Ухвала
від 16.10.2023 по справі 922/4345/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"16" жовтня 2023 р.м. ХарківСправа № 922/4345/23

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Усатого В.О.

розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Донмас" (61013, м.Харків, вул. Челюскінців, буд. 97, кім.3, код ЄДРПОУ 37086680)

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Азонтес" (61001, м. Харків, проспект Героїв Харкова (колишній проспект Московський), буд. 109)

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

До господарського суду Харківської області надійшла заява товариства з обмеженою відповідальністю "Донмас", в якій заявник просить суд: відкрити провадження у справі про банкрутство ТОВ "Азонтес", визнати кредиторські вимоги ТОВ "Донмас" до боржника - ТОВ "Азонтес" на загальну суму 1 221 713,56 грн., з яких: 1 117 806,46 грн - основний борг, 16 767,10 грн - витрати зі сплати судового збору за подання позовної заяви у справі № 922/900/23, 60 300, 00 грн - авансування винагороди арбітражного керуючого, 26 840,00 грн - витрати зі сплати судового збору за подання заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство; призначити розпорядником майна ТОВ "Азонтес" арбітражного керуючого Козачка Сергія Миколайовича.

В обґрунтування поданої заяви ТОВ "Донмас" посилається на несплату товариством з обмеженою відповідальністю "Азонтес" грошових коштів за договором про відступлення права вимоги № У-01/07-16 від 01.07.2016 на суму 1 117 806,46 грн.

Розглянувши вищезазначену заяву та додані до неї документи, суд вважає за необхідне залишити її без руху, зважаючи на те, що подана заява про відкриття провадження у справі про банкрутство не відповідає вимогам, встановленим Кодексом України з процедур банкрутства.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України. Застосування положень Господарського процесуального кодексу України та інших законодавчих актів України здійснюється з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Згідно з ч. 1 ст. 34 Кодексу України з процедур банкрутства заява про відкриття провадження у справі про банкрутство подається кредитором або боржником у письмовій формі та повинна містити: найменування господарського суду, до якого подається заява; найменування боржника, його місцезнаходження, ідентифікаційний код юридичної особи; ім`я або найменування кредитора, його місцезнаходження або місце проживання, ідентифікаційний код юридичної особи або реєстраційний номер облікової картки платника податків, або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті); виклад обставин, що є підставою для звернення до суду; перелік документів, що додаються до заяви.

Частиною другою статті 34 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що до заяви кредитора про відкриття провадження у справі про банкрутство додаються, крім іншого, докази сплати судового збору, крім випадків, коли згідно із законом судовий збір не підлягає сплаті; докази авансування винагороди арбітражному керуючому трьох розмірів мінімальної заробітної плати за три місяці виконання повноважень; докази надсилання боржнику копії заяви і доданих до неї документів.

Пунктом 2-1 Прикінцевих та перехідних положень кодексу України з процедур банкрутства, крім іншого, передбачено, що заява ініціюючого кредитора або боржника - фізичної особи про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), крім відомостей, передбачених частиною першою ст. 34, частиною другою статті 116 цього Кодексу, повинна містити пропозицію щодо кандидатури арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією. Ініціюючий кредитор або боржника - фізична особа додає до заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність ) заяву арбітражного керуючого , зазначеного в абзаці другому цього пункту, про участь у справі, яка повинна відповідати вимогам, встановленим частиною третьою статті 28 цього Кодексу.

Всупереч вищезазначеним нормам заявником - ТОВ "Донмас" до заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство ТОВ "Азонтес" не додано докази сплати судового збору, докази авансування винагороди арбітражному керуючому трьох розмірів мінімальної заробітної плати за три місяці виконання повноважень, докази надсилання боржнику копії заяви і доданих до неї документів, а також заяву арбітражного керуючого про участь у справі про банкрутство.

Відповідно до ч. 2 ст. 123 ГПК України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Правові засади справляння судового збору, платники, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначаються Законом України "Про судовий збір".

Статтею 4 Закону України "Про судовий збір" передбачено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Згідно з п. п. 9 п. 2 ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" за подання до господарського суду заяви кредитора про відкриття провадження у справі про банкрутство ставка судового збору становить 10 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ст. 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2023 рік" розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб з 1 січня 2023 року становить 2684,00 грн.

Отже, ТОВ "Донмас" за подання до суду заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство ТОВ "Азонтес" має сплатити судовий збір у розмірі 26840,00 грн.

Згідно з абз. 1 ч. 2 ст. 30 Кодексу України з процедур банкрутства розмір основної грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень розпорядника майна або ліквідатора визначається в розмірі середньомісячної заробітної плати керівника боржника за останніх 12 місяців його роботи до відкриття провадження у справі, але не менше трьох розмірів мінімальної заробітної плати за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень.

Статтею 8 Закону України "Про Державний бюджет України на 2023 рік" установлено з 1 січня 2023 року мінімальну заробітну плату у місячному розмірі - 6700,00 грн.

Таким чином, до заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство кредитор має подати докази авансування винагороди арбітражному керуючому трьох розмірів мінімальної заробітної плати за три місяці виконання повноважень, що становить 60300,00 грн.

При цьому, суд вважає за необхідне звернути увагу ТОВ "Донмас" на те, що реквізити для зарахування авансового внеску на депозитний рахунок суду є відмінними від реквізитів для зарахування судового збору.

Суд звертає увагу на те, що відповідно до абз. абз. 2, 3 п. 2-1 Прикінцевих та перехідних положень кодексу України з процедур банкрутства заява ініціюючого кредитора або боржника - фізичної особи про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), крім відомостей, передбачених частиною першою статті 34, частиною другою статті 116 цього Кодексу, повинна містити пропозицію щодо кандидатури арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією. Ініціюючий кредитор або боржник - фізична особа додає до заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) заяву арбітражного керуючого, зазначеного в абзаці другому цього пункту, про участь у справі, яка повинна відповідати вимогам, встановленим частиною третьою статті 28 цього Кодексу.

Таким чином, ТОВ "Донмас" має надати суду заяву арбітражного керуючого, пропозицію щодо кандидатури якого зазначено в заяві про відкриття провадження у справі про банкрутство ТОВ "Азонтес".

Згідно з ч. 3 ст. 37 Кодексу України з процедур банкрутства господарський суд залишає без руху заяву про відкриття провадження у справі з підстав, передбачених статтею 174 Господарського процесуального кодексу України, з урахуванням вимог цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Згідно з ч. 2 ст. 174 ГПК України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи, що заяву ТОВ "Донмас" про відкриття провадження у справі про банкрутство ТОВ "Азонтес" (вх. № 4345/23 від 11.10.2023) подано без додержання вимог Кодексу України з процедур банкрутства, суд вважає за необхідне залишити її без руху, повідомити заявника про допущені недоліки та надати десятиденний строк з дня вручення цієї ухвали для їхнього усунення, а також попередити ТОВ "Донмас" про те, що у разі не усунення недоліків заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із заявою.

Керуючись ст. 37 Кодексу України з питань банкрутства, ст. ст. 174, 232-235 ГПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву ТОВ "Донмас" про відкриття провадження у справі про банкрутство ТОВ "Азонтес" (вх. № 4345/23 від 11.10.2023) залишити без руху.

Повідомити ТОВ "Донмас" про допущені недоліки заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство (вх. № 4345/23 від 11.10.2023).

Заявнику - ТОВ "Донмас" у десятиденний строк з дня вручення цієї ухвали усунути недоліки, надати суду:

- докази сплати судового збору за подання до суду заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство у розмірі 26 840,00 грн;

- докази авансування винагороди арбітражному керуючому трьох розмірів мінімальної заробітної плати за три місяці виконання повноважень, що становить 60300,00 грн;

- докази надсилання боржнику копії заяви і доданих до неї документів (цінним листом з описом вкладення);

- заяву арбітражного керуючого на участь у справі про банкрутство (кандидатура якого запропонована в заяві про відкриття провадження у справі про банкрутство), яка повинна відповідати вимогам, встановленим частиною третьою статті 28 Кодексу України з процедур банкрутства.

Роз`яснити ТОВ "Донмас", що у разі не усунення недоліків заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із заявою.

Ухвалу направити ТОВ "Донмас".

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя Усатий В.О.

Дата ухвалення рішення16.10.2023
Оприлюднено26.10.2023
Номер документу114389484
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: банкрутство юридичної особи

Судовий реєстр по справі —922/4345/23

Постанова від 06.02.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 06.02.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 19.12.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 02.11.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 24.10.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 16.10.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні