Рішення
від 09.10.2023 по справі 359/2842/23
БОРИСПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 359/2842/23

Провадження №2/359/1427/2023

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09.10.2023 року Бориспільський міськрайонний суд Київської області у складі:

головуючого Чирки С.С.,

при секретарі судового засідання Дьяченку В.В.

за участю

представника позивача ОСОБА_1

розглянувши в приміщенні суду у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Щасливі метри» до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про стягнення заборгованості

ВСТАНОВИВ:

У березні 2023 року представник ОСББ «Щасливі метри» звернувся до суду з вищевказаною позовною заявою, яку з урахуванням заяви про зменшення розміру позовних вимог обґрунтовує тим, що 09.12.2021 ОСББ «Щасливі метри» зареєстровано в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб.

Метою створення об`єднання співвласників відповідно до ст. 4 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» є забезпечення і захист прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

30.01.2022 загальними зборами ОСББ «Щасливі метри» № 1 від 01.03.2022 був затверджений розмір внесків, що спрямовується на утримання будинку і споруд та прибудинкової території (з розрахунку на 1 кв.м. загальної площі квартири чи нежитлового приміщення, що належить власнику), який складає 8,1 грн. 27.04.2021 між КП водопровідно-каналізаційне господарство «Бориспільводоканал» та ОСББ «Щасливі метри» був укладений договір № 369 про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення. Згідно з п. 5 договору, тарифи та послуги встановлюються уповноваженими законом державними органами або органами місцевого самоврядування і становлять: на послугу з централізованого водопостачання 23,64 грн. за 1 куб. метр з ПДВ; на послугу централізованого водовідведення 16,44 грн. за 1 куб. метр з ПДВ. 01.07.2017 між КП «Виробниче управління комунального господарства» та ОСББ «Щасливі метри» було укладено договір на виконання робіт по регулярному вивезенню з об`єктів замовника твердих побутових відходів. Згідно Рішенням виконавчого комітету Бориспільської міської ради Київської області від 24.06.2019 № 438 «Про встановлення тарифів з вивезення побутових відходів у місті Бориспіль» з 01.08.2019 встановлено вартість послуги з вивезення ТПВ за 1 куб. м. для населення, в тому числі ОСББ- 107,69 грн. з ПДВ. 01.10.2022 КП «Виробниче управління комунального господарства» та ОСББ «Щасливі метри» було укладено договір № 388 про надання послуг з поводження з побутовими відходами, згідно з яким відповідно до рішення виконконавчого комітету Бориспільської міської ради Київської області від 05.09.2022 № 368 «Про встановлення тарифів з на послуги з вивезення побутових відходів у місті Борисполі» з 01.10.2022 встановлено тарифи -165,53 грн., у тому числі ПДВ 27,59 грн. Згідно з випискою з протоколу № 21 загальних зборів ОСББ «Щасливі метри» від 11.11.2018 встановлено розмір внеску за опалення 1 м. кв. опалюваної площі 23,52 грн. Постачання природного газу позивачу надається на підставі договору.

Оскільки позовна заява була подана 27.03.2023 заборгованість на утримання будинків та прибудинкової території у відповідача перед позивачем становила 9323,99 грн. Після звернення позивача до суду з позовом до суду відповідачі частково погасили заборгованість у розмірі 5890,13 грн. - за березень 2023 р., 762,88 грн. - за квітень 2023 р., 681,25 грн. за травень 2023 р. Після здійснення перерахунку та завершення опалювального сезону заборгованість відповідачів станом на 09.06.2023 складає 4 007,29 грн., яку позивач і просить стягнути з відповідача на свою користь та понесені судові витрати.

Ухвалою судді Бориспільського міськрайонного суду Київської області 13.04.2023 позовну заяву залишено без руху.

24.04.2023 позивачем усунено недоліки позовної заяви.

Ухвалою судді Бориспільського міськрайонного суду Київської області 25.04.2023 було відкрито провадження у цивільній справі та призначено справу до судового розгляду.

Представник позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримав у повному обсязі, просив суд їх задовольнити.

Відповідачі в судове засідання не з`явились. Про дату та місце розгляду справи повідомлялись належним чином. Відзив на позовну заяву не подавали.

Заслухавши представника позивача, дослідивши письмові матеріали справи суд дійшов до наступного висновку.

Судом встановлено, що 09.12.2021 ОСББ «Щасливі метри» зареєстровано в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, що підтверджується випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (а.с. 8).

ОСББ «Щасливі метри» є юридичною особою, яка створена власниками квартир та нежитлових приміщень (далі - співвласниками багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 , що передбачено п. 1.1 Статуту «Щасливі метри», затвердженим протоколом загальних зборів ОСББ «Щасливі метри» 30.01.2022(а. с.9-13).

Згідно п. 1 розділу 2 Статуту метою створення об`єднання є забезпечення і захист прав співвласників, дотримання ними своїх обов`язків, належне утримання та використання спільного майна будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та цим Статутом.

Згідно ст. 4 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

Основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання. Господарче забезпечення діяльності об`єднання може здійснюватися власними силами об`єднання (шляхом самозабезпечення) або шляхом залучення на договірних засадах суб`єктів господарювання.

За положеннями ст. 10 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» органами управління об`єднання є загальні збори його членів, правління, ревізійна комісія об`єднання.

Відповідно ч. 2 - 4 ст. 12 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» витрати на управління багатоквартирним будинком розподіляються між власниками пропорційно до їх часток співвласника, якщо рішенням зборів співвласників або законодавством не передбачено іншого порядку розподілу витрат. Невикористання власником належної йому квартири чи нежитлового приміщення або відмова від використання спільного майна не є підставою для ухилення від здійснення витрат на управління багатоквартирним будинком. Зобов`язання із здійснення витрат на управління багатоквартирним будинком у разі здачі в найм (оренду) квартир та/або нежитлових приміщень державної або комунальної власності несуть наймачі (орендарі) таких квартир та/або приміщень.

Згідно ст. ст. 16, 17 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» об`єднання має право відповідно до законодавства та статуту об`єднання: утворювати органи управління, визначати умови та розмір плати за їхню діяльність; приймати рішення про надходження та витрати коштів об`єднання; визначати порядок користування спільним майном відповідно до статуту об`єднання; укладати договори; виступати замовником робіт з капітального ремонту, реконструкції багатоквартирного будинку; встановлювати порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів.

Для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків об`єднання має право: робити співвласникам попередження про порушення ними статутних або інших законних вимог і вимагати їх дотримання; вимагати відшкодування збитків, заподіяних спільному майну об`єднання з вини власника або інших осіб, які користуються його власністю; вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів; звертатися до суду в разі відмови співвласника відшкодовувати заподіяні збитки, своєчасно та у повному обсязі сплачувати всі встановлені цим Законом та статутом об`єднання внески і платежі, у тому числі відрахування до резервного та ремонтного фондів.

Таким чином, особа, яка є власником приміщення у багатоквартирному будинку, у якому створено об`єднання співвласників багатоквартирного будинку, зобов`язана здійснювати платежі та внески на утримання і ремонт спільного майна, а тому за наявності підтверджених витрат на управління, утримання та збереження будинку така сума боргу підлягає стягненню (зазначена правова позиція викладена у постановах Верховного Суду України від 01 квітня 2015 року у справі № 916/2197/13, від 11 листопада 2015 року у справі № 914/189/14, від 27 січня 2016 року у справі № 904/8242/14).

ОСОБА_2 є власником частки, а ОСОБА_3 власником частки квартири АДРЕСА_2 що підтверджується договором купівлі-продажу квартири від 26.06. 2013 (а.с. 202).

Враховуючи вище зазначене, суд приходить до висновку, що відповідачі, як власники квартири АДРЕСА_2 зобов`язані брати участь у витратах на управління, утримання та збереження будинку, а об`єднання наділено правом у разі нездійснення цими особами таких дій звернутися до суду з позовом про стягнення нарахованих за цими витратами платежів.

30.01.2022 загальними зборами ОСББ «Щасливі метри» № 1 від 01.03.2022 був затверджений розмір внесків, що спрямовується на утримання будинку і споруд та прибудинкової території (з розрахунку на 1 кв.м. загальної площі квартири чи нежитлового приміщення, що належить власнику), який складає 8,1 грн. (а.с. 23)

27.04.2021 між КП водопровідно-каналізаційне господарство «Бориспільводоканал» та ОСББ «Щасливі метри» був укладений договір № 369 про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення. Згідно з п. 5 договору, тарифи та послуги встановлюються уповноваженими законом державними органами або органами місцевого самоврядування і становлять: на послугу з централізованого водопостачання 23,64 грн. за 1 куб. метр з ПДВ; на послугу централізованого водовідведення 16,44 грн. за 1 куб. метр з ПДВ (а.с.24-25).

01.07.2017 між КП «Виробниче управління комунального господарства» та ОСББ «Щасливі метри» було укладено договір на виконання робіт по регулярному вивезенню з об`єктів замовника твердих побутових відходів (а.с. 26).

Згідно Рішенням виконавчого комітету Бориспільської міської ради Київської області від 24.06.2019 № 438 «Про встановлення тарифів з вивезення побутових відходів у місті Бориспіль» з 01.08.2019 встановлено вартість послуги з вивезення ТПВ за 1 куб. м. для населення, в тому числі ОСББ- 107,69 грн. з ПДВ (а.с.27).

01.10.2022 КП «Виробниче управління комунального господарства» та ОСББ «Щасливі метри» було укладено договір № 388 про надання послуг з поводження з побутовими відходами, згідно з яким відповідно до рішення виконконавчого комітету Бориспільської міської ради Київської області від 05.09.2022 № 368 «Про встановлення тарифів з на послуги з вивезення побутових відходів у місті Борисполі» з 01.10.2022 встановлено тарифи -165,53 грн., у тому числі ПДВ 27,59 грн. (а.с.28-29).

Згідно з випискою з протоколу № 21 загальних зборів ОСББ «Щасливі метри» від 11.11.2018 встановлено розмір внеску за опалення 1 м. кв. опалюваної площі 23,52 грн.

Постачання природного газу позивачу надається на підставі договору № 1466-НГГ-17 від 12.10.2021 (а.с.19-21).

З довідки про розмір заборгованості з обов`язкових платежів за послугу з управління багатоквартирним будинком, опалення, водопостачання та водовідведення, вивіз твердих побутових відходів від 09.06.2023 вбачається, що загальний розмір заборгованості відповідачів перед позивачем станом на 09.06.2023 становить 4007,29 грн. (а.с.59).

Відповідно ст. 360 ЦК України співвласник відповідно до своєї частки у праві спільної часткової власності зобов`язаний брати участь у витратах на управління, утримання та збереження спільного майна, у сплаті податків, зборів (обов`язкових платежів), а також нести відповідальність перед третіми особами за зобов`язаннями, пов`язаними із спільним майном.

Стаття 15 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» містить перелік обов`язків співвласника, до яких також входять: виконувати обов`язки, передбачені статутом об`єднання; виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Крім того, ст. 16, 17 Закон України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» встановлює безумовний обов`язок власника своєчасно та в повному обсязі оплачувати комунальні послуги, а в Об`єднання є право вимоги.

Обов`язок співвласника багатоквартирного будинку щодо своєчасної і в повному обсязі сплати належних внесків та платежів визначений також у п. 2 розділу V Статуту ОСББ «Щасливі метри».

Згідно ч. 1 ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Положеннями ст. 611 ЦК України передбачено, що в разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Отже, з огляду на викладені обставини, враховуючи, що у матеріалах справи відсутні докази про сплату відповідачем послуг з утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, суд приходить до висновку про обґрунтованість в цій частині позовних вимог та їх задоволення.

Відповідно до ч. 1ст. 133 ЦПК Українисудові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Згідно з п. 1 ч. 3 цієї статті до витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати на професійну правничу допомогу.

Частинами 2, 3ст. 137 ЦПК Українипередбачено, що за результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

На підтвердження розміру понесених судових витрат на правничу допомогу представником позивача надано такі докази: копію договору про надання правової допомоги від 16.02.2023 (а.с. 32-33), свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю (а.с.34), акт виконаних робіт за договором про надання правової допомоги та представництво інтересів від 16.02.2023 на суму 1000 грн., (а.с. 35,36).

Вищевказані документи в їх сукупності є достатніми доказами на підтвердження наявності підстав для відшкодування витрат на професійну правничу допомогу.

Відповідно до ч. 6ст. 137 ЦПК Україниобов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Відповідачами клопотання про зменшення розміру судових витрат на професійну правничу допомогу не подавалось.

Вивчивши надані адвокатом докази понесених позивачем витрат на правничу допомогу, суд доходить висновку, що вони у повній мірі відповідають вимогам закону та фактичним обставинам справи.

Отже, суд вважає, вищевказані документи в їх сукупності достатніми доказами на підтвердження наявності підстав для відшкодування витрат на професійну правничу допомогу в заявленому розмірі, оскільки цей розмір судових витрат доведений, документально обґрунтований та відповідає критерію розумної необхідності таких витрат.

Крім того, при вирішенні даного питання суд враховує правовий висновок, наведений у постанові Верховного Суду від 15.06.2021 у справі № 159/5837/19 (провадження № 61-10459св20), а саме, що витрати за надану професійну правничу допомогу у разі підтвердження обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості підлягають розподілу за результатами розгляду справи незалежно від того, чи їх уже фактично сплачено стороною/третьою особою, чи тільки має бути сплачено (пункт 1 частини другоїстатті 137 ЦПК України).

Отже,з відповідачів на користь позивача підлягають стягненню витрати на правничу допомогу адвоката розміром 1 000,00 грн., а саме з ОСОБА_2 700,00 грн, ОСОБА_3 250,00 грн.

Також, з урахуванням положень ч.ч. 1, 2ст.141ЦПК України з відповідачів на користь позивача підлягають стягненню судові витрати зі сплати судового збору.

Керуючись ст. ст. 5,10-13,77-81,141, 259,263-265, 268 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2 РНОКПП НОМЕР_1 , останнє відоме місце проживання: АДРЕСА_3 на користь об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Щасливі метри», ЄДРПОУ 38661055, розташованого за адресою: м. Бориспіль вул. Привокзальна,8 борг у розмірі 3005,47 грн.

Стягнути з ОСОБА_3 РНОКПП НОМЕР_2 , останнє відоме місце проживання: АДРЕСА_4 на користь об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Щасливі метри», ЄДРПОУ 38661055, розташованого за адресою: м. Бориспіль вул. Привокзальна,8 борг у розмірі 1001,82 грн.

Стягнути з ОСОБА_2 РНОКПП НОМЕР_1 , останнє відоме місце проживання: АДРЕСА_3 на користь об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Щасливі метри», ЄДРПОУ 38661055, розташованого за адресою: м. Бориспіль вул. Привокзальна,8 судовий збір в розмірі 2013 грн.

Стягнути з ОСОБА_3 РНОКПП НОМЕР_2 , останнє відоме місце проживання: АДРЕСА_4 на користь об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Щасливі метри», ЄДРПОУ 38661055, розташованого за адресою: м. Бориспіль вул. Привокзальна,8 судовий збір в розмірі 671 грн.

Стягнути з ОСОБА_2 РНОКПП НОМЕР_1 , останнє відоме місце проживання: АДРЕСА_3 на користь об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Щасливі метри», ЄДРПОУ 38661055, розташованого за адресою: м. Бориспіль вул. Привокзальна,8 витрати на правову допомогу в розмірі 750 грн.

Стягнути з ОСОБА_3 РНОКПП НОМЕР_2 , останнє відоме місце проживання: АДРЕСА_4 на користь об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Щасливі метри», ЄДРПОУ 38661055, розташованого за адресою: м. Бориспіль вул. Привокзальна,8 витрати на правову допомогу в розмірі 250 грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення складено 16.10.2023.

Суддя С.С. Чирка

СудБориспільський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення09.10.2023
Оприлюднено26.10.2023
Номер документу114390838
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —359/2842/23

Ухвала від 01.02.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Кулікова Світлана Василівна

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Кулікова Світлана Василівна

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Кулікова Світлана Василівна

Ухвала від 11.12.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Кулікова Світлана Василівна

Рішення від 09.10.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Чирка С. С.

Рішення від 09.10.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Чирка С. С.

Ухвала від 25.04.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Чирка С. С.

Ухвала від 13.04.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Чирка С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні