Ухвала
від 17.10.2023 по справі 367/1999/17
ІРПІНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 367/1999/17

Провадження №2/367/108/2023

УХВАЛА

Іменем України

17 жовтня 2023 року Ірпінський міський суд Київської області в складі:

головуючого - суддіКравчук Ю.В.,

за участю:

секретаря судових засідань Катеринчука Б.К.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Ірпені позовну заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , Комунального підприємства "Ірпінське земельно-кадастрове бюро", сертифікованого інженера-геодезиста ОСОБА_4 про визнання робіт з виносу та відновлення меж земельної ділянки неправомірними, -

ВСТАНОВИВ:

До Ірпінського міського суду Київської області надійшла позовна заява ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , Комунального підприємства "Ірпінське земельно-кадастрове бюро", сертифікованого інженера-геодезиста ОСОБА_4 про визнання робіт з виносу та відновлення меж земельної ділянки неправомірними.

Ухвалою Ірпінського міського суду Київської області від 12 квітня 2017 року відкрито провадження у вказаній справі.

Ухвалами Ірпінського міського суду Київської області від 07 березня 2023 року та 07 червня 2023 року визнано обов`язковою явку позивачів позивачів (представників позивачів) ОСОБА_1 , ОСОБА_2 в судове засідання в цивільній справі за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , Комунального підприємства "Ірпінське земельно-кадастрове бюро", сертифікованого інженера-геодезиста ОСОБА_4 про визнання робіт з виносу та відновлення меж земельної ділянки неправомірними.

У судові засідання, призначені на 07 червня 2023 року на 12 годину 00 хвилин та 17жовтня 2023року на12годину 45хвилин позивачі повторно не з`явилися, про поважність причин неявки суд не повідомляли, із заявою про розгляд справи у відсутність не зверталися. Про день, час та місце судових засідань позивачі повідомлені в установленому законом порядку, заяв від позивачів про зміну адреси до суду не надходило.

За змістом положень п. 3 ч. 1ст. 257 ЦПК України, суд постановляє ухвалу про залишення позову без розгляду, якщо, зокрема, належним чином повідомлений позивач повторно не з`явився в судове засідання або не повідомив про причини неявки, крім випадку, якщо від нього надійшла заява про розгляд справи за його відсутності і його нез`явлення не перешкоджає розгляду справи.

Європейський суд з прав людини вказав, що згідно з його усталеною практикою, яка відображає принцип, пов`язаний з належним здійсненням правосуддя, у рішеннях судів та інших органів з вирішення спорів мають бути належним чином зазначені підстави, на яких вони ґрунтуються. Хоча пункт 1 статті 6 Конвенції зобов`язує суди обґрунтовувати свої рішення, його не можна тлумачити як такий, що вимагає детальної відповіді на кожен аргумент. Міра, до якої суд має виконати обов`язок щодо обґрунтування рішення, може бути різною в залежності від характеру рішення (SERYAVIN AND OTHERS v. UKRAINE, № 4909/04, § 58, ЄСПЛ, від 10 лютого 2010 року).

Право особи на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку кореспондує обов`язок добросовісно користуватися наданими законом процесуальними правами, утримуватись від дій, що зумовлюють затягування судового процесу, заявник зобов`язаний демонструвати готовність брати участь на всіх етапах розгляду, що стосуються його безпосередньо та вживати надані процесуальним законом заходи для скорочення періоду судового провадження.

Устатті 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини»на суд покладено обов`язок під час розгляду справ застосовуватиКонвенцію про захист прав людини і основоположних свобод1950 року і Протоколи до неї, згоду на обов`язковість яких надано Верховною Радою України, та практику Європейського суду з прав людини (далі - ЄСПЛ) як джерело права.

Відповідно до § 23 рішення ЄСПЛ від 06 вересня 2007 року, заява № 3572/03 у справі «Цихановський проти України» національні суди мають створювати умови для того, щоб судове провадження було швидким та ефективним. Зокрема, національні суди мають вирішувати, чи відкласти судове засідання за клопотанням сторін, а також, чи вживати якісь дії щодо сторін, чия поведінка спричинила невиправдані затримки у провадженні.

Ініціювавши судовий розгляд справи, позивач насамперед повинен активно використовувати визначені законом процесуальні права, здійснювати їх з метою, з якою такі права надано. Постанова ВП ВС від 12.01.2023 № 9901/278/21 (11-126заі22).

Таким чином, зазначена норма дисциплінує позивача як ініціатора судового розгляду, стимулює його належно користуватися своїми правами, щоб не допустити затягування розгляду справи.

Натомість, позивачі, будучи повідомленими про дати судових засідань не вчинили дій, направлених на сприяння здійснення правосуддя. Суд розцінює такі дії як втрату зацікавленості в кінцевому результаті розгляду справи. Внаслідок таких дій, суд позбавлений змоги належним чином розглянути справу по суті у визначений законодавством України процесуальний строк.

Велика Палата Верховного Суду у своїй постанові від 13.04.2022 у справі №9901/128/21 зауважила, що саме позивач як особа, яка ініціювала судовий процес з метою захисту своїх прав, свобод та інтересів, має бути зацікавлений у тому, щоб організувати належне та своєчасне отримання кореспонденції від суду.

Також слід зазначити, що Верховний Суд у складі колегії судді Третьої судової палати Касаційного цивільного суду у своїй постанові від 28 жовтня 2021року у справі №465/6555/16-ц наголосив, що повторна неявка позивача в судове засідання, незалежно від поважності її причин, дає суду підстави залишити позовну заяву без розгляду, крім випадку, якщо від позивача надійшла заява про розгляд справи за його відсутності і його неявка не перешкоджає вирішенню спору по суті.

Системний аналіз вказаної норми процесуального закону свідчить про те, що законодавець диференціює необхідність врахування судом поважності/неповажності явки позивача до суду залежно від того, яке це судове засідання: перше чи повторне. Тобто не вказує на врахування судом поважності причин при повторній неявці позивача до суду. Це пов`язано із дією принципу цивільного судочинства - диспозитивністю, відповідно до якого кожний учасник процесу самостійно розпоряджається наданими йому законом процесуальними правами.

Таким чином, законодавець передбачив баланс захисту прав як позивача, який повторно не з`явився в судове засідання (незалежно від причин неявки), так і відповідача, який у зв`язку з такою неявкою вимушений витрачати свої час та кошти. Так, для відповідача - це є залишення заяви без розгляду, а для позивача - це право на повторне звернення до суду з тим самим позовом.

У зв`язку із наведеним вище, враховуючи, що позивачі повторно не з`явилися у судове засідання, повідомлені судом належним чином про час та місце розгляду справи у встановленому процесуальним законом порядку, заяв про зміну адреси не подавали, із заявою про розгляд справи у їх відсутність не зверталися, суд приходить до висновку про те, що поданий позов підлягає залишенню без розгляду.

На підставі викладеного, керуючись ст.257,353,354 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в:

Позовну заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до ОСОБА_3 ,Комунального підприємства"Ірпінськеземельно-кадастровебюро",сертифікованого інженера-геодезиста ОСОБА_4 провизнання робітз виносута відновленнямеж земельноїділянки неправомірними - залишити без розгляду.

Одночасно суд роз`яснює, що особа, заяву якої було залишено без розгляду, після усунення умов, що були підставою для залишення заяви без розгляду, має право звернутися до суду повторно.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту підписання її суддею.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення (складення).

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому даної ухвали суду.

Суддя Ю.В. Кравчук

Дата ухвалення рішення17.10.2023
Оприлюднено25.10.2023
Номер документу114346929
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання робіт з виносу та відновлення меж земельної ділянки неправомірними

Судовий реєстр по справі —367/1999/17

Ухвала від 17.10.2023

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Кравчук Ю. В.

Ухвала від 07.06.2023

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Кравчук Ю. В.

Ухвала від 07.03.2023

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Кравчук Ю. В.

Ухвала від 24.02.2021

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Кравчук Ю. В.

Ухвала від 17.11.2020

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Оладько С. І.

Ухвала від 18.08.2020

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Оладько С. І.

Ухвала від 15.04.2020

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Оладько С. І.

Ухвала від 11.02.2020

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Оладько С. І.

Ухвала від 29.09.2017

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Пархоменко О. В.

Ухвала від 12.04.2017

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Оладько С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні