Ухвала
від 05.09.2023 по справі 761/18957/23
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/18957/23

Провадження № 1-кп/761/3048/2023

У Х В А Л А

Іменем України

05 вересня 2023 року

Шевченківський районний суд м. Києва в складі: головуючого судді ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , підозрюваного ОСОБА_4 , захисника ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві у кримінальному провадженні № 72023000410000017 від 22.05.2023 року клопотання про звільнення

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, уродженця смт Озерне Житомирської області, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 ,

від кримінальної відповідальності, передбаченої ч. 3 ст. 212 КК України, суд

ВСТАНОВИВ:

До Шевченківського районного суду м. Києва надійшло клопотання прокурора Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 про звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, на підставі ч. 4 ст. 212 КК України.

Судом встановлено, що ОСОБА_4 , перебуваючи на посаді заступника директора суб`єкта підприємницької діяльності ТОВ «Запорізький завод кольорових сплавів» (код ЄДРПОУ 31549003) (далі - ТОВ «ЗЗКС»), будучи уповноваженим на виконання організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій з організації керівництва та ведення фінансово-господарської діяльності зазначеного підприємства, вчинив інкримінований йому злочин за наступних обставин.

ТОВ «ЗЗКС» 11.06.2001 зареєстровано рішенням департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради № 11031200000002422 за юридичною адресою: м. Запоріжжя, Хортицький район, вул. Новобудов, буд. 9. Дане товариство 15.06.2001 взято на податковий облік у Східне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків та 18.06.2001 зареєстровано платником податку на додану вартість № 11708171 (в подальшому продовжено).

З 03.01.2021 підприємство перебуває на податковому обліку у Східному міжрегіональному управлінні ДПС по роботі з великими платниками податків з основним видом діяльності за кодом КВЕД: 24.44 «виробництво мiдi».

Відповідно до цивільно-правового договору ТОВ «ЗЗКС» від 01.07.2021 ОСОБА_4 призначено на посаду заступника директора з податкової політики, на якій останній перебуває по теперішній час.

Права, функціональні обов`язки та відповідальність ОСОБА_4 визначено посадовою інструкцією заступника генерального директора з податкової політики, з якою останній ознайомився 01.07.2021.

Відповідно до розділу 2 вказаної інструкції заступник генерального директора з податкової політики зобов`язаний: визначати, формувати, планувати, здійснювати й координувати організацію бухгалтерського обліку господарсько-фінансової діяльності; забезпечувати раціональну організацію обліку й звітності на підприємстві й у його підрозділах; організовувати й контролювати складання розрахунків по використанню прибутку, витрат на виробництво, платежів у бюджети, своєчасності й правильності складання звітності; здійснювати контроль по дотриманню порядку оформлення первинних і бухгалтерських документів, розрахунків і платіжних зобов`язань, по проведенню інвентаризації основних фондів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, засобів, по проведенню перевірок організації бухгалтерського обліку й звітності, документальних ревізій у підрозділах підприємства; організовувати складання щомісячного бухгалтерського обліку, квартальних і річних бухгалтерських звітів (за результатами інвентаризації); забезпечувати на підставі даних первинних документів і бухгалтерських записів своєчасне складання бухгалтерської й податкової звітності, надання її у встановленому порядку відповідним органам; надавати методичну допомогу працівникам підрозділів підприємства з питань бухгалтерського обліку, контролю, звітності й бухгалтерського аналізу; керувати роботою персоналу бухгалтерії підприємства; забезпечувати раціональну систему документообігу, застосування прогресивних форм і методів ведення бухгалтерського обліку; забезпечувати повний облік грошових коштів, товарно-матеріальних цінностей і основних засобів, а також своєчасне відображення в бухгалтерському обліку операцій, пов`язаних з їхнім рухом; забезпечувати своєчасне внесення податків і інших обов`язкових платежів у місцевий і державний бюджети, позабюджетні фонди й установи банків; керувати складанням і забезпеченням своєчасної бухгалтерської звітності на основі даних бухгалтерського обліку; забезпечувати повне надання даних для проведення комплексного аналізу господарсько-фінансової діяльності підприємства за даними бухгалтерського обліку й звітності з метою виявлення внутрішньогосподарських резервів виробництва, втрат і невиробничих витрат; контролювати правильність оформлення приймання й відпускання товарно-матеріальних цінностей; контролювати стягнення у встановлений термін дебіторської й погашення кредиторської заборгованості, дотримання платіжної дисципліни; контролювати дотримання трудової й виконавської дисципліни, норм і правил охорони праці, техніки безпеки, пожежної безпеки, промислової санітарії, правил внутрішнього трудового розпорядку працівниками бухгалтерії.

Згідно розділу 5 цієї ж інструкції ОСОБА_4 несе відповідальність за невиконання або неналежне виконання покладених на нього зобов`язань згідно з чинним законодавством.

Таким чином, з 01.07.2021 по 31.03.2023 ОСОБА_4 виконував на ТОВ «ЗЗКС» організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські обов`язки, тобто являвся службовою особою зазначеного підприємства і ніс відповідальність за дотримання вимог наступних нормативних актів, зміст яких йому був достовірно відомий.

Так, ст. ст. 67-68 Конституції України передбачено, що кожен зобов`язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом. Кожен зобов`язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей.

Статтею 16 ПК України встановлено обов`язок вести в установленому порядку облік доходів і витрат, складати звітність, що стосується обчислення і сплати податків та зборів; сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених ПК України та законами з питань митної справи; повідомляти контролюючі органи про зміну місцезнаходження юридичної особи та зміну місця проживання фізичної особи - підприємця.

У відповідності до ч. 3 ст. 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 № 996-XIV на ОСОБА_4 покладено відповідальність за організацію та ведення бухгалтерського обліку, нарахування та сплату податків.

Відповідно до ч. 6 ст. 8 Закону № 996-XIV ОСОБА_4 зобов`язаний був створити необхідні умови для правильного ведення бухгалтерського обліку, забезпечити неухильне виконання всіма підрозділами, службами та працівниками, причетними до бухгалтерського обліку, правомірних вимог бухгалтера щодо дотримання порядку оформлення та подання до обліку первинних документів.

Підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, які повинні бути складені під час здійснення господарської операції, а якщо це не можливо - безпосередньо після її закінчення, а також повинні мати обов`язкові реквізити: посаду особи, відповідальної за здійснення господарської операції і правильність її оформлення, особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції (ст. 9 Закону № 996-XIV).

Таким чином, на ОСОБА_4 у відповідності до зазначених вимог законодавства була покладена відповідальність за правильне ведення бухгалтерської і податкової звітності ТОВ «ЗЗКС», повне відображення в обліках за звітний період доходів і витрат підприємства, своєчасне нарахування і сплата у повному обсязі податків та обов`язкових зборів до державного бюджету України.

При цьому ОСОБА_4 використав своє службове становище для здійснення фінансово-господарських операцій з метою умисного ухилення від сплати податку на додану вартість в період 01.10.2021 по 31.03.2023 при придбанні мідних виливок у встановлені строки.

Так, період 2021-2023, перебуваючи на території м. Києва, більш точне місце та час не встановлені, ОСОБА_4 , формуючи податкову звітність ТОВ «ЗЗКС» та діючи з корисливих спонукань, користуючись наданими йому повноваженнями щодо нарахування та сплати податків, а також підготовки фінансово-господарських документів та податкової звітності, з метою ухилення від сплати податку на додану вартість, використав отримані від невстановлених слідством осіб первинні документи по фінансово-господарським взаємовідносинам з ТОВ «Крафт Торг 21» (код ЄДРПОУ 44212527), ТОВ «Мекс Інтер» (код ЄДРПОУ 42525189), та ТОВ «Теас Плюс»» (код ЄДРПОУ 43265096)щодо нібито отримання від останніх мідних виливок.

В подальшому, ОСОБА_4 , будучи службовою особою ТОВ «ЗЗКС», діючи від його імені та в інтересах даного підприємства, шляхом підміни товарної номенклатури зазначеної у податкових та видаткових накладних, фактично необґрунтовано сформував податковий кредит з податку на додану вартість, що призвело до завищення податкового кредиту з податку на додану вартість.

ТОВ «ЗЗКС» являється учасником зовнішньо-економічної діяльності та здійснює експорт кабельно-провідникової та етикеткової продукції.

В свою чергу, між ТОВ «ЗЗКС» та ТОВ «Крафт Торг 21», ТОВ «Мекс Інтер», ТОВ «Теас Плюс» укладено ряд договорів, відповідно до умов яких ТОВ «Крафт Торг 21», ТОВ «Мекс Інтер» та ТОВ «Теас Плюс» надавало на користь ТОВ «ЗЗКС» металеву продукцію.

Так, 17.08.2020 між ТОВ «ЗЗКС» та ТОВ «Теас Плюс» укладено договір № 106/2/20, відповідно до умов якого ТОВ «ЗЗКС» замовило у ТОВ «Теас Плюс» металеву продукцію.

Крім того, 11.05.2021 між ТОВ «ЗЗКС» таТОВ «Крафт Торг 21» укладено договір № 55/4/21 про поставку продукції, Відповідно до умов якого ТОВ «ЗЗКС» замовило у ТОВ «Крафт Торг 21» металеву продукцію.

Також, 20.09.2021 між ТОВ «ЗЗКС» та ТОВ «Мекс Інтер» укладено договір № 102/1/21 про поставку продукції, відповідно до умов якого ТОВ «ЗЗКС» замовило у ТОВ «Мекс Інтер» металеву продукцію.

В свою чергу, на відповідно до договорів № 55/4/21 від 11.05.2021, № 102/1/21 від 20.09.2021 та № 106/2/20 від 17.08.2020 за період з 01.10.2021 по 31.03.2023 в адресу ТОВ «ЗЗКС» складено відповідні видаткові накладні, а саме: ТОВ «Теас Плюс» - № 0129/02 від 29.01.2021, № 0129/1 від 29.01.2021, № 0128/01 від 28.01.2021, № 0119/1 від 19.01.2021, № 0118/03 від 18.01.2021, № 0118/02 від 18.01.2021, № 0118/01 від 18.01.2021, № 0116/04 від 16.01.2021, № 0116/03 від 16.01.2021, № 0116/02 від 16.01.2021, № 0116/01 від 16.01.2021, № 0104/02 від 04.01.2021, № 0104/01 від 04.01.2021, № 1021/01 від 21.10.2021, № 1021/02 від 21.10.2021, № 1118/01 від 18.11.2021, № 1116/02 від 16.11.2021, № 1116/01 від 16.11.2021, № 1101/02 від 01.11.2021, № 1102/02 від 01.11.2021 та № 1101/01 від 01.11.2021; ТОВ «Мекс Інтер» - № 0930/01 від 30.09.2021, № 0924/01 від 24.09.2021, № 0923/04 від 23.09.2021, № 0923/03 від 23.09.2021, № 0923/02 від 23.09.2021, № 0923/01 від 23.09.2021, № 1025/04 від 25.10.2021, № 1025/03 від 25.10.2021, № 1025/02 від 25.10.2021, № 1025/01 від 25.10.2021, № 1023/1 від 23.10.2021, № 1021/01 від 21.10.2021, № 1020/01 від 20.10.2021, № 1116/03 від 16.11.2021, № 1116/02 від 16.11.2021, № 1116/01 від 16.11.2021, № 1102/01 від 02.11.2021, № 1102/02 від 01.11.2021, № 1101/01 від 01.11.2021, № 0427/01 від 27.04.2022, № 0427/02 від 27.04.2022, № 0427/03 від 27.04.2022 та № 0427/04 від 27.04.2022; ТОВ «Крафт Торг 21» - № 52 від 02.09.2021, № 53 від 02.09.2021, № 54 від 03.09.2021, № 55 від 03.09.2021, № 56 від 03.09.2021, № 57 від 03.09.2021, № 58 від 20.10.2021, № 59 від 20.10.2021, № 60 від 20.10.2021 та № 61 від 20.10.2021, щодо поставки мідних виливок.

У подальшому, на підставі вказаних договорів ТОВ «Крафт Торг 21», ТОВ «Мекс Інтер» та ТОВ «Теас Плюс» в адресу ТОВ «ЗЗКС» складено відповідні податкові накладні, а саме: № 52 від 02.09.2021, № 53 від 02.09.2021, № 55 від 03.09.2021, № 54 від 03.09.2021, № 56 від 03.09.2021, № 57 від 03.09.2021, № 60 від 20.10.2021, № 61 від 20.10.2021, № 58 від 20.10.2021, № 59 від 20.10.2021, № 7 від 23.09.2021, № 8 від 23.09.2021, № 10 від 23.09.2021, № 9 від 23.09.2021, № 12 від 30.09.2021, № 11 від 24.09.2021, № 1 від 20.10.2021, № 2 від 21.10.2021, № 3 від 23.10.2021, № 4 від 25.10.2021, № 5 від 25.10.2021, № 6 від 25.10.2021, № 7 від 25.10.2021, № 1 від 01.11.2021, № 2 від 01.11.2021, № 3 від 02.11.2021, № 5 від 16.11.2021, № 4 від 16.11.2021, № 6 від 16.11.2021, № 10 від 27.04.2022, № 11 від 27.04.2022, № 12 від 17.04.2022, № 13 від 27.04.2022, № 13 від 28.01.2021, № 2 від 21.10.2021, № 3 від 21.10.2021, № 14 від 29.01.2021, № 15 від 29.01.2021, № 1 від 01.11.2021, № 2 від 01.11.2021, № 3 від 16.11.2021, № 4 від 16.11.2021, № 5 від 18.11.2021, щодо поставки «Виливки мідні» (код УКТ ЗЕД 7403 29 00 00).

Згідно видаткових накладних за період 01.10.2021 по 31.03.2023ТОВ «ЗЗКС» отримало від ТОВ «Крафт Торг 21», ТОВ «Мекс Інтер» та ТОВ «Теас Плюс» мідних виливок на загальну суму 232 449 436 грн, в тому числі ПДВ 46 489 887 грн.

На підставі вказаних документів в період з 01.10.2021 по 31.03.2023 включно, ТОВ «Крафт Торг 21», ТОВ «Мекс Інтер» та ТОВ «Теас Плюс» складено та зареєстровано в Єдиному реєстрі податкових накладних податкові накладні в адресу ТОВ «ЗЗКС» з наступною номенклатурою товарів: «Виливки мідні» (код УКТ ЗЕД 7403 29 00 00).

В свою чергу, ОСОБА_4 під виглядом мідних виливок фактично оформив придбання для ТОВ «ЗЗКС» від ТОВ «Крафт Торг 21», ТОВ «Мекс Інтер» та ТОВ «Теас Плюс» мідної сировини.

Однак, відповідно до пункту 23 підрозділу 2 розділу XX ПК України тимчасово до 01.01.2027 від оподаткування ПДВ звільняються операції з постачання, у тому числі операції з імпорту відходів та брухту чорних і кольорових металів, а також паперу та картону для утилізації (макулатури та відходів) товарної позиції 4707 згідно з УКТ ЗЕД.

Разом з цим ОСОБА_4 , продовжуючи реалізацію власного злочинного умислу, направленого на ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, усвідомлюючи протиправність своїх дій відносно фінансово-господарських операцій між ТОВ «ЗЗКС» з одного боку та ТОВ «Крафт Торг 21», ТОВ «Мекс Інтер», ТОВ «Теас Плюс» з іншого, перебуваючи на території м. Києва, більш точного місця слідством не встановлено, склав та передав до відділу бухгалтерії ТОВ «ЗЗКС» відомості, які були включені в податкову звітність підприємства, завищивши при цьому суму податкового кредиту з податку на додану вартість у розмірі 46 489 887 грн.

Надалі, отримавши надані ОСОБА_4 первинні документи, співробітники бухгалтерії підприємства, не усвідомлюючи що зазначені документи по взаємовідносинам зТОВ «Крафт Торг 21», ТОВ «Мекс Інтер», ТОВ «Теас Плюс» носять безпідставний характер, відобразили їх у податковій звітності ТОВ «ЗЗКС», а саме в деклараціях з податку на додану вартість, в тому числі за період з 01.10.2021 по 31.03.2023 з усіма відповідними додатками. В подальшому, зазначена податкова звітність за допомогою засобів електронного зв`язку подавалась до Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків за адресою: м. Дніпро, просп. Олександра, 57.

Таким чином, ОСОБА_4 , обіймаючи посаду заступника директора ТОВ «ЗЗКС», у період з 01.10.2021 по 31.03.2023, шляхом заниження об`єкту оподаткування, діючи в порушення п. 198.1, п. 198.2, п. 198.3, п. 198.6 ст. 198, п. 200.1, п. 200.4 ст. 200, п. 201.1, п. 201.10, п. 201.11 ст. 201 ПК України, ст. 8-9 Закону № 996-XIV, занизив податок на додану вартість на суму 46 489 887 грн, тим самим, усвідомлюючи наслідки своїх дій, умисно, з корисливих мотивів, ухилився від сплати податків, що входять в систему оподаткування на зазначену суму.

В результаті таких протиправних дій ОСОБА_4 до Державного бюджету України не надійшло податків на загальну суму 46 489 887 грн., що є особливо великим розміром, оскільки вони в сім тисяч і більше разів перевищують установлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Таким чином, ОСОБА_4 , будучи службовою особою підприємства умисно ухилився від сплати податків, що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах, чим вчинив кримінальне правопорушення передбачене ч. 2 ст. 212 КК України.

ОСОБА_4 22.05.2023 повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 212 КК України. Однак, 02.05.2023, тобто до притягнення його до кримінальної відповідальності, ТОВ «ЗЗКС» повністю сплачено податки, в ухиленні яких йому повідомлено про підозру, на суму 46 489 887 грн, та відшкодовано шкоду, завдану державі у зв`язку з їх несвоєчасною сплатою, у розмірі 1 333 245 грн.

У судовому засіданні прокурор підтримав клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_4 .

Судом на виконання вимог ст. 285 КПК України ОСОБА_4 роз`яснено суть підозри за ч. 3 ст. 212 КК України, підставу звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із сплатою податків та відшкодуванням шкоди завданої державі їх несвоєчасною сплатою.

ОСОБА_4 в судовому засіданні не заперечував проти закриття кримінального провадження та звільнення його від кримінальної відповідальності на підставі ч. 4 ст. 212 КК України.

Захисник просив суд задовольнити клопотання прокурора.

Вислухавши пояснення учасників судового розгляду, дослідивши клопотання та матеріали кримінального провадження, суд дійшов висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як встановлено у судовому засіданні ОСОБА_4 підозрюється у тому, що обіймаючи посаду заступника директора ТОВ «ЗЗКС», у період з 01.10.2021 по 31.03.2023, шляхом заниження об`єкту оподаткування, діючи в порушення п. 198.1, п. 198.2, п. 198.3, п. 198.6 ст. 198, п. 200.1, п. 200.4 ст. 200, п. 201.1, п. 201.10, п. 201.11 ст. 201 ПК України, ст. 8-9 Закону № 996-XIV, занизив податок на додану вартість на суму 46 489 887 грн., тим самим, усвідомлюючи наслідки своїх дій, умисно, з корисливих мотивів, ухилився від сплати податків, що входять в систему оподаткування на зазначену суму.

Органом досудового розслідування ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

В ході розслідування кримінального провадження та до пред`явлення підозри за вчинення злочину, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, 02.05.2023, ТОВ «ЗЗКС» повністю сплачено податки, в ухиленні яких ОСОБА_4 повідомлено про підозру, на суму 46 489 887 грн, та відшкодовано шкоду, завдану державі у зв`язку з їх несвоєчасною сплатою, у розмірі 1 333 245 грн.

Згідно з ч. 3 ст. 314 КПК України, у підготовчому судовому засіданні суд має право закрити провадження у кримінальній справі за наявності підстав, передбачених ч. 2 ст.284 КПК України, зокрема у разі звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Частиною 1 ст. 285 КПК України, передбачено, що особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 212 КК України, особа, яка вчинила діяння, передбачені частинами першою, другою цієї статті, або діяння, передбачені частиною третьою (якщо вони призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів в особливо великих розмірах) цієї статті, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо до притягнення її до кримінальної відповідальності сплачено податки, збори (обов`язкові платежі), а також відшкодовано шкоду, завдану державі їх несвоєчасною сплатою (фінансові санкції, пеня).

Відповідно до ст. 44 КК України особа, яка вчинила злочин, звільняється від кримінальної відповідальності у випадках передбачених цим Кодексом. Звільнення від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом, здійснюється виключно судом.

Враховуючи, що ОСОБА_4 діяння, передбачені ч. 3 ст. 212 КК України вчинив вперше, завдані державі збитки відшкодовані до моменту повідомлення його про підозру, вчинене ним діяння втратило суспільну небезпечність, а тому суд вважає за можливе звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності на підставі ч. 4 ст. 212 КК України, а провадження по справі закрити.

На підставі викладеного та керуючись ст. 44, ч.4 ст. 212 КК України, ст. 314 КПК України,

УХВАЛИВ:

На підставі ч. 4 ст. 212 КК України ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , звільнити від кримінальної відповідальності, передбаченої ч. 3 ст. 212 КК України.

На підставі п. 1 ч. 2 ст. 284 КК України кримінальне провадження № 72023000410000017 за ч. 3 ст. 212 КК України закрити.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду, через Шевченківський районний суд м. Києва протягом семи днів з дня її оголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення05.09.2023
Оприлюднено23.10.2023
Номер документу114295931
СудочинствоКримінальне
Сутьзвільнення ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, уродженця смт Озерне Житомирської області, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , від кримінальної відповідальності, передбаченої ч. 3 ст. 212 КК України

Судовий реєстр по справі —761/18957/23

Ухвала від 05.09.2023

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Бугіль В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні