Рішення
від 25.10.2023 по справі 538/1626/23
ЛОХВИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 538/1626/23

Провадження № 2/538/450/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 жовтня 2023 року м. Лохвиця

Лохвицький районний суд Полтавської області у складі головуючого судді Цімботи Л.Г., за участю секретаря судового засідання Дробот О.П., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Лохвиця цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Сенчанської сільської ради Миргородського району Полтавської області, третя особа: Перша Лохвицька державна нотаріальна контора про визнання права власності на житловий будинок з господарчими будівлями та спорудами в порядку спадкування за законом,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Сенчанської сільської ради Миргородського району Полтавської області і просить визнати за ним в порядку спадкування за законом право власності на житловий будинок номер АДРЕСА_1 , що має наступні характеристики: загальна площа - 61,4 кв.м, житлова площа 23,8 кв.м, позначений на плані літерою «А-1» з господарськими будівлями та спорудами: сарай «Б», погріб «В», літня кухня «Г», колодязь «№1». В обґрунтування позову вказує, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його батько ОСОБА_2 , який проживав в с. Яблунівка Лохвицького району Полтавської області. До складу спадкового майна входить житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами АДРЕСА_1 . Житловий будинок, позначений на плані літерою «А- 1» з господарськими будівлями та спорудами: сарай «Б», погріб «В», літня кухня «Г», колодязь «№1», загальна площа 61,4 кв.м, житлова площа 23,8 кв.м. Спадкоємцем після смерті ОСОБА_2 за законом є він, як спадкоємець першої черги спадкування за законом. Дружина спадкодавця ОСОБА_3 від прийняття спадщини відмовилася заявою. При зверненні до нотаріальної контори з питання оформлення спадкових прав на майно після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 йому було відмовлено, в зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документа на вище зазначений житловий будинок.

Позивач в судове засідання не з`явився, в заяві до суду просив справу розглянути без його участі, позовні вимоги підтримав в повному обсязі.

Відповідач в судове засідання явку представника не забезпечила, в клопотанні до суду просили справу слухати без участі їх представника та прийняти рішення за наявними матеріалами в справі, проти позовних вимог не заперечують.

Третя особа в судове засідання не з`явилась, в заяві до суду просила справу розглянути за її відсутності.

За таких обставин, суд розглядає справу за відсутності осіб, які беруть участь у справі, без здійснення фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть Серія НОМЕР_1 (а.с. 7).

Згідно свідоцтва про народження ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , вбачається, що його батьком записаний ОСОБА_2 (а.с. 8).

З Виписки з Погосподарської книги станом на 05.08.1992 року від 19.07.2023 року № 156, вбачається, що погосподарська книга № 10, особовий рахунок № НОМЕР_2 , адреса: АДРЕСА_2 , голова домогосподарства: ОСОБА_2 , відомості про членів домогосподарства: ОСОБА_2 голова господарства, ОСОБА_3 дружина (а.с.16).

Згідно розпорядження сільського голови с. Ісківці Ісковецької сільської ради Лохвицького району Полтавської області № 04 від 09.02.2016 "Про перейменування назви вулиць на території Ісковецької сільської ради Лохвицького району Полтавської області", вулиця "Комсомольська" перейменована на вулицю "Лугова" (а.с.17).

Державним нотаріусом Першої лохвицької державної нотаріальної контори постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 07.08.2023 року, відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на ім`я ОСОБА_1 на житловий будинок з допоміжними господарськими прибудовами в АДРЕСА_1 , в зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документа на вище зазначений житловий будинок (а.с.18).

Згідно свідоцтва про право на спадщину за законом від 09.09.2014 року, спадкоємцем зазначеного у цьому свідоцтві майна ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , є його син ОСОБА_1 , спадщина, на яку видано це свідоцтво, складається: з земельної ділянки розміром 3,110 га з кадастровим номером 5322682800:00:001:0226, наданої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Ісковецької сільської Ради, Лохвицького р-ну, Полтавської обл., що належить спадкодавцю на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серія ЯБ № 941100, виданого Лохвицькою районною державною адміністрацією 11.01.2006 року та зареєстрованого в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 010654500067. Оцінка спадкового майна становить 76 887,51 грн, що підтверджується Витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності та Витягом про реєстрацію в Спадковому реєстрі (а.с. 19-21).

З інформаційної довідки ТОВ "Експертне бюро "Рідний дім" від 20.07.2023 року № 896, на будинок садибного типу з господарськими будівлями та спорудами, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 , право власності в КП Лубенське МБТІ не зареєстроване, будинок складається з житлового будинку ("А-1"), загальна площа 61,4 кв.м, житлова площа 23,8 кв.м, сарай «Б», погріб «В», літня кухня «Г», колодязь «№1» (а.с.12).

Станом на 25.07.2023 ТОВ "Експертне бюро "Рідний дім" виготовлено відповідну технічну документацію на житловий будинок садибного типу, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_3 , при цьому зазначено, що всі будівлі та споруди побудовані в 1973-1978 роках, ринкова вартість об`єкту оцінки становить 11 580,06 грн (а.с. 9-11, 22-23).

На запит суду, державний нотаріус Першої лохвицької державної нотаріальної контори від 18.09.2023 надала відповідь на запит, інформаційну довідку зі СР (заповіти/спадкові договори), інформаційну довідку зі СР (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину), відповідно до яких встановлено, що до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 звернувся син спадкодавця ОСОБА_1 . Дружина спадкодавця ОСОБА_3 від прийняття спадщини відмовилась заявою. Спадкова справа заведена 13.09.2013 року за № 317/2013. Заповіт від імені спадкодавця не посвідчувався. 09.09.2014 року державним нотаріусом Першої лохвицької державної нотаріальної контори було видане свідоцтво про право на спадщину за законом на пайову земельну ділянку розміром 3,110 га розташовану на території Ісковецької сільської ради Лохвицького району Полтавської області на користь сина спадкодавця ОСОБА_1 .

Відповідно до ст. 2 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме

майно та їх обтяжень» державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обмежень - офіційне визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав

на нерухоме майно, обтяжень таких прав шляхом унесення відповідних відомостей до державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Згідно із ч. 4 ст. 3 зазначеного закону речові права на нерухоме майно та їх обтяження, що виникли до 01.01.2013р, визнаються дійсними за наявності однієї з таких умов: 1) реєстрація таких прав була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення; 2) на момент виникнення таких прав діяло законодавство, що не передбачало їх обов`язкової реєстрації.

Тобто право власності та інші речові права на нерухоме майно, набуті згідно з чинними нормативно-правовими актами до набрання чинності цим законом, визнаються державою.

Отже, право власності на збудоване до набрання чинності законом «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (03.08.2004) нерухоме майно набувається в порядку, який існував на час його будівництва, а не виникає у зв`язку зі здійсненням державної реєстрації права власності на нього в порядку, передбаченому цим законом, як офіційного визнання державою такого права, а не підставою його виникнення.

У відповідності до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, не заборонених законом.

Згідно ст. 1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

У відповідності до ч. 1 ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

У відповідності до ст. 392 ЦК України, яку суд вважає за необхідне застосувати до спірних правовідносин, як норму права, власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним

документа, який засвідчує його право власності, а спадкоємець, який прийняв спадщину, в розумінні ч. 1 ст. 1218 ЦК України, має право вимагати визнання за ним права власності на спадкове майно в судовому порядку.

Пунктом 23 Постанови Пленуму Верховного суду України «Про судову практику у справах про спадкування» від 30.05.2008 р. № 7 передбачено, що у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

За такихобставин,суд вважаєдоведеною туобставину,що ОСОБА_1 прийняв спадщинуза закономпісля смертісвого батька ОСОБА_2 , проте він позбавлений можливості оформити в нотаріуса свої спадкові права на житловий будинок, у зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документа.

Вказане підтверджується матеріалами зібраними у справі і не заперечується сторонами.

За таких обставин, суд вважає, що вимоги позивача є доведеними та обгрунтованими, такими, що грунтуються на законі, а отже підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст.10,12,13,18,81, 258, 259, 263-265, 352, 354, 355 ЦПК України, суд,

у х в а л и в :

Позов ОСОБА_1 доСенчанської сільськоїради Миргородськогорайону Полтавськоїобласті,третя особа:Перша Лохвицькадержавна нотаріальнаконтора провизнання прававласності нажитловий будинокз господарчимибудівлями таспорудами впорядку спадкуванняза законом задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_3 , в порядку спадкування за законом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 батька ОСОБА_2 , право власності на житловий будинок номер АДРЕСА_1 , що має наступні характеристики: загальна площа 61,4 кв.м, житлова площа 23,8 кв.м, позначений на плані літерою «А-1» з господарськими будівлями та спорудами: сарай «Б», погріб «В», літня кухня «Г», колодязь «№1».

Рішення судунабирає законноїсили післязакінчення строкуподання апеляційноїскарги всімаучасниками справи,якщо апеляційнускаргу небуло подано. У разі подання апеляційної

скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення в порядку передбаченому п.15.5) Перехідних положень ЦПК України.

Суддя Лохвицького

районного суду Л.Г.Цімбота

СудЛохвицький районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення25.10.2023
Оприлюднено27.10.2023
Номер документу114420588
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —538/1626/23

Рішення від 25.10.2023

Цивільне

Лохвицький районний суд Полтавської області

Цімбота Л. Г.

Ухвала від 05.10.2023

Цивільне

Лохвицький районний суд Полтавської області

Цімбота Л. Г.

Ухвала від 25.08.2023

Цивільне

Лохвицький районний суд Полтавської області

Цімбота Л. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні