Ухвала
від 18.10.2023 по справі 562/3047/23
ЗДОЛБУНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 562/3047/23

У Х В А Л А

18.10.2023 року слідчий суддя Здолбунівського районного суду Рівненської області ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні клопотання старшого дізнавача сектору дізнання відділення поліції №6 Рівненського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Рівненській області капітана поліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів, -

в с т а н о в и в:

Старший дізнавач сектору дізнання відділення поліції№6Рівненського районногоуправління поліціїГоловного управлінняНаціональної поліціїв Рівненськійобласті капітана поліції ОСОБА_3 за погодженням із прокурором Здолбунівської окружної прокуратури Рівненської області ОСОБА_4 в рамках кримінального провадження №42023184440000056 від 17.07.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 358 КК України, звернулася до слідчого судді із клопотанням про надання тимчасового доступу до речей і документів, які знаходяться у володінні комунального підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » що за адресою: АДРЕСА_1 .

Як зазначено у клопотанні, що на території Здолбунівської територіальної громади наявні споруди цивільного захисту населення - протирадіаційні укриття, які всупереч законодавчій забороні приватизації захисних споруд, за відсутності відповідних документів, були приватизовані невстановленими особами.

Зокрема, згідно даних ІНФОРМАЦІЯ_2 та наявної у відділі облікової документації фонду захисних споруд цивільного захисту, розташованих на території Здолбунівської територіальної громади, а також облікової картки захисної споруди цивільного захисту та паспорту протирадіаційного укриття № НОМЕР_1 встановлено, що за адресою: АДРЕСА_2 , розташоване протирадіаційне укриття, розрахунковою місткістю 150 осіб та площею 150 кв.м., що вбудоване в 3-поверхову будівлю.

На замовлення ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », 31.07.2019 КП « ІНФОРМАЦІЯ_4 » виготовлено технічний паспорт на нежитлове приміщення, приміщення будинку побуту, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 . Згідно експлікації приміщення будинку побуду, останній містить підвал загальною площею 529 кв.м. Згодом, 12.08.2019, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », на підставі технічного паспорту, свідоцтва про право колективної власності від 19.12.2002, зареєстровано за собою право приватної власності на приміщення будинку побуту загальною площею 1765 кв.м., в тому числі підвал площею 529 кв.м.

Право приватної власності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » на приміщення будинку побуту загальною площею 1765 кв.м. підтверджується інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (реєстраційний номер об`єкта 1893581856226). Разом з тим, у підвальному приміщенні будівлі, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , розташоване протирадіаційне укриття, обліковий № НОМЕР_1 .

Статус захисної споруди цивільного захисту протирадіаційного укриття підтверджується паспортом та обліковою карткою протирадіаціного укриття. До того ж, вказаний об`єкт включений до фонду захисних споруд цивільного захисту по Рівненській області.

Так,у паспортіПРУ №65396наведено такіосновні технічніхарактеристики:місткість -150осіб;загальна площа-150кв.м.;загальний об"єм-450куб.м;розташування сховища-вбудоване убудівлю;кількість входів-один;кількість аварійнихвиходів -один.Також взагальних відомостяхпаспорту зазначено,що сховище№ НОМЕР_1 належить ЗАТфірмі « ІНФОРМАЦІЯ_3 ». Вищевказані параметри зазначено, також, у обліковій картці даного протирадіаційного укриття.

Наведене підтверджується, також, інформацією ІНФОРМАЦІЯ_5 , згідно якої за даними загальнодержавного електронного обліку захисних споруд цивільного захисту за адресою: АДРЕСА_1 , обліковане протирадіаційне укриття за № 65396 приватної форми власності.

До того ж, на письмову вимогу ІНФОРМАЦІЯ_6 щодо організації та проведення щорічної оцінки захисних споруд цивільного захисту, які знаходяться на території громади, від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » було отримано акт оцінки стану готовності ПРУ № 65396 від 04.07.2022.

Згідно вказаного Акту, протирадіаційне укриття оцінюється як не готове, захисна споруда підлягає капітальному ремонту. Водночас, до Акту керівником ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » внесена примітка наступного змісту: «під час приватизації Будинку побуду захисна споруда не була у списку, вказана кімната продавалась як частина підвального приміщення».

Розділом 1 Програми об`єкти приватизації було розділено на три види, а саме:

1) об`єкти приватизації, що підлягали першочерговій приватизації, якій підлягали об`єкти, які найбільше впливали на розвиток споживчого ринку, а також ті, що стримували процес стабілізації державного бюджету, гальмували економічний розвиток України та формування її ринкової економіки (п. 1.1 Програми);

2) об`єкти приватизації, що підлягали приватизації за погодженням з Кабінетом Міністрів України (п. 1.2 Програми);

3) підприємства та об`єкти, що не підлягали приватизації взагалі.

Так, пунктом 1.3 Державної програми приватизації майна державних підприємств до об`єктів, що не підлягали приватизації, окрім іншого віднесено протирадіаційні споруди.

Водночас, п. 7Декрету Кабінету Міністрів України від 31.12.1992 № 26-92(мав силу закону), яким затверджено Перелік майнових комплексів державних підприємств, організацій, їх структурних підрозділів основного виробництва, приватизація або передача в оренду яких не допускається (у редакції, чинній станом на дату укладення договору купівлі-продажу), передбачалося, що протирадіаційні споруди відносилися до об`єктів, що не підлягали приватизації.

Статтею 19 Конституції України встановлено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до ст.ст. 1, 2 Закону України «Про приватизацію державних підприємств» (далі Закон), приватизація державного майна - це відчуження майна, що перебуває у державній власності на користь фізичних та юридичних осіб, які можуть бути покупцями відповідно до цього Закону, з метою підвищення соціально-економічної ефективності виробництва та залучення коштів на структурну перебудову економіки України.

Приватизація здійснюється на основі принципів, зокрема, законності, державного регулювання та контролю, повного, своєчасного та достовірного інформування громадян про порядок приватизації та відомості про об`єкти приватизації тощо.

Правовий механізм приватизації цілісних майнових комплексів невеликих державних підприємств встановлений Законом України « Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)». Зокрема, ст. 2 вказаного Закону визначено об`єкти малої приватизації та визначено які об`єкти не можуть бути об`єктами малої приватизації. Так, об`єктами малої приватизації не можуть бути будівлі (споруди, приміщення) або їх окремі частини, які становлять національну, культурну та історичну цінність і перебувають під охороною держави.

Разом з тим, Законом перераховано об`єкти, які не підлягають приватизації (ст. 5 Закону). Так, приватизації не підлягають об`єкти, що мають загальнодержавне значення, а також казенні підприємства. В свою чергу, до об`єктів, що мають загальнодержавне значення, окрім іншого, віднесено протирадіаційні споруди.

Аналізуючи вищенаведені норми законодавства, спірна захисна споруда цивільного захисту була віднесена до об`єктів, що перебувають під охороною держави та мають загальнодержавне значення, у зв`язку з чим не могла переходити із державної чи комунальної власності у приватну.

Однак, всупереч викладеного, захисна споруда цивільного захисту (протирадіаційне укриття під обліковим записом № 65396) комунальної власності була приватизована.

У судове засідання старший дізнавач сектору дізнання відділення поліції№6Рівненського районногоуправління поліціїГоловного управлінняНаціональної поліціїв Рівненськійобласті не з`явилася, подала до суду заяву в якій просила розглянути клопотання без її участі, вимоги клопотання підтримала у повному обсязі.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя вважає, що клопотання може бути розглянуто без виклику особи, у володінні якої знаходиться документи та приходить до наступного висновку.

Частиною 1ст.131 КПК Українивстановлено, що заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Пунктом 5 ч.2ст.131 КПК Українипередбачено, що заходами забезпечення кримінального провадження є тимчасовий доступ до речей і документів.

Тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку) ч.1ст.159 КПК України.

Відповідно до ч.5ст.163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

З витягукримінального провадження№42023184440000056вбачається, що 17 липня 2023 року було внесено до ЄРДР відомості за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 358 КК України.

З огляду на вищенаведене, а також, що вказані документи мають значення для встановлення всіх обставин вчинення кримінального правопорушення, важливі як майбутні об`єкти дослідження при проведенні необхідних судових експертиз, а також те, що на даний час неможливо іншими способами встановити обставини, що мають значення для даного кримінального провадження, окрім як, вилучити вищевказані документи, приходжу висновку, що клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.131,132,159-166,309 КПК України, слідчий суддя -

у х в а л и в:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл начальнику сектору дізнання відділення поліції №6 Рівненського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Рівненській області капітану поліції ОСОБА_5 , старшому дізнавачу сектору дізнання відділення поліції №6 Рівненського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Рівненській області капітану поліції ОСОБА_3 , дізнавачу сектору дізнання відділення поліції №6 Рівненського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Рівненській області лейтенанту поліції ОСОБА_6 , дізнавачу сектору дізнання відділення поліції №6 Рівненського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Рівненській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_7 , дізнавачу сектору дізнання відділення поліції №6 Рівненського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Рівненській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_8 на тимчасовий доступ до оригіналів документів, а саме до технічного паспорту об`єкта нерухомого майна, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 та інвентаризаційної справи на об`єкт нерухомого майна, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 із можливістю ознайомитися з ними та вилучити оригінали вказаних документів, що знаходяться у володінні комунального підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » що за адресою: АДРЕСА_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), із можливістю ознайомитися з ними та вилучити оригінали вказаних документів.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цьогоКодексуз метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Строк дії ухвали встановити по 10 листопада 2023 року.

Слідчий суддя: ОСОБА_9

СудЗдолбунівський районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення18.10.2023
Оприлюднено30.04.2024
Номер документу114311307
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —562/3047/23

Ухвала від 18.10.2023

Кримінальне

Здолбунівський районний суд Рівненської області

Ковалик Ю. А.

Ухвала від 18.10.2023

Кримінальне

Здолбунівський районний суд Рівненської області

Ковалик Ю. А.

Ухвала від 22.08.2023

Кримінальне

Здолбунівський районний суд Рівненської області

Ковалик Ю. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні