкової вартості на загальну суму 985 581,20 грн.

Після чого, директор ТОВ «Пежохолдинг» ОСОБА_4 , продовжуючи реалізовувати спільний злочинний умисел, згідно єдиного плану учасників організованої групи на заволодіння бюджетними грошовими коштами належними КО «Київмедспецтранс`з 02.06.2021 по 17.09.2021видав вказані видаткові накладні із завідомо недостовірними відомостями про ринкову вартість запасних частин, яка є завищеною на загальну суму 985 581,20 грн., шляхом подачі до КО «Київмедспецтранс», за адресами: м. Київ, вул. Куренівська, 16-в, та м. Київ, вул. Дегтярівська, 25 для подальшої оплати виконаних послуг Постачальником - ТОВ «Пежохолдинг».

Таким чином, ОСОБА_4 , підозрюється ускладанні та видачі службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, що спричинило тяжкі наслідки, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 366 КК України.

Крім того, 24.05.2021 між КО «Київмедспецтранс» (Замовник) в особі першого заступника ОСОБА_7 та ТОВ «Пежохолдинг» (Учасник) в особі директора ОСОБА_4 укладено договір № 265к про закупівлю товарів, відповідно до якого ТОВ «Пежохолдинг» зобов`язався поставляти та передати у власність КО «Київмедспецтранс» двигуни та їх частини (запасні частини до двигунів внутрішнього згоряння автомобільних транспортних засобів) на суму 964 974,00 гривень.

На виконання умов зазначеного договору № 265к директор ТОВ «Пежохолдинг» ОСОБА_4 , згідно єдиного плану учасників організованої групи на заволодіння бюджетними грошовими коштами належними КО «Київмедспецтранс», у період часу з 26.05.2021 по 10.09.2021, в невстановленому досудовим розслідуванням місці, розуміючи, що надана цінова пропозиція учасника ТОВ «Пежохолдинг» у закупівлі UA-2021-03-23-004686-с є завищеною, склав видаткові накладні від Постачальника - ТОВ «Пежохолдинг» за №74 від 26.05.2021, №78 від 03.06.2021, №86 від 08.06.2021, №87 від 09.06.2021, №101 від 16.06.2021, №102 від 16.06.2021, №99 від 16.06.2021, №103 від 16.06.2021, №98 від 16.06.2021, №97 від 16.06.2021, №107 від 16.06.2021, №100 від 16.06.2021, №111 від 22.06.2021, №136 від 01.07.2021, №137 від 01.07.2021, №135 від 01.07.2021, №141 від 01.07.2021, №151 від 08.07.2021, №147 від 06.07.2021, №152 від 12.07.2021, №156 від 16.07.2021, №157 від 19.07.2021, №154 від 15.07.2021, №158 від 02.08.2021, №160 від 03.08.2021, №162 від 05.08.2021, №163 від 06.08.2021, №170 від 11.08.2021, №188 від 18.08.2021, №187 від 18.08.2021, №197 від 20.08.2021, №194 від 19.08.2021, №202 від 25.08.2021, №212 від 01.09.2021, №229 від 10.09.2021, із завідомо неправдивими відомостями про вартість запасних частин, які є завищеними від середньої ринкової вартості на загальну суму 310 505, 74 грн.

Після чого, директор ТОВ «Пежохолдинг» ОСОБА_4 , продовжуючи реалізовувати спільний злочинний умисел, згідно єдиного плану учасників організованої групи на заволодіння бюджетними грошовими коштами належними КО «Київмедспецтранс`з 26.05.2021 по 10.09.2021видав вказані видаткові накладні із завідомо недостовірними відомостями про ринкову вартість запасних частин, яка є завищеною на загальну суму 310 505, 74 грн., шляхом подачі до КО «Київмедспецтранс», за адресами: м. Київ, вул. Куренівська, 16-в, та м. Київ, вул. Дегтярівська, 25 для подальшої оплати виконаних послуг Постачальником - ТОВ «Пежохолдинг».

Таким чином, ОСОБА_4 , підозрюється ускладанні та видачі службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, що спричинило тяжкі наслідки, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 366 КК України.

Крім того, 04.07.2022 між КО «Київмедспецтранс» (Замовник) в особі заступника ОСОБА_8 та ТОВ «Пежохолдинг» (Учасник) в особі директора ОСОБА_4 укладено договір № 188к про закупівлю товарів, відповідно до якого ТОВ «Пежохолдинг» зобов`язався поставляти та передати у власність КО «Київмедспецтранс» двигуни та їх частини (запасні частини до двигунів внутрішнього згоряння автомобільних транспортних засобів) на суму 1 098 532,00 гривень.

На виконання умов зазначеного договору № 188к директор ТОВ «Пежохолдинг» ОСОБА_4 , згідно єдиного плану учасників організованої групи на заволодіння бюджетними грошовими коштами належними КО «Київмедспецтранс», у період часу з 19.07.2022 по 21.12.2022, в невстановленому досудовим розслідуванням місці, розуміючи, що надана цінова пропозиція учасника ТОВ «Пежохолдинг» у закупівлі UA-2022-04-19-000834-b є завищеною, склав видаткові накладні від Постачальника - ТОВ «Пежохолдинг» за №5 від 19.07.2022, №6 від 19.07.2022, №4 від 19.07.2022, №9 від 27.07.2022, №10 від 02.08.2022, №40 від 12.08.2022, №16 від 08.08.2022, №43 від 15.08.2022, №36 від 10.08.2022, №46 від 17.08.2022, №54 від 24.08.2022, №71 від 14.09.2022, №60 від 01.09.2022, №76 від 20.09.2022, №69 від 09.09.2022, №72 від 16.09.2022, №73 від 16.09.2022, №70 від 13.09.2022, №87 від 27.09.2022, №94 від 06.10.2022, №90 від 03.10.2022, №91 від 04.10.2022, №96 від 12.10.2022, №97 від 21.10.2022, №99 від 08.11.2022, №100 від 10.11.2022, №103 від 21.11.2022, №101 від 16.11.2022, №102 від 18.11.2022, №104 від 24.11.2022, №106 від 02.12.2022, №105 від 01.12.2022, №109 від 13.12.2022, №108 від 07.12.2022, №107 від 06.12.2022, №110 від 16.12.2022, №111 від 21.12.2022, із завідомо неправдивими відомостями про вартість запасних частин, які є завищеними від середньої ринкової вартості на загальну суму 196 808, 12 грн.

Після чого, директор ТОВ «Пежохолдинг» ОСОБА_4 , продовжуючи реалізовувати спільний злочинний умисел, згідно єдиного плану учасників організованої групи на заволодіння бюджетними грошовими коштами належними КО «Київмедспецтранс`з 19.07.2022 по 21.12.2022видав вказані видаткові накладні із завідомо недостовірними відомостями про ринкову вартість запасних частин, яка є завищеною на загальну суму 196 808, 12 грн., шляхом подачі до КО «Київмедспецтранс», за адресами: м. Київ, вул. Куренівська, 16-в, та м. Київ, вул. Дегтярівська, 25 для подальшої оплати виконаних послуг Постачальником - ТОВ «Пежохолдинг».

Таким чином, ОСОБА_4 , підозрюється ускладанні та видачі службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України.

Крім того,07.07.2022 між КО «Київмедспецтранс» (Замовник) в особі заступника ОСОБА_7 та ТОВ «Пежохолдинг» (Учасник) в особі директора ОСОБА_4 укладено договір № 193к про закупівлю товарів, відповідно до якого ТОВ «Пежохолдинг» зобов`язався поставляти та передати у власність КО «Київмедспецтранс» механічні запасні частини, крім двигунів і частин двигунів (запасні частини до транспортних засобів) на суму 5 436 170,00 гривень.

На виконання умов зазначеного договору № 193к директор ТОВ «Пежохолдинг» ОСОБА_4 , згідно єдиного плану учасників організованої групи на заволодіння бюджетними грошовими коштами належними КО «Київмедспецтранс», у період часу з 27.07.2022 по 04.10.2022, в невстановленому досудовим розслідуванням місці, розуміючи, що надана цінова пропозиція учасника ТОВ «Пежохолдинг» у закупівлі UA-2022-04-19-000832-b є завищеною, склав видаткові накладні від Постачальника - ТОВ «Пежохолдинг» за №14 від 09.08.2022, №15 від 09.08.2022, №17 від 09.08.2022, №19 від 09.08.2022, №18 від 09.08.2022, №21 від 09.08.2022, №20 від 09.08.2022, №23 від 09.08.2022, №22 від 09.08.2022, №24 від 09.08.2022, №26 від 09.08.2022, №27 від 09.08.2022, №30 від 09.08.2022, №31 від 09.08.2022, №34 від 10.08.2022, №35 від 10.08.2022, №25 від 09.08.2022, №38 від 12.08.2022, №37 від 12.08.2022, №41 від 15.08.2022, №42 від 15.08.2022, №29 від 09.08.2022, №44 від 17.08.2022, №45 від 18.08.2022, №47 від 19.08.2022, №48 від 19.08.2022, №49 від 22.08.2022, №50 від 22.08.2022, №52 від 24.08.2022, №53 від 24.08.2022, №55 від 25.08.2022, №58 від 01.09.2022, №59 від 01.09.2022, №61 від 07.09.2022, №62 від 09.09.2022, №63 від 09.09.2022, №64 від 09.09.2022, №65 від 09.09.2022, №66 від 09.09.2022, №67 від 09.09.2022, №59 від 01.09.2022, №58 від 01.09.2022, №56 від 01.09.2022, №77 від 03.10.2022, №78 від 03.10.2022, №79 від 03.10.2022, №81 від 03.10.2022, №82 від 03.10.2022, №83 від 03.10.2022, №84 від 03.10.2022, №85 від 03.10.2022. №86 від 03.10.2022, №89 від 03.10.2022, №92 від 04.10.2022, із завідомо неправдивими відомостями про вартість запасних частин, які є завищеними від середньої ринкової вартості на загальну суму 196 808, 12 грн.

Після чого, директор ТОВ «Пежохолдинг» ОСОБА_4 , продовжуючи реалізовувати свій злочинний умисел, продовжуючи реалізовувати спільний злочинний умисел, згідно єдиного плану учасників організованої групи на заволодіння бюджетними грошовими коштами належними КО «Київмедспецтранс`з 27.07.2022 по 04.10.2022видав вказані видаткові накладні із завідомо недостовірними відомостями про ринкову вартість запасних частин, яка є завищеною на загальну суму 1 492 788, 71 грн., шляхом подачі до КО «Київмедспецтранс», за адресами: м. Київ, вул. Куренівська, 16-в, та м. Київ, вул. Дегтярівська, 25 для подальшої оплати виконаних послуг Постачальником - ТОВ «Пежохолдинг».

Підозрюваним у провадженні є ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець с. Нагірна Жашківського району Черкаської області, громадянин України, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , та проживаючий за адресою: АДРЕСА_2 .

07.07.2023 року ОСОБА_4 , повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1,2 ст. 366 ч. 3,4,5 ст. 191 КК України.

17.08.2023 ОСОБА_4 повідомлено про зміну раніше повідомленої підозри за ч. 5 ст. 191 КК України.

29 серпня 2023 року слідчим суддею Шевченківського районного судум. Києва по справі №761/30266/23 винесено ухвалу про застосування до підозрюваного ОСОБА_4 , запобіжного заходу у вигляді застави та визначено для ОСОБА_4 розмір застави, достатньої для забезпечення виконання підозрюваним обов`язків, передбачених КПК України, у вигляді 400 (чотирьохсот) розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що складає 1 073 600 грн. 00 коп., яка може бути внесена як самим підозрюваним, так і іншими фізичними або юридичними особами (заставодавцем).

05.09.2023 керівником Шевченківської окружної прокуратури міста Києва винесено постанову про продовження строків досудового розслідування до трьох місяців, тобто до 07.10.2023.

08.09.2023 ухвалою Шевченківського районного суду м. Києва, відносно підозрюваного ОСОБА_4 змінено запобіжних захід із застави на домашній арешт строком до 07.10.2023, та визначено на підставі ч. 5 ст. 194 КПК України, наступні обов`язки:

- прибувати до слідчого, прокурора, слідчого судді або суду за першою вимогою;

-повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання;

-не відлучатись за межі міста Києва без дозволу слідчого, прокурора або суду;

-утримуватись від спілкування у позапроцесуальний спосіб з учасниками кримінального провадження;

- здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що надають право на виїзд з України в`їзд в України.

08.09.2023 постановою прокурора відносно ОСОБИ 1, ОСОБИ 2, ОСОБИ 3 матеріали виділено в окреме кримінальне провадження№ 12023100100003702 від 08.09.2023.

04.10.2023 ухвалою слідчого судді Шевченківського районного судум. Києва, продовжено строк досудового розслідування до шести місяців.

Дії ОСОБА_4 кваліфіковано:

- за ч. 1 ст. 366 КК України, - складання та видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів;

- за ч. 2 ст. ст. 366 КК України, - складання та видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, що спричинило тяжкі наслідки;

- за ч. 5 ст. 191 КК України, - заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненого повторно, в особливо великих розмірах, в умовах воєнного стану організованою групою.

Наявність обґрунтованої підозри у вчиненні ОСОБА_4 інкримінованих кримінальних правопорушень підтверджується зібраними у кримінальному провадженні доказами, а саме:

- висновком експерта комплексної комісійної судової товарознавчої та судово-економічної експертизи № 2117/23-54/5816/23-72/18936-18945/23-54/18946-18957/23-57/18958-18979/23-72;

- протокол НСРД від 17.04.2023 № 1517;

- протокол огляду сайта «Прозорро»

- іншими матеріалами у своїй сукупності.

Строк покладених обов`язків на ОСОБА_4 закінчується 07.10.2023.

Відповідно до вимог ст. 177 КПК України, метою і підставами застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам , переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні; перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується.

Орган досудового слідства вважає, що з метою забезпечення нормальної процесуальної поведінки підозрюваним та виконання процесуальних рішень у справі, необхідно продовжити дію обов`язків покладених ухвалою суду відносно підозрюваного ОСОБА_4 , оскільки більш м`які запобіжні заходи не зможуть забезпечити виконання підозрюваним покладених на нього процесуальних обов`язків, а також не зможуть запобігти спробам:

1)Переховуватись від органу досудового розслідування так як ОСОБА_4 підозрюється у вчиненні умисних тяжких злочинів, за який законом передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та конфіскацією майна.

Таким чином, знаючи про тяжкість покарання, що йому загрожує у разі визнання винуватим у вчиненні інкримінованих кримінальних правопорушень, з метою уникнення відповідальності за вчинені ним злочини ОСОБА_4 може переховуватись від органу досудового розслідування та в подальшому від суду, зокрема і шляхом втечі на непідконтрольну Україні територію.

2) Перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

Враховуючи, що в ході досудового розслідування на даний час не встановлені в повному обсязі усі обставини вчинення кримінального правопорушення, повне коло свідків, не проведені усі процесуальні та слідчі (розшукові) дії ОСОБА_4 , може перешкодити органу досудового розслідування у встановленні таких обставин, проведенню слідчих (розшукових) та процесуальних дій, зокрема знищити чи спотворити ще не віднайдені речові докази вчинених особливо тяжких злочинів або слідів інших вчинених злочинів, отримає можливість попередити, на разі не встановлених досудовим розслідуванням, всіх можливих спільників, що прямо перешкодить встановленню істини у провадженні та не дозволить притягнути до відповідальності всіх осіб, що тим чи іншим способом були причетні до вчинення вищевказаних кримінальних правопорушень.

3) Вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється.

Зважаючи на характер вчинених кримінальних правопорушень, на даний час підозрюваний ОСОБА_4 , активно приймаючи участь та будучи досконало обізнаним у злочинній схемі заволодіння бюджетними коштами, може продовжити свою кримінально-протиправну діяльність та вчинити новий умисний тяжкий або особливо тяжкий злочин, в тому числі і корисливий.

За таких обставин ризики, визначені ст. 177 КПК України, не зменшились, що свідчить про необхідність продовження строку дії покладених на підозрюваного ОСОБА_4 процесуальних обов`язків, а саме:

- прибувати до слідчого, прокурора, слідчого судді або суду за першою вимогою;

-повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання;

-не відлучатись за межі міста Києва без дозволу слідчого, прокурора або суду;

-утримуватись від спілкування у позапроцесуальний спосіб з учасниками кримінального провадження;

- здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що надають право на виїзд з України в`їзд в України.

Прокурор в судовому засіданні клопотання підтримав, посилаючись на обставини, викладені в ньому, підозрюваний та його адвокат у судовому засіданні не заперечували проти задоволення клопотання та у його вирішенні поклалися на розсуд слідчого судді.

Заслухавши сторін клопотання, вивчивши його матеріали та додані до нього докази, прихожу до висновку про задоволення клопотання з наступних підстав.

В судовому засіданні встановлено, що Шевченківською окружною прокуратурою міста Києва здійснюється процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні №42022102100000201, розпочатого 15.11.2022 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191, ч. 1 ст. 366, ч. 5 ст.191, ч. 2 ст. 366, ч. 4 ст. 368-4, ч. 3 ст. 358, ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 191, ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 191 КК України.

У вчиненні вказаного кримінального правопорушення підозрюється ОСОБА_4 .

07.07.2023 року ОСОБА_4 , повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1,2 ст. 366 ч. 3,4,5 ст. 191 КК України.

17.08.2023 ОСОБА_4 повідомлено про зміну раніше повідомленої підозри за ч. 5 ст. 191 КК України.

29 серпня 2023 року слідчим суддею Шевченківського районного судум. Києва по справі №761/30266/23 винесено ухвалу про застосування до підозрюваного ОСОБА_4 , запобіжного заходу у вигляді застави та визначено для ОСОБА_4 розмір застави, достатньої для забезпечення виконання підозрюваним обов`язків, передбачених КПК України, у вигляді 400 (чотирьохсот) розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що складає 1 073 600 грн. 00 коп., яка може бути внесена як самим підозрюваним, так і іншими фізичними або юридичними особами (заставодавцем).

05.09.2023 керівником Шевченківської окружної прокуратури міста Києва винесено постанову про продовження строків досудового розслідування до трьох місяців, тобто до 07.10.2023.

08.09.2023 ухвалою Шевченківського районного суду м. Києва, відносно підозрюваного ОСОБА_4 змінено запобіжних захід із застави на домашній арешт строком до 07.10.2023, та визначено на підставі ч. 5 ст. 194 КПК України, наступні обов`язки:

- прибувати до слідчого, прокурора, слідчого судді або суду за першою вимогою;

-повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання;

-не відлучатись за межі міста Києва без дозволу слідчого, прокурора або суду;

-утримуватись від спілкування у позапроцесуальний спосіб з учасниками кримінального провадження;

- здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що надають право на виїзд з України в`їзд в України.

08.09.2023 постановою прокурора відносно ОСОБИ 1, ОСОБИ 2, ОСОБИ 3 матеріали виділено в окреме кримінальне провадження № 12023100100003702 від 08.09.2023.

04.10.2023 ухвалою слідчого судді Шевченківського районного судум. Києва, продовжено строк досудового розслідування до шести місяців.

Строк покладених обов`язків на ОСОБА_4 закінчується 07.10.2023, але досудове розслідування не може бути завершеним до вказаної дати, у зв`язку з тим, що по даному кримінальному провадженню необхідно виконати процесуальної дії, проведення та завершення яких потребує додаткового часу.

При цьому ризики, передбачені ст.177 КПК України, які вказують, що підозрюваний перебуваючи на волі, може продовжити свою злочинну діяльність, незаконно впливати на свідків; переховуватись від органів досудового розслідування, прокуратури та суду; перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; вчинити інші кримінальні правопорушення, не зменшились.

Враховуючи вищевикладене, прокурором наведено достатнього обґрунтування того, що заявлені ризики не зменшилися, що виправдовує подальше продовження дії обов`язків ОСОБА_4 .

Керуючись ст.ст. 177, 184, 193, 194 КПК України, -

ухвалив:

Клопотання прокурора Шевченківської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_3 про продовження строку дії покладених на підозрюваного обов`язків відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підозрюваного у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 42022102100000201 від 15.11.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191, ч. 1 ст. 366, ч. 5 ст.191, ч. 2 ст. 366, ч. 4 ст. 368-4, ч. 3 ст. 358, ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 191, ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 191 КК України - задовольнити.

Продовжити строк дії покладених на підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 обов`язків на два місяці, тобто до 07.12.2023, а саме:

- прибувати до слідчого, прокурора, слідчого судді або суду за першою вимогою;

-повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання;

-не відлучатись за межі міста Києва без дозволу слідчого, прокурора або суду;

-утримуватись від спілкування у позапроцесуальний спосіб з учасниками кримінального провадження;

- здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що надають право на виїзд з України в`їзд в України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення06.10.2023
Оприлюднено20.10.2023
Номер документу114262615
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку дії покладених на підозрюваного обов`язків, які діють під час запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 уродженця с. Нагірна Жашківського району Черкаської області, громадянина України, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , та проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , підозрюваного у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 42022102100000201 від 15.11.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191, ч. 1 ст. 366, ч. 5 ст.191, ч. 2 ст. 366, ч. 4 ст. 368-4, ч. 3 ст. 358, ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 191, ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 191 КК України

Судовий реєстр по справі —761/36441/23

Ухвала від 06.10.2023

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Макаренко І. О.

Ухвала від 06.10.2023

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Макаренко І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні