Рішення
від 01.11.2007 по справі 4/390-пд-07
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

4/390-ПД-07

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М      У К Р А Ї Н И

01.11.2007                                               Справа №  4/390-ПД-07

Господарський суд Херсонської області у складі судді  Клепай З.В. при секретарі Муравльовій Г.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу  

за позовом Комунального підприємства "Міський водоканал", м.Нова Каховка Херсонської області

до Житлово-будівельного кооперативу "Енергія", м.Нова Каховка Херсонської області  

про   спонукання до виконання договору

за участю представників сторін:

від  позивача - Кукурудза О.М. - представник, довір.№ 196/2 від 08.02.2007р.

від  відповідача - Горяшко Л.В. - юрисконсульт, довір.від 29.10.2007р.

          На підставі розпорядження голови господарського суду №311 від 30.09.07р. справа прийнята до розгляду суддею Клепай З.В.

          Позивач звернувся з позовом, в якому просить спонукати відповідача виконати умови договору  про надання послуг з постачання питної води  і водовідведення від 01.04.06р., який укладений між позивачем та відповідачем.

          Відповідач проти позову заперечує на тій підставі, що відповідно до "Програми поетапного оснащення наявного житлового фонду засобами обліку та регулювання споживання води і теплової енергії на 1996-2007 роки", що затверджена Постановою Кабінету Міністрів України від 27.11.95р. №947 зі змінами та доповненнями станом на 25.12.02р.  передбачено, що фінансування впровадження лічильників води та теплової енергії в побуті здійснюється за рахунок цільових фондів, що утворюються Урядом Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськдержадміністраціями", тобто встановлення лічильників повинно проводитись не за рахунок населення, а за рахунок спеціальних цільових  фондів.

          Розглянувши матеріали справи та вислухавши представників сторін, суд -

в с т а н о в и в:

01.04.06р. між позивачем та відповідачем укладений договір про надання послуг з постачання питної води і водовідведення, відповідно до якого "виконавець", позивач по справі зобов'язується надати "споживачеві", відповідачу по справі, вчасно та відповідної якості послуги з постачання  питної води і водовідведення за тарифами і нормами встановленими відповідно до законодавства - цілодобово, або за графіком, затвердженим  місцевими органами виконавчої влади, а споживач зобов'язується своєчасно оплачувати надані послуги за встановленими тарифами у строки і на умовах, передбачених цим договором.

          Відповідно до ст. 179  ГК України майново-господарські зобов'язання, які виникають між суб'єктами господарювання або між суб'єктами господарювання і не господарюючими суб'єктами - юридичними особами на підставі господарських договорів, є господарсько-договірними зобов'язаннями. При укладенні господарських договорів сторони можуть визначати зміст договору на основі: вільного волевиявлення, коли сторони мають право погоджувати на свій розсуд будь-які умови договору, що не суперечать законодавству; примірного договору, рекомендованого органом управління суб'єктам господарювання для використання при укладенні ними договорів, коли сторони мають право за взаємною згодою змінювати окремі умови, передбачені примірним договором, або доповнювати його зміст.  Суб'єкти господарювання, які забезпечують споживачів, зазначених у частині першій цієї статті, електроенергією, зв'язком, послугами залізничного та інших видів транспорту, а у випадках, передбачених законом, також інші суб'єкти зобов'язані укладати договори з усіма споживачами їхньої продукції (послуг). Законодавством можуть бути передбачені обов'язкові умови таких договорів

          Відповідно до ст.181 ГК України  господарський  договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами та скріпленого печатками. Допускається укладення господарських договорів у спрощений спосіб, тобто шляхом обміну листами, факсограмами, телеграмами, телефонограмами тощо, а також шляхом підтвердження прийняття до виконання замовлень, якщо законом не встановлено спеціальні вимоги до форми та порядку укладення даного виду договорів.

          Між сторонами укладений письмовий договір, який передбачає права та обов'язки обох сторін, у тому числі 2.1 розділу договору "Права та обов'язки сторін" передбачає що споживач зобов'язаний мати необхідні прилади обліку  для розрахунку з виконавцем за відпущену ним воду і прийняття стічних вод.

          Відповідно до ст.173 Господарського кодексу України  Господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.  Відповідно до ст.193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

          Таким чином позивач вправі вимагати від відповідача встановлення приладів обліку, а позивач зобов'язаний виконати умови договору.

          Посилання відповідача на те, що відповідно до "Програми поетапного оснащення наявного житлового фонду засобами обліку та регулювання споживання води і теплової енергії на 1996 - 2007 роки", що затверджена Постановою Кабінету Міністрів України від 27.11.95р. №947 зі змінами та доповненнями станом на 25.12.02р. передбачено, що фінансування впровадження лічильників води та теплової енергії в побуті здійснюється за рахунок цільових  фондів, що утворюються Урядом Автономної    Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськдержадміністраціями", тобто встановлення лічильників повинно проводитись не за рахунок населення, а за рахунок спеціальних цільових  фондів, не є підставою для відмови у задоволені позову, оскільки сторони при укладенні договору не обумовили встановлення лічильників за рахунок цільових фондів, а передбачили це як безумовний обов'язок відповідача.

          За таких умов позов підлягає задоволенню.

          Керуючись ст.ст.82, 83, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд

в и р і ш и в:

1.Позов задовольнити у повному обсязі.

2.Спонукати Житлово-будівельний кооператив "Енергія" виконати умови договору  про надання послуг з постачання питної води і водовідведення від 01.04.06р., який укладений між Комунальним підприємством "Міський водоканал" та Житлово-будівельним кооперативом "Енергія" шляхом встановлення Житлово-будівельним кооперативом "Енергія" приладу обліку води на введені водопровідної мережі до будинку ЖБК "Енергія" на протязі одного місяця з дня вступу рішення в законну силу.

3.Стягнути з Житлово-будівельного кооперативу "Енергія", м. Нова Каховка, вул.Піонерська, 23, р/рахунок 26005301270 у філії Новокаховського відділення "Державний ощадний банк України", МФО 342241, код  ЗКПО 23137533 на користь Комунального підприємства  "Міський водоканал", м.Нова Каховка, вул. Електромашинобудівників, 3 р/рахунок  26004210111 у ВАТ "Мегабанк", м.Харків, МФО 351629, код ЗКПО 32218122 - 85грн.00 коп. витрат по держмиту та 118грн.00 коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу, всього 203грн.00коп.

4.Наказ видати після вступу рішення в законну силу.

  

         Суддя                                                                                 З.В. Клепай

           Дата підписання рішення 05.11.2007р.

           відповідно до вимог ст. 84 ГПК України                      

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення01.11.2007
Оприлюднено27.11.2007
Номер документу1143885
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —4/390-пд-07

Рішення від 01.11.2007

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Клепай З.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні