Рішення
від 23.10.2023 по справі 569/18248/23
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/18248/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 жовтня 2023 року м. Рівне

Рівненський міський суд Рівненської області в складі:

головуючого судді Першко О.О.

секретар судового засідання Прокопчук Л.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи Головне управління Пенсійного фонду України в Рівненській області, Державний архів Рівненської області, про встановлення факту, що має юридичне значення,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою, в якій просить встановити факт належності даних « ОСОБА_2 », зазначених в архівній довідці комунальної установи «Трудовий архів» Гощанської селищної ради за № 385 від 02 липня 2021 року про відпрацьовані ним вихододні за 1989-1993 року у колгоспі «Більшовик» (КСП) «Нива» с. Федорівка, Гощанського району як таким, що відповідають « ОСОБА_2 ».

Свою заяву мотивує тим, що він звернувся до ГУ ПФУ в Рівненській області із заявою про оформлення пенсії, однак в усній формі йому було відмовлено в її оформленні, оскільки надана ним архівна довідка комунальної установи «Трудовий архів» Гощанської селищної ради за № 385 від 02 липня 2021 року про відпрацьовані ним вихододні за 1989-1993 року у колгоспі «Більшовик» (КСП) «Нива» с. Федорівка, Гощанського району, містила дані «Желтуцький ОСОБА_3 » (так зазначено в документах). Тому працівником ГУ ПФУ в Рівненській області було рекомендовано звернутися до суду для встановлення факту належності документу, а саме даних у довідці, де вказано « ОСОБА_2 » є відповідним до « ОСОБА_2 ».

В судове засідання заявник не з`явився, хоча був належним чином повідомлений про час, дату та місце розгляду справи, що підтверджується довідкою про доставку SMS. 23 жовтня 2023 року від ОСОБА_1 надійшла заява, в якій він просить розгляд справи проводити у його відсутність, а заяву задовольнити.

Представник ГУ ПФУ в Рівненській області в судове засідання не з`явився, був належним чином повідомлений про час, дату та місце розгляду справи, що підтверджується розпискою. 23 жовтня 2023 року до суду надійшла заява від представника ГУ ПФУ в Рівненській області Іванусь Л.Т., в якій вона просить справу розглянути без участі представника ГУ ПФУ в Рівненській області на підставі наявних у суду матеріалів.

Представник Державного архіву Рівненської області в судове засідання не з`явився, був належним чином повідомлений про час, дату та місце розгляду справи. Про причини неявки суд не повідомив.

Дослідивши матеріали справи і наявні в них докази, суд дійшов наступних висновків.

Як встановлено судом, ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Ровно, що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 .

Відповідно до свідоцтва про зміну імені, виданого Відділом державної реєстрації актів цивільного стану Рівненського міського управління юстиції 28 серпня 2012 року ОСОБА_2 змінив ім`я на ОСОБА_1 , про що 28 серпня 2012 року складено відповідний актовий запис № 72.

Відповідно до копії паспорта заявника серії НОМЕР_2 , виданого Рівненським МВ УДМС України в Рівненській області 10 жовтня 2012 року, прізвище, ім`я та по батькові заявника вказано ОСОБА_1 .

24 червня 2021 року № Ж-5/01-27/21 ОСОБА_1 Державним архівом Рівненської області видано архівну довідку, в якій зазначено, що ОСОБА_2 (так в документі) згідно з рішенням правління колгоспу «Більшовик» с. Федорівка Гощанського району від 31 травня 1989 року (протокол № 7) був прийнятий в члени вищевказаного колгоспу та на роботу в будівельну бригаду з 04 травня 1989 року.

Як слідує з Протоколу № 7 засідання правління колгоспу «Більшовик» від 31 травня 1989 року на засіданні слухали заяву ОСОБА_2 та вирішено прийняти ОСОБА_4 в члени колгоспу та на роботу.

02 липня 2021 року ОСОБА_1 . Комунальною установою «Трудовий архів Гощанської селищної ради» видано Архівну довідку №385, в якій зазначено, що ОСОБА_2 (так зазначено в документах) працював в колгоспі «Більшовик» (КСП «Нива») Гощанського району Рівненської області та вказано його відпрацьовані вихододні за 1989-1993 роки.

Згідно ч. 6 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

З листа Верховного Суду України від 01 січня 2012 року «Про судову практику розгляду справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення», вбачається, коли установи, які видали ці документи, не можуть виправити допущені в них помилки, відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 256 ЦПК України, громадяни мають право звернутися до суду із заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документа. Проте, сам по собі факт належності документа не породжує для його власника жодних прав, юридичне значення має той факт, що підтверджується документом. Таким чином, для заявника важливо не так саме одержання документа, як оформлення особистих чи майнових прав, що випливають із цього факту. Це означає, що в судовому порядку можна встановити належність громадянину такого документа, який є правовстановлюючим.

Предметом розгляду заяви є встановлення факту належності правовстановлюючого документу, який необхідний заявнику для призначення пенсії.

Згідно п. 12 Постанови Пленуму Верховного Суду України №5 від 31.03.1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», при розгляді справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої зазначені в документі, на збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, вказаним у свідоцтві про народження або в паспорті, в тому числі, факту належності правовстановлюючого документа, в якому допущені помилки у прізвищі, імені, по батькові або замість імені чи по батькові зазначені ініціали, суд повинен запропонувати заявникові подати докази про те, що правовстановлюючий документ належить йому і що організація, яка видала документ, не має можливості внести до нього відповідні виправлення.

Пунктами 11, 13, 14 Порядку виконання архівними установами запитів юридичних та фізичних осіб на підставі архівних документів та оформлення архівних довідок (копій, витягів), затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 02 березня 2015 року № 295/5 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 04 березня 2015 року за №251/26696 визначено, що прізвище, ім`я та по батькові особи, стосовно якої запитується інформація, подаються згідно з архівними документами. Різночитання, невідповідність їх написання в запиті та в архівних документах позначаються словами «так у документах». У тексті архівних довідок не дозволяється робити виправлення, не допускаються коментарі та власні висновки виконавця. Роз`яснення щодо виявлених у документах відомостей, пояснення до документів, стосовно яких є сумніви в їх достовірності, нерозбірливо написаних, виправлених автором, пошкоджених (втрачений текст), викладаються у довідці після зазначення пошукових даних або у супровідному листі.

Судом встановлено, що в архівній довідці Комунальної установи «Трудовий архів Гощанської селищної ради» за № 385 від 02 липня 2021 року зі скороченням зазначено по батькові заявника « ОСОБА_2 », з відміткою «так зазначено в документах» та вказано що він працював в колгоспі «Більшовик» (КСП «Нива») Гощанського району Рівненської області та вказано його відпрацьовані вихододні за 1989-1993 роки.

Окрім того, судом встановлено, що ОСОБА_2 був прийнятий в члени колгоспу «Більшовик» с. Федорівка Гощанського району та на роботу в будівельну бригаду з 04 травня 1989 року.

З наданих до суду ОСОБА_1 документів, а саме: копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 ; копії паспорта громадянина України серії НОМЕР_2 ; свідоцтва про зміну імені серії НОМЕР_3 слідує, що по батькові заявник - « ОСОБА_5 », а також ним змінено ім`я з ОСОБА_6 на ОСОБА_7 .

Оскільки на теперішній час в позасудовому порядку внесення змін щодо по батькові заявника в документах, на підставі яких видано архівну довідку, є неможливим, а встановлення факту належності даних зазначених в архівній довідці необхідно для призначення пенсії, суд вважає можливим задовольнити вимоги у повному обсязі та встановити факт належності даних « ОСОБА_2 », зазначених в архівній довідці, як такими, що відповідають « ОСОБА_2 ».

Керуючись статтями 4, 11, 12, 81, 89, 264-268, 293, 315, 352, 354 ЦПК України Цивільного процесуального кодексу України, суд,

В И Р I Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи Головне управління Пенсійного фонду України в Рівненській області, Державний архів Рівненської області, про встановлення факту, що має юридичне значення задовольнити повністю.

Встановити факт належності даних « ОСОБА_2 », зазначених в Архівній довідці Комунальної установи «Трудовий архів Гощанської селищної ради» за № 385 від 02 липня 2021 року про відпрацьовані вихододні за 1989-1993 року у колгоспі «Більшовик» (КСП) «Нива» с. Федорівка, Гощанського району, Рівненської області, як такими, що відповідають « ОСОБА_2 ».

Апеляційна скарга на рішення може бути подана безпосередньо в Рівненський апеляційний суд або через Рівненський міський суд Рівненської області протягом 30 днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_4 .

Заінтересована особа Головне управління Пенсійного фонду України в Рівненській області, місцезнаходження: вул. Борисенка Олександра, буд. 7, м. Рівне, код ЄДРПОУ 21084076.

Заінтересована особа Державний архів Рівненської області, місцезнаходження: вул. Степана Бандери, буд. 26 А, код ЄДРПОУ 03494391.

Повне судове рішення складено 23 жовтня 2023 року.

Суддя О.О. Першко

Дата ухвалення рішення23.10.2023
Оприлюднено25.10.2023
Номер документу114348158
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення

Судовий реєстр по справі —569/18248/23

Рішення від 23.10.2023

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Першко О. О.

Ухвала від 25.09.2023

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Першко О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні