Ухвала
від 25.10.2023 по справі 502/938/23
КІЛІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 502/938/23

У Х В А Л А

"25" жовтня 2023 р. м. Кілія

Кілійський районний суд Одеської області

у складі:

головуючого судді - Масленикова О.А.

за участю:

секретаря судового засідання Скрипкіної А.Ю.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні

цивільну справу за позовом

ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_2

до

ОСОБА_3 ,

Третя особа:

Арцизький відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Болградському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління юстиції (м. Одеса)

про

визнання батьківства

ВСТАНОВИВ:

Після відкриття провадження у даній справі, 25.10.2023 р. представник позивача ОСОБА_1 подав клопотання про проведення у справі Комунальною установою «Одеське обласне бюро судово-медичної експертизи» судової молекулярно-генетичної експертизи, на вирішення якої слід поставити питання: - чи є ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 біологічним батьком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Проаналізовавши клопотання представника позивача та відповідні положення законодавства, суд дійшов наступних висновків.

Як зазначенов ст.103ЦПК Українисуд призначаєекспертизу усправі засукупності такихумов: 1)для з`ясуванняобставин,що маютьзначення длясправи,необхідні спеціальнізнання усфері іншій,ніж право,без якихвстановити відповідніобставини неможливо; 2)сторонами (стороною)не наданівідповідні висновкиекспертів ізцих самихпитань абовисновки експертіввикликають сумнівищодо їхправильності. Уразі необхідностісуд можепризначити декількаекспертиз,додаткову чиповторну експертизу.Питання,з якихмає бутипроведена експертиза,що призначаєтьсясудом,визначаються судом. Учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз`яснення яких, на їхню думку, потребує висновку експерта.

П. 4 ч. 5 ст. 12 ЦПК України покладає на суд обов`язок зберігаючи об`єктивність і неупередженість сприяти учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Згідно п. 8 ч. 2 ст. 197 ЦПК України у підготовчому судовому засіданні суд вирішує питання про призначення експертизи.

Зважаючи на те, що поставлене представником позивача на вирішення експертизи питання має суттєве значення для правильного вирішення справи, оскільки без його вирішення неможливо вирішити справу по суті, суд вважає клопотання обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

На підставі викладеного суд постановляє ухвалу про призначення відповідної експертизи та зупинивши провадження у справі, оскільки її проведення потребуватиме певного часу.

Керуючись п. 4 ч. 5 ст. 12, ст. ст. 103, 104, п. 8 ч. 2 ст. 197, п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Клопотання представника позивача задовольнити.

Призначити в цивільній справі № 502/938/23 за позовом ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , третя особа: Арцизький відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Болградському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління юстиції (м. Одеса) про визнання батьківства судову молекулярно-генетичну експертизу спірного батьківства, проведення якої доручити експерт(у/ам) Комунальної установи «Одеське обласне бюро судово-медичної експертизи».

На вирішення експертизи поставити питання:

-чи є ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , біологічним батьком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що народилась в місті Арциз, Арцизького району, Одеської області, актовий запис про народження № 12?

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України за завідомо неправдивий висновок експерта, складений для надання суду та відмову експерта без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків у суді.

Оплату за проведення експертизи покласти на позивача ОСОБА_2 .

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвалу про призначення експертизи направити установі, якій доручено проведення експертизи та учасникам справи.

Роз`яснити сторонам положення ст. 109 ЦПК України, відповідно до яких у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Роз`яснити сторонам, що судово-медична ДНК-експертиза спірного батьківства може бути проведена при наявності всіх учасників експертизи у визначений експертною установою час при наявності документів, що посвідчують особи сторін та свідоцтва про народження дитини.

Ухвала набираєзаконної силиз моментуїї підписаннясуддею іможе бутиоскаржена вапеляційному порядкудо Одеськогоапеляційного судушляхом подачів 15-деннийстрок здня проголошенняухвали апеляційноїскарги.

Суддя Кілійського районного суду О. А. Маслеников

Дата ухвалення рішення25.10.2023
Оприлюднено26.10.2023
Номер документу114416409
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання батьківства

Судовий реєстр по справі —502/938/23

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Кілійський районний суд Одеської області

Маслеников О. А.

Ухвала від 02.02.2024

Цивільне

Кілійський районний суд Одеської області

Маслеников О. А.

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Кілійський районний суд Одеської області

Маслеников О. А.

Ухвала від 25.10.2023

Цивільне

Кілійський районний суд Одеської області

Маслеников О. А.

Ухвала від 02.10.2023

Цивільне

Кілійський районний суд Одеської області

Маслеников О. А.

Ухвала від 30.06.2023

Цивільне

Кілійський районний суд Одеської області

Маслеников О. А.

Ухвала від 02.06.2023

Цивільне

Кілійський районний суд Одеської області

Маслеников О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні