Ухвала
від 20.10.2023 по справі 212/7911/23
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 212/7911/23

1-кс/212/1120/23

У Х В А Л А

20 жовтня 2023 року м. Кривий Ріг

Слідчий суддя Жовтневого районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області - ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання - ОСОБА_2 , розглянувши без участі сторін та без фіксування судового процесу звукозаписувальним технічним засобом скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Дизельсервіс" на бездіяльність уповноважених осіб Відділення поліції № 3 КРУП ГУНП у Дніпропетровській області щодо невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань,-

В С Т А Н О В И В:

12 жовтня 2023 року до слідчого судді надійшла вказана скарга, у якій зазначено, що 10 жовтня 2023 року ТОВ Дизельсервіс звернулось до відділення поліції № 3 КРУП ГУНП в Дніпропетровській області із заявою про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.191 КК України, яка зареєстрована за Вх.№ 2429 від 10 жовтня 2023 року. Між ТОВ Дизельсервіс та ТОВ Фермет Україна було укладено договір поставки № ФМ-15/05/23/1 від 15 травня 2023 року та Специфікацію № 1 від 05 липня 2023 року. 14 липня 2023 року в рамках вказаних договору та специфікації ТОВ Фермет Україна був поставлений товар, який фактично був відвантажений ТОВ Дизельсервіс лише 17 липня 2023 року, лист на загальну суму 534400 грн. Відповідно до Специфікації, лист має бути товщиною 14 мм, натомість ТОВ Фермет Україна фактично поставлено лист товщиною 12 мм, що не відповідає умовам договору та було виявлено ТОВ Дизельсервіс 25 липня 2023 року, оскільки при звичайномуо триманні виявити такі недоліки неможливо. 26 липня 2023 року ТОВ Дизельсервіс був проведений попередній (внутрішній) хімічний аналіз поставленого товару та встановлено його невідповідність умовам договору та специфікації якості на товар. Висновками ТОВ ТД Укрінтех, а саме протоколом випробувань було підтверджено поставку ТОВ Фермет України неякісного товару, у тому числі і листа, зазначеного в позиції № 1 Специфікації, зокрема, товщина листів та їх хімічний склад не відповідає заявлений та погодженим сторонам параметрам, маркування на листах зроблено самостійно постачальником, що на думку ТОВ Дизельсервіс зроблено з метою приховати реальні параметри та якість листів, встановлення завищеної ціни за вказаний товар неналежної якості та незаконним заволодінням останніми грошовими коштами підприємства. 11 жовтня 2023 року ТОВ Дизельсервіс отримано відповідь від ВП № 3 про те, що за результатами розгляду заяви ТОВ Дизельсервіс складено довідку та як наслідок невнесено відомості до ЄРДР. У зв`язку із наведеним, просили зобов`язати уповноважених осіб Відділення поліції № 3 КРУП ГУНП в Дніпропетровській області внести відомості про кримінальне правопорушення за заявою ТОВ Дизельсервісдо ЄРДР та розпочати досудове розслідування.

Представник ТОВ Дизельсервіс у судове засідання не з`явився, наддав заяву про розгляд скарги без його участі, скаргу підтримав та просив задовольнити.

Представник відділення поліції № 3 КРУП ГУНП в Дніпропетровській області, бездіяльність якого оскаржується, в судове засідання не з`явився, повідомлений належним чином, що відповідно до ч.3ст.306 КПК Українине перешкоджає розгляду скарги.

На підставі ч.4 ст.107 КПК України, враховуючи неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у провадженні, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Слідчий суддя дослідивши матеріали скарги дійшов висновку про задоволення скарги з таких підстав.

Згідно зіп.1 ч.1 ст.303 КПК України, на досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора: бездіяльність слідчого, дізнавача, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна, іншою особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування.

Згідно ст.2 КПК України, завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Зі змісту скарги та доданих до неї матеріалів вбачається, що 10 жовтня 2023 року до Відділення поліції № 3 КРУП ГУНП в Дніпропетровській області надішла заява ТОВ Дизельсервіс, в якій просили зареєструвати заяву про вчинення злочину, внести відповідні відомості до ЄРДР та розпочати досудове розслідування у форму досудого слідства за ч.4 ст.191 КК України.

11 жовтня 2023 року представником ТОВ Дизельсервіс отримано повідомлення Відділення поліції № 3 КРУП ГУНП в Дніпропетровській області, відповідно до якого матеріали за заявою зареєстровано до ЖЄО ВП № 3 КРУП ГУНП в Дніпропетровській області від 10 жовтня 2023 року за № 20424 та у зв`язку з тим, що факті, які викладені у заяві не містять жодних ознак кримінального правопорушення за даним фактом була складена довідка про закінчення перевірки.

Відповідно до ч.1 ст.214 КПК України, слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Зі змісту положень ст.ст.214,303 КПК Україниу їх взаємозв`язку вбачається, що предметом судового контролю слідчого судді може бути лише бездіяльність слідчого чи прокурора щодо невнесення відомостей до ЄРДР після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, тобто саме заява чи повідомлення про кримінальне правопорушення є передумовою для внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР та для початку досудового розслідування в кримінальному провадженні.

З огляду на чіткий обов`язок внесення слідчим чи прокурором відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР із встановленням обмеженого процесуального строку для його виконання, за наявності лише загальних вимог до заяв чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у разі звернення громадян із заявою чи повідомленням про вчинення кримінального правопорушення, слідчий зобов`язаний внести відповідні відомості до ЄРДР.

Враховуючи викладене, ретельно дослідивши зміст заяви про вчинення кримінального правопорушення за якою ТОВ Дизельсервіс звернулось до поліції, слідчий суддя вважає необхідним скаргу задовольнити, зобов`язавши відповідний орган досудового розслідування внести до ЄРДР відомості про кримінальне правопорушення за заявою ТОВ Дизельсервіс від 10 жовтня 2023 року та розпочати досудове розслідування.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.214,303-304,306 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Дизельсервіс" на бездіяльність уповноважених осіб Відділення поліції № 3 КРУП ГУНП у Дніпропетровській області щодо невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань задовольнити.

Зобов`язати уповноважених осіб Відділення поліції № 3 Криворізького районного управління поліції ГУНП України у Дніпропетровській області внести відомості про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Дизельсервіс" (ЖЄО № 20424 від 10 жовтня 2023 року) та розпочати досудове розслідування.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя : ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.10.2023
Оприлюднено23.10.2023
Номер документу114308615
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —212/7911/23

Ухвала від 20.10.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Власенко М. Д.

Ухвала від 12.10.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Власенко М. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні