Рішення
від 04.10.2023 по справі 179/1111/22
МАГДАЛИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

179/1111/22

2-о/179/5/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 жовтня 2023 року Магдалинівський районний суд Дніпропетровської області в складі:

головуючого судді Ковальчук Т.А.

присяжних Сидоренко О.М.

Мороз В.І.

при секретарі Ахтієвій Р.С.

за участю заявника ОСОБА_1

представника заявника ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Чумаківської сільської ради Дніпровського району Дніпропетровської області, ОСОБА_3 про визнання особи недієздатною та встановлення опіки, -

В С Т А Н О В И В:

До Магдалинівського районного суду Дніпропетровської області надійшла заява ОСОБА_1 , заінтересована особа - Орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Чумаківської сільської ради Дніпровського району Дніпропетровської області про визнання особи недієздатною та встановлення опіки.

Заявник зазначає, що заявник та ОСОБА_4 мають спільну матір - ОСОБА_3 та є братами по матері. Проживають брати, також, разом за адресою: АДРЕСА_1 .

ОСОБА_4 є інвалідом другої групи. З 2004 року страждає на шизофренію, параноїдальну форму, не здатен до трудової діяльності, періодично знаходився на стаціонарному лікуванні, у зв`язку з психічним та емоційним станом. ОСОБА_4 не здатний себе обслуговувати, потребує постійного нагляду і лікування, не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

В свою чергу, заявник вже тривалий час піклується про брата, створює необхідні побутові умови, здійснює належний догляд, забезпечує ліками та лікуванням, а тому має бажання та готовність бути опікуном брата, дбати про його здоров`я і в подальшому. ОСОБА_1 не має медичних протипоказань щодо можливості бути опікуном.

На підставі наведених обставин, заявник звертається до суду та прохає визнати ОСОБА_4 недієздатним та призначити ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_4 .

В судовому засіданні заявник та представник заявника підтримали вимоги вказані в заяві.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився, надавши до суду заяву, в якій прохав розглянути справу без їхньої участі.

Заінтересована особа ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилася, надавши до суду заяву, в якій прохала розглянути справу без їхньої участі, не заперечувала проти вимог заяви.

Суд, вислухавши пояснення учасників справи, розглянувши матеріали справи, вважає, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно ч. 3ст. 296 ЦПК України, заява про визнання фізичної особи недієздатною може бути подана членами її сім`ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, психіатричним закладом.

Відповідно до ч. 1ст. 39 ЦК Українифізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Судом встановлено, що заявник ОСОБА_1 та ОСОБА_4 є рідними братами (а. с. 16-17).

Згідно довідки до акту огляду медико-соціальною експертною комісією № 127279 від 18.03.2021 року, визнано нездатність ОСОБА_4 до трудової діяльності (а. с. 18-19).

Відповідно до висновку судово-психіатричного експерта № 289 від 01.09.2023 року, ОСОБА_4 страждає на хронічний стійкий психічний розлад у формі шизофренії параноїчної, змішаний тип дефекту. За своїм психічним станом він не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними (а. с. 94-96).

Справи про визнання фізичної особи судом недієздатною розглядаються судомв порядку окремого провадження.

У відповідності до ч. 1 ст. 293 ЦПК України, окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справипро підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значеннядля охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутностінеоспорюваних прав.

Відповідно до ч. 1ст. 40 ЦК Українифізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

Отже, в судовому засіданні було достовірно встановлено, що ОСОБА_4 за своїм психічним станом не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, а тому має бути визнаний судом недієздатним.

Правиламист. 41 ЦК Українипередбачені правові наслідки визнання фізичної особи недієздатною, а саме: над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка; недієздатна фізична особа не має права вчиняти будь-якого правочину; правочини від імені недієздатної фізичної особи та в її інтересах вчиняє її опікун. Крім того, відповідальність за шкоду, завдану недієздатною фізичною особою, несе її опікун.

Відповідно до вимогст. 60 ЦК Українисуд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Положеннямист. 63 ЦК Українизакріплено, що опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю; фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою; опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

В силу ст. 300ЦПК України, суд ухвалюючи рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй опікуна. Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

З огляду на вищевикладене, суд вважає, що ОСОБА_4 , слід визнати недієздатним.

З врахуванням того, що заявник перебуває у родинних відносинах з ОСОБА_4 , фактично опікується своїм рідним братом і бажає стати його опікуном, а захворювань, які б перешкоджали виконанню обов`язків опікуна судом не встановлено, суд з метою для забезпечення особистих немайнових та майнових прав та інтересів недієздатного, призначає заявника опікуном над недієздатним братом ОСОБА_4 .

Судові витрати по справі відносяться за рахунок держави.

Керуючись ст. ст. 258-260, 263-265, 300 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Чумаківської сільської ради Дніпровського району Дніпропетровської області, ОСОБА_3 про визнання особи недієздатною та встановлення опіки - задовольнити.

Визнати недієздатним ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , опікуном над недієздатним ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Судові витрати по справі слід віднести на рахунок держави.

Строк дії рішення - два роки .

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті.

Копію рішення після набрання ним законної сили надіслати органу опіки та піклування, органу ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи, визнаної судом недієздатною.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до Дніпровського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.

Головуюча: Ковальчук Т.А.

Присяжні: Сидоренко О.М.

Мороз В.І.

Дата ухвалення рішення04.10.2023
Оприлюднено25.10.2023
Номер документу114379277
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною та встановлення опіки

Судовий реєстр по справі —179/1111/22

Рішення від 04.10.2023

Цивільне

Магдалинівський районний суд Дніпропетровської області

Ковальчук Т. А.

Ухвала від 14.09.2023

Цивільне

Магдалинівський районний суд Дніпропетровської області

Ковальчук Т. А.

Ухвала від 08.12.2022

Цивільне

Магдалинівський районний суд Дніпропетровської області

Ковальчук Т. А.

Ухвала від 08.12.2022

Цивільне

Магдалинівський районний суд Дніпропетровської області

Ковальчук Т. А.

Ухвала від 08.12.2022

Цивільне

Магдалинівський районний суд Дніпропетровської області

Ковальчук Т. А.

Ухвала від 15.11.2022

Цивільне

Магдалинівський районний суд Дніпропетровської області

Ковальчук Т. А.

Ухвала від 15.11.2022

Цивільне

Магдалинівський районний суд Дніпропетровської області

Ковальчук Т. А.

Ухвала від 26.10.2022

Цивільне

Магдалинівський районний суд Дніпропетровської області

Ковальчук Т. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні