Ухвала
від 19.10.2023 по справі 925/1426/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

19 жовтня 2023 року Черкаси справа №925/1426/23

Суддя Господарського суду Черкаської області Костянтин ДОВГАНЬ, розглянувши матеріали за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Бізнес Позика" до ОСОБА_1 про стягнення 43 919,94 грн.,

ВСТАНОВИВ:

18 жовтня 2023 року позивач - Товариство з обмеженою відповідальністю "Бізнес Позика" звернувся до суду з позовною заявою про стягнення з відповідача ОСОБА_1 заборгованості за Договором № 125067-КС-002 про надання кредиту від 20.09.2020, що становить 43 919,94 грн та складається з суми прострочених платежів по тілу кредиту - 18 000 грн і суми прострочених платежів по процентах - 25 919,94 грн.

Підстави для залишення позовної заяви без руху, повернення її чи відмови у відкритті провадження, відсутні.

Оскільки, ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, то справа за цим позовом відповідно до п. 1 ч. 5 ст. 12, ч. 1 ст. 247 Господарського процесуального кодексу (далі - ГПК) України є малозначною і підлягає розгляду у порядку спрощеного позовного провадження.

Згідно з ч. 1 ст. 250 ГПК України питання про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Відповідно до ч. 2 ст. 252 ГПК України розгляд справи по суті в порядку спрощеного позовного провадження починається з відкриття першого судового засідання або через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі, якщо судове засідання не проводиться.

Частиною 5 ст. 252 ГПК України встановлено, що суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Виходячи з викладених у позовній заяві обставин, враховуючи приписи названого вище законодавства, господарський суд дійшов до висновку про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження за наявними у справі матеріалами.

Також, позивач у позові, посилаючись на положення ст.81 ГПК України та ст.60, ст.62 Закону України «Про банки і банківську діяльність» просив суд витребувати в АТ КБ «Приватбанк» (ЄДРПОУ: 14360570) інформацію, що містить банківську таємницю.

Вказане клопотання позивач обґрунтовує тим, що приналежність відповідачу ( ОСОБА_1 ; іден.код: НОМЕР_1 ) банківської картки № НОМЕР_2 , на яку видавалися кредитні кошти підтверджується скріншотом з платіжної системи АТ КБ "ПРИВАТБАНК". І тому, як зазначив позивач, для належного встановлення та підтвердження всіх фактичних обставин справи, є необхідність в отриманні інформації, що містить банківську таємницю, а саме: чи випускалася банківська картка № НОМЕР_2 на ім`я ОСОБА_1 , а також інформацію про рух коштів (виписку) по банківській картці № НОМЕР_2 за період з 20.09.2020 (дата видачі кредиту) по 06.07.2023.

За змістом частин 1, 3 статті 13 ГПК України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Доказами, за визначенням ч.1 ст.73 ГПК України, є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

За приписами ст. 81 ГПК України учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

Судом враховує, що згідно з ч.1 ст.14 ГПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у господарських справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно ч.4 ст.74 ГПК України суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів.

За привалами ст. 60 Закону України «Про банки і банківську діяльність» інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним або стала відомою третім особам при наданні послуг банку або виконанні функцій, визначених законом, а також визначена у цій статті інформація про банк є банківською таємницею. Стаття 62 Закону України «Про банки і банківську діяльність» визначає порядок розкриття банками банківської таємниці.

Порядок розкриття банківської таємниці регулюється Постановою Правління Національного банку України «Про затвердження Правил зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці» від 14.07.2006 № 267 та Постановою Правління Національного банку України «Про затвердження Змін до Правил зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці» від 04.10.2021 № 98.

Згідно з п. 14 Постанови Правління НБУ «Про затвердження Правил зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці» від 14.07.2006 № 267 банки, за запитом уповноважених державних органів та осіб, визначених у частині першій статті 62 Закону про банки, надають у паперовому або електронному вигляді згідно з вимогами, викладеними в додатку до цих Правил, інформацію щодо банківських рахунків клієнтів та операцій, проведених на користь чи за дорученням клієнта, серед яких, операції без відкриття рахунків, а саме відомості на конкретно визначену дату або за конкретний проміжок часу та стосовно конкретної юридичної або фізичної особи, фізичної особи-підприємця.

З метою об`єктивного та всебічного розгляду справи, суд задовольняє клопотання позивача про витребування інформації.

При цьому, господарський суд звертає увагу АТ КБ "ПРИВАТБАНК" на вимоги частин 7, 8 ст.81 ГПК України, відповідно до яких будь-яка особа, в якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Керуючись статтями 12, 81, 121, 176, 234, 247, 250, 252 ГПК України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1.Прийняти позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Бізнес Позика" до розгляду, відкрити провадження у справі і проводити її розгляд у порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

2.Клопотання позивача про витребування інформації задовольнити.

3.Витребувати у АТ КБ "ПРИВАТБАНК" (ЄДРПОУ: 14360570; 01001, м.Київ, вул.Грушевського,1Д), інформацію, що містить банківську таємницю:

- чи випускалася(оформлялася) банківська картка № НОМЕР_2 на ім`я ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 );

- інформацію про рух коштів (виписку) по банківській картці № НОМЕР_2 за період з 20.09.2020 по 06.07.2023 включно.

4. Встановити АТ КБ "ПРИВАТБАНК" строк для надання витребуваної інформації до 10.11.2023 (включно).

5. Встановити відповідачу строк для подання відзиву на позов у відповідності з вимогами статей 165, 178 ГПК України протягом п`ятнадцяти днів з дня одержання цієї ухвали.

6. Встановити для позивача строк для подання відповіді на відзив - протягом трьох днів з дня одержання відзиву і для відповідача строк для подання заперечення на відповідь на відзив протягом трьох днів з дня одержання відповіді на відзив.

7. Направити позивачу і відповідачу копію даної ухвали.

8. Повідомити учасникам справи веб-адресу сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою вони можуть отримати інформацію по справі, що розглядається, - сourt.gov.ua/fair/

9. Роз`яснити сторонам, що відповідно до вимог ст.6 ГПК України у разі звернення до суду з документом особи, яка зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, передбачається настання процесуальних наслідків, серед яких залишення позовної заяви, апеляційної чи касаційної скарги без руху, повернення окремих заяв, клопотань, заперечень, неврахування судом відзиву тощо.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею і не може бути оскаржена окремо від рішення суду.

Суддя Костянтин ДОВГАНЬ

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення19.10.2023
Оприлюднено23.10.2023
Номер документу114319194
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/1426/23

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Судовий наказ від 23.02.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Рішення від 10.01.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Ухвала від 19.10.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні