Ухвала
від 24.10.2023 по справі 140/19529/23
ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про передачу адміністративної справи за підсудністю

24 жовтня 2023 року ЛуцькСправа № 140/19529/23

Волинський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого-судді Андрусенко О. О.,

розглянувши в порядку письмового провадження з власної ініціативи питання про передачу адміністративної справи за підсудністю у справі за позовом Волинського обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю до Державного підприємства Львіввугілля в особі Відокремленого підрозділу Геологорозвідувальна експедиція Державного підприємства Львіввугілля про стягнення адміністративно-господарських санкцій та пені,

ВСТАНОВИВ:

Волинське обласне відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю звернулося з позовом до Відокремленого підрозділу Геологорозвідувальна експедиція Державного підприємства Львіввугілля про стягнення адміністративно-господарських санкцій в сумі 55614,65 грн та пені в сумі 3781,65 грн, а всього 59396,30 грн.

Ухвалою судді Волинського окружного адміністративного суду від 17.07.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у даній справі, ухвалено розгляд справи проводити за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи.

22.08.2023 на адресу суду від відповідача Відокремленого підрозділу Геологорозвідувальна експедиція Державного підприємства Львіввугілля надійшов відзив на позовну заяву, в якому останній просив відмовити у задоволенні позову, посилаючись на те, що відокремлений підрозділ юридичної особи не є окремим суб`єктом спірних правовідносин (лише в структурі юридичної особи) і вимоги законодавства щодо створення нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю і притягнення до відповідальності за його невиконання на нього не поширюються.

Ухвалою Волинського окружного адміністративного суду від 05.10.2023 позовну заяву, на підставі частини тринадцятої статті 171 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), було залишено без руху та встановлено позивачу п`ятиденний строк для усунення недоліків позовної заяви шляхом подання (надіслання) до суду нової редакції позовної заяви, визначивши в ній в якості відповідача суб`єкта, наділеного адміністративною процесуальною правосуб`єктністю, та докази надсилання відповідачу (належному) листом з описом вкладення копії такої позовної заяви та доданих до неї документів.

Ухвалою Волинського окружного адміністративного суду від 23.10.2023 постановлено продовжити розгляд даної справи.

Так, 20.10.2023 позивач подав нову редакцію позовної заяви, визначивши в ній як відповідача Державне підприємство Львіввугілля в особі Відокремленого підрозділу Геологорозвідувальна експедиція Державного підприємства Львіввугілля, та просить стягнути з Державного підприємства Львіввугілля в особі Відокремленого підрозділу Геологорозвідувальна експедиція Державного підприємства Львіввугілля адміністративно-господарські санкції в сумі 55614,65 грн та пеню в сумі 3781,65 грн, а всього 59396,30 грн.

Відповідно до частини п`ятої статті 29 КАС України питання про передачу адміністративної справи, крім випадків, визначених пунктами 4-6 частини першої цієї статті, розглядається судом у порядку письмового провадження або, за ініціативою суду, в судовому засіданні.

Суд не визнає необхідним проводити судове засідання для розгляду питання про передачу адміністративної справи за підсудністю, а тому розгляд справи здійснено в порядку письмового провадження.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що настали обставини, які змінили територіальну підсудність даної справи, відтак її слід передати за підсудністю на розгляд іншого адміністративного суду з наступних підстав.

Відповідно до статті 1 КАС України встановлено, що даний Кодекс визначає юрисдикцію та повноваження адміністративних судів, встановлює порядок здійснення судочинства в адміністративних судах.

Судом встановлено, що Волинське обласне відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю звернулося в суд з даним позовом до Державного підприємства Львіввугілля (80001, Львівська область, Червоноградський район, місто Сокаль, вулиця Хмельницького Б., 26) в особі Відокремленого підрозділу Геологорозвідувальна експедиція Державного підприємства Львіввугілля (44700, Волинська область, місто Володимир, вулиця Устилузька, 19) про стягнення адміністративно-господарських санкцій в сумі 55614,65 грн та пені в сумі 3781,65 грн, а всього 59396,30 грн.

При цьому, з Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань вбачається, що Державне підприємство Львіввугілля (ідентифікаційний код юридичної особи 32323256) зареєстроване за адресою: Україна, 80001, Львівська область, Червоноградський район, місто Сокаль, вулиця Хмельницького Б., 26, відокремленим підрозділом якого є, зокрема: Відокремлений підрозділ Геологорозвідувальна експедиція.

Таким чином, Відокремлений підрозділ Геологорозвідувальна експедиція Державного підприємства Львіввугілля не є окремою юридичною особою, заснований як структурний підрозділ Державного підприємства Львіввугілля.

Частиною другою статті 26 КАС України визначено, що позови до юридичних осіб пред`являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Суд також враховує, що даний позов подано відповідно до пункту 5 частини першої статті 19 КАС України суб`єктом владних повноважень, якому надано право звернення до суду для вирішення публічно-правового спору і передбачене статтею 25 КАС України право вибору підсудності справи за вибором позивача в даному випадку не допускається.

Згідно з пунктом 3 частини першої статті 29 КАС України суд передає адміністративну справу на розгляд іншого адміністративного суду, якщо: після відкриття провадження у справі суд встановить, що справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Враховуючи, що те, що Державне підприємство Львіввугілля (ідентифікаційний код юридичної особи 32323256) зареєстроване за адресою: Україна, 80001, Львівська область, Червоноградський район, місто Сокаль, вулиця Хмельницького Б., 26, вирішення даного спору має здійснюватись Львівським окружним адміністративним судом.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку про передачу адміністративної справи на розгляд Львівського окружного адміністративного суду за територіальною юрисдикцією (підсудністю).

Відповідно до частин шостої та восьмої статті 29 КАС України питання про передачу адміністративної справи, крім випадку, визначеного пунктами 4 - 6 частини першої цієї статті, суд вирішує ухвалою. Ухвалу про передачу адміністративної справи з одного адміністративного суду до іншого може бути оскаржено.

Передача адміністративної справи з одного суду до іншого на підставі відповідної ухвали, яка підлягає оскарженню, здійснюється не пізніше наступного дня після закінчення строку на оскарження такої ухвали, а в разі подання апеляційної скарги - після залишення її без задоволення.

Згідно із статтею 30 КАС України спори між адміністративними судами щодо підсудності не допускаються.

Адміністративна справа, передана з одного адміністративного суду до іншого в порядку, встановленому статтею 29 КАС України, повинна бути прийнята до провадження адміністративним судом, до якого вона надіслана.

Керуючись статтями 26, 29, 248, 256 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

Адміністративну справу №140/19529/23 за позовом Волинського обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю до Державного підприємства Львіввугілля в особі Відокремленого підрозділу Геологорозвідувальна експедиція Державного підприємства Львіввугілля про стягнення адміністративно-господарських санкцій та пені передати за підсудністю до Львівського окружного адміністративного суду.

Копію ухвали надіслати сторонам.

Ухвала набирає законної сили в порядку та строки, визначені статтею 256 КАС України, та може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Восьмого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Суддя О. О. Андрусенко

Дата ухвалення рішення24.10.2023
Оприлюднено27.10.2023
Номер документу114425988
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення адміністративно-господарських санкцій та пені

Судовий реєстр по справі —140/19529/23

Ухвала від 20.11.2023

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Потабенко Варвара Анатоліївна

Ухвала від 24.10.2023

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Андрусенко Оксана Орестівна

Ухвала від 23.10.2023

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Андрусенко Оксана Орестівна

Ухвала від 05.10.2023

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Андрусенко Оксана Орестівна

Ухвала від 17.07.2023

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Андрусенко Оксана Орестівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні