Ухвала
від 06.02.2023 по справі 758/5528/22
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 758/5528/22

Провадження № 2/761/4765/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 лютого 2023 року суддя Шевченківського районного суду м. Києва Юзькова О.Л., розглянувши матеріали заяви за позовом ОСОБА_1 до Акціонерного товариства «КристалБанк» про визначення розміру грошового зобов`язання та проведення реструктуризації зобов`язань,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 . До Шевченківського районного суду м. Києва з позовом до Акціонерного товариства «КристалБанк» про визначення розміру грошового зобов`язання та проведення реструктуризації зобов`язань.

Під час вивчення матеріалів вказаної заяви було встановлено, що вони невідповідають вимогам ст. ст.175, 177 ЦПК України.

Згідно ч.1 ст.4 Цивільного процесуального кодексу України, кожна особа має право впорядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Так, позовна заява повинна відповідати вимогам ст. ст. 175, 177 ЦПК України.

У відповідності до п.2 ч.3 ст.175 ЦПК України позовна заява повинна містити, повненайменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та побатькові-для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб)або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), ат акож реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб)за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб-громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

Так, позивачем не було вказано юридичну адресу відповідача та адресу електронної пошти.

За умовами п.4 ч.3 ст.175 ЦПК України, позовна заява повинна містити зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні.

Як вбачається зі змісту позовних вимог, заявник просить суд: визнати розмір грошового зобов`язання Позивача перед Відповідачем в сумі за яку Відповідач викупив права вимоги до Позивача, а якщо розмір цієї суми встановити неможливо визначити її за допомогою формули, що закріплена в п. 10 Прикінцевих та Перехідних положень ЗУ "Про споживче кредитування"; зобов`язати Відповідача провести реструктуризацію зобов`язань Позивача, що виникли за Генеральною кредитною угодою №010/21-03/68 від 16.04.2007 та, укладеними в її рамках, кредитними договорами: №014/21-03/69 від 16.04.2007, №014/21-03/134 від 09.08.2007, №014/21-03/279 від 14.08.2008, №013/21-03/287 від 18.09.2008 зі змінами та доповненнями та укладеними додатковими угодами до них, кредитором за яукими являється Акціонерне товариство "КристалБанк" (Фактор), Код ЄДРПОУ:39544699 кредитодавцем була юридична особа: ПАТ "Райфайзен банк Аваль", код ЄДРПОУ:14305909) у межах суми викупу Відповідачем прав вимоги до Позивача у первинного кредитора.

Одночасно з цим, суд звертає увагу, що у відповідності до вимог ч.1 ст.5 ЦПК України здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

За змістом ч.2 ст.5 ЦПК України у випадку, якщо закон або договір невизначають

ефективного способу захисту порушеного, невизнаного або оспореного права, свободи чи інтересу особи, яка звернулася до суду, суд відповідно до викладеної в позові вимоги такої особи може визначити у своєму рішенні такий спосіб захисту, який не суперечить закону.

Згідно ч.2 ст.16 ЦК України способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути: 1)визнання права; 2)визнання правочину недійсним; 3)припинення дії, яка порушує право; 4)відновлення становища ,яке існувало до порушення; 5)примусове виконання обов`язку внатурі; 6)зміна правовідношення; 7)припинення правовідношення; 8)відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди; 9)відшкодування моральної (немайнової) шкоди; 10)визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб.

Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом чи судом у визначених законом випадках.

Прицьому, матеріали позову немістять посилань нанорму матеріального права, якою передбачався би відповідний спосіб захисту порушеного права, що обраний позивачем, також як, зі змісту позовних вимог не вбачається наявність позовних вимог саме до відповідача у справі.

Крім того, відповідно до ч.5 ст.177 ЦПК України, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Згідно з ч. ч.1-5 ст.95 ЦПК України, письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше непередбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Учасники справи мають право подаватись письмові докази в електронних копіях, посвідчених електронним цифровим підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до закону. Електронна копія письмового доказу не вважається електронним доказом. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено впорядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Разом з тим, позивачем не було надано доказів на підтвердження обставин, викладених у позовній заяві, завірених належним чином.

Крім того, як зазначає Пленум Верховного Суду України у постанові№2 від 12 червня 2009 року «Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції», упозовній заяві повинні нелише міститися позовні вимоги, а й бути викладені обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, і зазначені докази, що підтверджують кожну обставину.

У відповідності до п.6 ч.3 ст.175 ЦПК України позовна заява повинна містити: відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися, втому числі, якщо законом визначений обов`язковий досудовий порядок урегулювання спору.

За приписами ст.16 ЦПК України cторони вживають заходів для досудового врегулювання спору задомовленістю між собою або у випадках, коли такі заходи є обов`язковими згідно із законом. Особи, які порушили праваі законні інтереси інших осіб, зобов`язані поновити їх, не чекаючи пред`явлення претензії чи позову.

Відповідно до п.7 ч.3 ст.175 ЦПК України позовна заява повинна містити: відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися.

Відповідно до п.8 ч.3 ст.175 ЦПК України позовна заява повинна містити: перелік документів таінших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які неможуть бути подані разом із позовною заявою (занаявності); за значення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Заявником незазначено, які у заявника є оригінали письмових доказів, незазначено які оригінали доказів неможуть бути наданими.

Відповідно до п.9 ч.3 ст.175 ЦПК України, позовна заява повинна містити попередній (орієнтований)розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи.

Згідно п.10 ч.3 ст.175 ЦПК України, позовна заява повинна містити підтвердження позивача проте, що ним неподано іншого позову (позовів) до цьогож відповідача (відповідачів) зтим самим предметом та з тих самих підстав.

Однак, вказані дані позивачем незазначені у позові.

Відповідно до ч.1 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

З огляду на викладене та керуючись ст.ст. 84, 175, 177, 259-261 ЦПК України, суддя -

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Акціонерного товариства «КристалБанк» про визначення розміру грошового зобов`язання та проведення реструктуризації зобов`язань - залишити без руху, надавши позивачу строк для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху, попередивши, що в разі не усунення вказаних недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, заява буде вважатися неподаною та підлягатиме поверненню позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя:

Дата ухвалення рішення06.02.2023
Оприлюднено23.10.2023
Номер документу114323860
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000)

Судовий реєстр по справі —758/5528/22

Ухвала від 22.03.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Юзькова О. Л.

Ухвала від 06.02.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Юзькова О. Л.

Ухвала від 20.09.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Юзькова О. Л.

Ухвала від 20.07.2022

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Петров Д. В.

Ухвала від 20.07.2022

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Петров Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні