Вирок
від 23.10.2023 по справі 706/1009/23
ХРИСТИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 706/1009/23

1-кп/706/141/23

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 жовтня 2023 року Христинівський районний суд Черкаської області

в складі :

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 , захисника ОСОБА_4 (в режимі відеоконференції),

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Христинівці Черкаської області кримінальне провадження за обвинуваченням

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Мітлинці Гайсинського району Вінницької області, українця, громадянина України, з середньою спеціальною освітою, одруженого, майстра ТОВ «Укртрансдизель», який проживає по АДРЕСА_1 , раніше несудимого,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 161 КК України,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_5 з метою розпалювання національної, расової, релігійної ворожнечі та ненависті, приниження національної честі та гідності, в порушення передбачених ст. 35 Конституції України прав на свободу світогляду і віросповідання, а саме, безпосередньо прав і свобод осіб, які сповідують іудаїзм, усвідомлюючи, що збережені в соціальних мережах світлини і дописи є загальнодоступними для суспільства, діючи умисно і цілеспрямовано, у невстановлений досудовим розслідуванням час, перебуваючи за місцем свого проживання за адресою: АДРЕСА_1 , за допомогою мобільного телефону марки "Galaxy J 6 " ІМЕІ 1: НОМЕР_1 , ІМЕІ 2: НОМЕР_2 , через номер стільникового зв`язку «Київстар» НОМЕР_3 та інтернет мережі, зареєструвався в соціальній мережі «Однокласники» «ІНФОРМАЦІЯ_3» під нік-неймом « ОСОБА_6 ».

Після чого він ІНФОРМАЦІЯ_2 на створеній ним сторінці « ОСОБА_6 » в соціальній мережі «Однокласники», що знаходиться за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_3 прикріпив на стіну в соціальній мережі світлину із зображенням особи чоловічої статі з іудейським віросповіданням та написом «Если бы не было телевидения, славянские гои уже бы давно прозрев распяли нас, но вместо реальности они выбрали иллюзии, потому сейчас мы им не враги, а благодетели, подпитывающие их фантазии».

Також він 29.11.2021 р. на створеній ним сторінці « ОСОБА_6 » в соціальній мережі «Однокласники», що знаходиться за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_3 прикріпив на стіну в соціальній мережі світлину, на якій зображено особу чоловічої статі з прапором країни Ізраїль, яка на нитках веде маленьких людей з прапором України, та іншого чоловіка, який на спині має прапор Ізраїлю та на ниточках веде маленьких людей з прапором РФ.

Також він 27.09.2021 р. на створеній ним сторінці « ОСОБА_6 » в соціальній мережі «Однокласники», що знаходиться за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_3 прикріпив на стіну в соціальній мережі світлину із зображенням з дописом наступного змісту: «ІНФОРМАЦІЯ_4 в семье румынского еврея ОСОБА_7 родился сын. На него надели вышиванку и записали не евреем а украинцем ... Через 50 лет этот "украинец" стал убивать настоящих украинцев тысячами но идиоты верят, что на них напала Россия», на малюнку якого зображено ОСОБА_8 .

Також він 13.12.2021 р. на створеній ним сторінці « ОСОБА_6 » в соціальній мережі «Однокласники», що знаходиться за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_3 прикріпив на стіну в соціальній мережі світлину із фотоматеріалом з дописом наступного змісту: «Иго жидовское ОСОБА_10 Славянское быдло мы изгоним далеко на север, за пределы Москвы. Наши методы борьбы будут отнюдь не военные, а идеологические и економические с применением силовых структур. Оснащённых самыми современными видами вооружения для физического подавления бунтующих. Тупой славянский этнос не понимает, что самые страшные фашисты - это те, кто никогда нигде вслух об этом не говорит. Славянина, русского, можно уничтожить, но никогда нельзя покорить. Вот почему это семя подлежит ликвидации, а на первых порах - резкому сокращению в своей числености» з зображенням особи іудейського віросповідання.

Також він 05.12.2021 р. на створеній ним сторінці « ОСОБА_6 » в соціальній мережі «Однокласники», що знаходиться за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_3 прикріпив на стіну в соціальній мережі світлину з дописом наступного змісту: «Трагедія України в національній короткозорості: українці абсолютно не здатні розгледіти за вишиванкою жида - мародера. Тому євреї, які захопили всю владу в країні, коли грабують її, одягають вишиванки і голосно кричать "СЛАВА УКРАЇНІ!". І це завжди спрацьовує.». На малюнку зображені фотокартки, посадові особи України.

Також він 21.10.2021 р. на створеній ним сторінці « ОСОБА_6 » в соціальній мережі «Однокласники», що знаходиться за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_3 прикріпив на стіну в соціальній мережі світлину з дописом наступного змісту: «Создавайте свои коллективы и этими коллективами выталкивайте неевреев. Помните: все высокооплачиваемые, влиятельные, прибыльные должности все это наш национальный доход. Помните, что каждый нееврей, доросший до нашего уровня, может занять место, которое могло бы принадлежать каждому из наших. Мы создаем коллективы для того, чтобы гои не мешали нам жить по-своему. Пусть гои пытаются создавать свои коллективы, вряд ли им это удастся, они перессорятся раньше, чем успеют сделать что-либо, а мы поможем им в этом.» з зображенням особами іудейського віросповідання.

Також він 15.12.2021 р. на створеній ним сторінці « ОСОБА_6 » в соціальній мережі «Однокласники», що знаходиться за посиланням: ІНФОРМАЦІЯ_3 прикріпив на стіну в соціальній мережі світлину з дописом наступного змісту: «Мы покажем, что такое настоящая власть. Путем террора, кровавых бань, мы доведем русскую интеллигенцию до полного отупения, до идиотизма, до животного состояния... А пока наши юноши в кожаных куртках - сыновья часовых дел мастеров из Одессы и Орши, Гомеля и Винницы умеют ненавидеть все русское! С каким наслаждением они физически уничтожают русскую интеллигенцию - офицеров, академиков, писателей». (Жид ОСОБА_11). Жидовский фашизм», та з історичними фото трупів та особи чоловічої статі в формі та окулярах.

Також він 18.11.2021 р. на створеній ним сторінці « ОСОБА_6 » в соціальній мережі «Однокласники», що знаходиться за посиланням:

ІНФОРМАЦІЯ_3 прикріпив на стіну в соціальній мережі світлину з дописом наступного змісту: «Жидам-это близко ! В 19 веке цветок мака прикалывали к одежде проститутки, у которых были "критические дни". Традиция сохранилась до наших дней.» з зображенням колишніх посадовців України.

Також він 24.09.2021 р. на створеній ним сторінці « ОСОБА_6 » в соціальній мережі «Однокласники», що знаходиться за посиланням:

ІНФОРМАЦІЯ_3 прикріпив на стіну в соціальній мережі світлину з дописом наступного змісту: «Як ми вас???». На фотознімкові зображені колишні Президенти України з намальованим іудейським хрестом на лобі.

Згідно з висновком спеціаліста встановлено, що вказані поширені ОСОБА_5 матеріали за своїм змістом спрямовані на розпалювання національної ворожнечі та ненависті до єврейської нації.

Дії ОСОБА_5 кваліфіковані за ч. 1 ст. 161 КК України як умисні дії, спрямовані на розпалювання національної ворожнечі та ненависті.

28.08.2023 р. між прокурором Уманської окружної прокуратури ОСОБА_9 , якому на підставі ст. 37 КПК України надані повноваження прокурора у кримінальному провадженні, та ОСОБА_5 укладена угода про визнання винуватості.

Згідно з вказаною угодою ОСОБА_5 беззастережно визнав свою винуватість у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 161КК України, в обсязі підозри. За вказаною угодою сторони погодили покарання за вчинене кримінальне правопорушення у виді штрафу в розмірі 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 3 400 грн.,без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю.

Суд вважає необхідним угоду про визнання винуватості затвердити з таких підстав.

Згідно з ст. 468 КПК України у кримінальному провадженні може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

Відповідно до ч. 2 ст. 469 КПК України угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена за ініціативою прокурора або підозрюваного чи обвинуваченого.

Пунктом першим частини четвертої ст. 469 КПК України передбачено, що угода про визнання винуватості між прокурором та обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, нетяжких злочинів, тяжких злочинів.

Кримінальне правопорушення, у вчиненні якого обвинувачений ОСОБА_5 визнав себе винуватим, відповідно до ст. 12 КК України є нетяжким злочином, внаслідок якого шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам.

Згідно з ч. 5 ст. 469 КПК України укладення угоди про визнання винуватості може ініціюватись в будь-який момент після повідомлення особі про підозру до виходу суду до нарадчої кімнати для ухвалення вироку.

Судом встановлено, що обвинувачений цілком розуміє, що він має право на судовий розгляд, під час якого прокурор зобов`язаний довести кожну обставину щодо кримінального правопорушення, у вчиненні якого він обвинувачується, а він, обвинувачений, має права, визначені пунктом першим ч. 4 ст. 474 КПК України, та розуміє наслідки укладення та затвердження даної угоди, передбачені ст. 473 КПК України, зокрема, про характер обвинувачення, щодо якого він визнає себе винуватим, вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди судом та що він цілком розуміє свої права, передбачені ч. 5 ст. 474 цього Кодексу.

Заслухавши пояснення сторін кримінального провадження, зокрема, обвинуваченого ОСОБА_5 , який пояснив, що укладення угоди з його сторони є добровільним, оцінюючи викладені обставини провадження у їх сукупності, суд приходить до висновку про те, що укладення угоди сторонами є добровільним і не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дій будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.

Виходячи з наведеного, приймаючи до уваги, що умови даної угоди відповідають вимогам ст. 472 КПК України та КК України, суд приходить до висновку про необхідність затвердження угоди про визнання винуватості між прокурором і обвинуваченим ОСОБА_5 і призначення останньому узгодженого сторонами покарання.

Відповідно до ст. 475 КПК України, якщо суд переконається, що угода може бути затверджена, він ухвалює вирок, яким затверджує угоду і призначає узгоджену сторонами міру покарання.

Обвинуваченому ОСОБА_5 роз`яснені і йому зрозумілі наслідки невиконання угоди, встановлені ст. 476 КПК України.

Процесуальні витрати у кримінальному провадженні відсутні.

Речові докази у кримінальному провадженні:

- мобільний телефон марки «Samsung Galax J 6», IMEI 1: НОМЕР_1 , IMEI 2: НОМЕР_2 , S/N: НОМЕР_4 , який переданий ОСОБА_5 на зберігання до вирішення кримінального провадження по суті, підлягає залишенню останньому;

- скріншоти з соціальної мережі «Однокласники» за номером « ІНФОРМАЦІЯ_3 » нік-нейм якого « ОСОБА_6 », які долучені до матеріалів кримінального провадження, підлягають залишенню в матеріалах кримінального провадження в Уманській окружній прокуратурі.

Керуючись ст. 370, 374, 469, 472 - 475 КПК України, суд

ЗАСУДИВ:

Затвердити угоду про визнання винуватості від 28 серпня 2023 року між прокурором Уманської окружної прокуратури ОСОБА_9 та ОСОБА_5 .

ОСОБА_5 визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 161 КК України, та на підставі угоди про визнання винуватості призначити ОСОБА_5 узгоджене сторонами покарання у виді штрафу в розмірі 200 (двохсот) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 3 400 (три тисячі чотириста) грн.,без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю.

Речові докази у кримінальному провадженні:

- мобільний телефон марки «Samsung Galax J 6», IMEI 1: НОМЕР_1 , IMEI 2: НОМЕР_2 , S/N: НОМЕР_4 , який переданий ОСОБА_5 на зберігання до вирішення кримінального провадження по суті, залишити останньому;

- скріншоти з соціальної мережі «Однокласники» за номером « ІНФОРМАЦІЯ_3 » нік-нейм якого « ОСОБА_6 », які долучені до матеріалів кримінального провадження, залишити в матеріалах кримінального провадження в Уманській окружній прокуратурі.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду кримінального провадження апеляційним судом.

Вирок може бути оскаржений до Черкаського апеляційного суду через Христинівський районний суд Черкаської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення з підстав, передбачених ч. 4 ст. 394 КПК України.

Копію вироку негайно після його проголошення вручити обвинуваченому та прокурору. Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку.

Суддя ОСОБА_1

СудХристинівський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення23.10.2023
Оприлюднено24.10.2023
Номер документу114341854
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками

Судовий реєстр по справі —706/1009/23

Ухвала від 23.10.2023

Кримінальне

Христинівський районний суд Черкаської області

Олійник М. Ф.

Вирок від 23.10.2023

Кримінальне

Христинівський районний суд Черкаської області

Олійник М. Ф.

Ухвала від 31.08.2023

Кримінальне

Христинівський районний суд Черкаської області

Олійник М. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні