Ухвала
від 24.10.2023 по справі 922/4445/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"24" жовтня 2023 р. м ХарківСправа № 922/4445/23

Господарський суд Харківської області у складі

судді Чистякової І.О.

розглянувши матеріали

позовної заявиКомунального підприємства "Чугуїввода" (63603, Харківська область, м. Чугуїв, вул. Героїв Чорнобильців, 61, ідентифікаційний код 36555336) до Приватного акціонерного товариства "Чугуївський молочний завод" (63525, Харьківська область, Чугуївський район, смт. Малинівка, вул. Соїча, 5а, ідентифікаційний код 00447356) про стягнення 219 644,54 грн

ВСТАНОВИВ:

Комунальне підприємство "Чугуїввода" (позивач) звернулось до Господарського суду Харківської області із позовною заявою до Приватного акціонерного товариства "Чугуївський молочний завод" про стягнення 164637,99 грн заборгованості за надання послуг централізованого водопостачання та водовідведення, 3029,34 грн пені, 7997,35 грн 3% річних, 43979,86 грн інфляційних втрат.

Крім того, позивач просить стягнути з відповідача судовий збір у розмірі 2684,00 грн та розглянути справу за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Позовні вимоги обгрунтовані неналежним виконанням відповідачем своїх зобов`язань за договором №160 з індивідуальним споживачем у будівлі, приміщення якої є самостійним об`єктом нерухомого майна, про надання послуг централізованого водопостачання та водовідведення від 01.04.2020 в частині оплати послуг централізованого водопостачання та водовідведення.

Дослідивши позовну заяву та додані до неї документи, суд дійшов висновку про залишення позовної заяви без руху, виходячи з наступного.

Згідно з ч. 1 ст. 162 ГПК України у позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування.

Відповідно до п. 3 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити, зокрема, обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються.

Пунктом 5 ч. 3 ст. 162 ГПК України передбачено, що позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову.

Згідно з п. 8 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити зокрема зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності).

Згідно з ч. 2 ст. 164 ГПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Відповідно до ст. 77 ГПК України обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування. Докази, одержані з порушенням закону, судом не приймаються.

Відповідно до ч. 2 ст. 80 ГПК України позивач, особи яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви.

Згідно з ч. 1 ст. 81 ГПК України учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 80 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Відповідно до ч. ч. 2, 4 ст. 91 ГПК України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством.

Позовна заява не містить повного викладу обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини, а також відсутній обґрунтований розрахунок сум, що стягуються, до позовної заяви додані не всі докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги.

Так, у позовній заяві зазначено, що з боку Позивача послуги централізованого водопостачання та водовідведення надавались протягом позовного періоду, Відповідач їх отримував, але не сплачував в повному обсязі, внаслідок чого у Відповідача станом на 31.12.2021 року виникла заборгованість у сумі 143767,39 грн. Починаючи з січня 2022 року, Відповідач зовсім перестав виконувати умови Договору в результаті чого станом на 28.02.2022 року заборгованість ПрАТ "Чугуївський молочний завод" перед КП «Чугуїввода» склала 164637,99 грн.

Втім позовна заява не містить зазначення доказів, якими підтверджуються зазначені позивачем суми нарахувань, у позовній заяві не зазначено та фактично до останньої не додано жодних доказів, які б підтверджували здійснення відповідачем часткових розрахунків, у наданих до суду розрахунках не зазначено дати періоду прострочення відповідної суми до оплати ("з" - "по").

З огляду на наведене, визначена позивачем сума основного боргу не є обгрунтованою, а рівно не є обгрунтованими суми пені, 3 % річних та інфляційних втрат, які є похідними від суми основного боргу.

Також, суд зазначає, що в силу приписів ч.2 ст.162 Господарського процесуального кодексу України, позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

Зі змісту даної норми можна зробити висновок, що розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються (викладений в позовній заяві чи у вигляді окремого документа), є невід`ємною частиною позовної заяви та теж повинен бути оформлений відповідно до вимог ч.2 ст.162 ГПК України.

Однак, долучений до матеріалів позову розрахунок суми пені, 3 % річних та інфляційних втрат позивачем чи його представником не підписані.

Таким чином, позивачем не дотримано вимог п. 3, 5 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України, а відтак позовна заява підлягає залишенню без руху.

Згідно із ч. 2 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Суд відзначає, що з метою усунення встановлених недоліків позивач має:

- зазначити/надати конкретно-визначені докази на підтвердження обставин, що викладені у позовній заяви, та у зв`язку з цим повно викласти обставини, якими позивач обгрунтовує свої вимоги;

- надати обгрунтований розрахунок суми основного боргу із зазначенням доказів на її підтвердження (відповідних рахунків на оплату послуг та надання їх відповідачу, платіжних доручень, банківських виписок, тощо), який підписаний уповноваженою особою, із документальним підтвердженням повноважень останньої;

- надати обгрунтовані розрахунки сум пені, 3% річних та інфляційних втрат окремо за кожним спірним періодом (з урахуванням часткових оплат), обов`язково зазначивши у таких розрахунках періоди нарахування сум пені, 3% річних та інфляційних втрат, які підписані уповноваженою особою, із документальним підтвердженням повноважень останньої.

Відповідно до ч. 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Керуючись ст. 162, 164, 174, 232, 233, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Комунального підприємства "Чугуїввода" залишити без руху.

Встановити позивачу строк для усунення виявлених недоліків позовної заяви протягом 10 (десяти) днів з дня вручення цієї ухвали.

Запропонувати позивачу у встановлений судом строк надати:

- зазначити/надати конкретно-визначені докази на підтвердження обставин, що викладені у позовній заяви, та у зв`язку з цим повно викласти обставини, якими позивач обгрунтовує свої вимоги;

- надати обгрунтований розрахунок суми основного боргу із зазначенням доказів на її підтвердження (відповідних рахунків на оплату послуг та надання їх відповідачу, платіжних доручень, банківських виписок, тощо), який підписаний уповноваженою особою, із документальним підтвердженням повноважень останньої;

- надати обгрунтовані розрахунки сум пені, 3% річних та інфляційних втрат окремо за кожним спірним періодом (з урахуванням часткових оплат), обов`язково зазначивши у таких розрахунках періоди нарахування сум пені, 3% річних та інфляційних втрат, які підписані уповноваженою особою, із документальним підтвердженням повноважень останньої.

Суд звертає увагу позивача, що за умовами ч. 3, ч. 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Звернути увагу позивача на те, що усі заяви, клопотання, пояснення, докази тощо, які подаються до суду, мають бути одночасно направлені іншим учасникам справи.

Суд також роз`яснює учасникам справи, що 18 жовтня 2023 року введено в дію Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами" від 29 червня 2023 року № 3200-IX".

У статті 6 ГПК України із змінами, внесеними згідно із Законом № 1416-IX від 27.04.2021; в редакції Закону № 3200-IX від 29.06.2023 передбачено, що адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Процесуальні наслідки, передбачені цим Кодексом у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно до цієї частини зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

Якщо реєстрація електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, суперечить релігійним переконанням особи, яка зобов`язана його зареєструвати відповідно до цієї частини, передбачені цим Кодексом процесуальні наслідки звернення до суду такою особою без реєстрації електронного кабінету у вигляді залишення її документа без руху, його повернення або залишення без розгляду не застосовуються за умови, що особа заявила про такі обставини одночасно із поданням відповідного документа шляхом подання окремої обґрунтованої письмової заяви.

Особі, яка зареєструвала електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, суд вручає будь-які документи у справах, в яких така особа бере участь, виключно в електронній формі шляхом їх направлення до електронного кабінету такої особи, що не позбавляє її права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою.

Реєстрація в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, не позбавляє права на подання документів до суду в паперовій формі.

Особа, яка зареєструвала електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, може подавати процесуальні, інші документи, вчиняти інші процесуальні дії в електронній формі виключно за допомогою Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, з використанням власного електронного підпису, прирівняного до власноручного підпису відповідно до Закону України "Про електронні довірчі послуги", якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Особливості використання електронного підпису в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, визначаються Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Якщо цим Кодексом встановлено вимогу зазначення у змісті процесуального документа відомостей про наявність або відсутність електронного кабінету, особа, яка подає до суду відповідний процесуальний документ в електронній формі через електронний кабінет, звільняється від обов`язку зазначення відповідних відомостей.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Ухвалу підписано 24.10.2023.

СуддяІ.О. Чистякова

Дата ухвалення рішення24.10.2023
Оприлюднено26.10.2023
Номер документу114389602
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 219 644,54 грн

Судовий реєстр по справі —922/4445/23

Рішення від 11.01.2024

Господарське

Господарський суд Харківської області

Чистякова І.О.

Ухвала від 14.11.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Чистякова І.О.

Ухвала від 24.10.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Чистякова І.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні