Ухвала
від 18.10.2023 по справі 380/2860/21
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

справа№380/2860/21

У Х В А Л А

про заміну сторони у виконавчому листі

18 жовтня 2023 року м.Львів

Львівський окружний адміністративний суд в складі головуючого-судді Коморного О.І., розглянув в порядку письмового провадження заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "ВІГОРА" про заміну сторони у виконавчому проваджені у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ВІГОРА" про визнання протиправним рішення Головного управління Державної податкової служби у Львівській області, та зобов`язання Державної податкової служби України вчинити дії.

встановив :

В провадженні Львівського окружного адміністративного суду перебувала на розгляді адміністративна справа за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ВІГОРА" про визнання протиправним рішення Головного управління Державної податкової служби у Львівській області, та зобов`язання Державної податкової служби України вчинити дії.

Рішенням Львівського окружного адміністративного суду від 05 липня 2021 року у справі № 380/2860/21 задоволено позов.

17 березня 2022 року Львівським окружним адміністративним судом видано виконавчі листи у справі № 380/2860/21 на примусове виконання зазначеної постанови суду.

10.10.2023 на адресу суду надійшла заява від Товариства з обмеженою відповідальністю "ВІГОРА" про заміну сторони у виконавчому проваджені у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ВІГОРА" визнання протиправними рішення Головного управління Державної податкової служби у Львівській області, та зобов`язання Державної податкової служби України вчинити дії. Просить замінити боржника - Головне управління ДПС у Львівській області код ЄДРПОУ 43143039, на правонаступника Головного управління ДПС у Львівській області (код ЄДРПОУ ВП 43968090; 79003, м. Львів, пр. Стрийська, буд. 35).

Заява мотивована тим, що ГУ ДПС у Львівській області ліквідовано відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 30.09.2020 №893 «Про деякі питання територіальних органів Державної податкової служби».

Представники сторін в судове засідання не прибули, хоча були повідомлені належним чином. На підставі ч.9 ст.205, ч.4 ст.229 КАС України справа розглядається в письмовому провадженні.

Відповідно до статті 379 Кодексу адміністративного судочинства України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи, суд який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником. Суд розглядає питання про заміну сторони виконавчого провадження в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням державного виконавця або заінтересованої особи, які звернулися з поданням (заявою), та учасників справи. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду. Ухвалу суду за результатами вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження може бути оскаржено в порядку, встановленому цим Кодексом.

Частиною 5 статті 15 Закону України «Про виконавче провадження» передбачено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив. У разі якщо сторона виконавчого провадження змінила найменування (для юридичної особи) або прізвище, ім`я чи по батькові (для фізичної особи), виконавець, за наявності підтверджуючих документів, змінює своєю постановою назву сторони виконавчого провадження.

Отже, необхідною умовою для заміни сторони у виконавчому провадженні є її заміна саме правонаступником.

Рішенням суду від 05 липня 2021 року у справі № 380/2860/21 задоволено позов.

17 березня 2022 року Львівським окружним адміністративним судом видано виконавчі листи у справі № 380/2860/21 на примусове виконання зазначеної постанови суду.

Відповідно до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання територіальних органів Державної податкової служби» від 30.09.2020 № 893 ліквідовано як юридичні особи публічного права територіальні органи Державної податкової служби за переліком згідно з додатком.

Пунктом 2 постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання територіальних органів Державної податкової служби» від 30.09.2020 № 893 встановлено, зокрема, що територіальні органи Державної податкової служби, що ліквідуються відповідно до пункту 1 цієї постанови, продовжують здійснювати свої повноваження та функції до утворення Державною податковою службою територіальних органів згідно з абзацом четвертим пункту 3 цієї постанови та прийняття рішення про можливість забезпечення здійснення такими органами повноважень та функцій територіальних органів, що ліквідуються. Таке рішення приймається Державною податковою службою після здійснення заходів, пов`язаних із внесенням до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань даних про територіальні органи Державної податкової служби, що будуть утворені згідно з абзацом четвертим пункту 3 цієї постанови, як відокремлені підрозділи юридичної особи публічного права, затвердженням положень про них, структур, штатних розписів, кошторисів та заповненням 30 відсотків вакансій; права та обов`язки територіальних органів Державної податкової служби, що ліквідуються відповідно до пункту 1 цієї постанови, переходять Державній податковій службі та її територіальним органам у межах, визначених положеннями про Державну податкову службу та її територіальні органи.

До переліку територіальних органів Державної податкової служби, що утворюються як відокремлені підрозділи Державної податкової служби, згідно з додатком до наказу Державної податкової служби «Про утворення територіальних органів Державної податкової служби» від 30.09.2020 № 529, включено в тому числі Головне управління ДПС у Львівській області.

Наказом Державної податкової служби України від 12.11.2020 № 643 затверджено Положення про Головне управління ДПС у Львівській області, згідно з пунктом 1 якого Головне управління ДПС у Львівській області є правонаступником майна, прав та обов`язків Головного управління ДПС у Львівській області (код ЄДРПОУ 43143039).

Згідно з відомостями з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань 30.09.2020 утворено Головне управління ДПС у Львівській області (код ЄДРПОУ ВП 43968090).

Тобто, Головне управління ДПС у Львівській області (код ЄДРПОУ відокремленого підрозділу 43968090) є відокремленим підрозділом Державної податкової служби України.

Згідно з ч. 1 ст. 379 Кодексу адміністративного судочинства України та ч. 5 ст. 15 Закону України «Про виконавче провадження», у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням (заявою) державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд може замінити сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Згідно з ч. 4 ст. 379 КАС України положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Підставою для вибуття сторони виконавчого провадження є припинення (ліквідація чи реорганізація) юридичної особи. Перехід окремого суб`єктивного права та обов`язку від одного суб`єкта владних повноважень до іншого, згідно цивільного законодавства також є правонаступництвом.

Суд на підставі частини четвертої статті 379 КАС України замінює боржника у виконавчому листі на його процесуального правонаступника юридичну особу Головне управління ДПС у Львівській області (код ЄДРПОУ ВП 43968090; 79003, м. Львів, пр. Стрийська, буд. 35).

Керуючись статтями 52, 243, 256, 379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

п о с т а н о в и в:

1. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "ВІГОРА" про заміну сторони у виконавчому проваджені у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ВІГОРА" про визнання протиправним рішення Головного управління Державної податкової служби у Львівській області, та зобов`язання Державної податкової служби України вчинити дії - задовольнити.

2. Замінити у виконавчому листі боржника - Головне управління ДПС у Львівській області код ЄДРПОУ 43143039, на правонаступника Головне управління ДПС у Львівській області (код ЄДРПОУ ВП 43968090; 79003, м. Львів, пр. Стрийська, буд. 35).

Згідно з ст. 295 КАС України, апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Ухвала суду набирає законної сили у порядку та строки згідно ст. 256 КАС України.

Повний текст ухвали складений 18.10.2023.

СуддяКоморний О.І.

Дата ухвалення рішення18.10.2023
Оприлюднено23.10.2023
Номер документу114297983
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним рішення Головного управління Державної податкової служби у Львівській області, та зобов`язання Державної податкової служби України вчинити дії

Судовий реєстр по справі —380/2860/21

Ухвала від 18.10.2023

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Коморний Олександр Ігорович

Ухвала від 11.10.2023

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Коморний Олександр Ігорович

Ухвала від 26.07.2022

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Коморний Олександр Ігорович

Ухвала від 04.04.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Олендер І.Я.

Ухвала від 31.01.2022

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Кузьмич Сергій Миколайович

Ухвала від 12.01.2022

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Кузьмич Сергій Миколайович

Ухвала від 09.12.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Кузьмич Сергій Миколайович

Ухвала від 12.11.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Глушко Ігор Володимирович

Ухвала від 06.09.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Глушко Ігор Володимирович

Ухвала від 05.07.2021

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Коморний Олександр Ігорович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні