Ухвала
від 20.10.2023 по справі 766/7730/23
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №766/7730/23

н/п 1-в/766/244/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20.10.2023 року м.Херсон

Херсонський міський суд Херсонської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

секретар ОСОБА_2 ,

за участю: прокурора ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_4 ,

особи стосовно якої розглядається клопотання ОСОБА_5 (в режимі відеоконференції)

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Херсоні в режимі відеоконференції заяву директора КНП «Херсонський обласний заклад з надання психіатричної допомоги» ХОР ОСОБА_6 про продовження застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , які були застосовані до нього в зв`язку із вчиненням суспільно-небезпечного діяння, передбаченого ст. 121, ч.2 ст. 122, ч.2 ст.206 КК України,

ВСТАНОВИВ:

До Херсонського міського суду Херсонської області надійшла для розгляду заява директора КНП «Херсонський обласний заклад з надання психіатричної допомоги» ХОР ОСОБА_6 про продовження застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , які були застосовані до нього у зв`язку із вчиненням суспільно-небезпечного діяння, передбаченого ст. 121, ч. 2 ст. 122, ч. 2 ст. 206 КК України (1960 року).

Заява обґрунтована тим, що відповідно до Висновку комісії лікарів-психіатрів КНП «Херсонський обласний заклад з надання психіатричної допомоги» ХОР від 28.09.2023 року № 61, відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , рекомендовано продовжити примусові заходи медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом.

У зв`язку з цим, директор медичної установи просить суд продовжити відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу (відділення) із звичайним наглядом, у зв`язку із вчиненням ним суспільно-небезпечного діяння, передбаченого ст. 121, ч. 2 ст. 122, ч. 2 ст. 206 КК (1960 року).

Прокурор в судовому засіданні просив заяву директора закладу з надання психіатричної допомоги задовольнити, оскільки існують підстави для продовження примусового заходу медичного характеру відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1

ОСОБА_5 заперечував проти задоволення клопотання.

Захисник в судовому засіданні зазначила, що обставини та підстави зазначені у клопотанні не є достатніми для продовження примусових заходів.

Дослідивши заяву, додані документи, вислухавши думку прокурора, ОСОБА_5 , та захисника, суд приходить до наступних висновків.

Відповідно до положень ст. 95 КК України вбачається, що продовження, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється судом за заявою представника закладу з надання психіатричної допомоги (лікаря-психіатра), який надає особі психіатричну допомогу. До заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів, що обґрунтовує необхідність продовження, зміни або припинення застосування таких примусових заходів. Особи, до яких застосовані примусові заходи медичного характеру, підлягають огляду комісією лікарів-психіатрів не рідше одного разу на 6 місяців для вирішення питання про наявність підстав для звернення до суду із заявою про припинення або про зміну застосування такого заходу. У разі відсутності підстав для припинення або зміни застосування примусового заходу медичного характеру представник закладу з надання психіатричної допомоги (лікар-психіатр), який надає особі таку психіатричну допомогу, направляє до суду заяву, до якої додається висновок комісії лікарів-психіатрів, який містить обґрунтування про необхідність продовження застосування примусового заходу медичного характеру. У разі необхідності продовження застосування примусового заходу медичного характеру понад 6 місяців представник закладу з надання психіатричної допомоги (лікар-психіатр), який надає особі таку психіатричну допомогу, повинен направити до суду за місцем знаходження закладу з надання психіатричної допомоги заяву про продовження застосування примусового заходу. До заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів, який містить обґрунтування про необхідність продовження надання особі такої психіатричної допомоги. В подальшому продовження застосовування примусового заходу медичного характеру проводиться кожного разу на строк, який не може перевищувати 6 місяців.

Положеннями ч.ч. 1-3 ст. 514 КПК України встановлено, що продовження, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється на підставі ухвали суду, в межах територіальної юрисдикції якого застосовується цей захід чи відбувається лікування. Зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється, якщо особа, яка вчинила суспільно небезпечне діяння у стані неосудності, видужала або якщо внаслідок змін у стані її здоров`я відпала потреба в раніше застосовуваних заходах медичного характеру. Розгляд питання про продовження, зміну чи припинення застосування судом примусових заходів медичного характеру здійснюється за письмовою заявою представника закладу з надання психіатричної допомоги (лікаря-психіатра), де тримається дана особа. До заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів, що обґрунтовує необхідність продовження, зміни або припинення застосування таких примусових заходів. Розгляд питання про зміну чи припинення застосування судом примусових заходів медичного характеру може також здійснюватися за письмовою заявою особи, до якої застосовуються примусові заходи медичного характеру, або її захисника чи законного представника у разі, якщо така особа за своїм станом здоров`я не може усвідомлювати свої дії (бездіяльність) чи керувати ними, в тому числі не може усвідомлено подати до суду відповідну заяву. До заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів закладу, в якому особі надається психіатрична допомога, або, у разі наявності, висновок обраного особою незалежного лікаря-психіатра.

Вимоги ч. 1 ст. 507 КПК України, (у кримінальному провадженні щодо застосування примусових заходів медичного характеру участь захисника є обов`язковою), судом виконано, оскільки питання про продовження застосування примусових заходів медичного характеру відбувалось за участю захисника адвоката ОСОБА_4 .

Так, судом встановлено, що 17.12.1992 року ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , пройшов СПЕ та був визнаний неосудним. Примусові заходи медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу (відділення) із посиленим наглядом були застосовані відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у зв`язку з вчиненням суспільного-небезпечного діяння, передбаченого ст. 121, ч. 2 ст. 122, ч. 2 ст. 206 КК (1960 року, згідно постанови Комсомольського районного суду м.Херсона від 10.02.1993 року.

Ухвалою Херсонського міського суду Херсонської області від 02.06.2021 року відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , примусові заходи медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу (відділення) із посиленим наглядом були змінені та відносно останнього застосовано примусові заходи медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу (відділення) із звичайним наглядом.

Ухвалою Малиновського районного суду м. Одеси від 24.04.2023 року, відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , було продовжено застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу (відділення) із звичайним наглядом до 24.10.2023 року.

Висновком комісії лікарів-психіатрів щодо особи, до якої застосовуються примусові заходи медичного характеру № 61 від 28.09.2023 року: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , рекомендовано продовжити примусові заходи медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом.

Обґрунтуванням необхідності продовження застосування примусових заходів медичного характеру, зазначено наступне: протягом останнього межкомісійного періоду психіатричний стан хворого характеризується наївністю ознак розумової відсталості, схильний до конфронтацій з іншими хворими, до вербальної агресії. Відсутнє розуміння тяжкості скоєного.

Таким чином, вивчивши підстави для продовження строку застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом, судом встановлено, що висновок комісії лікарів-психіатрів щодо ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є достатньо мотивованим та не викликає сумнівів. Доводи викладені у висновку та діагноз встановлений у ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , показує про необхідність подальшого медичного нагляду за останнім та проведення лікування особи, відповідно до встановлених правил і медичних рекомендацій. Враховуючи конкретні обставини вчинення суспільно-небезпечних діянь, передбачених ст. 121, ч. 2 ст. 122, ч. 2 ст. 206 КК України (1960 року), відомостей, що містяться у висновку № 61 від 28.09.2023, суд приходить до висновку про обґрунтованість заяви та наявність правових підстав для продовження застосування до ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , примусових заходів медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом.

Керуючись, ст. 95 КК України, ст.ст. 372, 514 КПК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Заяву директора КНП «Херсонський обласний заклад з надання психіатричної допомоги» ХОР ОСОБА_6 про продовження застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , які були застосовані до нього в зв`язку із вчиненням суспільно-небезпечного діяння, передбаченого ст. 121, ч.2 ст. 122, ч.2 ст.206 КК України - задовольнити.

Продовжити строком на 6 (шість) місяців відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу (відділення) із звичайним наглядом.

Копію ухвали вручити учасникам судового провадження та направити до Дніпровської філії «Спеціальний заклад з надання психіатричної допомоги» Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторинг наркотиків МОЗ України» (dfsznpd@gmail.com) для виконання.

Копію ухвали направити до КНП «Херсонський обласний заклад з надання психіатричної допомоги» ХОР для відома.

Строк дії ухвали суду становить 6 (шість) місяців та обчислюється з моменту її постановлення, тобто з 20.10.2023 року та припиняє свою дію 20.04.2024 року.

Ухвала може бути оскаржена до Херсонського апеляційного суду протягом семи днів з дня її оголошення.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

СуддяОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.10.2023
Оприлюднено26.10.2023
Номер документу114383614
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , які були застосовані до нього в зв`язку із вчиненням суспільно-небезпечного діяння, передбаченого ст. 121, ч.2 ст. 122, ч.2 ст.206 КК України

Судовий реєстр по справі —766/7730/23

Ухвала від 20.10.2023

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Єпішин Ю. М.

Ухвала від 19.10.2023

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Єпішин Ю. М.

Ухвала від 20.10.2023

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Єпішин Ю. М.

Ухвала від 06.10.2023

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Єпішин Ю. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні