Рішення
від 18.10.2023 по справі 521/11542/23
МАЛИНОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа №521/11542/23

Провадження №2/521/3295/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 жовтня 2023 року м. Одеса

Малиновський районний суд міста Одеси у складі:

головуючого судді Тополевої Ю.В.,

за участю секретаря Бодрухіної К.І.,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні впорядку спрощеногопозовного провадженняцивільну справуза позовом ОСОБА_1 доХерсонського закладудошкільної освіти№ 82Херсонської міськоїради проскасування наказу,стягнення середньогозаробітку зачас вимушеногопрогулу,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до суду із позовом до Херсонського закладу дошкільної освіти № 82 Херсонської міської ради, в якому, після збільшення розміру позовних вимог просила скасувати наказ Херсонського закладу дошкільної освіти №82 Херсонської міської ради від 06.10.2022 за № 7-К «Про призупинення дії трудових відносин помічника вихователя Херсонського закладу дошкільної освіти №82 Херсонської міської ради ОСОБА_1 з 06.10.2022 року»; стягнути з Херсонського закладу дошкільної освіти №82 Херсонської міської ради на користь ОСОБА_1 середній заробіток за час вимушеного прогулу в розмірі 52720,00 грн.

Позов обґрунтований тим, що до повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну позивач працювала помічником вихователя Херсонського закладу дошкільної освіти №82 Херсонської міської ради. В лютому 2023 року позивач у мобільному додатку «Вайбер» отримала наказ Херсонського закладу дошкільної освіти №82 Херсонської міської ради від 06.10.2022 за №7-К «Про призупинення дії трудових відносин помічника вихователя Херсонського закладу дошкільної освіти №82 Херсонської міської ради ОСОБА_1 з 06.10.2022 року».

Позивач вважає наказ № 7-К від 06.10.2022 незаконним, так як фактичною причиною для призупинення трудових відносин із нею позивач вказує те, що в період з вересня по початок жовтня 2022 року позивач працювала у ЗДО № 82, який перебував у віданні окупаційної влади Російської Федерації. На думку позивача така підстава є неприйнятною та такою, що порушує принцип презумпції невинуватості, а тому є незаконною, оскільки таке формулювання фактично є звинуваченням позивача у вчиненні кримінального правопорушення, яке позивач не вчиняла, та прихованим покаранням. Крім того, позивач вказує на те, що з боку відповідача була відсутня абсолютна неможливість надавати роботу позивачу, в той же час, з боку позивача існувала можливість працювати та виконувати свої обов`язки, передбачені трудовим договором. Розрахунок середнього заробітку за час вимушеного прогулу на думку позивача необхідно проводити виходячи з мінімальної заробітної плати в розмірі 6700,00 грн. на місяць.

13.07.2023 року від представника відповідача Херсонського закладу дошкільної освіти № 82 ХМР надійшов відзив на позов із запереченнями проти позову, які обґрунтовані тим, що спірний наказ від 06.10.2022 року був виданий в зв`язку із неможливістю обох сторін трудових відносин виконувати обов`язки, передбачені трудовим договором, так як на території Херсонської області велись воєнні (боєві) дії, а відшкодування заробітної плати та компенсаційних витрат покладається на державу, що здійснює збройну агресію проти України.

У відкритому судовому засіданні позивач та її представник позов підтримали та просили його задовольнити.

Представник відповідача у відкритому судовому засіданні заперечували проти позову на підставах, викладених у відзиві, крім того зазначила, що з боку відповідача не було звинувачень позивача у співпраці із окупаційною владою.

Суд, вивчивши позовну заяву, поданий відзив, дослідивши матеріали справи, вивчивши нормативно-правові акти, які регулюють спірні правовідносини, проаналізувавши і оцінивши докази в їх сукупності вважає, що позовні вимоги необхідно задовольнити, зважаючи на наступне.

Судом встановлено, та підтверджено матеріалами справи наступні фактичні обставини.

ОСОБА_1 перебуває у трудових відносинах із Херсонським закладом дошкільної освіти № 82 Херсонської міської ради, займаючи посаду помічник вихователя. Зазначені обставини підтверджуються копією трудової книжки позивача (а. с. 34).

Наказом № 7-К від 06.10.2022 року призупинено трудові відносини з 06 жовтня 2022 року без збереження заробітної плати з помічником вихователя ОСОБА_1 (а. с. 16).

Із вказаним наказом позивача було ознайомлено 03.02.2023 року, що не заперечується сторонами.

Відомостей щодо встановлення простою в Херсонському закладі дошкільної освіти № 82 Херсонської міської ради матеріали справи не містять.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

За приписами статті 13ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

За приписами ч. 3 ст. 12 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Основоположні права громадян, пов`язані з реалізацією права на працю, передбачені статтями 43-46 Конституції України.

Відповідно до ст.64Конституції України в умовах воєнного або надзвичайного стану можуть встановлюватися окремі обмеження прав і свобод із зазначенням строку дії цих обмежень. Не можуть бути обмежені права і свободи, передбачені статтями 24, 25, 27, 28, 29, 40, 47, 51 ,52, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 цієї Конституції.

Указом Президента України від 24.02.2022 року № 64/2022, затвердженого Законом України від 24.02.2022 року в Україні введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24.02.2022 року строком на 30 діб. Згідно з п. 3 Указу, - у зв`язку із введенням в Україні воєнного стану тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені ст. ст.30-34, 38, 39, 41-44, 53 Конституції України, а також вводитися тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб в межах та обсязі, що необхідні для забезпечення можливості запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, які передбачені ч. 1ст. 8 ЗУ «Про правовий режим воєнного стану».

Статтею 1Закону України «Проорганізацію трудовихвідносин вумовах воєнногостану» передбачено,що цейЗакон визначаєособливості трудовихвідносини працівниківусіх підприємств,установ,організацій вУкраїні незалежновід формивласності,виду діяльностіі галузевоїналежності,а такожосіб,які працюютьза трудовимдоговором зфізичними особами,у періоддії воєнногостану,введеного відповіднодо Закону України «Про правовий режим воєнного стану». На період дії воєнного стану вводяться обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина відповідно до ст. ст.43,44 Конституції України. У період дії воєнного стану не застосовуються норми законодавства про працю у частині відносин, врегульованих цим Законом.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст.6Закону України «Проправовий режимвоєнного стану» в Указі Президента України про введення воєнного стану зазначається вичерпний перелік конституційних прав і свобод людини і громадянина, які тимчасово обмежуються у зв`язку з введенням воєнного стану із зазначенням строку дії цих обмежень, а також тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень.

Згідно із Прикінцевими положеннями КЗпП України під час дії воєнного стану, введеного відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану», діють обмеження та особливості організації трудових відносин, встановлені Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

Статтею 13 ЗаконуУкраїни «Про організаціютрудових відносинв умовахвоєнного стану» передбачено, що призупинення дії трудового договору це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором. Дія трудового договору може бути призупинена у зв`язку з військовою агресією проти України, що виключає можливість надання та виконання роботи. Призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин. Про призупинення дії трудового договору роботодавець та працівник за можливості мають повідомити один одного у будь-який доступний спосіб. Відшкодування заробітної плати, гарантійних та компенсаційних виплат працівникам на час призупинення дії трудового у повному обсязі покладається на державу, що здійснює військову агресію проти України.

Отже, спеціальна норма права передбачає право сторін призупинити дію трудового договору за умови наявності військової агресії проти України, що виключає можливість надання та виконання роботи. При цьому, роботодавець має перебувати в таких обставинах, коли він не може надати роботу працівнику, а працівник не може виконати роботу. У випадку, якщо працівник бажає та може виконувати роботу, а роботодавець може надати роботу, відсутні підстави для призупинення дії трудового договору.

В ході розгляду справи стороною відповідача не було доведено наявності передбачених законом підстав для призупинення з позивачем дії трудового договору. Відповідачем не було надано відповідних, належних та допустимих доказів, які б спростовували заявлені позивачем позовні вимоги і свідчили б про неможливість виконання відповідачем ХЗДО № 82 ХМР виробничих завдань та функцій, призупинення його діяльності, а також про неможливість виконання ОСОБА_1 визначених трудовим договором завдань. Також стороною відповідача не надано до суду доказів про те, що з 06 жовтня 2022 року Херсонський заклад дошкільної освіти № 82 Херсонської міської ради не міг здійснювати свою діяльність.

Вирішуючи позовні вимоги про стягнення з відповідача середнього заробітку за час вимушеного прогулу, суд зазначає наступне.

Відповідно до статті 43Конституції України кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом. Громадянам гарантується захист від незаконного звільнення. Право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.

За приписами статті 10 Статтею 13 ЗаконуУкраїни «Про організаціютрудових відносинв умовахвоєнного стану» заробітна плата виплачується працівнику на умовах, визначених трудовим договором. Роботодавець повинен вжити всіх можливих заходів для забезпечення реалізації права працівників на своєчасне отримання заробітної плати.

За приписами статті 235 КЗпП України, у разі звільнення без законної підстави або незаконного переведення на іншу роботу, працівник повинен бути поновлений на попередній роботі органом, який розглядає трудовий спір. При винесенні рішення про поновлення на роботі орган, який розглядає трудовий спір, одночасно приймає рішення про виплату працівникові середнього заробітку за час вимушеного прогулу або різниці в заробітку за час виконання нижчеоплачуваної роботи, але не більш як за один рік.

Судом встановлено, що у період з 06.10.2022 року, коли дія трудового договору була призупинена, ОСОБА_1 не отримувала заробітної плати.

Оскільки на момент звернення позивача до суду законодавством не було передбачено іншого способу захисту її порушених прав у випадку незаконного призупинення дії трудового договору з нею, з метою відновлення порушеного права позивача підлягає застосуванню ефективний спосіб захисту порушеного права за аналогією із нормами статті 235 КЗпП.

Правила обрахунку середнього заробітку визначені Постановою КМУ від 08.02.1995 року № 100 «Про затвердження Порядку обчислення середньої заробітної плати».

Відповідно до пункту 2 Порядку обчислення середньої заробітної плати якщо у працівника відсутній розрахунковий період, то середня заробітна плата обчислюється відповідно до абзацівтретього - п`ятогопункту 4 цього Порядку.

Із Відомостіз Державногореєстру фізичнихосіб-платниківподатків вбачається,що розрахунковийперіод 4місяці,що передуємісяцю призупиненнютрудових відносинвідсутній (а.с.40-41).Таким чином, длярозрахунку середньогозаробітку маютьзастосовуватися положенняабзаців третього-п`ятогопункту 4цього Порядку,відповідно дояких якщов розрахунковомуперіоді упрацівника небуло заробітноїплати,розрахунки проводятьсяз установленихйому втрудовому договорітарифної ставки,посадового (місячного)окладу. Якщорозмір посадовогоокладу єменшим відпередбаченого законодавствомрозміру мінімальноїзаробітної плати,середня заробітнаплата розраховуєтьсяз установленогорозміру мінімальноїзаробітної платина часрозрахунку.У разіукладення трудовогодоговору наумовах неповногоробочого часу,розрахунок проводитьсяз розмірумінімальної заробітноїплати,обчисленого пропорційнодо умовукладеного трудовогодоговору. Якщо розрахунок середньої заробітної плати обчислюється виходячи з посадового окладу чи мінімальної заробітної плати, то її нарахування здійснюється шляхом множення посадового окладу чи мінімальної заробітної плати на кількість місяців розрахункового періоду.

Із копії штатного розкладу вбачається, що базовий посадовий оклад помічника вихователя Херсонського ясла-садок № 82 складає 3934 грн. (а. с. 82).

Відповідно до статті 8 Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» мінімальну заробітну плату встановлено в розмірі 6700,00 грн.

Із матеріалів справи вбачається, що заробітна плата позивача не виплачується з 06.10.2022 року по теперішній час.

За приписами п. 8 Порядку обчислення середньої заробітної плати нарахування виплат, що обчислюються із середньої заробітної плати за останні два місяці роботи, провадяться шляхом множення середньоденного (годинного) заробітку на число робочих днів/годин, а у випадках, передбачених чинним законодавством, календарних днів, які мають бути оплачені за середнім заробітком.

Таким чином, до стягнення підлягає заборгованість по заробітній платі в розмірі 52720 грн. (6700 грн. *2міс)/(31+30)=219,67*240 к. д.=52720,80 грн.

При цьому, суд не бере до уваги доводи відповідача про стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу з держави, що здійснює збройну агресію проти України, так як трудовий договір укладено між позивачем та відповідачем, правовідносини між якими регулюється трудовим законодавством України, а відповідач порушив права позивача саме у сфері трудових відносин.

Таким чином, суд вважає, що позовні вимоги ОСОБА_1 є законними, обґрунтованими та такими, що знайшли своє підтвердження наявними матеріалами справи.

Керуючись ст. ст.115, 235, 237 КЗпП України, ст. ст.258,259,263-265,268,280-284,354 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ІПН НОМЕР_1 ) до Херсонського закладу дошкільної освіти № 82 Херсонської міської ради (73021, м. Херсон, вул. Дорофєєва, 20-б, код ЄДРПОУ 24945751) про скасування наказу, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу задовольнити.

Скасувати наказ Херсонського закладу дошкільної освіти №82 Херсонської міської ради від 06 жовтня 2022 за № 7-К «Про призупинення дії трудових відносин» з ОСОБА_1 .

Стягнути з Херсонського закладу дошкільної освіти №82 Херсонської міської ради на користь ОСОБА_1 середній заробіток за час вимушеного прогулу з 06.10.2023 в розмірі 52720 (п`ятдесят дві тисячі сімсот двадцять) грн.

Рішення суду може бути оскаржене учасниками справи до Одеського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне судове рішення складено 23 жовтня 2023 року.

Суддя: Ю.В. Тополева

Дата ухвалення рішення18.10.2023
Оприлюднено25.10.2023
Номер документу114354371
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них про поновлення на роботі

Судовий реєстр по справі —521/11542/23

Постанова від 16.05.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Погорєлова С. О.

Ухвала від 08.12.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Погорєлова С. О.

Ухвала від 08.12.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Погорєлова С. О.

Рішення від 18.10.2023

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Тополева Ю. В.

Ухвала від 06.09.2023

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Тополева Ю. В.

Ухвала від 09.05.2023

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Тополева Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні