Ухвала
від 10.10.2023 по справі 870/27/23
ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

79010, м.Львів, вул.Личаківська,81


УХВАЛА

"10" жовтня 2023 р. Справа №870/27/23

Суддя доповідач Кравчук Н.М.

секретар судового засідання: Михайлишин С.В.

розглянувшизаяву Товариства з обмеженою відповідальністю Дім (вх. № ЗАГС 01-05/2925/23 від 15.09.23)

про видачу наказу на примусове виконання рішення Постійно діючого третейського суду при Асоціації Правова Ліга від 22.08.2023

у третейській справі: №10/2023 (третейський суддя В.В. Кудінов)

за позовом:Товариства з обмеженою відповідальністю Дім (надалі ТзОВ Дім), м. Тернопіль

до відповідача:Товариства з обмеженою відповідальністю Редакція газети Ваш магазин</a> (ТзОВ Редакція газети Ваш магазин), м. Львів

про стягнення 105 886,31 грн

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Постійно діючого третейського суду при Асоціації Правова Ліга від 22 серпня 2023 у справі №10/2023 позовні вимоги задоволено. Стягнуто з ТзОВ Редакція газети Ваш магазин на користь ТзОВ Дім 105 886,31 грн з яких : 76042,12 грн основний борг, 2 851,89 грн інфляційні збитки, 5 284, 58 грн-12 % річних від простроченої суми, 21 707,72 грн- пеня. Стягнуто з ТзОВ Редакція газети Ваш магазин на користь ТзОВ Дім 2 684,00 грн суми третейських витрат.

15.09.2023 на адресу Західного апеляційного господарського суду надійшла заява ТзОВ Дім про видачу наказу на примусове виконання рішення Постійно діючого третейського суду при Асоціації Правова Ліга від 22.08.2023 у третейській справі № 10/2023.

Ухвалою Західного апеляційного господарського суду від 20.09.2023 заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Дім призначено до розгляду на 10.10.2023.

28.09.2023 до Західного апеляційного господарського суду надійшли від Постійно діючого третейського суду при Асоціації Правова Ліцга матеріали третейської справи № 10/2023. Третейський суд в листі за № 113 від 25.09.2023 (вх. №ЗАГС 01-09/1338/23) зазначив про відсутність інформації щодо скасування рішення від 22.08.2023 у третейській справі №10/2023.

Сторони участі уповноважених представників в судовому засідання 10.10.2023 не забезпечили, хоча належним чином були повідомлені про дату, час і місце розгляду справи.

Таким чином, суд вважає за можливе розглянути заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Дім про видачу наказу на примусове виконання рішення Постійно діючого третейського суду при Асоціації Правова Ліга від 22.08.2023 у справі №10/2023 за відсутності представників сторін третейського спору.

Вирішуючи питання про наявність або відсутність підстав для задоволення заяви про видачу наказу на примусове виконання рішення третейського суду, суд виходить з наступного.

12 квітня 2022 року між Поліграфічним видавництвом «А-Прінт» Товариства з обмеженою відповідальністю «Дім» та Товариством з обмеженою відповідальністю «Редакція газети «Ваш магазин» укладено договір про виготовлення поліграфічної продукції № Д-34.

Відповідно до п. 1.1. договору виконавець приймає на себе зобов?язання зі здійснення друку поліграфічної продукції (видання) офсетним способом. В комплекс послуг входить: прийняття виконавцем файлів оригінал-макета замовлення на носієві замовника за допомогою файлообмінників мережі Інтернет, електронної пошти та з допомогою FTP- сервера виконавця, а також перевірка їх на відповідність технічним вимогам (Додаток No1 даного договору), виготовлення друкарських форм, друк тиражу замовлення, пакування в пачки. Замовник зобов?язується прийняти виготовлену продукцію, оплатити її вартість та вартість виконаних робіт, наданих послуг.

Розділом 6 договору передбачено, що всі спори, розбіжності, вимоги або претензії, що виникають з цього договору, або у в`язку з ним ( при його укладенні, виконанні, зміні, розірванні, припиненні, визнанні неукладеним, визнанні недійсним, порушенні, тощо), підлягають вирішенню у постійно діючому Третейському суді при Асоціації «Правова Ліга» у відповідності з його регламентом. Третейський розгляд справи здійснюється постійно діючим Третейським судом у складі з одного третейського судді. Місце знаходження Третейського суду та місце розгляду спору: м. Тернопіль, майдан Волі, 4, поштовий індекс 46001. Мова третейського судочинства-українська. Сторони є такими, що розуміють правовий зміст та правові наслідки цього третейського застереження та вважають їх звернення до Третейського суду достатнім заходом захисту своїх прав.

Внаслідок неналежного виконання відповідачем своїх зобов`язань за договором про виготовлення поліграфічної продукції № Д-34, ТзОВ «Дім» звернулося до Постійно діючого третейського суду при Асоціації Правова Ліга з позовом про стягнення заборгованості в розмірі 105 886,31 грн.

Як було зазначено вище, третейський суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог, а саме щодо стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю Редакція газети Ваш магазин на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Дім 105886,31 грн заборгованості.

Рішення третейського суду ухвалено 22.08.2023 та набрало чинності в цей же день.

З матеріалів третейської справи також вбачається, що ТзОВ Редакція газети «Ваш магазин належним чином повідомлялося про третейський розгляд справи №10/2023.

Відповідно до частини 1 статті 50 Закону України Про третейські суди сторони, які передали спір на вирішення третейського суду, зобов`язані добровільно виконати рішення третейського суду без будь-яких зволікань чи застережень.

Відповідно до вимог статті 51 Закону України Про третейські суди рішення третейського суду є остаточним і оскарженню не підлягає, крім випадків, передбачених цим Законом.

За приписами частини 1 статті 55 Закону України Про третейські суди рішення третейського суду виконуються зобов`язаною стороною добровільно, в порядку та строки, що встановлені в рішенні.

Відповідно до статті 57 Закону України Про третейські суди рішення третейського суду, яке не виконано добровільно, підлягає примусовому виконанню в порядку, встановленому Законом України Про виконавче провадження.

У разі, коли рішення третейського суду не виконується добровільно зобов`язаною цим рішенням стороною, інша сторона може подати до компетентного суду заяву про видачу виконавчого документа, яким у господарському судочинстві, згідно зі статтею 327 Господарського процесуального кодексу України та пункту 1 частини 1 статті 3 Закону України Про виконавче провадження, є наказ.

Виконавчий документ, виданий на підставі рішення третейського суду, може бути пред`явлений до примусового виконання в строки, встановлені Законом України Про виконавче провадження.

Частиною 1 статті 56 Закону України Про третейські суди визначено, що заява про видачу виконавчого документа може бути подана до компетентного суду протягом трьох років з дня прийняття рішення третейським судом.

Згідно з частиною 2 статті 352 Господарського процесуального кодексу України заява про видачу наказу на примусове виконання рішення третейського суду подається до апеляційного господарського суду за місцем проведення третейського розгляду протягом трьох років з дня ухвалення рішення третейським судом.

За нормами частини 3 статті 354 Господарського процесуального кодексу України при розгляді справи в судовому засіданні господарський суд встановлює наявність чи відсутність підстав для відмови у видачі наказу на примусове виконання рішення третейського суду, передбачених статтею 355 цього Кодексу.

При розгляді заяви про видачу виконавчого документа господарський суд зобов`язаний перевірити наявність чи відсутність підстав для відмови у видачі виконавчого документа незалежно від наявності заперечень іншої сторони. Якщо сторона, на користь якої винесено рішення третейського суду, звернулася із заявою про видачу виконавчого документа, а інша сторона проти цього не заперечує, це не звільняє господарський суд від обов`язку перевірити наявність чи відсутність підстав для відмови у видачі виконавчого документа.

Відповідно до статті 355 Господарського процесуального кодексу України суд відмовляє у видачі наказу на примусове виконання рішення третейського суду, якщо:

1) на день ухвалення рішення за заявою про видачу наказу рішення третейського суду скасовано судом;

2) справа, у якій прийнято рішення третейського суду, не підвідомча третейському суду відповідно до закону;

3) пропущено встановлений строк для звернення за видачею наказу, а причини його пропуску не визнані господарським судом поважними;

4) рішення третейського суду прийнято у спорі, не передбаченому третейською угодою, або цим рішенням вирішені питання, які виходять за межі третейської угоди. Якщо рішенням третейського суду вирішені питання, які виходять за межі третейської угоди, то скасовано може бути лише ту частину рішення, що стосується питань, які виходять за межі третейської угоди;

5) третейська угода визнана недійсною;

6) склад третейського суду, яким прийнято рішення, не відповідав вимогам закону;

7) рішення третейського суду містить способи захисту прав та охоронюваних інтересів, не передбачені законом;

8) постійно діючий третейський суд не надав на вимогу господарського суду відповідну справу;

9) третейський суд вирішив питання про права та обов`язки осіб, які не брали участі у справі.

У даному випадку рішення Постійно діючого третейського суду при Асоціації Правова ліга від 22.08.2023 у справі №10/2023 не скасовано компетентним судом; справа підвідомча Третейському суду; строк для звернення з заявою про видачу наказу не пропущений; рішення прийнято у спорі, передбаченому третейською угодою; остання не визнана недійсною компетентним судом; доказів того, що склад Третейського суду сформований в порушення вимог Закону України Про третейські суди та третейській угоді, не надано; рішення Третейського суду не містить способів захисту прав, які не передбачені законами України, Третейський суд не вирішував питання про права і обов`язки осіб, які не брали участі у справі.

При розгляді заяви про видачу виконавчого документа господарський суд не здійснює оцінки законності і обґрунтованості рішення третейського суду в цілому, а лише встановлює відсутність або наявність підстав для задоволення заяви про видачу виконавчого документа, визначених ст. 56 Закону України Про третейські суди та ст. 355 ГПК України.

Оскільки судом встановлено відсутність підстав для відмови у видачі наказу на примусове виконання рішення третейського суду, передбачених ст. 355 ГПК України та ч. 6 ст.56 Закону України Про третейські суди, то заява ТзОВ «Дім» про видачу наказу на примусове виконання рішення Постійно діючого третейського суду при Асоціації Правова Ліга від 22.08.2023 у справі №10/2023 підлягає задоволенню.

Відповідно до вимог ч. 9 ст. 129 ГПК України, якщо спір виник внаслідок неправильних дій сторони, суд має право покласти на таку сторону судові витрати повністю або частково незалежно від результатів вирішення спору.

Відтак, сплачена позивачем у третейській справі сума судового збору відповідно до ст.129 ГПК України покладається на відповідача, оскільки станом на дату звернення позивача до суду з даною заявою, рішення Третейського суду не виконано відповідачем.

Керуючись ст. ст. 129, 354, 356 ГПК України, Західний апеляційний господарський суд -

У Х В А Л И В:

1. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Дім про видачу наказу на примусове виконання рішення Постійно діючого третейського суду при Асоціації Правова Ліга від 22.08.2023 у справі №10/2023 задовольнити.

2. Видати наказ на примусове виконання рішення Постійно діючого третейського суду при Асоціації Правова Ліга від 22.08.2023 у справі №10/2023 наступного змісту:

" Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Редакція газети «Ваш магазин» (місцезнаходження: вул. Героїв УПА, буд. 73, корпус 4, м. Львів, ідентифікаційний код 22347307) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Дім» (місцезнаходження: бульв. Шевченка, буд. 1, м. Тернопіль, ідентифікаційний код 22605152) 105 886,31 грн, з яких: 76 042,12 грн - основний борг; 2 851,89 грн- інфляційні збитки; 5 284,58 грн - 12% річних від простроченої суми;

" ???Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Редакція газети «Ваш магазин» (місцезнаходження: вул. Героїв УПА, буд. 73, корпус 4, м. Львів, ідентифікаційний код 22347307) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Дім» (місцезнаходження: бульв. Шевченка, буд. 1, м. Тернопіль, ідентифікаційний код 22605152) 2 684,00 грн - сума третейських витрат».

Ухвала суду може бути оскаржена сторонами в апеляційному порядку, встановленому для оскарження рішення суду першої інстанції.

Ухвала суду за наслідками розгляду заяви про видачу наказу на примусове виконання рішення третейського суду, якщо вона не була оскаржена в апеляційному порядку, набирає законної сили після закінчення строку на апеляційне оскарження.

Матеріали третейської справи №10/2023 повернути Постійно діючому третейському суду при Асоціації Правова Ліга.

Суддя Н.М. Кравчук

Дата ухвалення рішення10.10.2023
Оприлюднено23.10.2023
Номер документу114317347
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 105 886,31 грн

Судовий реєстр по справі —870/27/23

Ухвала від 15.11.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Кравчук Наталія Миронівна

Судовий наказ від 31.10.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Кравчук Наталія Миронівна

Судовий наказ від 31.10.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Кравчук Наталія Миронівна

Ухвала від 10.10.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Кравчук Наталія Миронівна

Ухвала від 20.09.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Кравчук Наталія Миронівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні