Вирок
від 18.10.2023 по справі 484/5122/23
ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження: № 1-кп/484/384/23

Справа: № 484/5122/23

Вирок

іменем України

18.10.2023року м. Первомайськ

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області у складі:

головуючої- судді ОСОБА_1

секретар судового засідання ОСОБА_2

розглянувши у судовому засіданні в м. Первомайську в залі суду кримінальне провадження № 12023153110000271 від 13.09.2023 року про обвинувачення:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженеця м. Первомайська Миколаївської області, громадянина України, працюючого в ТОВ СП «Нібулон» на посаді боцмана, має на утримання двох малолітніх дітей: 2016 та 2021 року народження, маючого середньо спеціальну освіту, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 та фактично проживаючий за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого

у вчиненні кримінального проступку передбаченого ч.1 ст. 190 КК України

за участю прокурора ОСОБА_4

обвинуваченого ОСОБА_3

встановив

ОСОБА_3 фактично з 2020 року і по теперішній проживає за адресою: АДРЕСА_2 .

Указом Президента України від 24.02.2022 № 64 «Про введення воєнного стану в Україні» в країні введено військовий стан. Відповідно до переліку, затвердженого Міністерством з питань реінтеграції окупованих територій України від 25.04.2022 № 75, Миколаївська міська територіальна громада розташована в районі проведення воєнних (бойових) дій. Особи, які проживали на вказаній території та були змушенні залишити або покинути місце свого проживання з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, мають право на отримання статусу внутрішньо переміщеної особи, відповідно до вимог Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» від 20.10.2014.

Відповідно до постанови Кабінету міністрів України від 20.03.2022 № 332 «Деякі питання виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам» (далі Постанова), внутрішньо переміщеним особам надається допомога на проживання за програмою «Надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг».

Судом встановлено, що у квітні 2022 року (точної дати та часу не встановлено), у ОСОБА_3 , виник протиправний умисел, спрямований на заволодіння чужим майном шляхом обману, а саме допомогою на проживання внутрішньо переміщеним особам, фінансування якої здійснюється за рахунок державного бюджету.

Реалізуючи свій протиправний умисел, 27.04.2022, більш точний час встановити не представилося можливим, діючи з корисливих мотивів, перебуваючи в квартирі, яка розташована за адресою: АДРЕСА_2 , усвідомлюючи суспільно - небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно - небезпечні наслідки у вигляді спричинення матеріальної шкоди державі і бажаючи їх настання, з метою отримання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, механізм призначення та виплати якої, передбачений Порядком, затвердженим Постановою, шляхом обману, ОСОБА_3 особисто подав заяву про взяття його на облік в електронній формі за допомогою мобільного додатку «Порталу Дія», як внутрішньо переміщену особу, в якій умисно зазначив недостовірні дані щодо свого переміщення з АДРЕСА_1 на АДРЕСА_2 , так як фактично ніякого переміщення не відбулось, а зазначені недостовірні відомості були вказані ОСОБА_3 формально для отримання державної допомоги внутрішньо переміщеним особам. При цьому, ОСОБА_3 попереджено про відмову в призначенні або припиненні виплати призначеної державної допомоги та/або повернення надміру нарахованих коштів у разі подання неповних чи недостовірних відомостей.

Внаслідок того, що ОСОБА_3 вніс до заяви про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи недостовірні відомості щодо свого переміщення, останньому безпідставно надано статус внутрішньо переміщеної особи, та як наслідок нараховано та виплачено допомогу на проживання внутрішньо переміщеним особам за період з 01.03.2022 по 30.04.2022 на загальну 4 000 грн., по 2000 грн. щомісячно, згідно Порядку, затвердженого Постановою, якими останній незаконно заволодів та розпорядився на власний розсуд, чим державним інтересам в особі Управління соціального захисту населення Первомайської міської ради завдано майнової шкоди на вказану суму.

Таким чином ОСОБА_3 вчинив кримінальний проступок, передбачений ч. 1 ст. 190 КК України, тобто заволодіння чужим майном шляхом обману (шахрайство).

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_3 повністю визнав себе винним у вчиненні зазначеного кримінального правопорушення і підтвердив викладені обставини у обвинувальному акті, в скоєному щиро розкаюється.

Представник потерпілого в судове засідання не з`явилися, надав заяву з проханням слухати справу у їх відсутність, зазначивши, що претензій матеріального характеру до обвинуваченого не має, через те, що завдані збитки відшкодовано.

Оскільки обвинувачений повністю визнає свою вину в інкримінованому йому органом досудового розслідуванням кримінальному правопорушенні, погоджується з кваліфікацією вчиненого ним діяння, а прокурор, передставник потерпілого (в поданій ним заяві) не висловлюють жодних заперечень щодо встановлених обставин, - суд визнає недоцільним дослідження доказів, на підтвердження події кримінального правопорушення, винуватості обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушенняо. При цьому судом з`ясовано, що обвинувачений правильно розуміє зазначення змісту цих обставин, суд переконався у добровільності позиції обвинуваченого та роз`яснив обвинуваченому, що у такому випадку він буде позбавлений права оскаржити ці обставини в апеляційному порядку.

На підставі викладеного, оцінюючи докази в їх сукупності, суд знаходить доведеною вину ОСОБА_3 у вчиненні кримінального проступка, передбаченого ч.1 ст. 190 КК України.

Призначаючи покарання обвинуваченому, суд враховує характер і ступінь тяжкості скоєного кримінального правопорушення, його особу, який щиро розкаявся у вчиненому, позитивно характеризується, має на утримання малолітніх дітей, на обліку у лікарів нарколога та психіатра не перебуває, має постійне місце роботи.

Обставини, які пом`якшують покарання - щире каяття, добровільне відшкодування шкоди.

Обставин, що обтяжують покарання підсудного судом не встановлено.

Враховуючи викладене, суд вважає, що відносно обвинуваченого необхідно обрати мінімальне покарання в межах санкції передбаченої ч.1 ст.190 КК України у виді штрафу.

Керуючись ст.ст. 368, 369, 374 КПК України, суд

ухвалив

ОСОБА_3 визнати винним у пред`явленому обвинуваченні за ч.1 ст.190 КК України і призначити йому покарання у виді штрафу 34 тисячі гривень в дохід держави.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку на його оскарження, а у разі оскарження, після перегляду справи судом апеляційної інстанції, якщо вирок не буде скасовано.

Вирок може бути оскаржений до Миколаївського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги через Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Копія вироку може бути отримана всіма учасниками судового провадження в Первомайському міськрайонному суді Миколаївської області. Копія вироку негайно після його проголошення вручається обвинуваченому та прокурору.

Суддя

Дата ухвалення рішення18.10.2023
Оприлюднено23.10.2023
Номер документу114306232
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Шахрайство

Судовий реєстр по справі —484/5122/23

Вирок від 18.10.2023

Кримінальне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Максютенко О. А.

Ухвала від 16.10.2023

Кримінальне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Максютенко О. А.

Ухвала від 25.09.2023

Кримінальне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Максютенко О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні