Рішення
від 18.10.2023 по справі 620/11371/23
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 жовтня 2023 року Чернігів Справа № 620/11371/23

Чернігівський окружний адміністративний суд у складі головуючої судді Соломко І.І., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін в приміщенні суду справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Ніжинського міського відділу Управління державної міграційної служби України в Чернігівській області про визнання протиправними дій та зобов`язання вчинити певні дії,

У С Т А Н О В И В:

У провадженні Чернігівського окружного адміністративного суду перебуває справа за позовом ОСОБА_1 (далі також - ОСОБА_1 , позивач) до Ніжинського міського відділу управління Державної міграційної служби України в Чернігівській області (далі також УДМС, відповідач) про визнання протиправними дії відповідача щодо відмови у видачі позивачу паспорта громадянина України у формі книжечки, відповідно до Постанови Верховної Ради України від 26.06.1992 № 2503-ХІІ; зобов`язати відповідача здійснити обмін паспорту позивачу та видати паспорт громадянина України у формі книжечки, відповідно до Постанови Верховної Ради України від 26.06.1992 № 2503-ХІІ, без формування (присвоєння) унікального номеру запису в реєстрі (УНЗР), без відцифрованого підпису особи, без від цифрованого образу обличчя, без відцифрованих відбитків пальців рук, без використання будь-яких засобів ЄДДР.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що після закінчення строку дії паспорту у вигляді ID-картки позивач звернувся із заявою до відповідача щодо оформлення паспорту громадянина України у формі книжечки та відмови від паспорту у формі ID-картки, проте отримав відмову відповідача. Вважає, що вказана відмова є протиправною, а тому звернувся до суду з даним позовом.

08.08.2023 ухвалою суду провадження у справі відкрито, розгляд справи призначено за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Відповідачем подано відзив у якому заперечує проти доводів позивача, оскільки 06.06.2019 Ніжинським відділом УДМС у Чернігівській області на ім`я позивача оформлений паспорт громадянина України у формі ID-картки № НОМЕР_1 терміном дії до 06.06.2023. При цьому оформлення такого паспорту відбувається за власним волевиявленням та за згодою особи. Твердження позивача щодо відсутності його волевиявлення та згоди на обробку персональних даних під час звернення для отримання паспорта громадянина України у формі ID-картки, оскільки він був неповнолітнім і отримав паспорт за заявою батьків, відповідає вважає безпідставним, оскільки відповідно до підпункту 1 пункту 7 Порядку оформлення та видачі паспорту здійснюється особі, яка досягла 14 річного віку на підставі заяви-анкети. Також відповідач звертає увагу, що дії УДМС в судовому порядку щодо видачі паспорту у формі ID-картки позивачем не оскаржувались.

Розглянувши подані сторонами документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив таке.

23.05.2019 на ім`я позивача сформована заява-анкета на оформлення паспорту громадянина України вперше по досягненню 16 років та відповідачем звірено дані зазначені позивачем у заяві-анкеті (а.с. 49).

06.06.2019 Ніжинським відділом УДМС у Чернігівській області на ім`я позивача оформлений паспорт громадянина України у формі ID-картки № НОМЕР_1 терміном дії до 06.06.2023.

07.06.2023 позивач особисто звернувся до УДМС із заявою довільної форми, у якій просив оформити на його ім`я паспорт громадянина України у формі книжечки у зв`язку із завершенням строку дії паспорта у формі ID-картки та вести облік стосовно позивача без внесення інформації до Єдиного державного демографічного реєстру (далі ЄДДР), будь-яких інших інформаційних систем, без їх автоматизованої обробки, у тому числі передачі. До заяви були додані паспорт позивача у формі ID-картки, копії заяви-анкети позивача про внесення інформації до ЄДДР, свідоцтва про народження позивача та паспорта його батька, 2 фотокартки, повідомлення про відмову від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та довідка про реєстрацію місця проживання.

За результатами розгляду вищезазначеної заяви в порядку і строки, визначені Законом України «Про звернення громадян» від 02.10.1996 № 393/96-ВР (далі - Закон № 393/96-ВР), Ніжинський відділ УДМС у Чернігівській області листом № К-3/6/7423-23/7423/3-23 від 23.06.2023 повідомив про відсутність підстав для оформлення паспорта громадянина України у формі книжечки замість паспорта у формі ID-картки та роз`яснив порядок обміну паспорта громадянина України.

Вважаючи свої права порушеними, позивач звернувся за захистом своїх прав до суду.

Надаючи правову оцінку обставинам справи, суд зазначає наступне.

В силу прямої дії ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Статтею 5 Закону України від 18.01.2001 №2235-III "Про громадянство України" (далі Закон №2235) визначено, що документом, що підтверджує громадянство України, є, зокрема, паспорт громадянина України. Відповідно до ст.5 Закону №2235 постановою Верховної Ради України від 26.06.1992 №2503-XII затверджено Положення про паспорт громадянина України та Положення про паспорт громадянина України для виїзду за кордон.

Згідно з пунктами 1, 3, 5, 8, 9-11 Положення про паспорт громадянина України паспорт громадянина України є документом, що посвідчує особу власника та підтверджує громадянство України. Паспорт дійсний для укладання цивільно-правових угод, здійснення банківських операцій, оформлення доручень іншим особам для представництва перед третьою особою лише на території України, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України.

Бланки паспортів виготовляються у вигляді паспортної книжечки або паспортної картки за єдиними зразками, що затверджуються Кабінетом Міністрів України. Терміни впровадження паспортної картки визначаються Кабінетом Міністрів України у міру створення державної автоматизованої системи обліку населення.

Паспортна книжечка являє собою зшиту внакидку нитками обрізну книжечку розміром 88х125мм, що складається з обкладинки та 16 сторінок. Усі сторінки книжечки пронумеровані і на кожній з них зображено Державний герб України і перфоровано серію та номер паспорта. Термін дії паспорта, виготовленого у вигляді паспортної книжечки, не обмежується.

Паспорт, виготовлений у вигляді паспортної картки (інформаційного листка), має розмір 80х60мм. У інформаційний листок вклеюється фотокартка і вносяться відомості про його власника: прізвище, ім`я та по батькові, дата народження і особистий номер, а також дата видачі і код органу, що його видав. Інформаційний листок заклеюється плівкою з обох боків. Термін дії паспорта, виготовленого у вигляді паспортної картки, визначається Кабінетом Міністрів України.

Бланки паспортів виготовляються на замовлення центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері громадянства, з високоякісного паперу з використанням спеціального захисту.

Отже, чинним Положенням про паспорт громадянина України передбачено дві форми паспорта громадянина України: книжечка і картка.

Водночас Законом України від 20.11.2012 №5492-VI "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус" (далі - Закон №5492) визначені правові та організаційні засади створення та функціонування Єдиного державного демографічного реєстру та видачі документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи, а також права та обов`язки осіб, на ім`я яких видані такі документи.

Згідно зі ст. 13 Закону №5492 до документів, оформлення яких передбачається цим Законом із застосуванням засобів Реєстру (далі - документи Реєстру), відповідно до їх функціонального призначення, відноситься, зокрема, паспорт громадянина України.

Відповідно до ч.2, ч.4, ч.6 ст.14 Закону №5492 документи залежно від змісту та обсягу інформації, яка вноситься до них, виготовляються у формі книжечки або картки, крім посвідчення на повернення в Україну, що виготовляється у формі буклету. Документи у формі книжечки на всіх паперових сторінках та на верхній частині обкладинки повинні мати серію та номер документа, виконані за технологією лазерної перфорації. Відцифрований образ обличчя особи в документах у формі книжечки розміщується на сторінці даних і виконується за технологією лазерного гравіювання та дублюється в центрі сторінки даних за технологією лазерної перфорації.

Отже, вказаним Законом також передбачена альтернативна можливість видачі документа, як у формі книжечки, так і у вигляді картки.

Крім того, п.3 постанови Кабінету Міністрів України від 25.03.2015 №302 "Про затвердження зразка бланка, технічного опису та Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України" також передбачено можливість оформлення паспорта громадянина України з використанням бланка паспорта громадянина України у формі книжечки.

Тобто, заявник, звернувшись до уповноваженого суб`єкта з відповідними документами, передбаченими вказаним Законом, має право на отримання документа у формі книжечки, зокрема, паспорта громадянина України.

Відповідно до ч.8 ст.16 Закону №5492 уповноважений суб`єкт, якщо інше не передбачено цим Законом, має право відмовити заявникові у видачі документа виключно у разі, якщо: 1) за видачею документа звернувся заявник, який не досяг шістнадцятирічного віку, або представник особи, який не має документально підтверджених повноважень на отримання документа; 2) заявник вже отримав документ такого типу, який є дійсним на день звернення (крім випадків, зазначених у частині сьомій цієї статті); 3) заявник не подав усіх визначених законодавством документів, необхідних для оформлення і видачі документа; 4) дані, отримані з бази даних розпорядника Реєстру, не підтверджують інформацію, надану заявником.

У рішенні про відмову у видачі документа, яке доводиться до відома заявника у порядку і строки, встановлені законодавством, мають зазначатися підстави для відмови. Особа має право звернутися до уповноваженого суб`єкта з повторною заявою у разі зміни або усунення обставин, через які їй було відмовлено у видачі документа. Рішення про відмову у видачі документа може бути оскаржено особою в адміністративному порядку або до суду.

Зі змісту вищенаведеної норми слідує, що законодавець передбачив вичерпний перелік підстав для відмови заявникові у видачі документа.

Однак матеріали справи свідчать, що відповідач своїм листом лише надав роз`яснення щодо порядку оформлення паспорта громадянина України у формі книжечки згідно норм чинного законодавства.

Таким чином, відповідач у спірних правовідносинах не прийняв жодного рішення про відмову, чи видачу паспорта громадянина України у вигляді паспортної книжечки та не навів будь-яких правових підстав для відмови у оформленні паспорта громадянина України у вигляді паспортної книжечки.

Відтак, зважаючи на те, що відповідачем не наведено жодних зазначених зауважень щодо поданої заяви та доданих до неї документів, з урахуванням ст.16 Закону №5492, суд приходить до висновку, що відповідач вчинив протиправні дії щодо не оформлення позивачу паспорта громадянина України у формі паспорта книжечки.

За вказаних обставин, суд не вбачає відсутності у відповідача можливості видачі позивачу паспорта громадянина України у формі книжечки.

Аналогічна правова позиція викладена в постанові Великої палати Верховного Суду в зразковій справі №Пз/9901/2/18 від19.09.2018, відповідно до якого Висновки Верховного Суду в цій зразковій справі підлягають застосуванню в типових адміністративних справах щодо звернення осіб до суду з позовом до територіальних органів ДМС України з вимогами видати паспорт громадянина України у формі книжечки, у зв`язку з ненаданням особою згоди на обробку персональних даних, відповідно до Положення про паспорт громадянина України, затвердженого Постановою Верховної Ради України від 26.06.1992 №2503-ХІІ.

При цьому суд не приймає до уваги посилання відповідача на Тимчасовий порядок оформлення і видачі паспорта громадянина України, затвердженого наказом Міністерства внутрішніх справ України від 06.06.2019 №456, згідно якого оформлення паспорта громадянина України вперше відбувається на підставі рішення суду, як на правомірність своєї відмови, оскільки рішенню суду передує порушення прав особи, яка до нього звертається.

Щодо позовних вимог про зобов`язання відповідача не застосовувати засоби Єдиного державного демографічного реєстру, а саме: без формування (присвоєння) унікального номеру запису в Єдиному державному демографічному реєстрі та будь-якого іншого цифрового ідентифікатора, без відцифрованого образу обличчя особи, без відцифрованих відбитків пальців рук, відповідно до Положення про паспорт громадянина України, суд зазначає, що позивачем не було надано жодних доказів на підтвердження того, що відповідні засоби Єдиного державного демографічного реєстру застосовані відповідачем по відношенню до позивача, тому в цій частині позовні вимоги не підлягають задоволенню.

Суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об`єктивному дослідженні (стаття 90 КАС України).

Згідно ч.1 та ч.2 ст.77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених ст. 78 цього Кодексу.

В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

З урахуванням зазначеного, суд, на підставі наданих доказів в їх сукупності, системного аналізу положень законодавства України, дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню частково.

У відповідності до вимог частин першої та третьої статті 139 Кодексу адміністративного судочинства України при задоволенні позову сторони, яка не є суб`єктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті відповідно до положень цього Кодексу, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань суб`єкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі, або якщо відповідачем у справі виступала його посадова чи службова особа. При частковому задоволенні позову судові витрати покладаються на обидві сторони пропорційно до розміру задоволених позовних вимог.

Позивачем сплачений судовий збір в розмірі 1073,60 грн, тому з відповідача на користь позивача підлягають відшкодуванню судові витрати в розмірі 715,73 грн, пропорційно до розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись ст. ст.139, 227, 241-243, 246, 250 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити частково.

Визнати протиправними дії Ніжинського міського відділу управління Державної міграційної служби України в Чернігівській області щодо відмови ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у видачі паспорта громадянина України у формі книжечки відповідно до Положення про паспорт громадянина України, затвердженого Постановою Верховної Ради України від 26.06.1992 №2503-ХІІ.

Зобов`язати Ніжинський міський відділ Управління Державної міграційної служби України в Чернігівській області оформити та видати паспорт громадянина України старого зразка у вигляді книжечки (на паперових носіях) ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , затвердженого постановою Верховної Ради України від 26.06.1992 № 2503-ХІІ.

У задоволенні решти позовних вимог відмовити.

Стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Ніжинського міського відділу Управління Державної міграційної служби України у Чернігівській області на користь ОСОБА_1 судовий збір в розмірі 715,73 грн (сімсот п`ятнадцять гривень 73 коп.), сплачений відповідно до квитанції від 31.07.2023.

Рішення суду набирає законної сили в порядку статті 255 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржене до Шостого апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту рішення суду.

Позивач: ОСОБА_1 АДРЕСА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідач: Ніжинський міський відділ Управління державної міграційної служби України в Чернігівській області вул.Яворського,1,м. Ніжин,Чернігівська область,16600 код ЄДРПОУ 22820749.

Повний текст рішення виготовлено 18 жовтня 2023 року.

Суддя І.І. Соломко

Дата ухвалення рішення18.10.2023
Оприлюднено23.10.2023
Номер документу114300378
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними дії відповідача щодо відмови у видачі позивачу паспорта громадянина України у формі книжечки, відповідно до Постанови Верховної Ради України від 26.06.1992 № 2503-ХІІ; зобов`язати відповідача здійснити обмін паспорту позивачу та видати паспорт громадянина України у формі книжечки, відповідно до Постанови Верховної Ради України від 26.06.1992 № 2503-ХІІ, без формування (присвоєння) унікального номеру запису в реєстрі (УНЗР), без відцифрованого підпису особи, без від цифрованого образу обличчя, без відцифрованих відбитків пальців рук, без використання будь-яких засобів ЄДДР.

Судовий реєстр по справі —620/11371/23

Ухвала від 07.12.2023

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Соломко І.І.

Ухвала від 29.11.2023

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Соломко І.І.

Рішення від 18.10.2023

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Ірина СОЛОМКО

Ухвала від 08.08.2023

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Соломко І.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні