Ухвала
від 19.10.2023 по справі 712/11074/23
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Справа № 712/11074/23

Провадження №1- кс/712/5050/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

про тимчасовийдоступ доречей тадокументів

19 жовтня 2023 року м. Черкаси

Слідчий суддяСоснівського районногосуду м.Черкаси ОСОБА_1 ,за участюсекретаря судовихзасідань ОСОБА_2 ,розглянувши клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 , погодженого прокурором Черкаської окружної прокуратури ОСОБА_4 про здійснення тимчасового доступу до речей і документів у кримінальному провадженні №12023250310000821 від 09.03.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 240 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

До судузвернувся старший слідчий СУ ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

Клопотання мотивує тим, що в провадженні СВ Черкаського РУП ГУНП в Черкаській області перебувають матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12023250310000821 від 09.03.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 240 КК України.

Слідчим управлінням ГУНП в Черкаській області спільно з СВ Черкаського РУП ГУНП в Черкаській області проводиться досудове розслідування кримінального провадження зареєстрованого в Єдиному реєстрі досудових розслідувань за № 12023250310000821 за фактом порушення правил використання надр та їх незаконного видобування в адміністративних межах Червонослобідської територіальної громади.

За даними матеріалів досудового розслідування, 09.03.2023 працівниками Черкаського РУП ГУНП в Черкаській області в с. Червона Слобода зупинено два вантажні автомобілі завантажені піском без належно оформлених документів на вантаж.

Досудовим розслідуванням встановлено, що в адміністративних межах села Червона Слобода розташовано два родовища, а саме: Змагайлівське та Червонослобідське.

Відповідно до інформації щодо спеціального дозволу Змагайлівське родовище розташоване в прибережній частині Кременчуцького водосховища 0,3 км на північ від ІНФОРМАЦІЯ_1 , користувачем вказаного родовища є ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

Відповідно до інформації щодо спеціального дозволу Червонослобідське родовище розташоване в прибережній зоні акваторії Кременчуцького водосховища в 250 м на північний схід від с. Червона Слобода, користувачем вказаного родовища є ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ).

Так, в ході досудового розслідування встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » здійснює видобуток корисної копалини пісок із Червонослобідського родовища піску шляхом намиву корисної копалини на земельну ділянку з кадастровим номером 7124989000:02:002:1110 загальною площею 1,2 га відповідно до договору оренди укладеного із ІНФОРМАЦІЯ_4 .

ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » здійснює видобуток корисної копалини аналогічним способом із Змагайлівського родовища шляхом намиву піску на земельну ділянку з кадастровим номером 7124989000:01:001:0579 загальною площею 40 га.

Відповідно до показів директора та заступника директора ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » підприємство здійснювало видобуток корисної копалини близько двох років тому. У 2022 році видобуток корисної копалини не здійснювався, а лише проводилась реалізація наявних запасів корисної копалини.

Також останніми не здійснювались заходи, щодо обмеження доступу до родовища, його охорони чи інших заходів контролю.

Також відповідно до показів директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » встановлено, що останні здійснюють видобуток корисної копалини на підставі спеціального дозволу на користування надрами та інших наявних дозвільних документів, однак останнім зазначено, що із суміжної земельної ділянки невідомими йому особами періодично здійснюється вивіз піску вантажними автомобілями.

Відповідно до показів начальника відділу земельних відносин та екології встановлено, що у ІНФОРМАЦІЯ_5 в межах берегової лінії Кременчутського водосховища наявні договірні відносини щодо оренди землі лише із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ». Також останньому відомо, що ІНФОРМАЦІЯ_6 у 2003 році укладено договір оренди несформованої земельної ділянки площею 3,6 га із ВАТ фірма « ІНФОРМАЦІЯ_7 », яка є суміжною із земельною ділянкою, шо використовується ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

Враховуючи, що 09.03.2023 вивіз корисної копалини здійснено з проїздом через земельну ділянку з кадастровим номером 7124989000:02:002:1110 яку використовує ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » виникла необхідність у встановленні фактичної кількості корисної копалини « ІНФОРМАЦІЯ_8 », яка видобута вказаними вище підприємствами, об`ємів реалізованої корисної копалини, та фактичних залишків на місцях складування з метою призначення інженерно-екологічної та гірничо-технічної експертиз, а також даних осіб, які працювали на зазначених підприємствах з метою їх подальшого допиту.

Окрім вказаного виникла необхідність у встановленні даних щодо звітування підприємств до державних органів за фактом видобутку корисної копалини.

Враховуючи зазначене, слідчий вказує на необхідність в отриманні інформації, що перебуває у володінні ІНФОРМАЦІЯ_9 (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), а саме:

-Звітність форми 1-ДФ податковий розрахуноксум доходу,нарахованого (сплаченого)на користьфізичних осіб,і сумутриманого зних податку(форма№ 1ДФ) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) за період з 01.03.2023 по теперішній час із розшифровкою даних ПІБ працівника, дати народження та/або коду ІПН.

-Інформацію щодо електронних адрес та ІР адреси з яких було надіслано податкову звітність ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) за період з 01.03.2023 по теперішній час.

-Інформацію з ЄРПН щодо зареєстрованих ПН та РК із зазначенням даних контрагента, ЄДРПОУ, назви товару, суми податку на додану вартість та загальної вартості товару зареєстрованих ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) за період з 01.03.2023 по теперішній час.

-Податкові декларації з рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) за період з 01.03.2023 по теперішній час.

Відповідно до постанови КМУ № 611 від 09.08.1993 «Про перелік відомостей, що не становлять комерційної таємниці» комерційну таємницю не становлять:

¦установчі документи, документи, що дозволяють займатися підприємницькою чи господарською діяльністю та її окремими видами;

¦інформація за всіма встановленими формами державної звітності;

¦дані, необхідні для перевірки обчислення і сплати податків та інших обов`язкових платежів;

¦відомості про чисельність і склад працюючих, їхню заробітну плату в цілому та за професіями й посадами, а також наявність вільних робочих місць;

¦документи про сплату податків і обов`язкових платежів;

¦інформація про забруднення навколишнього природного середовища, недотримання безпечних умов праці, реалізацію продукції, що завдає шкоди здоров`ю, а також інші порушення законодавства України та розміри заподіяних при цьому збитків;

¦документи про платоспроможність;

¦відомості про участь посадових осіб підприємства в кооперативах, малих підприємствах, спілках, об`єднаннях та інших організаціях, які займаються підприємницькою діяльністю;

¦відомості, що відповідно до чинного законодавства підлягають оголошенню.

Враховуючи, що відомості внесені до Єдиного реєстру податкових накладних містять відомості про кількість, вартість наданих послуг чи реалізованого товару, його вартість, та персональні дані контрагента, а звітність 1-ДФ містить персональні дані працівників як працевлаштовані на підприємстві відповідно до вимог ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать:

-конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю;

-персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних.

Таким чином отримати інформацію, що знаходиться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_9 (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) не представляється можливим в порядку ст. 93 КПК України .

Зважаючи на викладене, з метою повноти та об`єктивного розслідування кримінального провадження, виникла необхідність в отриманні доступу до документів ІНФОРМАЦІЯ_9 (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ).

У судове засідання слідчий не з`явився, скерував до суду заяву про розгляд клопотання без його участі. Заявлені вимоги підтримала в повному обсязі.

Відповідно до ч.3 ст.244 КПК України, клопотання розглядається слідчим суддею місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування, не пізніше п`яти днів з дня його надходження до суду. Особа, яка подала клопотання, повідомляється про місце та час його розгляду, проте її неприбуття не перешкоджає розгляду клопотання, крім випадків, коли її участь визнана слідчим суддею обов`язковою.

Враховуючи викладене, приймаючи до уваги, що участь слідчого під час розгляду поданого нею клопотання обов`язковою не визнана, слідчий суддя, з врахуванням положень ч.2 ст.163 КПК України, приходить до висновку про можливість розгляду клопотання без участі слідчого та без виклику представників службових осіб ІНФОРМАЦІЯ_9 .

Враховуючи положення ч.4 ст.107 КПК України, розгляд клопотання здійснюється без фіксування судового засідання за допомогою технічних засобів.

Відповідно до ч. 3 ст. 244 КПК України, неприбуття в судове засідання особи, яка подала клопотання не перешкоджає розгляду клопотання.

Згідно із ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення.

Відповідно до ч. 2 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до п.4 та п. 8 ч.1 ст.162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в документах, належить: конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю; персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних.

Із доданих до клопотання матеріалів випливає, що в провадженні СВ Черкаського РУП ГУНП в Черкаській області перебувають матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12023250310000821 від 09.03.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 240 КК України.

Слідчим управлінням ГУНП в Черкаській області спільно з СВ Черкаського РУП ГУНП в Черкаській області проводиться досудове розслідування кримінального провадження зареєстрованого в Єдиному реєстрі досудових розслідувань за № 12023250310000821 за фактом порушення правил використання надр та їх незаконного видобування в адміністративних межах ІНФОРМАЦІЯ_10 .

Відповідно до ч. 2 ст. 93 КПК України сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний встановити, що без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні, неможливо.

Під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

Доведення слідчим наявності достатніх підстав для застосування заходів забезпечення кримінального провадження здійснюється шляхом надання слідчому судді доказів обставин, на які вони посилаються у клопотанні, тобто доведення існування обґрунтованої підозри щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою застосування цих заходів, наявності в них потреби досудового розслідування в їх застосуванні та можливості виконання завдання досудового розслідування лише за умови їх застосування та що іншим шляхом їх отримати неможливо.

З огляду на викладене, слідчий суддя дійшов висновку, що в клопотанні слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що документи, до якихслідчий просить надати тимчасовий доступ, що перебувають у володінні службових осіб ІНФОРМАЦІЯ_11 , що знаходиться в АДРЕСА_1 , самі по собі та в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подано клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному проваджені, окрім того, відомості, що містяться в речах і документах, можуть бути використані як докази у даному кримінальному провадженні.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 159-165, 309, 369-372, 395 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл на тимчасовий доступ до документів, що перебувають у володінні службових осіб ІНФОРМАЦІЯ_9 (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), що за адресою: АДРЕСА_1 , з можливістю вилучення завірених належним чином копій документів, а саме:

-Звітність форми 1-ДФ податковий розрахуноксум доходу,нарахованого (сплаченого)на користьфізичних осіб,і сумутриманого зних податку(форма№ 1ДФ) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) за період з 01.03.2023 по теперішній час із розшифровкою даних ПІБ працівника, дати народження та/або коду ІПН.

-Інформацію щодо електронних адрес та ІР адреси з яких було надіслано податкову звітність ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) за період з 01.03.2023 по теперішній час.

-Інформацію з ЄРПН щодо зареєстрованих ПН та РК із зазначенням даних контрагента, ЄДРПОУ, назви товару, суми податку на додану вартість та загальної вартості товару зареєстрованих ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) за період з 01.03.2023 по теперішній час.

-Податкові декларації з рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) за період з 01.03.2023 по теперішній час.

Виконання ухвали покласти на старшого слідчого СУ ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 , старшого слідчого СВ Черкаського РУП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_5 , слідчого СВ Черкаського РУП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_6 та старшого слідчого СВ Черкаського РУП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_7 .

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудСоснівський районний суд м.Черкас
Дата ухвалення рішення19.10.2023
Оприлюднено30.04.2024
Номер документу114294674
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —712/11074/23

Ухвала від 19.10.2023

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Токова С. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні