Ухвала
від 19.10.2023 по справі 560/18378/23
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 560/18378/23

УХВАЛА

іменем України

19 жовтня 2023 рокум. Хмельницький

Суддя Хмельницького окружного адміністративного суду Козачок І.С., розглянувши позовну заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області до Товариства з додатковою відповідальністю "Електромонтаж-466" про стягнення заборгованості,

ВСТАНОВИВ:

Головне управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області звернулось до суду з позовом до Товариства з додатковою відповідальністю "Електромонтаж-466" про стягнення завданої матеріальної шкоди.

Суддя після одержання позовної заяви з`ясовує, чи є підстави для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлені цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1 статті 55 КАС України сторона, третя особа в адміністративній справі, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь у судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника. Згідно із ч. 3 статті 55 КАС України юридична особа, суб`єкт владних повноважень, який не є юридичною особою, бере участь у справі через свого керівника або члена виконавчого органу, уповноваженого діяти від її (його) імені відповідно до закону, статуту, положення (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

Судом встановлено, що позовна заява від імені Головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області сформована в системі «Електронний суд» та підписана фізичною особою ОСОБА_1 .

Посадове становище особи, яка підписала позов, у позовній заяві не вказане.

Головне управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області є територіальним органом Пенсійного фонду України, який є центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань пенсійного забезпечення та ведення обліку осіб, які підлягають загальнообов`язковому державному соціальному страхуванню.

Відповідно до п. 7) ч. 3 ст. 9 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" від 15 травня 2003 № 755-IV в Єдиному державному реєстрі містяться відомості про керівника юридичної особи: прізвище, ім`я, по батькові, посада, дата призначення або набуття повноважень, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за серією та номером паспорта), дані про наявність обмежень щодо представництва юридичної особи.

Пункт 8) ч. 3 ст. 9 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" передбачає, що у Єдиному державному реєстрі містяться відомості про осіб, які можуть вчиняти дії від імені юридичної особи, у тому числі підписувати договори, подавати документи для державної реєстрації тощо: прізвище, ім`я, по батькові, дата народження, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за серією та номером паспорта), дані про наявність обмежень щодо представництва юридичної особи.

До позову додана копія витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, з якого вбачається, що Крупа Олександр Володимирович зазначений як керівник Головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області.

У той же час, вказаний витяг сформований в системі "Електронний суд" 21.01.2022, тоді як позов поданий 16.10.2023. Крім цього, у документі відсутні інші відомості про керівника, які ідентифікують його на вказаній посаді: дата призначення або набуття повноважень, дані про наявність обмежень щодо представництва юридичної особи.

Судом також встановлено, що на офіційному сайті Пенсійного фонду України у відповідному розділі https://www.pfu.gov.ua/hm/ відсутня інформація про територіальний орган - Головне управління Пенсійного фонду України у Хмельницькій області, а також інформація про керівника цього управління. З огляду на це, суд не має можливості перевірити інформацію про керівника позивача з відкритих офіційних джерел.

Водночас, відповідно до положень КАС України адміністративний суд не уповноважений і не зобов`язаний самостійно вчиняти будь-які запити або звертатись до відповідних реєстрів з метою отримання та перевірки інформації щодо наявності або відсутності повноважень у тієї чи іншої посадової особи суб`єкта влади, який є позивачем у справі.

З огляду на це, обов`язок доведення відповідної адміністративно - процесуальної правосуб`єктності покладається на особу, яка звертається до суду.

Будь-які належні докази (зокрема наказ про призначення керівника органу на посаду, довіреність на право підпису документів тощо), які б підтвердили повноваження особи, яка підписала позовну заяву, звертатись з цим позовом, а також її посадове становище станом на дату звернення до суду до позову не надані.

Відповідно до пункту 3 частини 4 статті 169 Кодексу адміністративного судочинства України, позовна заява повертається позивачеві, якщо позов подано особою, яка не має адміністративної процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

Відтак, позов підписаний особою, посадове становище якої не вказано і не підтверджено належними доказами станом на момент звернення до суду, зважаючи на що підлягає поверненню.

Керуючись пунктом 3 частини 4 статті 169, статтею 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області до Товариства з додатковою відповідальністю "Електромонтаж-466" про стягнення заборгованості - повернути позивачеві.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Сьомого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її підписання.

Головуючий суддяІ.С. Козачок

СудХмельницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення19.10.2023
Оприлюднено23.10.2023
Номер документу114300066
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи зі спорів з приводу реалізації публічної політики у сферах праці, зайнятості населення та соціального захисту громадян та публічної житлової політики, зокрема зі спорів щодо управління, нагляду, контролю та інших владних управлінських функцій (призначення, перерахунку та здійснення страхових виплат) у сфері відповідних видів загальнообов’язкового державного соціального страхування, з них

Судовий реєстр по справі —560/18378/23

Ухвала від 19.10.2023

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Козачок І.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні