Ухвала
від 24.10.2023 по справі 922/2654/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"24" жовтня 2023 р.м. ХарківСправа № 922/2654/21

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Міньковського С.В.

при секретарі судового засідання Черновій В.О.

розглянувши справу за заявою Фізичної особи-підприємця Мирошник Володимира Івановича (правонаступник - фізична особа Чуканова А.О.) про визнання банкрутом Товариство з обмеженою відповідальністю "Укрінвест-Трейдінг" , код ЄДРПОУ 39678096

за участю сторін:

не з`явились,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою суду від 17.08.2021 відкрито провадження у справі про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Укрінвест-Трейдінг", код 39678096, введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, введено процедуру розпорядження майном боржника, розпорядником майна призначено арбітражного керуючого Родзинського А.А., попереднє засідання призначено на 30.09.2021.

Ухвалою від 26.10.2021 (попереднє засідання) визнано вимоги Головного управління ДПС у Харківській області, код 43983495, у сумі основного боргу - 6619,71 грн, у сумі штрафних санкцій (штраф, пеня) - 1673,76 грн; витрати Головного управління ДПС у Харківській області щодо сплати судового збору в сумі 4 540,000 грн підлягають включенню до першої черги реєстру вимог кредиторів; зобов`язано розпорядника майна включити визнані вимоги кредиторів з урахуванням ухвали суду від 17.08.2021 до реєстру вимог кредиторів у відповідності до вимог Кодексу України з процедур банкрутства; зобов`язано розпорядника майна в десятиденний строк з дня винесення ухвали відповідно до ст. 48 Кодексу України з процедур банкрутства організувати та провести збори кредиторів та комітету кредиторів, визначивши час та місце проведення зборів кредиторів та комітету кредиторів; надати суду протокол зборів кредиторів боржника, на яких обрати комітет кредиторів, прийняти рішення щодо схвалення плану санації боржника або щодо звернення до господарського суду з клопотанням про введення наступної процедури у справі про банкрутство, а також надати протокол зборів комітету кредиторів, на яких вирішити питання щодо призначення ліквідатора або керуючого санацією боржника, призначено підсумкове засідання суду на 30.11.2021.

Ухвалою суду від 30.11.2022 (суддя Яризько В.О.) закрито провадження у справі про банкрутство ТОВ "Укрінвест-Трейдінг" на підставі п. 8 ч. 1 ст. 90 Кодексу України з процедур банкрутства у зв`язку з невстановленням ознак неплатоспроможності.

Постановою Східного апеляційного господарського суду від 22.11.2022, задоволено апеляційну скаргу ОСОБА_1 , скасовано ухвалу суду від 30.11.2022, справу передано до Господарського суду Харківської області для подальшого розгляду по суті.

Додатковою постановою Східного апеляційного господарського суду від 07.02.2023 заяву ОСОБА_1 про ухвалення додаткового судового рішення до постанови Східного апеляційного господарського суду від 22.11.2022 у справі №922/2654/21 задоволено. Здійснено процесуальне правонаступництво кредитора у справі ФОП Мирошника Володимира Івановича (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 ) на його правонаступника - ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , адреса: АДРЕСА_2 ).

Постановою Верховного Суду від 02.03.2023 в задоволенні касаційної скарги ГУ ДПС у Харківській області відмовлено, постанову Східного апеляційного господарського суду від 22.11.2022 залишено в силі.

На підставі розпорядження керівника апарату суду від 04.04.2023 призначено повторний авторозподіл судової справи №922/2654/21.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу справи від 05.04.2023, для подальшого розгляду справи №922/2654/21 визначено суддю Міньковського С.В.

Ухвалою від 10.04.2023 суд призначив справу до розгляду в підсумковому засіданні суду, зобов`язавши розпорядника майна надати суду докази скликання та проведення засідання комітету кредиторів з урахуванням здійсненого процесуального правонаступництва, на якому було прийнято рішення щодо подальшої процедури банкрутства.

Ухвалою суду від 16.05.2023, 15.06.2023 та 13.07.2023 відкладено розгляд справи, в зв`язку з неявкою в судове засідання учасників справи та невиконання вимог ухвали суду.

Ухвалою суду від 28.08.2023 суд повідомив учасникам справи, що судове засідання, призначене на 22.08.2023 ухвалою суду від 13.07.2023 не відбулось, в зв`язку з відпусткою судді. Підсумкове судове засідання у справі відбудеться 21 вересня 2023 року о 12:00 год.

Ухвалою суду від 21.09.2023 відкладено розгляд справи, в зв`язку з неявкою в судове засідання учасників справи, встановлено нову адресу офісу розпорядника майна, в зв`язку з чим повторно зобов`язано арбітражного керуючого Родзинського А.А. надати суду докази скликання та проведення засідання комітету кредиторів з урахуванням здійсненого процесуального правонаступництва, на якому буде прийнято рішення щодо подальшої процедури банкрутства. А також попередити розпорядника майна - арбітражного керуючого Родзинського А.А про відповідальність та про звільнення від виконання обов`язків розпорядника майна боржника за постійне не виконання вимог ухвали суду; запропонувати кредиторам надати пропозиції щодо кандидатури арбітражного керуючого для участі у справі в якості розпорядника майна.

В судове засідання 24.10.2023 учасники справи знову не з`явились, проте на виконання вимог ухвали суду розпорядник майна Родзинський А.А. надіслав на адресу суду поточний звіт, докаи проведення засідання комітету кредиторів, а також надав клопотання про визнання боржника банкрутом та призначення ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Родзинського А.А.

Від голови комітету кредиторів також надійшло клопотання про визнання боржника банкрутом та призначення ліквідатором арбітражного керуючого Родзинського А.А.

Крім того, в своїх клопотаннях арбітражний керуючий Родзинський А.А. та Чуканова А.О. просили суд здійснити розгляд справи без їх особистої присутності.

Розглянувши матеріали справи, надані суду документи, клопотання про винання боржника банкрутом, суд встановив наступне.

Частиною першою статті 2 КУзПБ передбачено, що провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, ГПК України, іншими законами України.

Відповідно до преамбули КУзПБ цей Кодекс встановлює умови та порядок відновлення платоспроможності боржника - юридичної особи або визнання його банкрутом з метою задоволення вимог кредиторів, а також відновлення платоспроможності фізичної особи.

Суд зазначає, що платоспроможність - це одна з характеристик фінансової стійкості підприємства, яка показує наявність у нього коштів, достатніх для погашення боргів за всіма короткостроковими зобов`язаннями та одночасного здійснення безперервного процесу виробництва та реалізації продукції.

Згідно з ч. 4 ст. 205 ГК України у разі неплатоспроможності суб`єкта господарювання через недостатність його майна для задоволення вимог кредиторів він може бути оголошений за рішенням суду банкрутом.

Суд зазначає, що кредитори приймають рішення про перехід до наступної судової процедури, однак, таке рішення не є саме по собі безумовною підставою для введення господарським судом ліквідаційної процедури боржника.

Аналіз положень статей 48, 49 КУзПБ свідчить, що господарський суд, проводячи підсумкове засідання у справі про банкрутство, приймає рішення про введення наступної судової процедури щодо боржника, визначеної частиною першою статті 6 КУзПБ, із застосуванням судового розсуду.

При винесенні постанови про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури має бути доведено факт неплатоспроможності боржника, як цього вимагає стаття 205 ГК України.

Разом з тим, як встановлено судом, в матеріалах справи відсутній жодний актуальний документ, який свідчив би про неплатоспроможність боржника ТОВ "Укрінвест-Трейдінг". Суду не надано доказів звернення до відповідних установ з метою розшуку активів зареєстрованих за боржником, розпорядником майна не проведено інвентаризацію активів за результатом вжитих ним заходів, а отже, суду не представлені докази того, що вартість активів боржника є нижчою, аніж наявна кредиторська заборгованість.

Крім того, з наданого суду протоколу комітету кредиторів від 19.10.2023 не вбачається того, що розпорядник майна особисто доводив комітету кредиторів фінансове становище боржника, наявність чи відсутність у нього активів, на підставі чого членами комітету кредиторів було прийнято рішення щодо необхідності застосування до боржника лише ліквідаційної процедури, оскільки згідно з п.4 ст. 205 ГК України передбачено, що боржник юридична особа може бути визнана банкрутом лише при доведенні господарському суду недостатності у боржника майна для задоволення вимог кредиторів.

Як встановив суд, ні розпорядник майна, ні голова комітету кредиторів не надали суду документи (бухгалтерські, фінансові, юридичні), які свідчать про недостатність наявного у боржника майна для задоволення вимог всіх конкурсних кредиторів.

Суд звертає увагу на те, що відповідно до преамбули Кодексу України з процедур банкрутства, цей Кодекс, перш за все, встановлює умови та порядок відновлення платоспроможності боржника.

У відповідності до ст. 216 Господарського процесуального кодексу України суд відкладає розгляд справи у випадках, встановлених частиною другою статті 202 цього Кодексу, зокрема, в разі необхідності витребування нових доказів.

Враховуючи зазначене, суд дійшов висновку за необхідне відкласти розгляд справи в підсумковому засіданні суду, зобов`язавши розпорядника майна надати суду звіт про здійснені заходи щодо рошуку майна боржника, проведення аналізу фінансового стану, а також докази проведення інвентаризації активів.

Керуючись ст.ст. 45-48 Кодексу України з процедур банкрутства, статтями 216, 234-235 ГПК України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Відкласти розгляд справи в підсумковому засідання суду на "07" грудня 2023 р. о(об) 15:00 год., за адресою: м. Харків, пл. Свободи 5 Держпром 8-й під`їзд, зал № 111.

2. Зобов`язати розпорядника майна Родзинського А.А. надати суду:

- звіт про здійснені заходи щодо рошуку майна боржника,

- докази проведення аналізу фінансового стану,

- докази проведення інвентаризації активів.

3. Учасники судових засідань та інші громадяни мають право надсилати документи, що стосуються розгляду судових справ, без особистого прибуття до приміщення суду:

- через особистий кабінет в системі "Електронний суд";

- у разі неможливості надсилання через систему Електронний суд електронною поштою на e-mail: inbox@hr.arbitr.gov.ua (з обов`язковим підписанням всіх документів кваліфікованим електронним підписом).

- у разі неможливості надсилання документів в електронному вигляді звичайною поштою на офіційну адресу суду.

4. З урахуванням положень статті 3 Конституції України про те, що людина, її життя і здоров`я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю - рекомендувати у випадку загрози життю, здоров`ю та безпеці представників учасників справи подавати до суду заяви про розгляд справи в іхній відсутності за наявними матеріалами в порядку ч.3 ст.196 ГПК України.

5. Ухвалу направити: розпоряднику майна Родзинському А.А. (61054, м. Харків, пр-т Перемоги, буд. 55Е, оф. 20), комітету кредиторів: Чукановій А.О., ГУ ДПС у Харківській області, боржнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття та не підлягає оскарженню.

Ухвала підписана 24.10.2023.

СуддяМіньковський С.В.

Дата ухвалення рішення24.10.2023
Оприлюднено27.10.2023
Номер документу114419203
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом Товариство з обмеженою відповідальністю "Укрінвест-Трейдінг" , код ЄДРПОУ 39678096

Судовий реєстр по справі —922/2654/21

Постанова від 07.12.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Постанова від 07.12.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 24.10.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 21.09.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 28.08.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 13.07.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 15.06.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 16.05.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 10.04.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Постанова від 02.03.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Банасько О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні