Постанова
від 15.11.2007 по справі 12/218-ап-07
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

12/218-АП-07

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м.Херсон, вул. Горького, 18


П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М      У К Р А Ї Н И

"15" листопада 2007 р.                                                           Справа № 12/218-АП-07

Господарський суд Херсонської області у складі судді  Пінтеліної Т.Г. при секретарі Чернявській О.П., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу      

за позовом Прокурора Іванівського району Херсонської області в інтересах держави в особі Іванівської міжрайонної виконавчої дирекції фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності  смт. Іванівка Херсонської області

до Комунального підприємства " Нижньосірогозька харчосмакова фабрика" Нижньосірогозький район  Херсонська область  

про  стягнення 2595,75грн.

за участю представників сторін:  

від  позивача : - Федоренко О.Б. - облпрокуратура, - Дегтярьв Ю.Є. дов. № 3/07 від 03.01.2007р., - Головін О.В. дов. № 22/07 від 25.06.2007р., - Сіденко К.В дов. № 24/07 від 12.11.07р. - представники Херсонського відділення ФСС з ТВП  

від  відповідача : - Чурсінов О.Г. - голова комісії

Відповідно до розпорядження Голови господарського суду Херсонської області № 274 від 02.10.07р. справу передано до провадження судді Пінтеліної Т.Г., яка приймається нею до свого провадження і розглядається по суті.

Позивач у позовній заяві просить стягнути з відповідача 2595 грн. 75коп. заборгованості по сплаті страхових внесків на випадок безробіття та пеню, посилаючись на положення ст. 38 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням".

Представник позивача на засіданні суду надав усні пояснення відповідно до яких підтримав  вимоги, викладені у позовній заяві  з  урахуванням  доповнень та уточнень  до заяви.

Відповідач в засідання не прибув, представника не направив, хоча про день, місце та час судового розгляду був належним чином повідомлений.

Суд відкладає розгляд справи на біль пізніший строк.

15.11.07року  в судове засідання  прибули представники всіх  сторін. Позивач підтримав свої позовні вимоги, відповідач надав заперечення на позов.

Заслухавши пояснення осіб, які беруть участь у справі (їхніх представників), що прибули в судове засідання, дослідивши наявні у справі письмові докази, господарський суд,  

в с т а н о в и в:

Відповідно до ст.121 Конституції України на прокуратуру покладено обов'язок представництва інтересів держави в судах у випадках, передбачених законом.

Відповідно до ст.1 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням" - загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, передбачає матеріальне забезпечення громадян у зв'язку з втратою заробітної плати (доходу) внаслідок тимчасової втрати працездатності (включаючи догляд за хворою дитиною, дитиною - інвалідом. хворим членом сім'ї), вагітності та пологів, догляду за малолітньою дитиною, часткову компенсацію витрат, пов'язаних із народженням дитини, смертю застрахованої особи або членів її сім'ї, а також надання соціальних послуг за рахунок бюджету Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, що формується шляхом сплати страхових внесків власником або уповноваженим ним органом, громадянами, а також за рахунок інших джерел, передбачених цим Законом.

Відповідно до ст.9 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням" - Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності   (далі - Фонд) є   органом,   який   здійснює   керівництво   та   управління загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, провадить збір і акумуляцію страхових внесків та інших коштів, призначених для фінансування матеріального забезпечення та соціальних види яких  передбачені  статтею  34  цього  Закону,  та забезпечує їх надання, а танок здійснює контроль за використанням цих коштів. Фонд належить до цільових позабюджетних страхових фондів.

Відповідно до п.5 ст.13 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою  втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням" - виконавча дирекція Фонду представляє інтереси страховика в судових та інших органах.

Відповідно до ст. 22 вказаного Закону - платниками страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, є страхувальники та застраховані особи.

Відповідно до ст. 23 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням" - страхувальники-роботодавці сплачують до Фонду різницю між нарахованими для роботодавців і найманих працівників страховими внесками та витратами, пов'язаними з наданням матеріального забезпечення та соціальних послуг застрахованим особам відповідно до цього Закону. Перерахування зазначених сум шляхом безготівкових розрахунків здійснюється страхувальниками-роботодавцями один раз на місяць - у день, встановлений для одержання в установах банку коштів на оплату праці за відповідний період.

На підставі Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням" та відповідно до вимог ст.1 п. 1 Закону України "Про розмір внесків на деякі види загальнообов'язкового державного соціального страхування" підприємства, установи, організації незалежно від форм власності, які використовують найману працю, зобов'язані сплачувати страхові внески у розмірі:

для роботодавців —2,9 відсотка суми фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, що включають витрати на виплату основної та додаткової заробітної плати, інші заохочувальні і компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України "Про оплату праці", та підлягають обкладанню податком з доходів фізичних осіб;

для роботодавців - на підприємствах та в організаціях громадських організацій інвалідів, де кількість інвалідів становить не менше 50 відсотків загальної чисельності працюючих і за умови, що фонд оплати праці таких інвалідів становить не менше 25 відсотків суми витрат на оплату праці, —окремо 0,7 відсотка суми фактичних витрат на оплату праці найманих працівників-інвалідів та 2,9 відсотка суми фактичних витрат на оплату праці інших працівників, що включають витрати на виплату основної та додаткової заробітної плати, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України "Про оплату праці", та підлягають обкладанню податком з доходів фізичних осіб;

для роботодавців —на підприємствах та в організаціях товариств УТОГ і УТОС -0,5 відсотка суми фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, що включають витрати на виплату основної та додаткової заробітної плати, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України "Про оплату праці", та підлягають обкладанню податком з доходів фізичних осіб;

для найманих працівників - від суми оплати праці, що включає основну та додаткову заробітну плату, а також інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, які підлягають обкладанню податком з доходів фізичних осіб:

0,25 відсотка - для найманих працівників - інвалідів, які працюють на  підприємствах і в організаціях УТОГ і УТОС.

0,5 відсотка - для найманих працівників, заробітна плата яких нижча прожиткового мінімуму, встановленого для працездатної особи

1,0 відсотка —для найманих працівників, заробітна плата яких вища прожиткового мінімуму, встановленого для працездатної особи.

Комунальне підприємство "Нижньосірогозька харчосмакова фабрика" зареєстроване як платник страхових внесків до Фонду.

Станом на 01.07.2007 року заборгованість відповідача складає 2595,75 грн.

Відповідно до ст.20 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням" кошти загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, спрямовуються на: виплату застрахованим особам допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах, при народженні дитини та по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, на поховання; фінансування санаторно-курортного лікування та оздоровлення застрахованих осіб і членів їх сімей; утворення резерву страхових коштів у розрахунку на місяць для фінансування матеріального забезпечення застрахованих осіб. Порушення інтересів держави вбачаються у тому, що кошти у сумі 2595,75 грн., які не надійшли до Фонду, не можуть бути спрямовані на реалізацію державної політики соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням. Необхідність захисту порушених інтересів держави покладає на прокурора обов'язок звернутися до суду.

За таких підстав вимоги позивача про стягнення 2595,75грн.   недоїмки по сплаті страхових внесків до Фонду.

Судові витрати покладаються на відповідача.

В засіданні за згодою представників сторін  оголошувалася вступна та резолютивна частина постанови.

Керуючись  ст. 158 - 163, 167  Кодексу Адміністративного  судочинства України, п.3 Прикінцевих та перехідних положень, суд ,

п о с т а н о в и в :

1.Позов задовольнити.

2.Стягнути з комунального підприємства "Нижньосірогозька харчосмакова фабрика",  код ЄДРПОУ –00380244, адреса –Херсонська область Нижньосірогозький район смт.Сірогози,  вул. Щорса, 33, на користь Іванівської міжрайонної виконавчої дирекції фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Херсонська область смт.Іванівка, вул. Крупської, 1, код ЄДРПОУ 26083118, р/р 25600202 в ХОД АППБ "Аваль" : недоїмка  по сплаті страхових внесків з втрати працездатності на загальну суму 2595 (дві  тисячі п'ятсот дев'яносто п'ять) грн. 75 коп.

Виконавчий лист видати після набрання постановою законної сили та звернення заінтересованої особи з відповідною заявою.

3.          Постанова господарського суду набирає законної сили після  закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження,  встановленого цим Кодексом, якщо таку заяву не було подано, якщо було подано  заяву  про  апеляційне  оскарження,  але апеляційна  скарга  не  була  подана  у  строк,  встановлений  цим Кодексом,  постанова  суду  першої  інстанції  набирає законної сили після закінчення цього строку.

4. Про апеляційне оскарження рішення суду (постанови) першої  інстанції спочатку  подається  заява.  Обґрунтування  мотивів  оскарження  і вимоги до суду апеляційної інстанції викладаються  в  апеляційній скарзі. Заява  про  апеляційне  оскарження  та  апеляційна  скарга подаються до адміністративного суду  апеляційної  інстанції  через суд  першої  інстанції,  який  ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно  надсилається  особою,  яка  її подає, до суду апеляційної інстанції. Заява  про апеляційне  оскарження  постанови  суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення,  а в разі   складення   постанови  у  повному  обсязі  відповідно  до статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України -  з  дня  складення  в  повному  обсязі. Апеляційна  скарга  на  постанову  суду першої інстанції подається протягом  двадцяти  днів  після  подання  заяви   про   апеляційне оскарження. Апеляційна   скарга  може  бути  подана  без  попереднього подання заяви про апеляційне оскарження,  якщо скарга подається  у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Суддя                                                                  Т.Г. Пінтеліна

6прим.

Дата ухвалення рішення15.11.2007
Оприлюднено27.11.2007
Номер документу1143805
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —12/218-ап-07

Ухвала від 21.09.2017

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Кузьменко Н.А.

Ухвала від 28.08.2017

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Кузьменко Н.А.

Ухвала від 21.03.2013

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Варняк С.О.

Постанова від 15.11.2007

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні