Ухвала
від 18.10.2023 по справі 320/37521/23
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

18 жовтня 2023 року № 320/37521/23

Суддя Київського окружного адміністративного суду Лиска І.Г., розглянувши в місті Києві матеріали адміністративної справи за заявою Головного управління ДПС у м. Києві до Комунального закладу "Парк культури та відпочинку "Гідропарк"" про зупинення видаткових операцій,

в с т а н о в и в:

До Київського окружного адміністративного суду звернулося Головного управління ДПС у м. Києві з заявою про зупинення видаткових операцій на рахунках Комунального закладу "Парк культури та відпочинку "Гідропарк"".

Відповідно до відомостей з комп`ютерної програми «Діловодство спеціалізованого суду» дану заяву було зареєстровано 15:23 год.

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями головуючим суддею визначено суддю Лиска І.Г. та автоматичний розподіл справ між суддями відбувся о 15:38 год.

Вирішуючи питання про відкриття провадження за вказаною заявою, суд виходить з наступного.

Особливості провадження у справах за зверненням податкових та митних органів, зокрема щодо зупинення видаткових операцій на рахунках платника податків врегульовано положеннями ст. 283 КАС України.

Відповідно до ч. 2 ст. 283 КАС України, заява подається до суду першої інстанції протягом 24 годин з моменту встановлення обставин, що зумовлюють звернення до суду, за загальними правилами підсудності, встановленими цим Кодексом, у письмовій формі та повинна містити: 1) найменування адміністративного суду; 2) найменування, поштову адресу, а також номер засобу зв`язку заявника; 3) найменування, поштову адресу, а також номер засобу зв`язку, якщо такий відомий, щодо сторони, до якої застосовуються заходи, визначені частиною першою цієї статті; 4) підстави звернення із заявою, обставини, що підтверджуються доказами, та вимоги заявника; 5) перелік документів та інших матеріалів, що додаються; 6) підпис уповноваженої особи суб`єкта владних повноважень, що скріплюється печаткою.

Як вбачається з матеріалів справи, що в даному випадку обставиною, яка мала б зумовити звернення податкового органу до суду є акт про перешкоджання платником податків виконанню повноважень податковим керуючим, складений 17.10.2023 о 14:48 год.

Проте, до суду податковий орган звернувся 15:23 год., тобто після закінчення строку, встановленого частиною другою статті 283 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя зазначає, що особливості обчислення процесуальних строків в окремих категоріях адміністративних справ встановлені ст. 270 КАС України.

Зокрема, згідно з ч. 1 ст. 270 КАС України на обчислення строків, встановлених статями 273-277, 280-283 Кодексу адміністративного судочинства України не поширюються правила частин 2-10 статті 120 Кодексу адміністративного судочинства України.

Строки, встановлені у справах, визначених цією статтею, обчислюються календарними днями і годинами. Останнім днем строку, який має закінчитися з настанням певної події, є день, що передує дню вказаної події (ч.ч. 2-3 ст. 270 КАС України).

Тобто, відповідно до ч. 1 ст. 283 КАС України, граничним строком подання заяви про зупинення видаткових операцій на рахунках платника податків у даному випадку є 18.10.2023 о 14:48 год. включно.

Частиною п`ятою ст. 270 КАС України передбачено, що днем подання позовної заяви, апеляційної скарги у даній категорії справ є день їх надходження до відповідного суду.

Частиною п`ятою ст. 270 КАС України встановлено, що строки подання позовних заяв і апеляційних скарг, встановлені у справах, визначених цією статтею, не може бути поновлено. Позовні заяви, апеляційні скарги, подані після закінчення цих строків, суд залишає без розгляду.

Як вбачається з наведеної норми ч. 5 ст. 270 КАС України в частині залишення позовної заяви без розгляду, поданої після закінчення встановлених строків, така норма є для суду зобов`язальною та безальтернативною.

З огляду на викладене, оскільки заява ГУ ДПС у м. Києві про зупинення видаткових операцій надійшла до суду з пропуском строку, встановленого ч. 2 ст. 283 КАС України, і цей строк в силу імперативних приписів ч. 5 ст. 270 КАС України поновленню не підлягає, така заява підлягає залишенню без розгляду.

Керуючись ст. ст. 243, 248, 256, 270, 283 КАС України, суд, -

у х в а л и в:

Заяву Головного управління ДПС у м. Києві до Комунального закладу "Парк культури та відпочинку "Гідропарк"" про зупинення видаткових операцій - залишити без розгляду.

Ухвала набирає законної сили в порядку, встановленому ст. 256 Кодексу адміністративного судочинства України. Ухвала може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції в порядку та строки, передбачені ст.ст. 283 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Лиска І.Г.

СудКиївський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення18.10.2023
Оприлюднено20.10.2023
Номер документу114264476
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу адміністрування податків, зборів, платежів, а також контролю за дотриманням вимог податкового законодавства, зокрема щодо погашення податкового боргу, з них застосування адміністративного арешту коштів та/або майна

Судовий реєстр по справі —320/37521/23

Ухвала від 18.10.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Лиска І.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні