Вирок
від 17.10.2023 по справі 131/266/22
ІЛЛІНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 131/266/22

Провадження № 1-кп/131/65/2023

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17.10.2023 м. Іллінці

Іллінецький районний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

секретаря судових засідань ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження № 12021020070000227, відомості про яке внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 17 серпня 2021 року за обвинуваченням:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця селища Золоте Попаснянського району Ворошиловградської області та жителя АДРЕСА_1 українця, громадянина України, освіта середня, пенсіонера, раніше не судимого,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 246 КК України,

сторони та учасники кримінального провадження:

прокурор ОСОБА_4 ,

обвинувачений ОСОБА_3

представник потерпілого ОСОБА_5

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до розділу № 8 пункту 5 Прикінцевих Положень Лісового кодексу України до одержання в установленому порядку державними лісогосподарськими підприємствами державних актів на право постійного користування земельними лісовими ділянками, документами, що підтверджують це право на раніше надані землі є матеріали лісовпорядкування. Відповідно до наданих виробничим об`єднанням «Укрдержліспроект» планово-картографічних матеріалів квартал 8 є частиною лісового фонду Лісового господарства Дочірнього підприємства «Іллінецький райагроліс» Вінницького обласного комунального спеціалізованого лісогосподарського підприємства «Віноблагроліс» Вінницької області (далі-Дочірнє підприємство «Іллінецький райагроліс» ВОКСЛП «ВІНОБЛАГРОЛІС» Вінницької області). Відповідно до ст. 13 Конституції України природні ресурси, які знаходяться в межах території України, є об`єктами права власності українського народу. Від імені українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування, в межах, визначених Конституцією. Кожний громадянин має право користуватися природними об`єктами права власності народу відповідно до закону. Відповідно до ст. 69 Лісового кодексу України, п. 3 Порядку видачі спеціальних дозволів на використання лісових ресурсів, що затверджений постановою Кабінету Міністрів України № 761 від 23 травня 2007 року спеціальне використання лісових ресурсів на виділеній лісовій ділянці проводиться за спеціальним дозволом - лісорубним квитком або лісовим квитком, що видається безоплатно. Спеціальний дозвіл на заготівлю деревини в порядку рубок головного користування видається органом виконавчої влади з і питань лісового господарства Автономної Республіки Крим, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері лісового господарства.

В порушення вказаних вимог закону, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , в період часу з 07 год 00 хв до 08 години 00 хвилин, діючи всупереч ст. ст. 4, 69 Лісового кодексу України, п. п. 2, 3 Порядку видачі спеціальних дозволів на використання лісових ресурсів, затвердженого Постановою КМУ № 761 від 23 березня 2007 року «Про врегулювання питань щодо спеціального використання лісових ресурсів», без спеціального дозволу на використання лісових ресурсів - лісорубного або лісового квитка, маючи на меті здійснити незаконну порубку дерев, на автомобілі марки «ВАЗ», моделі «2121», білого кольору, д.н.з. НОМЕР_1 з причепом зеленого кольору д.н.з. НОМЕР_2 , прибув до лісового масиву кварталу № 8 виділу № 1, який обслуговує Дочірнє підприємство «Іллінецький райагроліс» ВОКСЛП «ВІНОБЛАГРОЛІС» Вінницької області, розташованого за межами села Борисівка Іллінецької ТГ Вінницького району Вінницької області, де умисно, з метою поліпшення свого майнового становища, використовуючи заздалегідь заготовлений інструмент - ланцюгову бензинову пилку марки «GOODLUCK» червоного кольору та ланцюгову бензинову пилку марки «Stihl» червоного кольору, якою шляхом спилювання до повного відокремлення від кореня здійснив незаконну рубку 4 -х сиро ростучих дерев породи «акація» діаметром 55, 18, 50, 50 см., які порізав на колоди ланцюговою бензиновою пилкою марки «GOODLUCK» червоного кольору.

У подальшому, з метою вантаження незаконно зрізаної деревини, ОСОБА_3 за допомогою третьої особи, а саме ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , якому не було відомо про те, що рубка не законна, так як ОСОБА_3 раніше працював лісником даного кварталу в ДП «Іллінецький райагроліс» та за обіцяну грошову винагороду, ОСОБА_6 , руками завантажив колоди 4-х порізаних дерев породи «акація» на причіп зеленого кольору, д.н.з. НОМЕР_2 , належний ОСОБА_3 .

Реалізовуючи свій злочинний умисел, ОСОБА_3 в подальшому, на автомобілі марки «ВАЗ», моделі «2121» білого кольору, д.н.з. НОМЕР_1 з причепом зеленого кольору д.н.з. НОМЕР_2 на якому знаходились дерев`яні колоди породи «акація», виїхав за межі вище зазначеного лісового масиву приїхавши в м. Іллінці, Вінницької області після чого розпорядився отриманою внаслідок незаконної порубки деревиною на власний розсуд, чим незаконно перевіз її та зберігав у невстановленому досудовим слідством місці.

Внаслідок протиправних дій ОСОБА_3 нанесена державі в особі ДП «Іллінецький райагроліс» істотна шкода, яка згідно висновку інженерно- екологічної експертизи № 7800/21-21 від 10.02.2022 становить 43 423 гривень 65 копійок на 2021 рік.

Таким чином, ОСОБА_3 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 246 КК України - незаконна порубка дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, перевезення, зберігання, збут незаконно зрубаних дерев або чагарників, що заподіяли істотну шкоду .

Обвинувачений ОСОБА_3 в судовому засіданні свою вину у скоєному кримінальному правопорушенні при зазначених вище обставинах визнав повністю, не оспорює встановлені в результаті досудового розслідування обставини, не заперечує щодо тих обставин, які ніким не оспорюються.

В ході судового розгляду обвинувального акту у кримінальному провадженні судом досліджено докази відповідно до встановленого порядку їх дослідження, зокрема допитано свідків, а також досліджено письмові докази надані стороною обвинувачення на встановлення обставин вчинення ОСОБА_3 кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 246 КК України.

Так, представник потерпілої сторони ОСОБА_5 надала суду покази, що 16 серпня 2021 року на ділянці Іллінецького райагролісу відбулася незаконна вирізка лісу ОСОБА_3 , про це їй повідомив директор та сказав, що зафіксував вирізку в стороні села Борисівка квартал 8 зрубано 4 дерева різного діаметру, породи акація від 50 до 18 см діаметром.

Допитаний в якості свідка ОСОБА_7 вказав, що працює на посаді охоронника КП «Добробут», заступив на зміну о 08:00 змінивши ОСОБА_8 , який поїхав додому. На камерах свого робочого місця десь о 08:30 ОСОБА_7 побачив авто «Нива» з причепом на якому були дрова їх було не багато та вони прикидані бур`яном. Хто був за кермом він не бачив. Далі прийшов лісник ОСОБА_9 та запитав чи то проїхав ОСОБА_3 на що свідок відповів, що напевно він, оскільки він знав, що у ОСОБА_3 є біла «Нива».

Допитаний в якості свідка ОСОБА_10 надав суду покази, що з липня 2021 року він являється директором ДП «Іллінці райагроліс». 16 серпня 2021 року близько 10:00 біля с. Борисівка Вінницького району Вінницької області в кварталі №8 виявив самовільну вирубку чотирьох дерев акації на вирубку яких він згоди не давав, оскільки планова вирубка була восени 2022 року. У зв`язку з цим зателефонував на «102» викликавши працівників поліції. Коли почалося слідство ОСОБА_10 показав працівникам поліції місце події та слідчі склали відповідні акти. Хто здійснив зазначену вирубку ОСОБА_10 не бачив.

Свідок ОСОБА_6 надав суду покази, що він зустрів ОСОБА_3 , який запропонував йому поїхати до с. Борисівка Вінницького району Вінницької області погрузити дерева так як він раніше допомогав йому по господарству він погодився. Далі він разом з ОСОБА_3 на автомобілі ВАЗ «Нива» з зеленим причепом поїхали в с. Борисівка де ОСОБА_3 зрізав чотири дерева породи «акація» та порізав їх на колоди. Колод було багато вони були сирі та важкі, колоди менші і більші.

ОСОБА_6 вказав, що різав дерева ОСОБА_3 бензопилами світлого та темного кольору по черзі, та залишились лише верхівки. В подальшому, ОСОБА_6 загрузив колоди в причеп за що ОСОБА_3 заплатив ОСОБА_6 600,00 гривень.

Показання вказаних свідків є послідовними та повністю узгоджуються між собою щодо різних обставин провадження, тому суд приходить до висновку, що покази, які вони давали в судовому засіданні правдиві, оскільки знаходяться у взаємозв`язку з іншими об`єктивними письмовими доказами по справі, які судом досліджено та якими підтверджується винуватість обвинуваченого ОСОБА_3 у вчиненні кримінального правопорушення за встановлених судом обставин в межах обвинувачення, визнаного доведеним.

Доказами, на які посилається сторона обвинувачення, та які були безпосередньо досліджені та перевірені під час судового розгляду, і згідно із ст.ст. 85, 86, 94 КПК України, належним чином оцінені з точки зору їх допустимості, належності, достовірності, являються:

- витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань від 17.08.2021, за № 12021020070000227, згідно якого внесено відомості про те, що 17.08.2021 року надійшло повідомлення зі служби 102 про те, що неподалік с. Борисівка Іллінецької ТГ Вінницького району Вінницької області , а саме у 8-му кварталі 1-му поділі виявлено незаконну порубку дерев породи «акація»;

- протокол огляду місця події від 17 серпня 2021 року, ділянки, яка розташована неподалік с. Борисівка Іллінецької ТГ Вінницького району Вінницької області, а саме квартал № 8 виділ 1 ДП «Іллінецький райагроліс» виявлено залишки пеньків по зрізах «акації» та встановлено їх діаметр, а саме: 55,18,50,50 см. Окрім того, біля даних зрізів виявлено частини деревини, а саме 7 колодок розміром 50 см, діаметром 50*50;

- ухвала слідчого судді Немирівського районного суду Вінницької області від 20 серпня 2021 року, якою надано дозвіл на проведення обшуку домоволодіння, що розташоване за адресою м. Іллінці Вінницького району Вінницької області та у розташованих на його територіях житлових, гаражних, підсобних, горищних, підвальних приміщеннях;

- протокол обшуку від 01 вересня 2021 року в житлі ОСОБА_3 , за адресою м. Іллінці Вінницького району Вінницької області під час якого виявлено автомобіль марки «ВАЗ-2121» моделі «Нива» д.н.з. НОМЕР_1 із серійним номером « НОМЕР_3 » який вилучається на арешт майданчик в м. Немирів. В ході подальшого обшуку на території зазначеного вище домогосподарства виявлено та вилучено причіп д.н.з. № НОМЕР_2 .Окрім того в підсобному приміщенні вказаного домоволодіння виявлено та вилучено бензопилу червоного кольору марки «Goodluck», яку поміщено до полімерного пакету. В ході подальшого обшуку виявлено та вилучено металеву банку в середині якої знаходиться сипуча речовина схожа на порох, яку вилучено та поміщено до полімерного пакету Нац. Поліції України № SUD2097808 із DVD-R диск з відеозаписом проведення обшуку від 01 вересня 2021 року;

- постанова слідчого СВ ВП №5 Вінницького РУП ГУНП у Вінницькій області лейтенанта поліції ОСОБА_11 про визнання речовими доказами у кримінальному провадженні № 12021020070000227 автомобіль марки «ВАЗ-2121» моделі «Нива» д.н.з. НОМЕР_1 із серійним номером « НОМЕР_5», причіп з д.н.з. № НОМЕР_2 , бензопилу червоного кольору марки «Goodluck», металеву банку в середині якої знаходиться сипуча речовина схожа на порох, яку вилучено та поміщено до полімерного пакету Нац. Поліції України № SUD2097808;

- ухвала слідчого судді Немирівського районного суду Вінницької області від 03 вересня 2021 року про накладення арешту на вилучені під час обшуку 01.09.2021 за адресою м. Іллінці Іллінецької ТГ Вінницького району Вінницької області автомобіль марки «ВАЗ-2121» моделі «Нива» д.н.з. НОМЕР_1 із серійним номером « НОМЕР_5», причіп з д.н.з. № НОМЕР_2 , бензопилу червоного кольору марки «Goodluck», металеву банку в середині якої знаходиться сипуча речовина схожа на порох, яку вилучено та поміщено до полімерного пакету Нац. Поліції України № SUD2097808;

- прокол огляду предмету від 21 лютого 2022 року за участі спеціаліста, а саме відеозаписів з камер відеоспостереження де встановлено, як автомобіль білого кольору марки «ВАЗ 2121», типу «НИВА» в якого позаду прикріплений причіп зеленого кольору та зверху з дерев`яними бортами, порожній, рухається по дорозі повз сміттє сортувальний комплекс в бік лісового масиву в бік с. Борисівка Іллінецької ТГ, Вінницького району, Вінницької області. На причепі візуально наявний номерний знак однак детальних його ознак не видно. Враховуючи даний файл таймер зазначено на 06:50 хв. під час виявлення ТЗ. Дати та часу на відео не видно.

Таким самим чином встановлено, що 16.08.2021 о 08:06 годин зі сторони вище вказаного лісового масиву рухається аналогічний транспортний засіб в бік сміттє сортувального комплексу на причепі якого виявлено деревину, візуально схожу на породу дерева «акація біла», яка заповнює причеп по під верх бортів. На даному ТЗ, попереду, видно номерний знак, однак детальних його ознак не видно. Також на відео у верхньому лівому куті наявні вище вказані дата та час. Враховуючи даний файл таймер зазначено на 10:40 хв. під час виявлення ТЗ.;

- постанова слідчого СВ ВП №5 Вінницького РУП ГУНП у Вінницькій області капітана поліції ОСОБА_12 про визнання речовими доказами у кримінальному провадженні № 12021020070000227 вилучені відео файлами відео спостереження «Ch_20210816062951 та Ch3_20210816075453» за 16.08.2021 копії яких записано на DVD-R диск;

- висновок інженерно - екологічної експертизи, яким встановлено що загальний розмір шкоди заподіяної ДП «Іллінецький райагроліс» внаслідок протиправних дій ОСОБА_3 становить 43 423 гривень 65 копійок станом на 2021 рік.

- протокол проведення слідчого експерименту від 18 лютого 2022 року з свідком ОСОБА_6 із DVD-R диск з відеозаписом проведення слідчого експерименту від 18 лютого 2022 року.

Розглянувши матеріали справи та досліджені в судовому засіданні докази суд дійшов слідуючого висновку.

Відповідно витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань від 17.08.2021, за № 12021020070000227, внесено відомості про те, що 17.08.2021 року надійшло повідомлення зі служби 102 про те, що неподалік с. Борисівка Іллінецької ТГ Вінницького району Вінницької області , а саме у 8-му кварталі 1-му поділі виявлено незаконну порубку дерев породи «акація».

Згідно протоколу огляду місця події від 17 серпня 2021 року, ділянки, яка розташована неподалік с. Борисівка Іллінецької ТГ Вінницького району Вінницької області а саме квартал № 8 виділ 1 ДП «Іллінецький райагроліс» де виявлено при залишках пеньків по зрізах «акації» встановлено діаметр, а саме: 55,18,50,50 см. Окрім того, біля даних зрізів виявлено частини деревини, а саме 7 колодок розміром 50 см, діаметром 50*50 з фототаблицею з місця огляду;

Відповідно ухвали слідчого судді Немирівського районного суду Вінницької області від 20 серпня 2021 року надано дозвіл на проведення обшуку домоволодіння, що розташоване за адресою м. Іллінці Вінницького району Вінницької області у розташованих на його територіях житлових, гаражних, підсобних, горищних, підвальних приміщеннях;

Відповідно до протоколу обшуку від 01 вересня 2021 року в житлі ОСОБА_3 за адресою м. Іллінці Вінницького району Вінницької області під час якого виявлено автомобіль марки «ВАЗ-2121» моделі «Нива» д.н.з. НОМЕР_1 із серійним номером « НОМЕР_3 » який вилучається на арешт майданчик в м. Немирів. В ході подальшого обшуку на території зазначеного вище домогосподарства виявлено та вилучено причіп д.н.з. № НОМЕР_2 .Окрім того в підсобному приміщенні вказаного домоволодіння виявлено та вилучено бензопилу червоного кольору марки «Goodluck», яку поміщено до полімерного пакету. В ході подальшого обшуку виявлено та вилучено металеву банку в середині якої знаходиться сипуча речовина схожа на порох, яку вилучено та поміщено до полімерного пакету Нац. Поліції України № SUD2097808 із DVD-R диск з відеозаписом проведення обшуку від 01 вересня 2021 року;

Згідно постанови слідчого СВ ВП №5 Вінницького РУП ГУНП у Вінницькій області лейтенанта поліції ОСОБА_11 автомобіль марки «ВАЗ-2121» моделі «Нива» д.н.з. НОМЕР_1 із серійним номером « НОМЕР_5», причіп з д.н.з. № НОМЕР_2 , бензопилу червоного кольору марки «Goodluck», металеву банку в середині якої знаходиться сипуча речовина схожа на порох, яку вилучено та поміщено до полімерного пакету Нац. Поліції України № SUD2097808 визнано речовими доказами у кримінальному провадженні № 12021020070000227;

Ухвалою слідчого судді Немирівського районного суду Вінницької області від 09 вересня 2021 року накладено арешт на вилучені під час обшуку 01.09.2021 за адресою м. Іллінці Іллінецької ТГ Вінницького району Вінницької області автомобіль марки «ВАЗ-2121» моделі «Нива» д.н.з. НОМЕР_1 із серійним номером « НОМЕР_5», причіп з д.н.з. № НОМЕР_2 , бензопилу червоного кольору марки «Goodluck», металеву банку в середині якої знаходиться сипуча речовина схожа на порох, яку вилучено та поміщено до полімерного пакету Нац. Поліції України № SUD2097808;

Проколом огляду предмету від 21 лютого 2022 року за участі спеціаліста, а саме, відповідно до відеозаписів з камер відеоспостереження встановлено, як автомобіль білого кольору марки «ВАЗ 2121», типу «НИВА» в якого позаду прикріплений причіп зеленого кольору та зверху з дерев`яними бортами, порожній, рухається по дорозі повз сміттє сортувальний комплекс в бік лісового масиву в бік с. Борисівка Іллінецької ТГ, Вінницького району, Вінницької області. На причепі візуально наявний номерний знак однак детальних його ознак не видно. Враховуючи даний файл таймер зазначено на 06:50 хв. під час виявлення ТЗ. Дати та часу на відео не видно.

Таким самим чином встановлено, що 16.08.2021 о 08:06 годин зі сторони вище вказаного лісового масиву рухається аналогічний транспортний засіб в бік сміттє сортувального комплексу на причепі якого виявлено деревину, візуально схожу на породу дерева «акація біла», яка заповнює причеп по під верх бортів. На даному ТЗ, попереду, видно номерний знак, однак детальних його ознак не видно. Також на відео у верхньому лівому куті наявні вище вказані дата та час. Враховуючи даний файл таймер зазначено на 10:40 хв. під час виявлення ТЗ.;

Згідно постанови слідчого СВ ВП №5 Вінницького РУП ГУНП у Вінницькій області капітана поліції ОСОБА_12 вилучені відео файлами відео спостереження «Ch_20210816062951 та Ch3_20210816075453» за 16.08.2021 копії яких записано на DVD-R диск, визнано речовими доказами у кримінальному провадженні № 12021020070000227 ;

Згідно висновку інженерно - екологічної експертизи, встановлено, що загальний розмір шкоди заподіяної ДП «Іллінецький райагроліс» внаслідок протиправних дій ОСОБА_3 становить 43 423 гривень 65 копійок станом на 2021 рік.

Протоколом проведення слідчого експерименту від 18 лютого 2022 року з свідком ОСОБА_6 із DVD-R диск з відеозаписом проведення слідчого експерименту від 18 лютого 2022 року вказав, що він разом із ОСОБА_3 , на атомобілі марки «Нива» білого кольору з причіпом зеленого кольору приїхали до визначеного місця та він на відео показав де ОСОБА_3 , зупинив авто. Далі ОСОБА_3 з багажника авто взяв 2 пилки одна з яких марки «Штіль», якою і валив дерева породи «акація». Далі ОСОБА_6 на відео вказав по хронології, як і де ОСОБА_3 зрізав дерева породи «акація», також ОСОБА_6 повідомив, що ОСОБА_13 зрізав понад пні дерева і порізав їх на колодки, які ОСОБА_6 носив і вантажив на причіп більші колодки він вантажив на низ, а менші на верх. ОСОБА_6 показав пні дерева породи «акація», які зрізав ОСОБА_3 . Після порубки і завантаження дерев`яних порізаних колод вони поїхали з даного місця.

Показання свідків та обвинуваченого є послідовними, логічними, відповідають фактичним обставинам справи, а тому не викликають у суду сумнівів щодо правильності розуміння ними обставин кримінального правопорушення, добровільності та істинності їх позицій.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що винуватість ОСОБА_3 у вчиненні інкримінованого йому кримінального правопорушення при обставинах, викладених в обвинувальному акті, доведена повністю.

А тому суд кваліфікує дії обвинуваченого ОСОБА_3 за ч. 1 ст. 246 КК України, як незаконна порубка дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, перевезення, зберігання, збут незаконно зрубаних дерев або чагарників, що заподіяли істотну шкоду.

Призначаючи обвинуваченому покарання суд, відповідно до вимог статей 50, 65-67 Кримінального кодексу України щодо загальних засад призначення покарання, враховує ступінь тяжкості вчиненого обвинуваченим кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 246 КК України, яке згідно ст.12 КК України, є нетяжким злочином; фактичні обставини кримінального провадження, особу обвинуваченого, який офіційно є особою пенсійного віку, за місцем проживання характеризується позитивно, раніше не судимий, на обліку у лікарів нарколога та психіатра не перебуває.

Крім того, при призначенні покарання суд враховує відношення обвинуваченого до своїх дій, а саме те, що у вчиненому він щиро кається, просив вибачення у потерпілих, та завіряє суд, що подібне більше не повториться.

Обставиною, що згідно зі ст. 66 КК України пом`якшує покарання за вчинення злочину передбаченого ч. 1 ст. 246 КК України ОСОБА_3 є щире каяття, визнання винуватості.

Обставин, що згідно зі ст. 67 КК України обтяжують покарання за вчинення злочину передбаченого ч. 1 ст. 246 КК України ОСОБА_3 судом не встановлено.

Суд зазначає, що згідно положень статей 50, 65 Кримінального кодексу України, покарання є заходом примусу, що застосовується від імені держави за вироком суду до особи, визнаної винною у вчиненні кримінального правопорушення, і полягає в передбаченому законом обмеженні прав і свобод засудженого. Покарання має на меті не тільки кару, а й виправлення засуджених, а також запобігання вчиненню нових кримінальних правопорушень як засудженими, так і іншими особами. Особі, яка вчинила кримінальне правопорушення, має бути призначене покарання, необхідне й достатнє для її виправлення та попередження нових кримінальних правопорушень.

Враховуючи вищевикладене, зважаючи на наявність пом`якшуючих та відсутність обтяжуючих вину обставин, відомостей, що характеризують особу обвинуваченого; він є особою пенсійного віку; тяжкість вчиненого ним кримінального правопорушення, суд вважає, що ОСОБА_3 не представляє суспільної небезпеки і його виправлення та перевиховання можливе без ізоляції від суспільства, а тому, йому слід призначити покарання у виді позбавлення волі, із звільненням від подальшого відбування призначеного покарання з випробуванням, із застосуванням положень ст.ст.75, 76 КК України.

Суд вважає, що саме таке покарання обвинуваченому ОСОБА_3 буде справедливим та достатнім і сприятиме його виправленню та попередженню вчинення як ним нових кримінальних правопорушень, так і іншими особами.

Матеріальна шкода кримінальним правопорушенням завдана потерпілому ДП «Іллінецький райагроліс» на суму 43 423, 65 (сорок три тисячі чотириста двадцять три гривні 65 коп.) грн. Прокурором заявлено цивільний позов про відшкодування матеріальної шкоди на суму 43 423, 65 (сорок три тисячі чотириста двадцять три гривні 65 коп.) грн.

Відповідно до ч.2 ст.127 КПК України шкода завдана кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням може бути стягнута судовим рішенням за результатами розгляду цивільного позову в кримінальному провадженні.

Згідно ч.1 ст.129 КПК України ухвалюючи обвинувальний вирок, суд залежно від доведеності підстав і розміру позову задовольняє цивільний позов повністю або частково чи відмовляє в ньому.

В судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_3 цивільний позов про стягнення матеріальної шкоди визнав в повному обсязі.

Враховуючи викладене вище, а також те, що визнання позову обвинуваченим не суперечить закону і не порушує права та свободи чи інтереси інших осіб, суд приходить до висновку що цивільний позов необхідно задовольнити.

Порядок іспитового строку рахувати з дня проголошення вироку.

Відповідно до ч. 2 ст. 124 КПК України з обвинуваченого слід стягнути судові витрати у справі за проведення судової товарознавчої експертизи відповідно до висновку експерта №7800/21-21 від 10.02.2022, що становлять 6040,64 (шість тисяч сорок гривень 64 коп.) гривень.

Питання щодо речових доказів у кримінальному провадженні суд вирішує відповідно до статті 100 КПК України.

Керуючись ст. ст. 50, 65-67 Кримінального кодексу України, ст. ст. 349, 368-371, 373-374, 376, 395 Кримінального процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

Визнати ОСОБА_3 винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 246 КК України та призначити йому покарання у виді позбавлення волі строком на 1 (один) рік.

На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_3 від відбування покарання з іспитовим строком 1(один) рік.

На підставі п. п. 1, 2 ч. 1 ст. 76 КК України зобов`язати ОСОБА_3 періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації, повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи, навчання.

Початок іспитового строку рахувати з дня проголошення вироку.

Запобіжний захід не обирати.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь держави процесуальні витрати за проведення судової інженерно-екологічної експертизи відповідно до висновку експерта №7800/21-21 від 10.02.2022 р., що становлять 6040,64 (шість тисяч сорок гривень 64 коп.) гривень

Речові докази по кримінальному провадженню № 12021020070000227, а саме:

- автомобіль марки «2121», моделі «НИВА», білого кольору, д.н.з. НОМЕР_1 , номер шасі: НОМЕР_3 ; причіп зеленого кольору д.н.з. НОМЕР_2 ; бензопилу червоного кольору марки «Goodluck» - повернути власнику ОСОБА_3 , арешт накладений ухвалою Немирівського районного суду від 03.09.2021 - скасувати.

- 7 колод породи «акація» розміром 50х50, передані під розписку на відповідальне зберігання директору ДП «Іллінціагроліс», залишити за потерпілим.

- DVD диск з відео файлами з камери відеоспостереження за 16.08.2021 вилучених з приміщення сміттє сортувального комплексу - залишити в матеріалах судової справи.

Цивільний позов задовольнити в повному обсязі, стягнути з ОСОБА_3 на користь Дочірнього підприємства «Іллінецький райагроліс» Вінницького обласного комунального спеціалізованого лісогосподарського підприємства «Віноблагроліс» Вінницької області шкоду завдану кримінальним правопорушення у сумі 43 423 гривень 65 копійок.

Вирок може бути оскаржений до Вінницького апеляційного суду через Іллінецький районний суд Вінницької області шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з моменту його отримання. Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після прийняття рішення судом апеляційної інстанції.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку. Обвинуваченій та прокурору копія вироку вручається негайно після його проголошення. Не пізніше наступного дня після ухвалення, копію вироку направити учасникам судового провадження, які не були присутні у судовому засіданні.

Суддя:

СудІллінецький районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення17.10.2023
Оприлюднено20.10.2023
Номер документу114272587
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти довкілля Незаконна порубка лісу

Судовий реєстр по справі —131/266/22

Ухвала від 11.12.2023

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Нагорняк Є. П.

Ухвала від 11.12.2023

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Нагорняк Є. П.

Ухвала від 29.11.2023

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Нагорняк Є. П.

Ухвала від 29.11.2023

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Нагорняк Є. П.

Вирок від 17.10.2023

Кримінальне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Шелюховський М. В.

Вирок від 17.10.2023

Кримінальне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Шелюховський М. В.

Ухвала від 25.09.2023

Кримінальне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Шелюховський М. В.

Ухвала від 30.05.2023

Кримінальне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Шелюховський М. В.

Ухвала від 21.04.2022

Кримінальне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Шелюховський М. В.

Ухвала від 30.03.2022

Кримінальне

Іллінецький районний суд Вінницької області

Шелюховський М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні