Рішення
від 19.10.2023 по справі 569/20247/23
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/20247/23

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 жовтня 2023 року м.Рівне

Рiвненський мiський суд Рівненської області

в складі головуючого судді Бучко Т.М., присяжних Єрейської В.Л., Макарчук Л.А.

секретар судового засідання Дем`янчук Н.В.

з участю представника заявника Арістової К.В.

прокурора Приходька О.Г.

лікаря-психіатра Заруби М.Л.

заінтересованої особи ОСОБА_1

особи, щодо якої вирішується питання про примусову госпіталізацію, ОСОБА_2

адвоката Луцик К.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою Комунального підприємства "Рівненський обласний центр психічного здоров`я населення" Рівненської обласної ради, заінтересована особа ОСОБА_1 , про госпіталізацію особи до закладу з надання психіатричної допомоги в примусовому порядку,

В С Т А Н О В И В:

Заявник звернувсядо судуіз заявоюпро примусовугоспіталізацію ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає за адресою с.Дружба Радивилівського району, в психіатричний стаціонар.

В обґрунтуваннязаяви покликаєтьсяна те,що ОСОБА_3 поступила ургентно, доставлена в супроводі сина в КП «Рівненський обласний центр психічного здоров`я населення», у зв`язку з неадекватною поведінкою. Згідно комісійного огляду лікарів-психіатрів КП «Рівненський обласний центр психічного здоров`я населення» від 18 жовтня 2023 року є достатні підстави вважати, що ОСОБА_2 страждає на тяжкий психічний розлад, через який вона вчиняє чи виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для неї та оточуючих. Зі слів сина, захворіла півроку тому, коли почала поступово говорити, що її хтось обкрадає, міняє її речі, звинувачувала в цьому сусідів. Стала впертою, категоричною, конфліктною. Напередодні госпіталізації в ЦПЗН лікувалася у місцевій соматичній лікарні, там не дотримувалася правил внутрішнього розпорядку, не хотіла приймати ліки Консультувалася районним психіатром, проте від ліків відмовилася. Під час збирання речей на огляд психіатра кричала, билася, вдарила вина рукою, зятя ногою, погрожувала їм. К зв`язку з цим доставлена в ЦПЗН. При поступленні розгальмована в поведінці, озлоблюється, інструкції відмовляється виконувати. Стверджує, що їй підмінили окуляри, взуття "якісь злі люди". Емоційно лабільна, негативістична. Заперечує наявність роздалів. Критика до власного стану відсутня. Враховуючи, що лікування ОСОБА_2 можливе лише в стаціонарних умовах, виникла необхідність примусової госпіталізації хворої в заклад з надання психіатричної допомоги в КП "Рівненський обласний центр психічного здоров`я населення".

Ухвалою від 18 жовтня 2023 року заяву КП "Рівненський обласний центр психічного здоров`я населення" суд прийняв до розгляду та відкрив окреме провадження у справі, доручив Західному регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначити адвоката для представництва інтересів ОСОБА_2 під час розгляду заяви.

В судовому засіданні представник заявника підтримала заяву з викладених у ній підстав.

Заінтересована особа заяву підтримав та пояснив, що матір протягом останніх півроку стала сваритися з сусідами, чути і бачити те, чого немає в дійсності, ображати його дружину. Стверджує, що в неї викрадають речі, курей. Призначені ліки приймати відмовляється, Коли збиралися до лікарні, то вдарила його і свого зятя. Влітку після повернення з ринку не міг відчинити двері будинку та був змушений залазити через вікно. Матір була вдома та лежала з відкритими очима, на звуки не реагувала.

Лікар-психіатр пояснив, що ОСОБА_2 при поступленні в заклад поводила себе неадекватно, спочатку взагалі не хотіла розмовляти, а потім стала кричати на лікарів, персонал та хворих. Під час лікування в терапії не виконувала призначення лікаря, порушувала лікарняний режим. 18 жовтня 2023 року в ОСОБА_2 підвищився тиск до 200/100, але від ліків відмовилася, бо вважала, що її хочуть отравити.

ОСОБА_2 пояснила, що є психічно здоровою та лікування не потребує. Коли син не міг потрапити в будинок, до цього через вікно в хату заліз сусід і хотів викрасти речі. Сусіди постійно викрадають її та покійної матері речі, а потім повертають їх назад. Забрали нову пральну машину, доїльний апарат, її телефон, туфлі, жакет та змінили це все на старі речі. Невістка їздить до бабок і робить їй на смерть. Ліки вживати не хотіла, бо від ліків їй коле серце і болить спина.

Представник особи, щодо якої вирішується питання про примусову госпіталізацію, адвокат Луцик К.В. просить відмовити у задоволенні заяви, так як ОСОБА_2 не вважає себе психічно хворою та відмовляється від примусового лікування.

Прокурор вважає, що заява про госпіталізацію ОСОБА_2 до закладу з надання психіатричної допомоги підлягає задоволенню, так як для цього наявні всі підстави.

Суд, заслухавши учасників справи, з`ясувавши обставини та долідивши представлені у справі докази, дійшов таких висновків.

Судвстановив,що ОСОБА_2 18 жовтня 2023року поступила ургентно, доставлена в супроводі сина в КП «Рівненський обласний центр психічного здоров`я населення» у зв`язку з неадекватною поведінкою.

18 жовтня 2023 року ОСОБА_2 була оглянута комісією лікарів-психіатрів КП «Рівненський обласний центр психічного здоров`я населення. На підставі огляду комісія дійшла висновку, що ОСОБА_2 страждає на тяжкий психічний розлад, через який вона виявляє реальні наміри, що являють собою безпосередню небезпеку для оточуючих. У зв`язку з тим, що її лікування можливе лише в стаціонарних умовах, потребує госпіталізації до психіатричного закладу в примусовому порядку.

Відповідно до ст.339 ЦПК України,за умов, визначенихЗаконом України "Про психіатричну допомогу", заява представника психіатричного закладу про госпіталізацію особи до психіатричного закладу у примусовому порядку подається до суду за місцезнаходженням зазначеного закладу.

Статтею 14 Закону України «Про психіатричну допомогу»закріплені підстави для госпіталізації особи до психіатричного закладу в примусовому порядку. Так, особа, яка страждає на психічний розлад, може бути госпіталізована до психіатричного закладу без її усвідомленої згоди або без згоди її законного представника, якщо її обстеження або лікування можливе лише в стаціонарних умовах, та при встановленні в особи тяжкого психічного розладу, внаслідок чого вона: вчиняє чи виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для неї чи оточуючих, або неспроможна самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність.

Враховуючи пояснення лікаря-психіатра, заінтересованої особи, висновок комісії лікарів-психіатрів про наявність у ОСОБА_2 тяжкого психічного розладу, можливість її лікування лише в стаціонарних умовах, підтвердження ОСОБА_2 факту відмови від вживання ліків, наявні підстави для висновку, що дії та наміри ОСОБА_2 становлять безпосередню небезпеку для неї та оточуючих, а тому заяву належить задовольнити.

На підставі наведеного та керуючись ст.270, 293-294,339-342,353,354 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Заяву Комунального підприємства "Рівненський обласний центр психічного здоров`я населення" Рівненської обласної ради, заінтересована особа ОСОБА_1 , про госпіталізацію особи до закладу з надання психіатричної допомоги в примусовому порядку - задовольнити.

Госпіталізувати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканку с.Дружба Радивилівського району Рівненської області, в психіатричний стаціонар Комунального підприємства «Рівненський обласний центр психічного здоров`я населення» Рівненської обласної ради в примусовому порядку.

Рішення підлягає негайному виконанню. Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Рішення може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Рівненського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Сторони у справі:

заявник - КП «Рівненський обласний центр психічного здоров`я населення» Рівненської обласної ради, місцезнаходження: 33010, м.Рівне, вул.Дубенська, буд.64, код ЄДРПОУ 22563423;

заінтересована особа - ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 .

Головуючий суддя Т.М.Бучко

Присяжні: В.Л. Єрейська

Л.А.Макарчук

Дата ухвалення рішення19.10.2023
Оприлюднено23.10.2023
Номер документу114294398
СудочинствоЦивільне
Сутьгоспіталізацію особи до закладу з надання психіатричної допомоги в примусовому порядку

Судовий реєстр по справі —569/20247/23

Рішення від 19.10.2023

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Бучко Т. М.

Ухвала від 18.10.2023

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Бучко Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні