Рішення
від 09.11.2007 по справі 4/239-3994
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

4/239-3994

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"09" листопада 2007 р.Справа № 4/239-3994

Господарський суд Тернопільської області

у складі   судді Бурди Н.М.             

Розглянув справу

за позовом  Прокурора Теребовлянського району в інтересах держави в особі Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Теребовлянському районі вул. 22 Січня, 17, м. Теребовля,Тернопільська область.                  

до Золотниківського Відкритого акціонерного товариства "Агропромтехніка", вул. І. Франка, 11, с. Золотники, Теребовлянський район, Тернопільська область.

                     

про стягнення 590грн.48коп.

За участю представників сторін:

позивача: головний спеціаліст Гринів А.В., доручення № 7 від 18.10.05р.

відповідача: не з'явився                   

прокуратури: Тиховліс Г.М., посвідчення № 2.

Суть справи:

В розпочатому судовому засіданні представнику прокуратури та представнику позивача процесуальні права та обов'язки, передбачені ст. ст. 20, 22, 81-1 ГПК України, роз'яснено.

Прокурор Теребовлянського району в інтересах держави в особі Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Теребовлянському районі вул. 22 Січня, 17, м. Теребовля, Тернопільська область, звернувся до господарського суду Тернопільської області з позовною заявою до відповідача - Відкритого акціонерного товариства "Золотниківська агропромтехніка" вул. І. Франка, 11, с. Золотники, Теребовлянський район, Тернопільська область про стягнення 590грн.48коп. заборгованості, з яких 260грн. 06коп. недоїмка та 330грн. 42 коп. пеня.

Відповідач відзиву на позов суду не представив, в судове засідання не з'явився.

Представником позивача подано довідку статуправління про знаходження Золотниківського ВАТ “Егропромтехніка”в ЄДРПОУ, згідно якої відповідач зареєстрований за адресою: вул.І.Франка,11, с.Золотники, Теребовлянський район, Тернопільська область, за якою направлено ухвалу про порушення провадження у справі від 24.09.2007р., ухвали про відкладення розгляду справи від 19.10.2007р. та від 02.11.2007р.

Технічна фіксація (звукозапис) судового засідання в порядку ст. 81-1 ГПК України не здійснювалась за відсутності відповідних клопотань представника прокуратури та представника позивача.

Спір розглянуто у відповідності до ст. 75 ГПК України по наявних у справі матеріалах.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши думку представника прокуратури, пояснення та доводи представника позивача, господарським судом  встановлено наступне:

- у відповідності до Закону України “Про загальнообов'язкове державне страхування від нещасного  випадку  на виробництві  та професійного захворювання, які спричинили  втрату  працездатності“ № 1105-XIV від 23.09.1999р. (з наступними змінами і доповненнями) (надалі - Закон) страхування від нещасного випадку є самостійним видом загальнодержавного соціального страхування і здійснюється Фондом соціального страхування  від нещасних випадків та професійних захворювань України (надалі - Фондом), робочими органами якого є відділення виконавчої дирекції Фонду наділені  згідно ст. 18 Закону статусом юридичної особи;

-          статтею 45 вказаного Закону закріплено обов'язок роботодавця (страхувальника) своєчасно та повністю сплачувати в установленому  порядку  страхові внески до Фонду;

- порядок сплати страхових внесків визначено Законом України «Про страхові тарифи на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили  втрату працездатності»№ 2272-ІІІ від 22.02.2001р. та  Інструкцією про порядок  перерахування, обліку  та витрачання страхових коштів  Фонду  соціального страхування  від нещасних випадків  на виробництві  та професійних захворювань  України, затвердженою Постановою  правління Фонду соціального страхування  від нещасних випадків  на виробництві  та професійних  захворювань України від 20.04.2001р. №12., і сплачуються вони (страхові внески) юридичними особами в день одержання коштів на оплату праці в установах  банків, а при проведенні оплати праці з готівкової виручки  чи натуроплатою –платники зобов'язані не пізніше наступного дня після здійснення виплат подати до установи банку платіжне доручення на перерахування страхових внесків  до Фонду;

- згідно ст. 5 Інструкції про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань  України, не   внесені   страхувальниками   у  встановлений  строк страхові внески до Фонду вважаються недоїмкою і стягуються у порядку, передбаченому законодавством.

Як випливає із акту перевірки правильності нарахування, повноти і своєчасності перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків  на виробництві  та професійних  захворювань України  №33 від 13.08.2007р., складеного за результатами перевірки, проведеної представниками відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Теребовлянському районі, Золотниківським ВАТ "Агропромтехніка" станом на  день заявлення позову заборговано по вказаних внесках  260грн. 06коп., а також відповідачу нараховано пеню в розмірі 330 грн. 42 коп.

Відповідач всупереч вимогам норми п.2 ч.2 ст. 45 Закону, із якої слідує, що роботодавець як страхувальник зобов'язаний своєчасно та повністю сплачувати в установленому порядку страхові внески до Фонду соціального страхування від нещасних випадків, направлену на адресу Золотниківського ВАТ "Агропромтехніка" претензію №77/01-04 від 20.08.2007р. про проведення оплати сум недоїмки та пені залишив без виконання.

З огляду на вищенаведене та приймаючи до уваги, що в процесі судового розгляду спору відповідачем не подано, а господарським судом не здобуто будь-яких відомостей, які б свідчили про погашення 260 грн. 06 коп. недоїмки по сплаті страхових внесків до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань та 330 грн. 42 коп. пені, а тому позов підлягає до задоволення як такий, що доведений позивачем належними і допустимими доказами, у відповідності з ст. 33-34 ГПК України, та неоспорений відповідачем.

Державне мито та інші судові витрати, згідно з пунктами ст. 49  ГПК України, покладаються на  відповідача.

На підставі наведеного, керуючись  ст. ст. 43, 49, 82-85 ГПК України, господарський суд

ВИРІШИВ:

1.          Позов задовольнити.

2.          Стягнути з Золотниківського Відкритого акціонерного товариства "Агропромтехніка", вул. І. Франка, 11, с. Золотники, Теребовлянський район, Тернопільська область, ідентифікаційний код 00907421 на користь Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Теребовлянському районі вул. 22 Січня, 17, м. Теребовля,Тернопільська область, ідентифікаційний код 25887406 –260(двісті шістдесят) грн. 06 коп. недоїмки та 330(триста тридцять)грн. 42коп. пені.

3.          Стягнути з Золотниківського Відкритого акціонерного товариства "Агропромтехніка", вул. І. Франка, 11, с. Золотники, Теребовлянський район, Тернопільська область, ідентифікаційний код 00907421 в доход Державного бюджету України - 102 (сто дві) грн. 00 коп. державного мита та 118 (сто вісімнадцять) грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Накази видати після вступу даного рішення в законну силу.

На рішення господарського суду, яке не набрало законної сили, сторони мають право подати апеляційну скаргу, а прокурор апеляційне подання протягом десяти днів з дня підписання рішення "12" листопада 2007 року через місцевий господарський суд.

 

Суддя                                                                                          Н.М. Бурда

Дата ухвалення рішення09.11.2007
Оприлюднено27.11.2007
Номер документу1143456
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 590грн.48коп

Судовий реєстр по справі —4/239-3994

Рішення від 09.11.2007

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бурда Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні