Рішення
від 19.10.2023 по справі 401/2348/23
СВІТЛОВОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 401/2348/23 ;

Провадження № 2/401/1257/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 жовтня 2023 року м.Світловодськ

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області, в складі:

головуючий суддя Макарова Ю.І.,

секретар Кисленко І.П.,

з участю:

позивач ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_2 , ОСОБА_1 до Комунального підприємства «Власівські мережі» Світловодської міської ради, в порядку захисту прав споживача про зобов`язання вчинити певні дії,

встановив:

У липні 2023 року позивачі звернулися до Свіловодського міськрайонного суду із позовною заявою про зобов`язання КП «Власівській мережі» Світловодської міської ради відключити квартиру АДРЕСА_1 , від мережі централізованого опалення.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що позивачі являються власниками квартири АДРЕСА_1 з 01.10.2020. Сезонне опалення квартири здійснюється КП «Власівські мережі». Користуючись квартирою, позивачі зіткнулися з недостатньою якістю опалення. У зв`язку з чим, позивачі неодноразово зверталися до відповідача з вимогою від`єднати їх квартиру від мережі централізованого опалення. На даний час існує технічна можливість встановлення в квартирі позивачів індивідуального газового опалення, що підтверджується довідкою ТОВ «Газорозподільчі мережі України». Питання відключення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води багатоквартирних будинків з ініціативи споживачів врегульовано пп. 24-28 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води, затверджених постановою КМУ № 630 від 21.07.2005. У зв`язку з чим, просять задовольнити позовні вимоги. (а.с. 2-3)

Ухвалою суду від 14 липня 2023 року відкрито загальне позовне провадження за вказаною позовною заявою, підготовче засідання призначено на 08 серпня 2023 року.

Ухвалою суду від 19 вересня 2023 року закрито підготовче провадження по справі, судовий розгляд призначено на 19 жовтня 2023 року.

У судовому засіданні позивач ОСОБА_1 позовні вимоги підтримав з підстав, викладених у позовній заяві.

Позивач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилась, подала письмову заяву про проведення розгляду справи за її відсутності, позовні вимоги підтримує.(а.с. 37)

Представник відповідача в судове засідання не з`явився з невідомих суду причин хоча про дату, час та місце його проведення повідомлений належним чином. (а.с.35, 43)

Суд, заслухавши позивача, дослідивши письмові докази справи, встановив наступні обставини та відповідні ним правовідносини.

Позивачі перебувають у зареєстрованому шлюбі за 22.10.2005, що підтверджується свідоцтвом про шлюб. (а.с. 7)

Договором купівлі-продажу квартири від 01.10.2020 підтверджено придбання ОСОБА_2 квартири АДРЕСА_1 . (а.с. 9-10, 11)

Начальником Олександрійського УЕГГ Кропивницької Філії ТОВ «Газорозподільні мережі України» надано довідку ОСОБА_2 про наявність технічної можливості встановлення індивідуального газового опалення, за умови дотримання технічних умов, в квартирі АДРЕСА_1 . (а.с. 17)

При вирішенні даного спору суд виходить з наступного.

Відносини між позивачами та відповідачем регулюються Законами України «Про житлово-комунальні послуги» від 09.11.2017 № 2189, Порядком відключення споживачів від систем централізованого опалення та постачання гарячої води, затвердженим Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 26.07.2019 № 169.

Статтею 6Закону України«Про житлово-комунальніпослуги» визначено,що учасниками правовідносин у сфері надання житлово-комунальних послуг є: 1) споживачі (індивідуальні та колективні); 2) управитель; 3) виконавці комунальних послуг.

2. Виконавцями комунальних послуг є:

1) послуг з постачання та розподілу природного газу - постачальник, який на підставі ліцензії провадить діяльність із постачання природного газу, та оператор газорозподільної системи, до якої приєднані об`єкти газоспоживання споживача;

2) послуг з постачання та розподілу електричної енергії - енергопостачальник або інший суб`єкт, визначений законом;

3) послуг з постачання теплової енергії - теплопостачальна організація;

Відповідно до ст. 12 Закону, надання житлово-комунальних послуг здійснюється виключно на договірних засадах.

2. Договори про надання житлово-комунальних послуг укладаються відповідно до типових або примірних договорів, затверджених Кабінетом Міністрів України або іншими уповноваженими законом державними органами відповідно до закону. Договори про надання комунальних послуг можуть затверджуватися окремо для різних моделей організації договірних відносин (індивідуальний договір, індивідуальний договір з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем,колективний договір) та для різних категорій споживачів (індивідуальний споживач(співвласник багатоквартирного будинку, власник будівлі, у тому числі власник індивідуального садибного житлового будинку),колективний споживач).

За правилами ч.7 ст. 21 Закону,послуга з постачання теплової енергії надається згідно з умовами договору, що укладається з урахуванням особливостей, визначених цим Законом, та вимогами правил надання послуг з постачання теплової енергії, що затверджуються Кабінетом Міністрів України, якщо інше не передбачено законом.

Питання відключення квартир від централізованого постачання теплової енергії врегульовано Порядком відключення споживачів від систем централізованого опалення та постачання гарячої води.

Пунктом 1 розділу ІІІ визначено, що власники квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, приєднаного до ЦО та ГВП, мають право відокремити (відключити) свою квартиру чи нежитлове приміщення від ЦО та ГВП у разі, якщо на день набрання чинностіЗаконом України«Про житлово-комунальні послуги» не менше як половина квартир та нежитлових приміщень цього будинку відокремлена (відключена) від ЦО та ГВП, та влаштувати систему індивідуального теплопостачання (опалення та/або гарячого водопостачання) у такій квартирі чи нежитловому приміщенні.

2. Інформація про перелік багатоквартирних будинків, у яких не менше ніж половина квартир та нежитлових приміщень відокремлена (відключена) від ЦО та ГВП, розміщується на офіційних веб-сайтах органів місцевого самоврядування, виконавців відповідних комунальних послуг.

3. Для відокремлення (відключення) від ЦО та ГВП власник квартири чи нежитлового приміщення багатоквартирного будинку звертається до органу місцевого самоврядування з письмовою заявою в довільній формі із зазначенням причини відокремлення (відключення) та подає інформацію про намір влаштування системи індивідуального теплопостачання (опалення та/або гарячого водопостачання) такої квартири чи нежитлового приміщення.

4. Заява про відокремлення (відключення) квартири чи нежитлового приміщення багатоквартирного будинку від ЦО та ГВП передається на розгляд Комісії.

5. Комісія на найближчому засіданні розглядає заяву про відокремлення (відключення) квартири чи нежитлового приміщення від ЦО та ГВП за участю заявника або його уповноваженого представника.

6. Комісія надає заявникові рекомендації щодо можливих варіантів влаштування системи індивідуального теплопостачання (опалення та/або гарячого водопостачання) у такій квартирі чи нежитловому приміщенні та щодо збору вихідних даних і технічних умов для виготовлення відповідної проєктної документації. Витяг із протоколу Комісії з результатами розгляду звернення надається заявникові протягом десяти робочих днів.

7. Для відокремлення (відключення) квартири чи нежитлового приміщення власник забезпечує розроблення проєкту відокремлення (відключення) квартири чи нежитлового приміщення від ЦО та ГВП, який виготовляється відповідно до державних будівельних норм і правил та має забезпечити ізоляцію транзитних стояків, а також, у разі потреби, перенесення транзитних стояків.

За потреби, власник забезпечує виготовлення проєкту встановлення системи індивідуального теплопостачання (опалення та/або гарячого водопостачання) у такій квартирі чи нежитловому приміщенні, виготовленого відповідно до державних будівельних норм і правил.

8. Відокремлення (відключення) квартири чи нежитлового приміщення від ЦО та ГВП здійснюється у міжопалювальний період не пізніше ніж 01 жовтня у спосіб, що не перешкоджає постачанню теплової енергії та гарячої води до інших квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, приєднаних до ЦО та ГВП.

Усі витрати, пов`язані з відокремленням (відключенням) квартири чи нежитлового приміщення від ЦО та ГВП, здійснюються за рахунок власника.

Згідно частини першої статті15, частини першої статті16 ЦК Україникожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Для застосування того чи іншого способу захисту, необхідно встановити які ж права (інтереси) позивача порушені, невизнані або оспорені відповідачем і за захистом яких прав (інтересів) позивач звернувся до суду. При оцінці обраного позивачем способу захисту потрібно враховувати його ефективність, тобто спосіб захисту має відповідати змісту порушеного права, характеру правопорушення, та забезпечити поновлення порушеного права.

У частині першій та другійстатті 2 ЦПК Українизакріплено, що завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави. Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням цивільного судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

У частині першійстатті 11 ЦПК Українипередбачено, що суд визначає в межах, встановлених цим Кодексом, порядок здійснення провадження у справі відповідно до принципу пропорційності, враховуючи: завдання цивільного судочинства; забезпечення розумного балансу між приватними й публічними інтересами; особливості предмета спору; ціну позову; складність справи; значення розгляду справи для сторін, час, необхідний для вчинення тих чи інших дій, розмір судових витрат, пов`язаних із відповідними процесуальними діями, тощо.

Тлумачення вказаних норм свідчить, що завданням цивільного судочинства є саме ефективний захист порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів. Такий захист можливий за умови, що права, свободи чи інтереси позивача власне порушені, а учасники використовують цивільне судочинство для такого захисту.

Відповідно до частини першоїстатті 13 ЦПК Українисуд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Статтею 76 ЦПК України визначено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

При цьому, за правилами ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

З огляду на викладене, суд приходить висновку, що позивачами не доведено порушення їх цивільного права або інтересу відповідачем, які б підлягали судовому захисту, що є підставою для відмову у задоволенні позовних вимог.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України, судовий збірпокладається насторони пропорційнорозміру задоволенихпозовних вимог. У зв`язку з відмовою у задоволенні позовних вимог, судові витрати у виді сплаченого позивачами судового збору в сумі 1073, 60 грн., суд покладає на позивачів.

Керуючись ст.ст. 141, 263-265, 280-283 ЦПК України, суд, -.

ухвалив:

Позовні вимоги ОСОБА_2 , ОСОБА_1 до Комунального підприємства «Власівські мережі» Світловодської міської ради, в порядку захисту прав споживача про зобов`язання вчинити певні дії залишити без задоволення.

Судові витрати віднести за рахунок позивачів.

Рішення набирає законної сили в порядку ч.1 ст. 273 ЦПК України.

Рішення може бути оскаржене до Кропивницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня отримання повного судового рішення в порядку, визначеному ст. 355 ЦПК України.

Відомості про сторони:

Позивач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , паспорт серії НОМЕР_1 , виданий 30.11.2005 Світловодським МРВ УМВС України в Кіровоградській області, РНОКПП НОМЕР_2 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , проживає за адресою: АДРЕСА_3 .

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , паспорт № НОМЕР_3 , виданий органом 3531, РНОКПП НОМЕР_4 , проживає за адресою: АДРЕСА_3 .

Відповідач: Комунальне підприємство «Власівські мережі» Світловодської міської ради, ЄДРПОУ 32092251, юридична адреса: Кіровоградська область, м.Світловодськ, смт. Власівка, вул.. Лівобережна, 9.

Повне судове рішення складено 24 жовтня 2023 року.

Суддя Світловодського міськрайонного суду

Кіровоградської області Ю.І. Макарова

"19" жовтня 2023 р.

Дата ухвалення рішення19.10.2023
Оприлюднено26.10.2023
Номер документу114403202
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —401/2348/23

Рішення від 19.10.2023

Цивільне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Макарова Ю. І.

Рішення від 19.10.2023

Цивільне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Макарова Ю. І.

Ухвала від 19.09.2023

Цивільне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Макарова Ю. І.

Ухвала від 14.07.2023

Цивільне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Макарова Ю. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні