Судовий наказ
від 20.10.2023 по справі 646/6985/23
ЧЕРВОНОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

20.10.2023

Справа № 646/6985/23

Провадження №2-н/646/764/2023

ЧЕРВОНОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД

МІСТА ХАРКОВА

С У Д О В И Й Н А К А З

20.10.2023 року Червонозаводський районний суд м. Харкова у складі судді Глоби М.М., розглянувши заяву ОСОБА_1 про видачу судового наказу про стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати з Державного підприємства «Науково-дослідний інститут «Союз».

Заявник: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 ;

Боржник: Державне підприємство «Науково-дослідний інститут «Союз», код ЄДРПОУ: 14309830, юридична адреса: 61124, м. Харків, пр. Гагаріна, 168.

Відповідно до ч. 1, 2 ст.160ЦПК України судовий наказ є особливою формою судового рішення, що видається судом за результатами розгляду вимог, передбачених статтею 161 цього Кодексу. Із заявою про видачу судового наказу може звернутися особа, якій належить право вимоги, а також органи та особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб.

Згідно з ч. 1 ст.21Закону України"Прооплату праці" працівник має право на оплату своєї праці відповідно до актів законодавства і колективного договору на підставі укладеного трудового договору.

Положеннями ст.94КЗпП України передбачено, що заробітна плата це винагорода, яку власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.

За правилами ст. 24 Закону України "Про оплату праці", ст.115КЗпП України заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів - представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Крім того, відповідно до ч. 7 ст.43Конституції України право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст.161ЦПК України судовий наказ може бути видано, якщо заявлено вимогу про стягнення нарахованої, але не виплаченої працівникові суми заробітної плати та середнього заробітку за час затримки розрахунку.

Відповідно до ч. 1 ст.47КЗпП України власник або уповноважений ним орган зобов`язаний в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у строки, зазначені в статті 116 цього Кодексу.

Згідно з ч. 1 ст.116КЗпП України при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред`явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок.

В силу п. 7 ч. 1 ст.168ЦПК України під час розгляду вимог у порядку наказного провадження та видачі судового наказу суд не розглядає обґрунтованість заявлених стягувачем вимог по суті.

Обставини перебування у трудових відносинах заявника ОСОБА_1 з ДП Науково-дослідний інститут «Союз» та розмір грошового зобов`язання підтверджується копією наказу № 15-кп від 15.12.2011 про призначення ОСОБА_1 виконуючим обов`язки директора ДП «Науково-дослідний і проектний інститут «Союз» з 20.12.2011 року та копією довідки про стан заборгованості від 16.10.2023 року вих. № 23.

За таких обставин заява про стягнення з боржника заборгованості нарахованої, але не виплаченої працівникові суми заробітної плати підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 6 ст.141ЦПК України якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, які їх понесли, пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог, а інша частина компенсується за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Якщо обидві сторони звільнені від оплати судових витрат, вони компенсуються за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Таким чином, відповідно до ч. 6 ст. 141 ЦПК України, Закону України"Просудовий збір" з боржника слід стягнути судовий збір в розмірі 268,40 грн.

Згідно з ст.233КЗпП України у разі порушення законодавства про оплату праці працівник має право звернутися до суду з позовом про стягнення належної йому заробітної плати без обмеження будь-яким строком.

На підставі викладеного, керуючись ст. 115, 117 Кодексу законів про працю України, ст. 21, 24 Закону України «Про оплату праці», ст. 141, 160-164, 167, 168 ЦПК України, суд-

Н А К А З У Є :

1.Стягнути зДержавного підприємства«Науково-досліднийі проектнийінститут «Союз»,юридична адреса:61124,м.Харків,пр.Гагаріна,168 на користь ОСОБА_1 , адреса місця проживання: АДРЕСА_1 , РНКОПП НОМЕР_1 заборгованість нарахованої, але не виплаченої заробітної плати в сумі 369 233 (триста шістдесят дев`ять тисяч двісті тридцять три) грн. 31 коп.

2. Стягнути з Державного підприємства «Науково-дослідний і проектний інститут «Союз», юридична адреса: 61124, м. Харків, пр. Гагаріна, 168 на користь держави витрати по сплаті судового збору в сумі 268 (двісті шістдесят вісім) грн. 40 коп.

Копію судового наказу (разом з копією заяви стягувача про видачу судового наказу та доданими до неї документами) не пізніше наступного дня після його видачі надіслати боржнику.

Судовий наказ після набрання ним законної сили видати стягувачу.

Суддя


М. М. Глоба

Відповідно до ч. 3ст.167ЦПК України судовий наказ оскарженню в апеляційному порядку не підлягає, проте може бути скасований.

Відповідно до ч.1ст.170 ЦПК України боржник має право протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення копії судового наказу та доданих до неї документів подати заяву про його скасування до суду, який його видав.

Відповідно до статті 172 ЦПК України у разі ненадходження заяви від боржника протягом п`яти днів після закінчення строку на її подання судовий наказ набирає законної сили і суд видає його стягувачеві для пред`явлення до виконання.

Строк пред`явлення судового наказу до виконання:

- в частині стягнення заборгованості - три роки;

- в частині стягнення судового збору - три місяці.

Судовий наказ набрав законної сили «____»


20__ р.

Строк пред`явлення судового наказу до виконання до «____»


20__ р.

Дата видачі судового наказу стягувачеві «___»


20___ р.

Суддя М.М. Глоба

Відмітки про виконання судового наказу

Дата надходження судового наказуПовне найменування установи, підприємства, організації в якому знаходиться судовий наказ на виконанні Загальна сума, відрахована за судовим наказомДата повернення судового наказу до відділу державної виконавчої служби чи стягувачеві Підстава для повернення судового наказу Підпис керівника установи, підприємства прикладенням (печатки, організації)

Інші відмітки

Дата ухвалення рішення20.10.2023
Оприлюднено25.10.2023
Номер документу114365447
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —646/6985/23

Судовий наказ від 20.10.2023

Цивільне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Глоба М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні