Постанова
від 23.10.2023 по справі 203/3990/22
ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Провадження № 22-з/803/632/23 Справа № 203/3990/22 Суддя у 1-й інстанції - Суддя у 2-й інстанції - Максюта Ж. І.

Д О Д А Т К О В А П О С Т А Н О В А

І МЕ НЕ М У КР АЇ НИ

23 жовтня 2023 року м. Дніпро

Колегія суддів судової палати у цивільних справах Дніпровського апеляційного суду у складі:

головуючого судді - Максюти Ж.І.

суддів - Никифоряк Л.П., Петешенкової М.Ю.

за участю секретаря Ніколиної А.П.

розглянувши увідкритому судовомузасіданні вм.Дніпро заяву представника ОСОБА_1 - адвоката Лисенка Станіслава Юрійовича про ухвалення додаткового рішення у справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Каршеринг Сольюшинз» про стягнення грошових коштів та інфляційних витрат, -

В С Т А Н О В И В:

Рішенням Кіровського районного суду м. Дніпропетровська від 30 грудня 2022 року в задоволенні позову ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Каршеринг Сольюшинз» про стягнення грошових коштів та інфляційних витрат - відмовлено.

Не погодившись з таким рішенням, представника ОСОБА_1 - адвокат Лисенко С.Ю. звернувся з апеляційною скаргою, в якій, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм матеріального і процесуального права, просив рішення суду скасувати та ухвалити нове, яким задовольнити її позовні вимоги в повному обсязі.

Постановою Дніпровськогоапеляційного судувід 21вересня 2023року апеляційну скаргу представника ОСОБА_1 - адвоката Лисенка Станіслава Юрійовича задоволено.

Рішення Кіровського районного суду м. Дніпропетровська від 30 грудня 2022 року - скасовано.

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Каршеринг Сольюшинз» про стягнення грошових коштів та інфляційних витрат задоволено.

Стягнено з Товариства з обмеженою відповідальністю «Каршеринг Сольюшинз» (ідентифікаційний код юридичної особи: 44344456) на користь ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 ) грошові кошти в розмірі 41 650, 00 грн.

Стягнено з Товариства з обмеженою відповідальністю «Каршеринг Сольюшинз» (ідентифікаційний код юридичної особи: 44344456) на користь ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 ) інфляційні витрати у розмірі 1 258, 20 грн.

Стягнено з Товариства з обмеженою відповідальністю «Каршеринг Сольюшинз» (ідентифікаційний код юридичної особи: 44344456) на користь ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 ) судовий збір в розмірі 2481, 00 грн.

25 вересня 2023 року на адресу Дніпровського апеляційного суду надійшла заява представника ОСОБА_1 - адвоката Лисенка Станіслава Юрійовича про ухвалення додаткового рішення, а саме просить стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Каршеринг Сольюшинз» (ідентифікаційний код юридичної особи: 44344456) на користь ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 ) судовий збір за подання позовної заяви до суду першої інстанції в розмірі 992, 40 грн. та витрати за надання правової допомоги у розмірі 43 500 грн.

Заслухавши доповідача, дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що заява про ухвалення додаткового судового рішення підлягає задоволенню з наступних підстав.

З матеріалів справи вбачається, що за подання позовної заяви до суду першої інстанції позивачем було сплачено судовий збір в сумі 992, 40 грн.

Крім того, 27.07.2022 року між ОСОБА_1 та адвокатом Лисенком С.Ю. укладено договір про надання правничої допомоги, який міститься в матеріалах цивільної справи та докази розміру витрат на професійну правничу допомогу, а саме акт виконаних робіт від 27 липня 2022 року, який свідчить проте, що послуги виконані в повному обсязі на загальну суму 15 000 грн. (т-1 а.с.23-25, 26)

Також, надано акт виконаних робіт від 22 вересня 2023 року (апеляційне провадження) про виконання адвокатських послуг в повному об`ємі на загальну суму 28 500 грн.

Положеннями п. 3 ч. 1 ст. 270 ЦПК України встановлено, що суд, який ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати.

Згідно ч. ч. 1, 2, 3 ст. 133 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати, зокрема, на професійну правничу допомогу.

Згідно ч.ч.1-3 ст.141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються: у разі задоволення позову - на відповідача; у разі відмови в позові - на позивача; у разі часткового задоволення позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Відповідно до ч. 8 ст. 141 ЦПК України, розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.

Відповідно до ч. 13 ст. 141 ЦПК України якщо суд апеляційної чи касаційної інстанції, не передаючи справи на новий розгляд, змінює рішення або ухвалює нове, цей суд відповідно змінює розподіл судових витрат.

Положеннями ст. 59 Конституції України закріплено, що кожен має право на професійну правничу допомогу. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав.

За змістом ст. 1 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» договір про надання правової допомоги - це домовленість, за якою одна сторона (адвокат, адвокатське бюро, адвокатське об`єднання) зобов`язується здійснити захист, представництво або надати інші види правової допомоги другій стороні (клієнту) на умовах і в порядку, що визначені договором, а клієнт зобов`язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання договору.

Пунктом 9 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» встановлено, що представництво - це вид адвокатської діяльності, що полягає в забезпеченні реалізації прав і обов`язків клієнта в цивільному, господарському, адміністративному та конституційному судочинстві, в інших державних органах, перед фізичними та юридичними особами, прав і обов`язків потерпілого під час розгляду справ про адміністративні правопорушення, а також прав і обов`язків потерпілого, цивільного відповідача у кримінальному провадженні.

Інші види правової допомоги - види адвокатської діяльності з надання правової інформації, консультацій і роз`яснень з правових питань, правового супроводу діяльності клієнта, складення заяв, скарг, процесуальних та інших документів правового характеру, спрямованих на забезпечення реалізації прав, свобод і законних інтересів клієнта, недопущення їх порушень, а також на сприяння їх відновленню в разі порушення (п. 6 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»).

Згідно ст. 19 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» видами адвокатської діяльності, зокрема, є: надання правової інформації, консультацій і роз`яснень з правових питань, правовий супровід діяльності юридичних і фізичних осіб, органів державної влади, органів місцевого самоврядування, держави; складення заяв, скарг, процесуальних та інших документів правового характеру; представництво інтересів фізичних і юридичних осіб у судах під час здійснення цивільного, господарського, адміністративного та конституційного судочинства, а також в інших державних органах, перед фізичними та юридичними особами.

Відповідно до ст. 30 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги.

За приписами статті 28 Правил адвокатської етики, затверджених Звітно-виборним з`їздом адвокатів України від 09.06.2017 року, гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів професійної правничої (правової) допомоги клієнту.

Розмір гонорару визначається за погодженням адвоката з клієнтом. Адвокат має право у розумних межах визначати розмір гонорару, виходячи із власних міркувань. При встановленні розміру гонорару можуть враховуватися складність справи, кваліфікація, досвід і завантаженість адвоката та інші обставини. Погоджений адвокатом з клієнтом та/або особою, яка уклала договір в інтересах клієнта, розмір гонорару може бути змінений лише за взаємною домовленістю. В разі виникнення особливих по складності доручень клієнта або у випадку збільшення затрат часу і обсягу роботи адвоката на фактичне виконання доручення (підготовку до виконання) розмір гонорару може бути збільшено за взаємною домовленістю.

Тож домовленості про сплату гонорару за надання правничої допомоги є такими, що склалися між адвокатом та клієнтом, в межах правовідносин яких слід розглядати питання щодо дійсності такого зобов`язання (пункт 5.39 постанови Великої Палати Верховного Суду від 12 травня 2020 року у справі № 904/4507/18).

Форми гонорару відрізняються порядком обчислення - при зазначенні фіксованого розміру для виплати адвокатського гонорару не обчислюється фактична кількість часу, витраченого адвокатом при наданні послуг клієнту, і навпаки, підставою для виплати гонорару, який зазначено як погодинну оплату, є кількість годин помножена на вартість такої години того чи іншого адвоката у залежності від його кваліфікації, досвіду, складності справи та інших критеріїв (правова позиція викладена у постанові Верховного Суду від 07.09.2020року у справі № 910/4201/19).

Статтею 137 ЦПК України передбачено, що витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

За результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат:

1) розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою;

2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат (ч. 2 ст. 137 ЦПК України).

Визначаючи розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації гонорару адвоката іншою стороною, суди мають виходити із встановленого у самому договорі розміру та/або порядку обчислення таких витрат, що узгоджується з положеннями ст. 30 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

У разі погодження між адвокатом (адвокатським бюро/об`єднанням) та клієнтом фіксованого розміру гонорару такий гонорар обчислюється без прив`язки до витрат часу адвоката на надання кожної окремої послуги. Фіксований розмір гонорару не залежить від витраченого адвокатом (адвокатським бюро/об`єднанням) часу на надання правничої допомоги клієнту (правовий висновок Верховного Суду, викладений у постанові від 02.02.2023 року у справі №915/606/21).

Тому, враховуючи принципи рівності і справедливості, правової визначеності, ясності і недвозначності правової норми як складові принципу верховенства права, визначення необхідного і достатнього ступеня деталізації опису робіт у цьому випадку є виключною прерогативою учасника справи, що подає такий опис.

Велика Палата Верховного Суду дійшла висновку, що учасник справи повинен деталізувати відповідний опис лише тією мірою, якою досягається його функціональне призначення - визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат. Надмірний формалізм при оцінці такого опису на предмет його деталізації, за відсутності визначених процесуальним законом чітких критеріїв оцінки, може призвести до порушення принципу верховенства права.

Витрати на надану професійну правничу допомогу у разі підтвердження обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості підлягають розподілу за результатами розгляду справи незалежно від того, чи їх уже фактично сплачено стороною/третьою особою чи тільки має бути сплачено (п. 1 ч. 2 ст. 137 та ч. 8 ст. 141 ЦПК України).

Зважаючи на скасування рішення суду першої інстанції та ухвалення нового рішення про задоволення позову апеляційним судом, з відповідача на користь позивача підлягає стягненню сплачений останнім судовий збір при подачі позову.

З урахуванням наведеного, колегія суддів дійшла висновку, що заява про ухвалення додаткового рішення підлягає задоволенню, шляхом стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю «Каршеринг Сольюшинз» (ідентифікаційний код юридичної особи: 44344456) на користь ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 ) витрат на професійну правничу допомогу у зв`язку із розглядом справи №203/3990/22, як в суді першої інстанції, так і в суді апеляційної інстанції в загальній сумі 43500 грн. та судового збору в сумі 992, 40 грн. за подачу позовної заяви до суду першої інстанції.

Керуючись ст.ст. 270, 381-384 ЦПК України, колегія суддів,-

ПОСТАНОВИЛА:

Заяву представника ОСОБА_1 - адвоката Лисенка Станіслава Юрійовича про ухвалення додаткового рішення у справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Каршеринг Сольюшинз» про стягнення грошових коштів та інфляційних витрат задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Каршеринг Сольюшинз» (ідентифікаційний код юридичної особи: 44344456) на користь ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 ) 43 500 грн. витрат на професійну правничу допомогу у зв`язку із розглядом справи №203/3990/22, як в суді першої інстанції, так і в суді апеляційної інстанції.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Каршеринг Сольюшинз» (ідентифікаційний код юридичної особи: 44344456) на користь ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 ) судовий збір в сумі 992, 40 грн. за подачу позовної заяви до суду першої інстанції.

Додаткова постанова набирає законної сили з моменту її прийняття та може бути оскаржена у касаційному порядку до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Головуючий: Ж.І. Максюта

Судді: Л.П. Никифоряк

М.Ю. Петешенкова

СудДніпровський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення23.10.2023
Оприлюднено25.10.2023
Номер документу114351451
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про ухвалення додаткового рішення

Судовий реєстр по справі —203/3990/22

Постанова від 23.10.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Максюта Ж. І.

Постанова від 21.09.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Максюта Ж. І.

Ухвала від 07.06.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Максюта Ж. І.

Ухвала від 06.03.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Максюта Ж. І.

Ухвала від 06.03.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Максюта Ж. І.

Ухвала від 24.02.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Максюта Ж. І.

Ухвала від 15.02.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Максюта Ж. І.

Рішення від 30.12.2022

Цивільне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Колесніченко О. В.

Рішення від 30.12.2022

Цивільне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Колесніченко О. В.

Ухвала від 21.10.2022

Цивільне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Колесніченко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні