Ухвала
від 24.10.2023 по справі 525/1109/23
ВЕЛИКОБАГАЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №525/1109/23

Провадження №2/525/277/2023

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

"24" жовтня 2023 р. селище Велика Багачка

Суддя Великобагачанського районного суду Полтавської області Прасол Я.В., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 , представник позивача ОСОБА_2 , до Приватної агрофірми «АГРОІНВЕСТ» про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою,

у с т а н о в и л а:

19.10.2023 позивач ОСОБА_1 , в особі представника ОСОБА_2 , звернувся до суду з позовом до Великобагачанської селищної ради Великобагачанського району Полтавської області про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою.

У відповідності дост. 185 ЦПК України, до відкриття провадження у справі суддя після одержання позовної заяви з`ясовує, чи відповідає позовна заява вимогам, викладеним у статтях175і177цьогоКодексу, чи підсудна справа даному суду, чи немає інших підстав для повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження у справі.

Судом встановлено, що позовна заява, яка подана від імені позивача ОСОБА_1 його представником ОСОБА_2 вимогам ст. ст. 175, 177 ЦПК України не відповідає.

Так,згідно ч.2ст.175ЦПКУкраїни,позовназаяваподаєтьсядосудувписьмовій формііпідписуєтьсяпозивачемабо йогопредставником,або іншоюособою,якій закономнадано правозвертатися досудувінтересахіншоїособи.

Представником у суді може бути адвокат або законний представник ( ч. 1 ст. 60 ЦПК України).

Відповідно до ч. 2 ст. 60 ЦПК України, під час розгляду спорів, що виникають з трудових відносин, а також справ у малозначних спорах (малозначні справи) представником може бути особа, яка досягла вісімнадцяти років, має цивільну процесуальну дієздатність, за винятком осіб, визначених у статті 61 цього Кодексу.

Відповідно доп.2ч.6ст.19ЦПК Українималозначними справамиє:справи незначноїскладності,визнані судоммалозначними,крім справ,які підлягаютьрозгляду лишеза правиламизагального позовногопровадження,тасправ,цінапозовувякихперевищуєп`ятсотрозмірів прожитковогомінімумудляпрацездатнихосіб.

Відповідно до положень ЦПК України, з урахуванням категорії справи та предмету спору, дана справа не відноситься до категорії малозначних, підстав, для визнання її малозначною, судом не встановлено.

Таким чином, представником у зазначеній категорії справ може бути лише адвокат або законний представник, виходячи з положень ч. 1 ст. 60 ЦПК України.

Відповідно до ч. 4 ст. 62 ЦПК України повноваження адвоката, як представника, підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно доЗакону України"Про адвокатуру і адвокатську діяльність".

Матеріалисправи немістять відомостейпро те,що представникпозивача ОСОБА_1 ОСОБА_2 є адвокатом чи законним представником.

Відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 175 ЦПК України, у позовній заяві повинно бути зазначено: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку та адреси електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

У позовній заяві місце проживання позивача не співпадає з інформацією, яка міститься у паспорті громадянина України та витягу з реєстру територіальної громади, що позбавляє суд можливості встановити місце проживання (перебування) останнього, не вказано адресу електронної пошти та відомості про наявність чи відсутність електронного кабінету.

У порушення п. 9 ч. 3 ст. 175 ЦПК України, у позовній заяві не зазначено попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи.

Відповідно до ч. 4 ст. 177 ЦПК України, до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Зі змісту позовної заяви, судом встановлено, що позивачем по справі заявлено 4 позовні вимоги немайнового характеру.

За правилами ч. 2ст. 4 ЗУ "Про судовий збір"ставка судового збору за подання до суду позовної заяви, яка подана фізичною особою: немайнового характеру становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до положень ч. 2 ст. 6 ЗУ "Про судовий збір",у разіколи впозовній заявіоб`єднано двіі більшевимог немайновогохарактеру,судовий збірсплачується закожну вимогунемайнового характеру.

Приписами статті 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2023 рік" визначено, що прожитковий мінімум для працездатних осіб з 01 січня 2023 року становить 2684 грн.

Таким чином, позивачу необхідно доплатити судовий збір, з урахуванням уже сплаченого, у розмірі 2147 грн. 20 коп. (1073,60 грн. ( 0,4 прожиткового мінімуму для працездатних осіб) х 4 2147, 20 грн.).

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 185 ЦПК України суддя,встановивши,що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів здня надходженнядо судупозовної заявипостановляє ухвалупро залишенняпозовної заявибез руху. Таким чином, позовна заява підлягає залишенню без руху з наданням позивачу строку для усунення вказаних недоліків в порядку передбаченому ч. 2 ст. 185 ЦПК України.

Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, сплатить суму судового збору, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві ( ч. 3 ст. 185 ЦПК України).

На підставі вищевикладеного та керуючись ст. ст. 175, 177, 184, 185 ЦПК України, п о с т а н о в и л а:

Позовну заяву ОСОБА_1 ,представник позивача ОСОБА_2 ,до Приватноїагрофірми «АГРОІНВЕСТ»про усуненняперешкод укористуванні земельноюділянкою- залишити без руху.

Надати позивачу строк десять днів з дня отримання даної ухвали для усунення недоліків та роз`яснити, що в разі неусунення недоліків позовної заяви, вона буде повернута позивачеві.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Я.В. Прасол

СудВеликобагачанський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення24.10.2023
Оприлюднено26.10.2023
Номер документу114391232
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: щодо усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою

Судовий реєстр по справі —525/1109/23

Ухвала від 09.01.2024

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Прасол Я. В.

Ухвала від 13.11.2023

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Прасол Я. В.

Ухвала від 24.10.2023

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Прасол Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні