Рішення
від 10.08.2023 по справі 742/1702/23
ПРИЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2/742/665/23

Єдиний унікальний № 742/1702/23

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 серпня 2023 року м.Прилуки

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області в складі:

головуючої - судді Короткої А.О.,

при секретарі судового засідання Богуш Л.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом заступника керівника Прилуцької окружної прокуратури в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача товариство з обмеженою відповідальністю «Наташа Агро», про припинення права власності на земельну ділянку шляхом її конфіскації, -

В С Т А Н О В И В :

Заступник керівника Прилуцької окружної прокуратури в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача ТОВ «Наташа Агро», в якому просив припинити громадянці російської федерації ОСОБА_1 право власності на земельну ділянку з кадастровим номером 7424183400:05:000:0016, площею 5,182 га з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Сухополов`янської ОТГ, право власності на яку зареєстровано у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 18.12.2019, номер запису про право власності 34802302 (індексний номер рішення про державну реєстрацію 50393886 від 21.12.2019), шляхом її конфіскації на користь держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області, а також просив стягнути з відповідачки понесені витрати на сплату судового збору у розмірі 2684,00 грн.

Позов мотивований тим, що ОСОБА_1 на підставі свідоцтва про право на спадщину за заповітом успадкувала право на земельну частку (пай), що перебувала у колективній власності КСП «Знам`янське» Знам`янської сільської ради Прилуцького району Чернігівської області. В подальшому громадянка російської федерації ОСОБА_1 отримала у власність земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 5,182 га, що розташована на території Знам`янської сільської ради Прилуцького району Чернігівської області. В Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно ОСОБА_1 зареєструвала право власності на земельну ділянку з кадастровим номером 7424183400:05:000:0016 площею 5,182 га. На підставі договору оренди земельної ділянки від 15.06.2017, земельну ділянку з кадастровим номером 7424183400:05:000:0016 площею 5,182 га передано у користування ТОВ «Наташа-Агро» строком на 10 років.

Таким чином, громадянка російської федерації ОСОБА_1 у грудні 2019 року набула право власності на земельну ділянку сільськогосподарського призначення, розташовану на території Сухополов`янської ОТГ Прилуцького району Чернігівської області та протягом року не виконала покладений на неї обов`язок, а саме: не здійснила відчуження земельної ділянки, тому право власності на таку земельну ділянку підлягає припиненню, шляхом її конфіскації за рішенням суду.

Представниця прокуратури у судовезасідання не з`явилася, проте завчасно подала до суду заяву, в якій позовні вимоги підтримала у повному обсязі та просила провести розгляд справи без її участі (а.п.34).

Відповідачка у судове засідання не з`явилася з невідомих для суду причин, хоча про час і місце судового засідання була повідомлена завчасно та належним чином, а також не надала заперечень щодо суті позову і не повідомила про поважність причини неявки в судове засідання. У зв`язку з цим, суд, відповідно до ст.280 ЦПК України, вважає за можливе ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача товариство з обмеженою відповідальністю «Наташа Агро», у судове засідання не з`явився також, хоча про час і місце судового засідання був повідомлений завчасно та належним чином.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши всі матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до переконання про обґрунтованість заявлених вимог і необхідність задоволення позову з наступних підстав.

Відповідно до Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна №325967397, власницею земельної ділянки з кадастровим номером 7424183400:05:000:0016, площею 5,182 га, є ОСОБА_1 (а.п.8-9).

Згідно з копією довідки про оціночну вартість об`єкта нерухомості від 02.03.2023 року, оціночна вартість земельної ділянки з кадастровим номером 7424183400:05:000:0016, площею 5,182 га, становить 87169,30 грн (а.п.10).

На підставі договору оренди земельної ділянки від 15.06.2017 року, земельну ділянку з кадастровим номером 7424183400:05:000:0016 площею 5,182 га, ОСОБА_1 передано у користування ТОВ «Наташа-Агро» строком на 10 років (а.п.18-22).

Згідно зіст.4 ЦПК Україникожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до вимогст.5 ЦПК Україниздійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Статтями13,14 Конституції Українивизначається, що земля та інші природні ресурси є об`єктами права власності Українського народу. Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначенихКонституцією України. Земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави. Право власності на землю гарантується. Це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону. Правовий режим земельних відносин, порядок і умови набуття та припинення права власності, а також права володіння, користування земельними ділянками визначаються законами.

За змістом положеньст.41 Конституції України, ст.319,321 ЦК Україникожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю. Право власності набувається в порядку, визначеному законом.

Особа може бути позбавлена права власності або обмежена у його здійсненні лише у випадках і в порядку, встановлених законом.

Особливості правових підстав набуття та припинення права власності на об`єкти нерухомого майна іноземцями (особами без громадянства) визначені і нормамиЗакону України «Про міжнародне приватне право», положеннямиЦивільного кодексу України,Земельного кодексу України.

Відповідно до ч.1, 2ст.38Закону України«Про міжнароднеприватне право» право власності та інші речові права на нерухоме та рухоме майно визначаються правом держави, у якій це майно знаходиться, якщо інше не передбачено законом. Належність майна до нерухомих або рухомих речей, а також інша класифікація майна визначаються правом держави, у якій це майно знаходиться.

Згідно з ч.1 ст.39 даного Закону, виникнення та припинення права власності та інших речових прав визначається правом держави, у якій відповідне майно перебувало в момент, коли мала місце дія або інша обставина, яка стала підставою для виникнення або припинення права власності та інших речових прав, якщо інше не передбачено законом або міжнародним договором України.

Відповідно дост.378 ЦК Україниправо власності особи на земельну ділянку може бути припинене за рішенням суду у випадках, встановлених законом.

Відповідно до ч.2ст.373 ЦК Україниправо власності на землю гарантуєтьсяКонституцією України. Право власності на землю (земельну ділянку) набувається і здійснюється відповідно до закону.

Згідно ч.1,2,4ст.374 ЦК Українисуб`єктами права власності на землю (земельну ділянку) є фізичні особи, юридичні особи, держава, територіальні громади. Іноземці, особи без громадянства можуть набувати право власності на землю (земельні ділянки) відповідно до закону.Права та обов`язки суб`єктів права власності на землю (земельну ділянку) встановлюються законом.

Згідно п. а) ч.1ст.80 Земельного кодексу Українисуб`єктами права власності на землю єгромадяни та юридичні особи - на землі приватної власності.

Відповідно до ч. 2ст.81 ЗК Україниіноземні громадяни та особи без громадянства можуть набувати права власності на земельні ділянки несільськогосподарського призначення в межах населених пунктів, а також на земельні ділянки несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів, на яких розташовані об`єкти нерухомого майна, що належать їм на праві приватної власності.

Згідно ч. 3ст.81 ЗК України, іноземці та особи без громадянства можуть набувати права власності на земельні ділянки відповідно до частини другої цієї статті у разі:придбання за договором купівлі-продажу, ренти, дарування, міни, іншими цивільно-правовими угодами;викупу земельних ділянок, на яких розташовані об`єкти нерухомого майна, що належать їм на праві власності;прийняття спадщини.

Згідно ч. 4ст.81 ЗК України, землі сільськогосподарського призначення, прийняті у спадщину іноземцями, а також особами без громадянства, протягом року підлягають відчуженню.

Відповідно до п. дст.140 ЗК України, підставою припинення права власності на земельну ділянку єконфіскація за рішенням суду.

Відповідно до ч.1,2ст.145 ЗК Україниякщо до особи переходить право власності на земельну ділянку, яка за цим Кодексом не може набуватися нею у власність, ця ділянка підлягає відчуженню її власником протягом року з моменту переходу такого права. У разі якщо відповідно до закону власник земельної ділянки зобов`язаний відчужити її протягом певного строку і земельна ділянка не була відчужена ним протягом такого строку, така ділянка підлягає конфіскації за рішенням суду.

Разом з тим, відповідно до п. в) ч.1ст.143 ЗК Українипримусове припинення прав на земельну ділянку здійснюється у судовому порядку у разі конфіскації земельної ділянки.

Також п.10 ч.1ст.346 ЦК Українипередбачено, що право власності припиняється у разі конфіскації.

Частиною 5ст.41 Конституції Українивстановлено, що конфіскація майна може бути застосована виключно за рішенням суду у випадках, обсязі та порядку, встановлених законом.

Відповідно дост.354 ЦК Українидо особи може бути застосовано позбавлення права власності на майно за рішенням суду як санкція за вчинення правопорушення (конфіскація) у випадках, встановлених законом.Конфісковане майно переходить у власність держави безоплатно, крім випадків, визначених законом.Обсяг та порядок конфіскації майна встановлюються законом.

Згідно з ч.4ст.145 ЗК Українипозов про конфіскацію земельної ділянки подається до суду органом, що здійснює державний контроль за використанням та охороною земель. Конфіскована земельна ділянка за рішенням суду підлягає продажу на земельних торгах. Ціна проданої на земельних торгах земельної ділянки, за вирахуванням витрат, пов`язаних з її продажем, виплачується її колишньому власнику.

Таким чином, оскільки ОСОБА_1 , будучи громадянкою іноземної держави, в порушення вимог ч.4ст.81 ЗК України, упродовж року після набуття права власності на земельну ділянку сільськогосподарського призначення з кадастровим номером 7424183400:05:000:0016, площею 5,182 га, яка розташована на території Сухополов`янської ОТГ Прилуцького району Чернігівської області, добровільно не відчужила, тому слід припинити її право власності та конфіскувати вказану вище земельну ділянку.

На підставі ст.141 ЦПК України суд вважає, що оскільки позов підлягає задоволенню в повному обсязі, то і судові витрати по справі необхідно стягнути з відповідачки на користь позивача.

На підставіст.13,14,41 Конституції України, ч.1, 2 ст.38, ч.1 ст.39Закону України «Про міжнародне приватне право»,ст.354, ст.378, ч.2 ст.373, ч.1, 2, 4ст.374, п.10 ч.1 ст.346 ЦК України, ст.80, 81, ч.1 ст.145 Земельного кодексу України, керуючись ст.2-13, 76-80, 133, 137,141, 206,258,259,263-265,280-282 ЦПК України, -

У Х В А Л И В :

Позовні вимоги заступника керівника Прилуцької окружної прокуратури (код ЄДРПОУ 02910114, юридична адреса: вул.1-го Травня, буд.50-а, м.Прилуки, Чернігівська область, 17500), в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області (код ЄДРПОУ 39764881, юридична адреса: проспект Миру, буд.14, м.Чернігів, 14000) до ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 , російська федерація), третя особа яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача товариство з обмеженою відповідальністю «Наташа Агро» (код ЄДРПОУ 35052335, юридична адреса: вул.Циганівка, буд.27, с.Нова Басань, Ніжинський район, Чернігівська область, 17461), про припинення права власності на земельну ділянку шляхом її конфіскації задовольнити.

Припинити громадянці російської федерації ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , паспорт НОМЕР_2 , виданий 21 грудня 2006 року УВС Заволжського району м.Ульянівськ) право власності на земельну ділянку з кадастровим номером 7424183400:05:000:0016, площею 5,182 га, з цільовим призначенням - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану на території Сухополов`янської ОТГ, право власності на яку зареєстровано у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 18 грудня 2019 року, номер запису про право власності 34802302 (індексний номер рішення про державну реєстрацію 50393886 від 21 грудня 2019 року), шляхом її конфіскації на користь держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області.

Стягнути з ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , на користь Чернігівської обласної прокуратури (отримувач - Чернігівська обласна прокуратура, банк отримувача - Державна казначейська служба України м.Київ; рахунок отримувача UA248201720343140001000006008) понесені виграти на сплату судового збору у сумі 2684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) гривні 00 копійок.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Апеляційна скарга на заочне рішення суду подається позивачем протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Чернігівського апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини заочного рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

У разі неявки всіх учасників справи у судове засідання, яким завершується розгляд справи, суд підписує рішення без його проголошення. Датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складення повного заочного рішення.

Повне заочне рішення складено 21.08.2023.

Позивач, якому повне заочне рішення суду не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Відповідач, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд, якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Суддя Анна КОРОТКА

СудПрилуцький міськрайонний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення10.08.2023
Оприлюднено24.10.2023
Номер документу114337762
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: спори про припинення права власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —742/1702/23

Рішення від 10.08.2023

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Коротка А. О.

Рішення від 10.08.2023

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Коротка А. О.

Ухвала від 11.07.2023

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Коротка А. О.

Ухвала від 11.04.2023

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Коротка А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні