Ухвала
від 20.10.2023 по справі 461/5002/23
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 461/5002/23

Провадження № 1-кс/461/5851/23

УХВАЛА

про продовження строку досудового розслідування

20.10.2023 року слідчий суддя Галицького районного суду м. Львова ОСОБА_1 , секретар ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління ГУ НП у Львівській області ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування, -

в с т а н о в и в :

старший слідчий відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління ГУ НП у Львівській області ОСОБА_3 , за погодженням із заступником керівника Львівської обласної прокуратури ОСОБА_4 , звернувся до слідчого судді з клопотанням про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42023140000000112 від 10.04.2023 за підозрою ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, до п`яти місяців, тобто до 27 листопада 2023 року.

Подане клопотання мотивує тим, для отримання доказів, які можуть бути використані під час судового розгляду, необхідний строк досудового розслідування не менше п`яти місяців, а також те, що вказані дії не могли бути здійснені та завершені раніше з об`єктивних причин.

Слідчий просить проводити розгляд клопотання без участі слідчого та прокурора.

Підозрюваний та його захисник проти задоволення клопотання не заперечили, просили проводити розгляд без їх участі.

Дослідивши клопотання, слідчий суддя дійшов до наступного висновку.

Згідно норм ст. 219 КПК України строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Згідно частини 1 статті 295-1 КПК України у випадках, передбачених ст.294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Слідчим суддею встановлено, що відділом розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління ГУ НП у Львівській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42023140000000112 від 10.04.2023 за підозрою ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 368 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що відповідно до наказу ректора Львівського державного університету безпеки життєдіяльності від 26.11.2019 №759о/с «Про кадрові питання» полковника служби цивільного захисту ОСОБА_5 призначено на посаду заступника начальника інституту з виховної та соціально-психологічної роботи навчально наукового інституту цивільного захисту Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, тобто на посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих функцій, тобто останній згідно Примітки 1 до ст. 364 КК України є службовою особою.

Згідно зі ст. 18 Конвенції Організації Об`єднаних Націй проти корупції, яка ратифікована Верховною Радою України 18.10.2006 та набрала чинності для України 01.01.2010, кожна Держава-учасниця розглядає можливість вжиття таких законодавчих та інших заходів, які можуть бути необхідними для визнання злочинами наступних дій, якщо вони вчинені умисно:

a) обіцянка, пропозиція або надання державній посадовій особі чи будь-якій іншій особі, особисто або через посередників, будь-якої неправомірної переваги, щоб ця посадова особа чи така інша особа зловживала своїм справжнім або удаваним впливом з метою одержання від адміністрації чи державного органу Держави-учасниці будь-якої неправомірної переваги для ініціатора таких дій чи будь-якої іншої особи;

b) вимагання або прийняття державною посадовою особою чи будь-якою іншою особою, особисто або через посередників, будь-якої неправомірної переваги для самої себе чи для іншої особи, щоб ця особа чи така інша особа зловживала своїм справжнім або удаваним впливом з метою одержання від адміністрації або державного органу Держави-учасниці будь-якої неправомірної переваги.

Відповідно до вимог ст. ст. 19, 68 Конституції України ОСОБА_5 зобов`язаний діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, а також неухильно їх додержуватись.

Згідно з ст. ст. 3, 22, 24, 65 Закону України «Про запобігання корупції» ОСОБА_5 , як службовій особі, який обіймає посаду заступника начальника інституту з виховної та соціально-психологічної роботи навчально наукового інституту цивільного захисту Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих функцій, забороняється використовувати свої службові повноваження або своє становище та пов`язані з цим можливості з метою одержання неправомірної вигоди для себе чи інших осіб, а у разі надходження пропозиції щодо неправомірної вигоди або подарунка, незважаючи на приватні інтереси, зобов`язаний невідкладно вжити таких заходів: відмовитися від пропозиції; за можливості ідентифікувати особу, яка зробила пропозицію; залучити свідків, якщо це можливо, у тому числі з числа співробітників; письмово повідомити про пропозицію безпосереднього керівника (за наявності) або керівника відповідного органу, підприємства, установи, організації, спеціально уповноважених суб`єктів у сфері протидії корупції. Окрім того, ОСОБА_5 , як службова особа яка обіймає у посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих функцій, є суб`єктом відповідальності за вчинення корупційних правопорушень, та в установленому законом порядку притягається до кримінальної відповідальності.

Разом з цим, ОСОБА_5 , діючи у порушення наведених вимог закону, будучи службовою особою, яка обіймає посаду заступника начальника інституту з виховної та соціально-психологічної роботи навчально наукового інституту цивільного захисту Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих функцій, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, діючи умисно, за попередньою змовою групою осіб, протиправно, з корисливих мотивів, всупереч інтересам служби, з метою особистого збагачення, став на шлях злочинної діяльності за таких обставин.

Так, в квітні 2023 року, точної дати та часу органом досудового розслідування не встановлено, що ОСОБА_6 , який, діє на підставі довіреності від 02.01.2023 в інтересах ТзОВ «ТАНДЕМ РІЕЛ» (ЄДРПОУ 40988684), звернувся до заступника начальника інституту з виховної та соціально-психологічної роботи навчально наукового інституту цивільного захисту Львівського державного університету безпеки життєдіяльності ОСОБА_5 , з консультацією, щодо подання і реєстрації декларації відповідності матеріально-технічної бази суб`єкта господарювання вимогам законодавства з питань пожежної безпеки, на два складські приміщення, за адресою: АДРЕСА_1 , та АДРЕСА_2 , де вищевказане ТзОВ планує зберігати легкозаймисті будівельні матеріали.

В цей же час, у заступника начальника інституту з виховної та соціально-психологічної роботи навчально наукового інституту цивільного захисту Львівського державного університету безпеки життєдіяльності ОСОБА_5 виник злочинний умисел який спрямований на одержання неправомірної вигоди від ОСОБА_6 на виконання якого ОСОБА_5 у невстановлений досудовим розслідування спосіб та час але пізніше 30.05.2023 залучив невстановлених досудовим розслідуванням службових осіб ГУ ДСНС України у Львівській області.

Надалі, з метою доведення спільного злочинного умислу до кінця який спрямований на одержання неправомірної вигоди, в квітні 2023 року, точної дати та часу органом досудового розслідування не встановлено заступник начальника інституту з виховної та соціально-психологічної роботи навчально наукового інституту цивільного захисту Львівського державного університету безпеки життєдіяльності ОСОБА_5 , перебуваючи в приміщенні свого службового кабінету, що за адресою: АДРЕСА_3 , достовірно знаючи порядок подання і реєстрації декларації відповідності матеріально-технічної бази суб`єкта господарювання вимогам законодавства з питань пожежної безпеки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 05.06.2013 № 440, зокрема те що така декларація реєструється ДСНС або її територіальним органом на безоплатній основі протягом 5 робочих днів з дня її надходження, а також те що суб`єкт господарювання з високим ступенем прийнятого ризику разом з декларацією подає позитивний висновок за результатами оцінки (експертизи) протипожежного стану підприємства, об`єкта чи приміщення, діючи за попередньою змовою з невстановленими на даний час досудовим розслідуванням особами, зокрема службовими особами ГУ ДСНС України у Львівській області, з корисливих мотивів, з метою незаконного збагачення, використовуючи надані йому повноваження, висловив вимогу ОСОБА_6 , про необхідність надання йому неправомірну вигоду у вигляді грошових коштів в сумі 15 000 (п`ятнадцять тисяч) гривень за нестворення штучних перешкод у виготовленні документації з протипожежної безпеки, та забезпеченні видачі позитивного висновку за результатами оцінки (експертизи) протипожежного стану підприємства, об`єкта чи приміщення та в подальшому подачі і реєстрації декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань пожежної безпеки на одне приміщення.

Також, ОСОБА_5 пообіцяв ОСОБА_6 сприяти, використовуючи своє службове становище, у швидкому виготовленні документації з протипожежної безпеки, зокрема висновку за результатами оцінки (експертизи) протипожежного стану підприємства, об`єкта чи приміщення та в подальшому подачі і реєстрації декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань пожежної безпеки.

Окрім цього, ОСОБА_5 повідомив, що для отримання вище вказаних документів ОСОБА_6 необхідно надати йому договори оренди приміщень, які ТзОВ «ТАНДЕМ РІЕЛ» (ЄДРПОУ 40988684) планує використовувати як складські приміщення для зберігання легкозаймистих будівельних матеріалів.

У свою чергу, ОСОБА_6 , отримавши протиправну вимогу ОСОБА_5 , будучи поставленим в умисно створені останнім умови щодо необхідності надання вказаної ним неправомірної вигоди у вигляді грошових коштів в сумі 15 000 (п`ятнадцять тисяч) гривень за нестворення штучних перешкод у виготовленні вищеописаної документації з протипожежної безпеки, з метою запобігання шкідливим наслідкам прав та своїх інтересів та інтересів вказаного ТзОВ, які він представляв, погодився на таку вимогу.

В подальшому, 30.05.2023, о 15:49 хв. ОСОБА_6 , діючи за вказівками ОСОБА_5 , прибув до приміщення службового кабінету заступника начальника інституту з виховної та соціально-психологічної роботи навчально наукового інституту цивільного захисту Львівського державного університету безпеки життєдіяльності ОСОБА_5 , що за адресою: АДРЕСА_3 , де в ході розмови передав ОСОБА_5 договір оренди нерухомого майна №1 від 26.05.2023, укладений між ОСОБА_6 та ОСОБА_7 щодо оренди частини приміщення площею 55 м.кв., за адресою: АДРЕСА_1 , та довіреність від 02.01.2023 видану ОСОБА_6 щодо представлення інтересів ТзОВ «ТАНДЕМ РІЕЛ» (ЄДРПОУ 40988684).

В свою чергу, ОСОБА_5 пообіцяв не створювати штучних перешкод у виготовленні вищеописаної документації з протипожежної безпеки, зокрема висновку за результатами оцінки (експертизи) протипожежного стану підприємства, об`єкта чи приміщення та в подальшому подачі і реєстрації декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань пожежної безпеки щодо приміщення площею 55 м.кв., за адресою: АДРЕСА_1 , та посприяти у швидкому проведенні огляду вказаного приміщення.

Крім цього, ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою з невстановленими досудовим розслідуванням особами, зокрема службовими особами ГУ ДСНС України у Львівській області, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, діючи умисно, за попередньою змовою групою осіб, протиправно, з корисливих мотивів, всупереч інтересам служби, з метою особистого збагачення, продовжуючи свою злочинну діяльність, висловив вимогу про необхідність надання йому неправомірної вигоди у вигляді грошових коштів в сумі 15 000 (п`ятнадцять тисяч) гривень, за нестворення штучних перешкод та сприяння у виготовленні документації з протипожежної безпеки, зокрема висновку за результатами оцінки (експертизи) протипожежного стану підприємства, об`єкта чи приміщення та в подальшому подачі і реєстрації декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань пожежної безпеки на вказане приміщення.

В подальшому, ОСОБА_5 , продовжуючи реалізацію спільного злочинного плану на незаконне збагачення, діючи за попередньою змовою з невстановленими досудовим розслідуванням особами, зокрема службовими особами ГУ ДСНС України у Львівській області в невстановлений на даний час досудовим розслідуванням час та спосіб організував проведення огляду приміщення площею 55 м. кв., за адресою: АДРЕСА_1 , який був здійснений невставним досудовим розслідуванням особою на ім`я ОСОБА_8 та відбувся 01.06.2023 в період часу 08:59 по 09:03 год.

Після чого, цього ж дня, 01.06.2023, о 17:37 год., ОСОБА_5 перебуваючи в приміщенні службового кабінету, що за адресою: м. Львів, вул. Клепарівська, 35, діючи за попередньою змовою з невстановленими досудовим розслідуванням особами, зокрема службовими особами ГУ ДСНС України у Львівській області, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, діючи умисно, за попередньою змовою групою осіб, протиправно, з корисливих мотивів, всупереч інтересам служби, з метою особистого збагачення, одержав від ОСОБА_6 неправомірну вигоду у вигляді грошових коштів в сумі 15 000 (п`ятнадцять тисячі) гривень, за нестворення штучних перешкод та сприяння у виготовленні документації з протипожежної безпеки, зокрема висновку за результатами оцінки (експертизи) протипожежного стану підприємства, об`єкта чи приміщення та в подальшому подачі і реєстрації декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань пожежної безпеки на приміщення площею 55 м. кв., за адресою: АДРЕСА_1 .

В подальшому, 19.06.2023, приблизно в обідній час, точного часу на органом досудового розслідування не встановлено, ОСОБА_5 , перебуваючи в приміщенні службового кабінету, що за адресою: м. Львів, вул. Клепарівська, 35, діючи за попередньою змовою з невстановленими досудовим розслідуванням особами, зокрема службовими особами ГУ ДСНС України у Львівській області, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, діючи умисно, за попередньою змовою групою осіб, протиправно, з корисливих мотивів, всупереч інтересам служби, з метою особистого збагачення, продовжуючи реалізовувати спільний злочинний план на отримання неправомірної вигоди передав ОСОБА_6 декларацію №46-150623-00071 відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань пожежної безпеки на приміщення площею 55 м.кв., за адресою: АДРЕСА_1 .

Крім цього, ОСОБА_5 діючи за попередньою змовою з невстановленими досудовим розслідуванням особами, зокрема службовими особами ГУ ДСНС України у Львівській області, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, діючи умисно, за попередньою змовою групою осіб, протиправно, з корисливих мотивів, всупереч інтересам служби, з метою особистого збагачення, продовжуючи реалізовувати спільний злочинний план на отримання неправомірної вигоди висловив неправомірну вимогу про необхідність надання йому, ОСОБА_5 , грошових коштів в сумі 15 000 (п`ятнадцять тисяч) гривень, за не створення штучних перешкод та сприяння у виготовленні документації з протипожежної безпеки, зокрема висновку за результатами оцінки (експертизи) протипожежного стану підприємства, об`єкта чи приміщення та в подальшому подачі і реєстрації декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань пожежної безпеки на інше приміщення, яке ТзОВ «ТАНДЕМ РІЕЛ», планує використовувати як складські приміщення, для зберігання легкозаймистих будівельних матеріалів.

Після цього, 26.06.2023, в період часу з 19:00-19:10 год., ОСОБА_6 діючи за вказівкою ОСОБА_5 прибув до входу в приміщення КПП Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, що за адресою: АДРЕСА_3 , де зустрівся із ОСОБА_9 , який діяв за вказівкою ОСОБА_5 та не був обізнаний в злочинній діяльності останнього.

В подальшому, ОСОБА_6 , діючи на виконання вказівки ОСОБА_5 , передав, а ОСОБА_9 , який не був обізнаний із злочинним умислом ОСОБА_5 , одержав для подальшої передачі ОСОБА_5 договір оренди нежитлового приміщення від 22.06.2023, укладений між ОСОБА_6 та ОСОБА_10 щодо оренди нежитлового приміщення площею 80 м.кв., за адресою: АДРЕСА_2 , та неправомірну вигоду у вигляді грошових коштів в сумі 15 000 (п`ятнадцять тисяч) гривень за не створення штучних перешкод та сприяння у виготовленні документації з протипожежної безпеки, зокрема висновку за результатами оцінки (експертизи) протипожежного стану підприємства, об`єкта чи приміщення та в подальшому подачі і реєстрації декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань пожежної безпеки вищевказаного нежитлового приміщення.

Так, 26.06.2023, о 20:51 год., ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця, м. Хабаровськ, Російської Федерації, працюючого на посаді заступника начальника інституту з виховної та соціально-психологічної роботи навчально-наукового інституту цивільного захисту Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_4 , який проживає за адресою: АДРЕСА_5 , громадянина України, раніше не судимого, який адвокатом та депутатом не являється, затримано в порядку ст. 208 КПК України та 27.06.2023 останньому повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України.

Згідно з п.175 рішення Європейського суду з прав людини від 21.04.2011 у справі «Нечипорук і Йонкало проти України», термін «обґрунтована підозра» означає, що існують факти або інформація, які можуть переконати об`єктивного спостерігача в тому, що особа, про яку йдеться, могла вчинити правопорушення (рішення у справі «Фокс, Кемпбелл і Гартлі проти Сполученого Королівства» від 30 серпня 1990 року, п.32, Series A, N 182).

Стандарт доказування «обґрунтована підозра» вважається досягнутим, якщо фактів та інформації достатньо, аби переконати об`єктивного спостерігача в тому, що відповідна особа могла вчинити кримінальне правопорушення. Обґрунтованість підозри може встановлюватися тільки щодо діяння, яке підпадає під ознаки правопорушення за законом про кримінальну відповідальність. Обґрунтованість підозри не може встановлюватися inabstracto або ґрунтуватися на суб`єктивних припущеннях, а має підкріплюватися конкретними доказами в кримінальному провадженні.

Обґрунтованість підозри - це не акт притягнення особи до відповідальності, а сукупність даних, які переконують об`єктивного спостерігача, що особа могла бути причетною до вчинення конкретного злочину.

Обґрунтованість підозри містить у собі два аспекти. Перший стосується питання права: підозра має стосуватися правопорушення, передбаченого законом. Другий питання факту: мають бути доведені обставини, які за розумного та неупередженого тлумачення викликають підозру щодо причетності певної особи до певного кримінального правопорушення.

Зокрема, наявність обґрунтованої підозри у вчиненні ОСОБА_5 вказаного вище кримінального правопорушення підтверджується зібраними у кримінальному провадженні доказами, а саме:

заявою ОСОБА_6 від 02.05.2023, про вимагання у нього неправомірної вигоди заступником начальника інституту з виховної та соціально-психологічної роботи навчально-наукового інституту цивільного захисту Львівського державного університету безпеки життєдіяльності ОСОБА_5 за нестворення перешкод та сприяння у виготовленні документації з протипожежної безпеки;

протоколами допиту свідка ОСОБА_11 від 04.05.2023, 16.06.2023 та 27.06.2023 згідно з якими, він повідомив про обставини вчинення ОСОБА_5 вищеописаних неправомірних дій;

протоколом огляду та ідентифікації грошових коштів від 01.06.2023, згідно з яким, оглянуто та ідентифіковано грошові кошти в загальній сумі 15 000 гривень, які надано ОСОБА_6 для подальшої передачі ОСОБА_5 у якості неправомірної вигоди;

протоколом огляду та ідентифікації грошових коштів від 26.06.2023, згідно з яким, оглянуто та ідентифіковано грошові кошти в загальній сумі 15 000 гривень, які надано ОСОБА_6 для подальшої передачі ОСОБА_5 у якості неправомірної вигоди;

протоколом проведення огляду місця події 26.06.2023 на сходах біля входу в КПП Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, що за адресою: АДРЕСА_3 , під час якого виявлено та вилучено предмет неправомірної вигоди - грошові кошти на загальну суму 15000гривень, які попередньо оглянуто та ідентифіковано протоколом від 01.06.2023;

речовими доказами заздалегідь оглянутими та ідентифікованими грошовими коштами на суму 15 000 гривень, серії та номери купюр яких повністю співпали з тими, що зазначені в протоколі їх огляду та ідентифікації від 01.06.2023;

протоколом допиту свідка ОСОБА_9 , від 26.06.2023 який повідомив обставити з яких останній діючи за вказівками ОСОБА_5 26.06.2023 отримав для ОСОБА_5 неправомірну вигоду в сумі 15 000 гривень;

проколом проведення обшуку у службовому кабінеті заступника начальника навчально-наукового інституту цивільного захисту Львівського державного університету безпеки життєдіяльності, ОСОБА_5 , який знаходиться у приміщенні будівлі за адресою: АДРЕСА_3 , у приймальні, у коридорі загального користування, підсобних і нежитлових приміщеннях, інших кабінетах, які знаходяться у вказаній будівлі та речовими доказами вилученими в ході його проведення;

проколом проведення обшуку за місцем здійснення діяльності ФОП « ОСОБА_12 », в кабінеті № НОМЕР_1 що знаходиться на третьому поверсі будинку за адресою: АДРЕСА_6 та речовими доказами вилученими в ході його проведення;

висновком за результатами оцінки (експертизи) протипожежного стану підприємства, об`єкта чи приміщення від 06.06.2023;

декларацією №46-150623-00071 відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань пожежної безпеки на приміщення площею 55 м.кв., за адресою: АДРЕСА_1 ;

наказом ректора Львівського державного університету безпеки життєдіяльності від 26.11.2019 №759о/с «Про кадрові питання» полковника служби цивільного захисту ОСОБА_5 призначено на посаду заступника начальника інституту з виховної та соціально-психологічної роботи навчально наукового інституту цивільного захисту Львівського державного університету безпеки життєдіяльності;

посадовою інструкцією заступника начальника інституту з виховної та соціально-психологічної роботи навчально наукового інституту цивільного захисту Львівського державного університету безпеки життєдіяльності;

протоколом про хід проведення негласних слідчих (розшукових) дій від 08.06.2023, в ході якого зафіксовано факт вимагання та одержання ОСОБА_5 неправомірної вигоди в сумі 15000 гривен від ОСОБА_6

іншими матеріалами кримінального провадження у їх сукупності та взаємозв`язку.

Враховуючи зазначене, ОСОБА_5 обґрунтовано підозрюється в одержанні службовою особою неправомірної вигоди для себе чи третьої особи за вчинення в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду та третіх осіб, будь-якої дії з використанням службового становища, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, поєднаному з вимаганням неправомірної вигоди, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст.368 КК України.

27.06.2023 ОСОБА_5 вручено письмове повідомлення про підозру, у вчиненні ним кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 ККУкраїни, тобто в одержанні службовою особою неправомірної вигоди для себе чи третьої особи за вчинення в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду та третіх осіб, будь-якої дії з використанням службового становища, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, поєднаному з вимаганням неправомірної вигоди.

Згідно п. 4 ч. 3 ст. 219 КПК України, досудове розслідування повинно бути закінчене протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину.

Враховуючи вищевикладене, двомісячний строк досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні закінчується 27.08.2023, який ухвалою слідчого судді Галицького районного суду м. Львова від 23.08.2023 продовжено до чотирьох місяців, тобто до 27.10.2023.

Слідчий зазначає, що завершити досудове розслідування у чотирьох місячний строк до 27.10.2023 неможливо, оскільки необхідно завершити проведення призначених у кримінальному провадженні судових експертиз та провести додаткові слідчі (розшукові) та процесуальні дії з використанням результатів проведення експертиз, які неможливо було провести внаслідок особливої складності провадження, зокрема, необхідно:

- долучити до матеріалів кримінального провадження висновок судової технічної експертизи документів, проведення якої доручено експертам Львівського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства Юстиції України;

- долучити до матеріалів кримінального провадження процесуальні документи, які стали підставою для проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та які на даний час перебувають на стадії розсекречення у Львівському апеляційному судді;

Слідчий вказує, що за результатами проведення вказаних судових експертиз, а також додаткових слідчих (розшукових) та процесуальних дій будуть отримані додаткові докази, які можуть бути використані під час досудового розслідування та судового розгляду кримінального провадження.

Вищезазначені процесуальні та слідчі (розшукові) дії є необхідними для об`єктивного розслідування кримінального провадження та не є вичерпними, оскільки після їх проведення може виникнути необхідність у проведенні інших слідчих (розшукових) та процесуальних дій.

Провести вказані судові експертизи, процесуальні та слідчі (розшукові) дії у двомісячний строк неможливо внаслідок особливої складності провадження, у зв`язку зі значною тривалістю проведення судових експертиз, необхідністю проведення великої кількості слідчих (розшукових) та процесуальних дій.

Слідчим доведено, що перелічені вище слідчі та процесуальні дії мають доказове значення у провадженні, є необхідними для об`єктивного розслідування кримінального провадження та не є вичерпними, оскільки після їх проведення може виникнути необхідність у проведенні інших слідчих (розшукових) дій.

В результаті проведення вказаних слідчих (розшукових) та процесуальних дій, будуть отримані додаткові докази, які можуть бути використані під час судового розгляду кримінального провадження для встановлення об`єктивної істини у справі.

Слідчий вказує, що для проведення вищевказаних слідчих та процесуальних дій та завершення досудового розслідування необхідний строк 5 місяців.

На переконання слідчого судді, для здійснення зазначених слідчим заходів, доцільність продовження строку досудового розслідування до чотирьох місяців слідчим та прокурором доведена, оскільки на даний час є очевидним, що провести вказані слідчі (розшукові) дії у строк, який спливає 27.10.2023, неможливо.

Таким чином, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання підлягає задоволенню та строк досудового розслідування необхідно продовжити.

Керуючись ст.ст. 219, 294, 295-1, 372, 376 КПК України, слідчий суддя, -

у х в а л и в :

клопотання задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42023140000000112 від 10.04.2023 за підозрою ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, до п`яти місяців, тобто до 27 листопада 2023 року.

Ухвала остаточна, оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.10.2023
Оприлюднено23.10.2023
Номер документу114322120
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —461/5002/23

Ухвала від 16.11.2023

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Урдюк Т. М.

Ухвала від 16.11.2023

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Урдюк Т. М.

Ухвала від 20.10.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 20.10.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 20.10.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 23.08.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 23.08.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 23.08.2023

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 19.07.2023

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Галапац І. І.

Ухвала від 19.07.2023

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Галапац І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні