Ухвала
від 25.10.2023 по справі 608/2682/23
ЧОРТКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Чортківський районний суд Тернопільської областіКопія

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 жовтня 2023 року Справа № 608/2682/23

Номер провадження2/608/843/2023

Чортківський районний суд Тернопільської області у складі:

головуючого судді Квятковської Л. Й.

з участю секретаря Маришевої Г. М.,

розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , за участі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, Білобожницької сільської ради Чортківського району Тернопільської області про позбавлення батьківських прав, -

ВСТАНОВИВ:

В серпні 2023 року позивач ОСОБА_1 до Чортківського районного суду з позовом до відповідача ОСОБА_2 , за участі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, Білобожницької сільської ради Чортківського району Тернопільської області про позбавлення батьківських прав.

Позовна заява підлягає направленню за підсудністю, виходячи з наступного.

Частиною 1 статті 27Цивільного процесуальногокодексу України встановлено, що позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

У відповідності до ч. 6 ст.187Цивільного процесуальногокодексу України у разі, якщо відповідачем у позовній заяві вказана фізична особа, яка не є суб`єктом підприємницької діяльності, суд не пізніше двох днів з дня надходження позовної заяви до суду звертається до відповідного органу реєстрації місця перебування та місця проживання особи щодо надання інформації про зареєстроване місце проживання (перебування) такої фізичної особи.

Відповідно до ч. 9 ст.187ЦПК України якщо за результатами отриманої судом інформації буде встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суд надсилає справу за підсудністю в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу.

З матеріалівпозовної заявивбачається, що відповідачка зареєстрована по АДРЕСА_1 , а останнє відоме місце її проживання - с. Звиняч Чортківського району Тернопільської області.

Згідно відповіді №285858 від 24.10.2023 з Єдиного державного демографічного реєстру підтверджується, що ОСОБА_2 зареєстрована АДРЕСА_1 .

До утворення нового адміністративно-територіального устрою с. Медведівці було розташоване на території Бучацького району Тернопільської області.

Згідно пункту 3-1 розділу XII "Прикінцеві таперехідні положення"Закону України"Просудоустрій істатус суддів" до набрання чинності законом України щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв`язку з утворенням (ліквідацією) районів відповідні місцеві суди продовжують здійснювати свої повноваження у межах територіальної юрисдикції, визначеної до набрання чинності Постановою Верховної Ради України "Про утворення та ліквідацію районів" від 17 липня 2020 року № 807-IX, але не довше ніж один рік з дня припинення чи скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 "Провведення воєнного стану в Україні", затвердженого Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року № 2102-IX.

Згідно рішення Ради суддів України від 22.07.2020 року N 9рс-466/20-вих, адресованому головам місцевих та апеляційних загальних судів, зазначено, що до зміни системи судоустрою та приведення її у відповідність до нового адміністративно-територіального устрою шляхом утворення, реорганізації чи ліквідації судів, місцеві загальні суди продовжують здійснювати розгляд справ в межах раніше утворених районів та раніше визначеного адміністративно-територіального устрою.

Відповідно до статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 4 листопада 1950 року кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Європейський суд з прав людини у справі «Занд протиАвстрії» (Zandv.Austria) від 12 жовтня 1978 року вказав, що словосполучення «встановлений законом» поширюється не лише на правову основу самого існування «суду», але й на дотримання таким судом певних норм, які регулюють його діяльність. Поняття «суд, встановлений законом» у частині першій статті 6 Конвенції передбачає «усю організаційну структуру судів, включно з (...) питаннями, що належать до юрисдикції певних категорій судів (...).

Положеннями ст.31ЦПК України встановлено, що суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду. Передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Відповідно до ст.32ЦПК України спори між судами про підсудність не допускаються. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому статтею 31цього Кодексу повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

Оскільки відповідачка ОСОБА_2 зареєстрована на території колишнього Бучацького району Тернопільської області, Чортківський районний суд Тернопільської області не може вважатися «судом, встановленим законом» в розумінні ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Враховуючи наведене, суд вважає, що справу необхідно передати за підсудністю до Бучацького районного суду Тернопільської області.

Керуючись ст.ст. 27, 28, 31, 32, 187 Цивільного процесуального кодексу країни, суд, -

УХВАЛИВ:

Цивільну справу № 608/2682/23 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , за участі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, Білобожницької сільської ради Чортківського району Тернопільської області про позбавлення батьківських прав передати за підсудністю до Бучацького районного суду Тернопільської області.

Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги Тернопільському апеляційному суду протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання її копії.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя: (підпис) Л.Й. Квятковська

З оригіналом згідно

Ухвала набрала законної сили 25 жовтня 2023 року.

Оригінал ухвали знаходиться в Чортківському районному суді Тернопільської області в матеріалах справи №608/2682/23.

Головуючий суддя Л. Й. Квятковська

СудЧортківський районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення25.10.2023
Оприлюднено27.10.2023
Номер документу114424318
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —608/2682/23

Постанова від 23.04.2024

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Храпак Н. М.

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Храпак Н. М.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Тернопільський апеляційний суд

Храпак Н. М.

Рішення від 09.02.2024

Цивільне

Бучацький районний суд Тернопільської області

Тхорик І. І.

Рішення від 09.02.2024

Цивільне

Бучацький районний суд Тернопільської області

Тхорик І. І.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Бучацький районний суд Тернопільської області

Тхорик І. І.

Ухвала від 24.11.2023

Цивільне

Бучацький районний суд Тернопільської області

Тхорик І. І.

Ухвала від 25.10.2023

Цивільне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Квятковська Л. Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні