Ухвала
від 19.10.2023 по справі 639/6028/23
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа №639/6028/23

Провадження №2/639/2258/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 жовтня 2023 року Жовтневий районний суд м. Харкова у складі головуючого судді Труханович В.В. розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Фактор-Медіа» про визнання протиправним та скасування наказу про звільнення, поновлення на посаді, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та моральної шкоди, -

ВСТАНОВИВ:

У жовтні 2023 року до Жовтневого районного суду м. Харкова звернувся ОСОБА_1 із позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю «Фактор-Медіа» про визнання протиправним та скасування наказу про звільнення, поновлення на посаді, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та моральної шкоди, у якій просив суд: визнати протиправнимта скасуватинаказ №30-квід 13вересня 2023року прозвільнення зроботи ОСОБА_1 ;поновити ОСОБА_1 на посадіподаткового інспекторагрупи податковогозаконодавства здня звільнення,а завідсутності такоїпосади -на іншійрівнозначній посаді;стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Фактор-Медіа» на користь ОСОБА_1 середній заробіток за час вимушеного прогулу з 17 вересня 2023 року по день ухвалення рішення суду; допустити негайне виконання рішення суду в частині поновлення на роботі і стягнення заробітної плати, але не більше ніж за один місяць; товариству з обмеженою відповідальністю «Фактор-Медіа» відшкодувати ОСОБА_1 моральну шкоду у розмірі 15 000 грн., стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Фактор-Медіа» на користь ОСОБА_1 , витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 6000,00 (шість тисяч) грн.

Суд, дослідивши матеріали позовної заяви, вважає її такою, що підлягає залишенню без руху, виходячи з наступного.

Відповідно до ч.1 ст. 185 ЦПК України, позовназаява за формою та змістом повинна відповідатистатті 175 ЦПК України, а також вимогам статті 177 цього Кодексу.

Позивач у своїй позовній заяві просить суд стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Фактор-Медіа» на свою користь середній заробіток за час вимушеного прогулу з 17 вересня 2023 року по день ухвалення рішення суду, однак позивачем не надано такого розрахунку та не зазначено суми, яка підлягає стягненню.

Відповідно до ч. 4 ст. 177 ЦПК України, до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави для звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 5 Закону України "Про судовий збір"від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі.

Упостанові Верховного Суду Українивід 30 листопада 2016 року у справі N 6-1121цс16зроблено висновок, що починаючи з 01 вересня 2015 року, позивачі в справах за позовними вимогами, що випливають із трудових відносин, не звільняються від сплати судового збору, за винятком позивачів у двох категоріях: про стягнення заробітної плати та про поновлення на роботі.

Пільга щодо сплати судового збору, передбачена пунктом 1 частини першоїстатті 5 Закону України "Про судовий збір", згідно з якою від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі - у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі, не поширюється на вимоги позивачів про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні (або за час вимушеного прогулу) під час розгляду таких справ в усіх судових інстанціях. Указаний правовий висновок міститься упостанові Великої Палати Верховного Суду від 30 січня 2019 року у справі N 910/4518/16(провадження N 12-301гс18).

Крім того, за змістом норм чинного законодавства середній заробіток за час вимушеного прогулу за своєю правовою природою не є основною чи додатковою заробітною платою (винагородою, яку роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу), а також не є заохочувальною чи компенсаційною виплатою у розумінністатті 2 Закону України "Про оплату праці", тобто середній заробіток за час вимушеного прогулу не входить до структури заробітної плати, а є спеціальним видом відповідальності роботодавця за порушення трудових прав працівника, отже строк пред`явлення до суду позовних вимог про стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу обмежується трьома місяцями з дня, коли працівник дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права.

Вказаний правовий висновок узгоджується із правовим висновком, викладеним у постанові Верховного Суду у складі Об`єднаної палати Касаційного цивільного суду від 10 жовтня 2019 року у справі N 369/10046/18 (провадження N 61-9664сво19).

З урахуванням наведеного, позивач не звільняється від сплати судового збору у справі за заявленою ним позовною вимогою щодо стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

Доказів того, що позивач має інші пільги щодо сплати судового збору не надано.

Відповідно до п. 3 ч. 3 ст. 175 ЦПК України, позовна заява повинна містити зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються.

Як вбачається із положень ст. 4 Закону України «Про судовий збір» за подання фізичною особою позовної заяви майнового характеру судовий збір складає 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру мінімальної заробітної плати (1073, 60 грн.) та не більше 5 розмірів мінімальної заробітної плати (13 420, 00 грн.).

Позивачу вищевказану вимогу майнового характеру потрібно сплатити судовий збір, на відповідний рахунок із зазначенням необхідних реквізитів, а саме:

Отримувач коштів: ГУК Харків обл./м. Харків/ Новобаварський, Код отримувача: (ЄДРПО)37874947, Банк отримувача: Казначейство України (ЕАП), Рахунок отримувача:UA808999980313141206000020658, Код класифікації доходів бюджету: 22030101, Найменування коду класифікації доходів бюджету: Судовий збір (Державна судова адміністрація України, 050), Призначення платежу: *;101;


(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомив про це відповідний орган Міністерства доходів і зборів України і має відповідну відмітку у паспорті);Судовий збір, за позовом
(ПІБ чи назва установи, організації позивача), Жовтневий районний суд м. Харкова (назва суду, де розглядається справа).

Отже, позивачу необхідно: 1) надати розрахунок та суму, яка підлягає стягненню за середній заробіток за час вимушеного прогулу з 17 вересня 2023 року по день ухвалення рішення суду; 2) сплатити судовий збір за вимогу майнового характеру про стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу з 17 вересня 2023 року по день ухвалення рішення суду.

Згідно ст. 185 ЦПК України суддя встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху з наданням строку для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що позовна заява ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Фактор-Медіа» про визнання протиправним та скасування наказу про звільнення, поновлення на посаді, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та моральної шкоди підлягає залишенню без руху.

Керуючись ст.ст. 175, 176, 177 Цивільного процесуального кодексу України, Законом України «Про судовий збір», суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Фактор-Медіа» про визнання протиправним та скасування наказу про звільнення, поновлення на посаді, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та моральної шкоди- залишити без руху.

Надати строк для усунення вказаних недоліків, протягом десяти днів з дня отримання копії ухвали.

Роз`яснити позивачу, що у випадку невиконання ухвали у встановлений строк, заява буде йому повернута.

Відповідно до ч. 2 ст. 261 ЦПК України ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання набирають законної сили з моменту їх підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку лише в частині судових витрат до Харківського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в п`ятнадцятиденний строк з дня складання повного тексту ухвали.

Повний текст ухвали складено 19.10.2023

Суддя В.В. Труханович

Дата ухвалення рішення19.10.2023
Оприлюднено20.10.2023
Номер документу114280478
СудочинствоЦивільне
Сутьзвільнення, поновлення на посаді, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —639/6028/23

Ухвала від 22.01.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Труханович В. В.

Ухвала від 08.01.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Труханович В. В.

Ухвала від 08.01.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Труханович В. В.

Ухвала від 04.12.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Труханович В. В.

Ухвала від 08.11.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Труханович В. В.

Ухвала від 19.10.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Харкова

Труханович В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні