Рішення
від 26.10.2023 по справі 539/4613/23
ЛУБЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 539/4613/23

Провадження № 2-о/539/139/2023

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 жовтня 2023 року м. Лубни

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області у складі:

головуючого судді - Алтухової О.С.,

присяжних - Шаблі Л.І., Гордієнко Т.В.,

за участю секретаря - Павличенко О.А.,

заявника - ОСОБА_1 ,

законного представника неповнолітньої ОСОБА_2 - ОСОБА_3 ,

неповнолітньої - ОСОБА_2 ,

представника заінтересованої особи Служби у справах дітей виконавчого комітету Лубенської міської ради Полтавської області - Халанської Ю.В.,

розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Лубни Полтавської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи ОСОБА_3 , ОСОБА_2 , Служба у справах дітей виконавчого комітету Лубенської міської ради Лубенського району Полтавської області, Лубенський відділ ДРАЦС у Лубенському районі Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про усиновлення, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про усиновлення неповнолітньої ОСОБА_2 .

В обґрунтування заявлених вимог заявник зазначив, що 30.06.2022 року він зареєстрував шлюб з ОСОБА_4 , яка є матір`ю неповнолітньої дитини - ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Фактично однією сім`єю, вони проживають з 2020 року, спільно виховують та матеріально забезпечують дочку дружини. Між ним та донькою дружини склалися теплі батьківські відносини, дитина проявляє до нього любов та повагу, вважає його батьком і бажає носити його по батькові, а він виховує і продовжить виховувати її, як рідну.

Крім дочки дружини, вони мають спільну дочку ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_2 .

ОСОБА_2 проживає разом з ним, мамою та іншими членами їх родини за адресою: АДРЕСА_1 , де для виховання та розвитку дитини створені всі належні умови.

ОСОБА_2 він вважає рідною дочкою та усвідомлено прийняв рішення про її усиновлення, щоб бути їй батьком, виростити та виховати її, дати дівчинці все необхідне, любов, всебічну підтримку, для того, щоб вона зростала у люблячій повній сім`ї. Він впевнений, що здатний дати доньці належну освіту, поділитися своїм досвідом, бути прикладом для неї .

За роки спільного життя він замінив дитині батька, має змогу матеріально утримувати родину, оскільки має стабільний заробіток. У їх сім`ї панує взаємна повага, любов, теплі відносини, турбота один про одного.

Його дружина ОСОБА_3 не заперечує проти усиновлення ним її доньки, про що написала нотаріально посвідчену заяву.

Згоду на її усиновлення надала і неповнолітня ОСОБА_2 . Вона вважає його своїм батьком.

На підставі рішення Лубенського міськрайоннего суду Полтавської області від 26.06.2023 року справа №539/1642/23, яке набрало законної сили 28.07.2023 року, батька ОСОБА_2 - ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , відносно неї позбавлено батьківських прав.

До кримінальної відповідальності він не притягувався, не знятої чи не погашеної судимості станом на 30.08.2023 року не має, в розшуку не перебуває, що підтверджується довідкою департаменту інформатизації МВС України серій ВР №001436629.

Він ніколи не позбавлявся батьківських прав, не був усиновлювачем іншої дитини, не зловживає спиртними напоями та наркотичними засобами, фізично здоровий, показань для заборони бути усиновлювачем немає.

Просив суд постановити рішення, яким дозволити йому ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_4 , громадянину України, усиновити неповнолітню дитину ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка народилась у селі Березоточа, Лубенського району, Полтавської області, Україна.

Внести зміни в актовий запис цивільного стану про народження №06 на ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , складений 29.09.2006 року виконавчим комітетом Березотіцької сільської ради Лубенського району Полтавської області, в якому змінити по батькові дитини з « ІНФОРМАЦІЯ_11 » на « ІНФОРМАЦІЯ_11 » та записати усиновлювача батьком дитини, в графі "відомості про батька" вказати: батько - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , громадянин України; Місце проживання: АДРЕСА_2 , прізвище дитини, дату та місце народження залишити без змін.

В судовому засіданні заявник ОСОБА_1 заявлені вимоги підтримав, просив їх задовольнити, обґрунтовував заявлені вимоги обставинами, викладеними в заяві.

Заінтересована особа ОСОБА_3 заяву ОСОБА_1 підтримала, дала згоду на усиновлення її дочки ОСОБА_2 - ОСОБА_1 .

Представник заінтересованої особи Органу опіки та піклування в особі Служби у справах дітей виконкому Лубенської міської ради Полтавської області Халанська Ю.В. заяву підтримала, просила її задовольнити та зазначила, що заявники мають усі підстави для усиновлення, яке повністю відповідає інтересам малолітньої ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Представник заінтересованої особи Лубенського міськрайонного відділу ДРАЦС у Лубенському районі Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції в судове засідання не з`явилася, надіслала заяву про розгляд справи без участі представника відділу.

Неповнолітня ОСОБА_2 в судовому засіданні підтвердила свою згоду на її усиновлення.

Вислухавши заявника, представника заінтересованої особи, неповнолітню та її законного представника, дослідивши матеріали справи, суд вважає заявлені вимоги такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 207 Сімейного кодексу України усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченого ст. 282 цього Кодексу.

Усиновлення провадиться у найвищих інтересах дитини для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Відповідно до ч. 1 ст. 218 Сімейного кодексу України для усиновлення дитини потрібна її згода, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити.

У судовому засіданні встановлено, що заявник ОСОБА_1 , народився ІНФОРМАЦІЯ_5 в с.Березоточа Лубенського району Полтавської області, що підтверджується копією паспорта громадянина України серія НОМЕР_1 , виданого 27 червня 1996 року Лубенським МРВ УМВС України в Полтавській області. (а.с.9).

Відповідно до свідоцтва про шлюб серія НОМЕР_2 , виданого 30 червня 2022 року, ОСОБА_3 одружився з ОСОБА_10 - 30 червня 2022 року. (а.с.11).

Відповідно до Висновку про стан здоров`я особи від 31.08.2023, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , мешканець АДРЕСА_2 - є здоровим. (а.с.15).

Згідно Витягу з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості» № ВР-001436629 гр. ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженець АДРЕСА_2 на території України станом на 30.08.2023 до кримінальної відповідальності не притягувався, незнятої чи непогашеної судимості не має та в розшуку не перебуває. (а.с.16).

Згідно довідки про доходи, виданої 05 вересня 2023 року ІНФОРМАЦІЯ_12, ОСОБА_1 з 06 лютого 2023 року є кулеметником. (а.с.17).

Відповідно до свідоцтва про народження серія НОМЕР_3 , виданого 29 вересня 2006 року, ІНФОРМАЦІЯ_6 народилася ОСОБА_2 , батьком якої записаний ОСОБА_6 , а матір`ю - ОСОБА_11 . (а.с.18).

ОСОБА_3 , відповідно до нотаріально посвідченої заяви від 03 серпня 2023 року дала згоду на усиновлення її неповнолітньої доньки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , її чоловіком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 (а.с.22).

Неповнолітня ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 , відповідно до написаної нею заяви від 13.09.2023, не заперечує проти її усиновлення її вітчимом ОСОБА_1 . (а.с.23).

Згідно довідки №14-18/66/401 від 13.09.2023, виданої ЦНАП виконавчого комітету Лубенської міської ради Лубенського району Полтавської області, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , зареєстрована та проживає за адресою АДРЕСА_2 , та має наступний склад сім`ї: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 - чоловік, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 - дочка, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 - дочка, ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_9 - свекруха, ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_10 - дочка чоловіка. (а.с.25).

Рішенням Лубенського міськрайонного суду від 26 червня 2023 року задоволено позов неповнолітньої ОСОБА_2 , позбавлено батьківських прав ОСОБА_6 відносно його доньки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.25-26).

Згідно Інформації з державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 22.09.2016 року власником житлового будинку за адресою: АДРЕСА_2 є ОСОБА_1 . (а.с.28-29).

Згідно Акту обстеження умов проживання за адресою АДРЕСА_2 умови проживання задовільні, у будинку зроблений ремонт, чисто, затишно є необхідні меблі та побутова техніка. У дівчат ОСОБА_14 та ОСОБА_15 є окрема кімната в якій облаштовані спальні місця, місце для приготування уроків, є телевізор та ноутбук. (а.с.31).

Відповідно до Висновку органу опіки та піклування виконавчого комітету Лубенської міської ради про доцільність усиновлення дитини дружини та відповідність його інтересам дитини, усиновлення неповнолітньої ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 громадянином ОСОБА_1 , є доцільним та відповідає інтересам дитини. (а.с.32-33).

Стаття 207 Сімейного кодексу України визначає що усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченого статтею 282 цього Кодексу. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Згідно ст. 211 Сімейного кодексу України усиновителем дитини може бути повнолітня дієздатна особа. Усиновителем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менше як на п`ятнадцять років.

Відповідно до ст. 224 СК України суд, постановляючи рішення про усиновлення дитини, враховує обставини, що мають істотне значення, зокрема: стан здоров`я та матеріальне становище особи, яка бажає усиновити дитину, її сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини; мотиви, на підставі яких особа бажає усиновити дитину; мотиви того, чому другий із подружжя не бажає бути усиновлювачем, якщо лише один із подружжя подав заяву про усиновлення; взаємовідповідність особи, яка бажає усиновити дитину, та дитини, а також те, як довго ця особа опікується вже дитиною; особу дитини та стан її здоров`я; ставлення дитини до особи, яка бажає її усиновити.

При дотриманні всіх умов, встановлених цим Кодексом, здатності особи, яка бажає усиновити дитину, забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини суд постановляє рішення, яким оголошує цю особу усиновлювачем дитини.

Згідно ст. 225 СК України усиновлення вважається здійсненим у день набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

Стаття 314 ЦПК України передбачає за результатами розгляду заяви про усиновлення суд ухвалює рішення. Уразі задоволення заяви суд зазначає у резолютивній частині рішення про усиновлення дитини або повнолітньої особи заявником (заявниками). За клопотанням заявника (заявників) суд вирішує питання про зміну імені, прізвища та по батькові, дати і місця народження усиновленої дитини, про зміну імені, прізвища, по батькові усиновленої повнолітньої особи, про запис усиновлювачів батьками.

З урахуванням зазначених вище обставин та положень закону, дослідивши у відповідності до ст. 224 Сімейного кодексу України обставин по справі в цілому, враховуючи мотиви, на підставі яких заявник бажає усиновити дитину, суд дійшов висновку, що ОСОБА_1 за своїм матеріальним становищем, сімейним станом та умовами проживання, здатний забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя неповнолітньої ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та вважає за можливе задовольнити заяву про усиновлення дитини.

За статтею 7 Європейської конвенції про здійснення прав дітей - під час розгляду справ, що стосуються дитини, судовий орган діє швидко для уникнення будь-яких невиправданих зволікань, а швидке виконання прийнятих рішень повинно бути забезпечене відповідальною процедурою. У термінових випадках судовий орган при необхідності має повноваження приймати рішення, які підлягають негайному виконанню.

Згідно Закону України «Про ратифікацію Європейської конвенції про здійснення прав дітей» було ратифіковано Європейську конвенцію про здійснення прав дітей, вчинену 25 січня 1996 року у м. Страсбурзі та підписану від імені України 7 травня 1999 року, із статті 1 вбачається, що відповідно до пункту 4 статті 1 Конвенції Україна заявляє, що дія цієї Конвенції поширюється на розгляд судами справ, що стосується: усиновлення дитини; встановлення опіки, піклування над дитиною; визначення місця проживання дитини; позбавлення або оспорювання батьківських прав; інших питань про відносини між батьками та дитиною; будь-яких інших питань, що стосуються дитини особисто, а також питань її сім`ї (у тому числі її виховання, поновлення батьківських прав, управління її майном)».

Керуючись ст.ст. 259, 263-265, 268, 293-294, 310-314 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи ОСОБА_3 , ОСОБА_2 , Служба у справах дітей виконавчого комітету Лубенської міської ради Лубенського району Полтавської області, Лубенський відділ ДРАЦС у Лубенському районі Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про усиновлення - задовольнити.

Дозволити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , громадянину України, усиновити неповнолітню дитину ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку с. Березоточа, Лубенського району, Полтавської області, Україна.

Внести зміни в актовий запис цивільного стану про народження №06 на ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , складений 29.09.2006 року виконавчим комітетом Березотіцької сільської ради Лубенського району Полтавської області, в якому змінити по батькові дитини з « ІНФОРМАЦІЯ_11 » на « ІНФОРМАЦІЯ_11 » та записати усиновлювача батьком дитини, в графі "відомості про батька" вказати: батько - ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_4 , громадянин України; Місце проживання: АДРЕСА_2 .

Прізвище дитини, дату та місце народження залишити без змін.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення безпосередньо до Полтавського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

З інформацією щодо тексту судового рішення учасники справи можуть ознайомитися за веб-адресою Єдиного державного реєстру судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua.

Відомості про учасників справи згідно п. 4 ч. 5 ст.265 ЦПК України:

- заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_4 , проживає: АДРЕСА_2 ;

- заінтересована особа ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , проживає: АДРЕСА_2 ;

- заінтересована особа ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживає: АДРЕСА_2 .

- заінтересована особа Служба у справах дітей виконавчого комітету Лубенської міської ради Полтавської області, код ЄДРПОУ 04057439, адреса місця знаходження: 37500, Полтавська область, м.Лубни, вул. Ярослава Мудрого, 33;

- заінтересована особа Лубенський відділ ДРАЦС у Лубенському районі Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, місце знаходження: 37500, Полтавська область, м.Лубни, вул. Гагаріна, 20;

Повне судове рішення складено та підписано 26 жовтня 2023 року.

Суддя Лубенського

міськрайонного суду О.С. Алтухова

Присяжні Л.І.Шабля

Т.В.Гордієнко

Дата ухвалення рішення26.10.2023
Оприлюднено30.10.2023
Номер документу114441085
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про усиновлення, з них: усиновлення громадянами України, що проживають на території України

Судовий реєстр по справі —539/4613/23

Рішення від 26.10.2023

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Алтухова О. С.

Ухвала від 05.10.2023

Цивільне

Лубенський міськрайонний суд Полтавської області

Алтухова О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні