Постанова
від 16.11.2007 по справі 10/7472-а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

10/7472-А

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, Майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98

          


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

"16" листопада 2007 р.                                                            Справа №10/7472-А

за позовом  Заступника прокурора м. Хмельницького в інтересах держави в особі Регіонального управління Департаменту з питань адміністрування акцизного збору і контролю за виробництвом та обігом підакцизних товарів ДПА України у Хмельницькій області м. Хмельницький  

до Чорноострівського торгово-закупівельного виробничого підприємства смт. Чорний Острів Хмельницького району

про стягнення штрафних санкцій в розмірі 5100 грн.

Суддя                      Секретар судового засідання

Представники :

від позивача:                   Сімогук Л.М. –за довіреністю №903/32 від 11.07.2007р.

від відповідача:              Бузецька В.О. –директор підприємства  

за участю                     прокурора відділу прокуратури Хмельницької області –Шкадько В.В.    

Постанова приймається 16.11.2007р., оскільки в судовому засіданні оголошувалась перерва.  

Суть спору :

Прокурор в інтересах позивача звернувся до суду з позовом про стягнення з відповідача 5100 грн. штрафних санкцій, застосованих на підставі рішення №220009 від 23.08.2007р. згідно ст.17 Закону України “Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового і плодового, алкогольних напоїв і тютюнових виробів” від 19.12.1995р. №481/95-ВР (із змінами і доповненнями) за безліцензійну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами. Зазначає, що вказане порушення виявлене  в ході перевірки, за результатами якої складено акт №220023 від 17.08.2007р.  

Відповідач письмових заперечень щодо позовних вимог не надав, проте повноважний представник в судовому засіданні зазначив, що дійсно під час перевірки були зафіксовані порушення Закону України „Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового і плодового, алкогольних напоїв і тютюнових виробів” , які зафіксовані актом перевірки.

          Розглядом поданих матеріалів справи встановлено наступне:

          Працівниками податкового органу проведена перевірка господарської одиниці –магазину, розташованого за адресою: Хмельницький район с.Осташки, що належить Чорноострівському торгово-закупівельному виробничому підприємству смт. Чорний Острів, за наслідками якої складено акт перевірки №220023 від 17.08.2007р.       

          В акті перевірки зафіксовано, що в магазині (Хмельницький район с. Осташки) здійснювалась роздрібна торгівля алкогольними напоями та тютюновими виробами без наявності відповідних ліцензій на здійснення торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, а саме: реалізовано 2 пляшки пива „Проскурівське” по ціні 2,50 грн. за пляшку, 1 пляшки горілки „Офіцерська” по ціні 11,0 грн., 1 пачку сигарет „Бонд” по ціні 2,20 грн., а також реалізовано 2 жувальні гумки, що імітують тютюнові вироби, по ціні 0,25 грн. за штуку, всього реалізовано товару на загальну суму 18,70 грн., чим порушено вимоги ст.ст. 15, 153 Закону України „Про державне регулювання виробництва та обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів”.

          На підставі вищевказаного акту перевірки за порушення відповідачем вимог Закону України „Про державне регулювання виробництва та обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів”, відповідно до абз. 5, 8 ч. 2 ст.17 вказаного Закону, начальником регіонального управління департаменту ДПА у Хмельницькій області прийнято рішення №220009 від 23.08.2007р. про застосування до відповідача фінансових санкцій в розмірі 5100 грн.,  з відміткою про одержання вказаного рішення відповідачем 23.08.2007р.

          Оскільки відповідач в добровільному порядку суму штрафних санкцій не сплатив, тому прокурором в інтересах позивача подано позов про стягнення з відповідача 5100 грн. штрафних санкцій.          

Досліджуючи надані докази, фактичні обставини справи, пояснення позивача до уваги приймається  наступне.

Статтею 15 Закону України “Про  державне регулювання  виробництва  і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів” №481/95-ВР від 19.12.1995р., визначено, що роздрібна торгівля алкогольними напоями або тютюновими виробами може здійснюватися суб'єктами підприємницької діяльності всіх форм власності,  у тому числі її виробниками,  за наявності у них ліцензій.

Згідно ст.22 Закону України „Про ліцензування певних видів підприємницької діяльності” до суб'єктів господарювання за провадження господарської діяльності без ліцензії застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів в розмірах, встановлених законом. Зазначені штрафи спрямовуються до Державного бюджету України. Рішення про стягнення штрафів приймається органом, на який згідно з чинним законодавством покладено функції контролю за наявністю ліцензій.   

Крім того, статтею 153 вказаного Закону встановлені обмеження щодо продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів, відповідно до якої забороняється продаж товарів дитячого асортименту, які імітують тютюнові вироби.

Згідно ст.17 Закону України “Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів” за порушення норм цього Закону щодо виробництва і торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим, спиртом-сирцем виноградним, спиртом-сирцем плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами посадові особи і громадяни притягаються до відповідальності згідно з чинним законодавством.

До суб'єктів підприємницької діяльності у разі оптової (включаючи імпорт та експорт) і роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами без наявності ліцензій застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів  - 200 відсотків вартості отриманої партії товару, але не менше 1700 гривень. За порушення вимог статті 153 цього Закону застосовується штраф в розмірі 1700 гривень,

Зазначені штрафи спрямовуються до бюджету згідно з чинним законодавством.

Рішення про стягнення штрафів, передбачених частиною другою цієї статті, приймаються органом, який видав ліцензію на право виробництва і торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим, спиртом-сирцем виноградним, спиртом-сирцем плодовим, алкогольними напоями і тютюновими виробами, та іншими органами виконавчої влади у межах їх компетенції визначеної законами України.

          Як вбачається з матеріалів справи, в ході проведення перевірки встановлено та зафіксовано в акті перевірки  здійснення відповідачем торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами без відповідних ліцензій, а саме: реалізовано 2 пляшки пива „Проскурівське” по ціні 2,50 грн. за пляшку, 1пляшки  горілки „Офіцерська” по ціні 11,0 грн., 1 пачку сигарет „Бонд” по ціні 2,20 грн., а також реалізовано 2 жувальні гумки, що імітують тютюнові вироби, по ціні 0,25 грн. за штуку, про що продавцем виписано розрахункову квитанцію КДАА №126326 від 17.08.2007р..При цьому акт перевірки підписано без заперечень та зауважень, встановлені порушення підтвердженні поясненнями продавця.

          На підставі акта перевірки , позивачем винесено рішення №220009 від 23.08.2007р.  про застосування 5100 грн. штрафних санкцій за виявлені порушення.

Судом зважається на те, що викладені в акті перевірки факти порушень відповідачем не спростовані, а рішення про застосування штрафних санкцій у визначеному законом порядку не оскаржене та не скасоване, доказів про сплату 5100 грн. штрафних санкцій суду не подано.

Враховуючи вищенаведене, позовні вимоги обґрунтовані, підтвердженні матеріалами справи та підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст.6, 14, 71, 86, 94, 104, 158-163, 167, 254-259, п.п.3,6-7 Розділу 7 „Прикінцеві та перехідні положення” Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

           Позов заступника прокурора м. Хмельницького в інтересах держави в особі Регіонального управління Департаменту контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів Державної податкової адміністрації України у Хмельницькій області м. Хмельницький до Чорноострівського торгово-закупівельного виробничого підприємства смт. Чорний Острів про стягнення штрафних санкцій в розмірі 5100 грн. задоволити.

                 Стягнути з Чорноострівського торгово-закупівельного виробничого підприємства Хмельницький район смт. Чорний Острів (код ЄДРПОУ 01786847) на користь Регіонального управління Департаменту контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів Державної податкової адміністрації України у Хмельницькій області м. Хмельницький, вул. Свободи,70 (код ЄДРПОУ 23565225) 5100 грн. (п'ять тисяч сто гривень 00 коп.) штрафних санкцій.  

          

               Згідно ст.ст. 185-186 КАСУ сторони та інші особи, які беруть участь у справі, мають право оскаржити в апеляційному порядку Постанову повністю або частково. Заява про апеляційне оскарження подається протягом 10 днів з дня проголошення, апеляційна скарга подається протягом 20 днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Подаються до Львівського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції.

Згідно ст. 254 КАСУ Постанова, якщо інше не встановлено КАСУ, набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, постанова або ухвала суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.  

Суддя                                                                                          

Віддрук. 5 прим. :

1 - до справи,

2 - позивачу,

3 - відповідачу.

4,5-в прокуратуру

СудГосподарський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення16.11.2007
Оприлюднено27.11.2007
Номер документу1144488
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/7472-а

Постанова від 16.11.2007

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Виноградова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні