Рішення
від 25.10.2023 по справі 384/596/23
ВІЛЬШАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

№ 384/596/23

№пр. 2/384/204/2023

25 жовтня 2023 року смт. Вільшанка

Вільшанський районний суд

Кіровоградської області

в складі:

головуючого судді Сорокіної О.О.,

з участю секретаря судового засідання Рябова М.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні у залі суду в смт. Вільшанка цивільну справу за позовом адвоката Оніщука Володимира Івановича, який діє в інтересах ОСОБА_1 , до Вільшанської селищної ради Голованівського району Кіровоградської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

в с т а н о в и в:

Адвокат Оніщук Володимир Іванович звернувся до суду в інтересах ОСОБА_1 з позовом до Вільшанської селищної ради Голованівського району Кіровоградської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько позивача ОСОБА_2 . Відповідно до чинного законодавства він є спадкоємцем першої черги спадкування за законом. 08 серпня 2023 року позивач звернувся до приватного нотаріуса Голованівського районного нотаріального округу Ткачової Ю.О. з питанням оформлення спадкових прав після смерті ОСОБА_2 . На вищевказане звернення позивач отримав лист-роз`яснення, в якому йдеться про те, що ним пропущено строк на подання заяви про прийняття спадщини, для поновлення якого йому запропоновано звернутися до суду. Позивач вважає, що ним було пропущено шестимісячний строк для звернення до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини з об`єктивних причин. Так, причиною пропуску строку є те, що позивач 03 березня 2022 року був призваний на військову службу до лав ЗСУ по мобілізації, яку проходить дотепер.Тому позивачне мавможливості особистозвернутися донотаріуса іззаявою проприйняття спадщинив межахстроку,визначеного законодавством.У зв`язкуз наведенимпросить визначитийому додатковийстрок тривалістютри місяці,необхідний дляподачі заявипро прийняттяспадщини,що відкриласьпісля смерті ОСОБА_2 ,який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою Вільшанського районного суду Кіровоградської області від 14 вересня 2023 року прийнято до розгляду, відкрито провадження у вказаній справі та призначено підготовче засідання на 25 жовтня 2023 року.

Позивач у підготовче засідання не з`явився, подав до суду заяву, в якій просив розгляд справи проводити у його відсутність, позовні вимоги підтримує у повному обсязі, просить їх задовольнити.

Представник відповідача у підготовче судове засідання не з`явився, подав до суду заяву, в якій просить справу слухати у відсутність представника Вільшанської селищної ради, позовні вимоги визнає в повному обсязі, не заперечує проти їх задоволення.

У зв`язкуз неявкоюв судовезасідання всіхучасників справи,відповідно доч.2ст.247ЦПК України,фіксування судовогопроцесу задопомогою звукозаписувальноготехнічного засобуне здійснюється.

Відповідно до ч. ч. 3, 4 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем. Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення, зокрема, у разі визнання позову проводиться в порядку, встановленому статтями 206, 207 цього Кодексу.

Згідно з ч. 1 ст. 206 ЦПК України відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Суд, дослідивши матеріали справи у їх сукупності, всебічно та повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позовна заява, об`єктивно оцінивши докази, що мають істотне значення для її розгляду і вирішення по суті, дійшов наступного висновку.

Відповідно до частини першої статті 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Статтею 1217 ЦК визначено, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно з ч.ч. 1, 2 ст.1220 ЦК України, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Відповідно до ст.1222 ЦК України, спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Положеннями ч.1 ст. 1270 ЦК України передбачено, що для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Згідно зі ст. 1269 ЦК України, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до ч. 3 ст. 1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви на прийняття спадщини.

За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, які пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Правила частини третьої ст. 1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини визнані судом поважними.

Законодавство не встановлює конкретний перелік поважних причин пропуску строку на подачу заяви про прийняття спадщини та такі причини оцінюються судом на власний розсуд, в кожному конкретному випадку та з урахуванням усіх обставин справи. Головною ознакою поважних причин є те, що вони роблять своєчасне звернення із заявою про прийняття спадщини неможливим.

Вирішуючи питання про визначення додаткового строку, відповідно до п. 24 (абзац шостий) постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30.05.2008 року «Про судову практику у справах про спадкування», суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини.

Судом встановлено, що відповідно до копії Державного акту на право приватної власності на землю серії Р3 №429481, виданого Вільшанською районною державною адміністрацією Кіровоградської області 25 липня 2002 року, ОСОБА_2 була передана у приватну власність земельна ділянка площею 5,90 га. для ведення товарного сільсько-господарського виробництва, кадастровий номер 3524380800:02:000:0053, розташована на території Добрянської сільської ради Вільшанського району Кіровоградської області (а.с.13).

Згідно з копією державного акту на право власності на земельну ділянку серії КР №038079, виданого Вільшанською районною державною адміністрацією Кіровоградської області 19 листопада 2010 року, ОСОБА_2 є власником земельної ділянки площею 5,75 га., цільове призначення - ведення товарного сільсько-господарського виробництва, кадастровий номер 3524380800:02:000:0056, розташованої на території Добрянської сільської ради Вільшанського району Кіровоградської області (а.с.14).

ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Добрянка Голованівського району Кіровоградської області, про що свідчить копія свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого 25 квітня 2022 року Вільшанським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Голованівському районі Кіровоградської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) (а.с.10).

Відповідно до копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Добрянка Вільшанського району Кіровоградської області, батьками у вказаному свідоцтві зазначені ОСОБА_2 та ОСОБА_3 (а.с.9).

Згідно з копією листа приватного нотаріуса Голованівського районного нотаріального округу Ю.О. Ткачової від 08.08.2023 за №204/01-16, позивачу запропоновано звернутися до суду для подовження строку на прийняття спадщини, яка залишилась після смерті ОСОБА_2 , 1940 року народження, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , оскільки позивач пропустив строк для прийняття спадщини (а.с.12).

Відповідно до копії витягу зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) від 08.08.2023 за №73502891, після смерті ОСОБА_2 спадкова справа не заведена (а.с.11).

Згідно з копією військового квитка НОМЕР_3 , виданого Вільшанським районним військовим комісаріатом 22 травня 1986 року, ОСОБА_1 призваний по мобілізації на підставі Указу Президента України №69/2022 від 24.02.2022 (а.с.15-16).

Враховуючи викладене суд дійшов висновку, що зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність достатніх підстав для задоволення позовних вимог, оскільки поважною причиною пропуску строку для прийняття спадщини позивачем, на переконання суду, є його перебування на військовій службі в лавах ЗСУ. Разом з цим суд враховує те, що відповідач визнав позов в повному обсязі і визнання позову не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

З огляду на викладене суд вважає за доцільне визначити позивачеві додатковий строк тривалістю тримісяці для подання ним заяви про прийняття спадщини, що залишилась після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Добрянка Голованівського району Кіровоградської області. Вказаний строк буде достатнім для подання позивачем заяви про прийняття спадщини.

Судові витрати сплачені позивачем при подачі позовної заяви до суду у розмірі 1073 грн. 60 коп., залишити по фактично понесеним.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 200, 259, 263-265, 268 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Позов адвоката ОніщукаВолодимира Івановича,який дієв інтересах ОСОБА_1 ,до Вільшанськоїселищної радиГолованівського районуКіровоградської областіпро визначеннядодаткового строкудля поданнязаяви проприйняття спадщини - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженцю с. Добрянка Вільшанського району Кіровоградської області, додатковий строктривалістю три місяці для подання ним заяви про прийняття спадщини, що залишилась після смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Добрянка Голованівського району Кіровоградської області.

Перебіг строку починається після набрання рішенням законної сили.

Судові витратизалишити пофактично понесеним.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Кропивницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відомості щодо учасників справи:

Позивач: ОСОБА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 , с. Добрянка Голованівського району Кіровоградської області.

Відповідач: Вільшанська селищна рада Голованівського району Кіровоградської області, ЄДРПОУ 04365595, вул. Центральна, 15, смт. Вільшанка Кіровоградської області.

Суддя О.О. Сорокіна

СудВільшанський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення25.10.2023
Оприлюднено27.10.2023
Номер документу114433802
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них

Судовий реєстр по справі —384/596/23

Рішення від 25.10.2023

Цивільне

Вільшанський районний суд Кіровоградської області

Сорокіна О. О.

Ухвала від 14.09.2023

Цивільне

Вільшанський районний суд Кіровоградської області

Сорокіна О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні