Ухвала
від 26.10.2023 по справі 904/3291/23
ЦЕНТРАЛЬНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЦЕНТРАЛЬНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

У Х В А Л А

26.10.2023 м.Дніпро Справа № 904/3291/23

Центральний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючий суддя:Іванов О.Г. (доповідач)

судді:Паруснікова Ю.Б., Верхогляд Т.А.,

перевіривши матеріали апеляційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговельно-виробнича компанія "ЛЕГІОН" на рішення Господарського суду Дніпропетровської області від 30.08.2023 (суддя Манько Г.В., повний текст якого підписаний 04.09.2023) у справі №904/3291/23

За позовом Акціонерного товариства комерційний банк "ПРИВАТБАНК" м. Київ

до відповідача-1: Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговельно-виробнича компанія "ЛЕГІОН" м. Дніпро

відповідача-2: ОСОБА_1 м. Дніпро

про стягнення заборгованості 52147 грн. 98 коп. -

ВСТАНОВИВ:

У червні 2023 року Акціонерне товариство комерційний банк "Приватбанк" звернулось до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом про солідарне стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговельно-виробнича компанія "ЛЕГІОН" та ОСОБА_1 заборгованості за кредитним договором № 37912463-КД-1 від 25.01.2021, в розмірі 52147.98 грн. (46629.43 грн. - заборгованість за кредитом; 5518.55 грн. - заборгованість по процентам за користування кредитом) та судових витрат у справі.

Позовні вимоги мотивовано неналежним виконанням відповідачем-1 своїх зобов`язань зі вчасного повернення кредитних коштів за кредитним договором № 37912463-КД-1 від 25.01.2021, наявністю договору поруки № 37912463-КД-1 від 27.01.2021, укладеного позивачем з відпоідачем-2, за яким останній поручився за виконання кредитних зобов`язань відповідачем-1.

Рішенням Господарського суду Дніпропетровської області від 30.08.2023 у справі №904/3291/23 позов задоволено повністю.

Стягнуто солідарно з Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговельно-виробнича компанія "ЛЕГІОН" та ОСОБА_1 м. Дніпро на користь Акціонерного товариства комерційний банк "ПРИВАТБАНК" 46 629,43 грн. - заборгованість за кредитом; 5 518,55 грн. - заборгованість по процентам за користування кредитом, судовий збір 2 684 грн.

Не погодившись із зазначеним рішенням, до Центрального апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою звернулось Товариство з обмеженою відповідальністю "Торговельно-виробнича компанія "ЛЕГІОН", в якій просить скасувати оскаржуване рішення повністю та ухвалити нове, яким у задоволенні позовних вимог відмовити.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 25.09.2023 для розгляду справи визначена колегія суддів у складі: головуючого судді Іванова О.Г. (доповідач), судді Парусніков Ю.Б., Верхогляд Т.А.

З огляду на відсутність в суді апеляційної інстанції матеріалів справи на час надходження скарги, ухвалою суду від 27.09.2023 здійснено запит матеріалів справи №904/3291/23 із Господарського суду Дніпропетровської області та відкладено вирішення питання про рух апеляційної скарги до надходження матеріалів справи до суду апеляційної інстанції.

04.10.2023 матеріали справи №904/3291/23 надійшли до суду апеляційної інстанції.

Ухвалою Центрального апеляційного господарського суду від 04.10.2023 (головуючий суддя, доповідач Іванов О.Г.) апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговельно-виробнича компанія "ЛЕГІОН" залишено без руху. Апелянту наданий строк для усунення недоліків апеляційної скарги відповідно до ст. 258 Господарського процесуального кодексу України, а саме: подання доказів оплати судового збору у встановленому законом порядку і розмірі (4026,00 грн), подання доказів направлення копії скарги позивачу і відповідачу-2 листом з описом вкладення.

Копія ухвали Центрального апеляційного господарського суду від 04.10.2023 надіслана 05.10.2023 на юридичну адресу апелянта, яка міститься у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань та зазначена ним самим в апеляційній скарзі: 49000, м. Дніпро, вул. Андрія Фабра, буд.4, корп. ЛИТ.В-4, прим. 27-28, та на момент постановлення ухвали вказане повідомлення (або повернення) до суду не повернулось.

23.10.2023 до суду апеляційної інстанції від Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговельно-виробнича компанія "ЛЕГІОН" надійшла заява про відкликання апеляційної скарги за підписом директора підприємства Шепелєва Є.М., у якій з посиланням на ч.3 ст.266 ГПК України апелянт просить прийняти та розглянути заяву про відкликання скарги, задовольнити її.

Ознайомившись з матеріалами апеляційної скарги та поданої заяви про відкликання скарги, апеляційний господарський суд вважає за необхідне повернути скаржнику апеляційну скаргу з огляду на наступне.

Частиною 1 ст.254 Господарського процесуального кодексу України визначено, що учасники справи, особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки, мають право подати апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції.

Згідно з ч.3 ст.266 ГПК України особа, яка подала апеляційну скаргу, має право відкликати її до постановлення ухвали про відкриття апеляційного провадження.

За приписами п.2 ч.5 ст.260 ГПК України апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається судом апеляційної інстанції також, якщо до постановлення ухвали про відкриття апеляційного провадження особа, яка подала скаргу, подала заяву про її відкликання.

Відповідно до частин 6, 7 ст.260 ГПК України питання про повернення апеляційної скарги суд апеляційної інстанції вирішує протягом п`яти днів з дня надходження апеляційної скарги або з дня закінчення строку на усунення недоліків. Про повернення апеляційної скарги постановляється ухвала, яка може бути оскаржена в касаційному порядку.

Судом апеляційної інстанції встановлено, що як апеляційну скаргу, так і заяву про її відкликання від імені Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговельно-виробнича компанія "ЛЕГІОН" підписано її директором Шепелєвим Євгеном Миколайовичем.

Згідно даних, розміщених у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, одним із засновників та директором апелянта Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговельно-виробнича компанія "ЛЕГІОН" значиться Шепелєв Євген Миколайович.

За приписами ч.1 ст.62 Господарського кодексу України підприємство - самостійний суб`єкт господарювання, створений компетентним органом державної влади або органом місцевого самоврядування, або іншими суб`єктами для задоволення суспільних та особистих потреб шляхом систематичного здійснення виробничої, науково-дослідної, торговельної, іншої господарської діяльності в порядку, передбаченому цим Кодексом та іншими законами.

Залежно від форм власності, передбачених законом, в Україні можуть діяти підприємства таких видів, зокрема, приватне підприємство, що діє на основі приватної власності громадян чи суб`єкта господарювання (юридичної особи) (ч.1 ст.63 ГК України).

Згідно з частинами 3, 5 ст.63 ГК України залежно від способу утворення (заснування) та формування статутного капіталу в Україні діють підприємства унітарні та корпоративні. Корпоративне підприємство утворюється, як правило, двома або більше засновниками за їх спільним рішенням (договором), діє на основі об`єднання майна та/або підприємницької чи трудової діяльності засновників (учасників), їх спільного управління справами, на основі корпоративних прав, у тому числі через органи, що ними створюються, участі засновників (учасників) у розподілі доходів та ризиків підприємства. Корпоративними є кооперативні підприємства, підприємства, що створюються у формі господарського товариства, а також інші підприємства, в тому числі засновані на приватній власності двох або більше осіб.

Відповідно до ч.1-5 ст.65 ГК України управління підприємством здійснюється відповідно до його установчих документів на основі поєднання прав власника щодо господарського використання свого майна і участі в управлінні трудового колективу. Власник здійснює свої права щодо управління підприємством безпосередньо або через уповноважені ним органи відповідно до статуту підприємства чи інших установчих документів. Для керівництва господарською діяльністю підприємства власник (власники) безпосередньо або через уповноважені органи чи наглядова рада такого підприємства (у разі її утворення) призначає (обирає) керівника підприємства, який є підзвітним власнику, його уповноваженому органу чи наглядовій раді. Керівник підприємства, головний бухгалтер, члени наглядової ради (у разі її утворення), виконавчого органу та інших органів управління підприємства відповідно до статуту є посадовими особами цього підприємства. Статутом підприємства посадовими особами можуть бути визнані й інші особи. У разі найму керівника підприємства з ним укладається договір (контракт), в якому визначаються строк найму, права, обов`язки і відповідальність керівника, умови його матеріального забезпечення, умови звільнення його з посади, інші умови найму за погодженням сторін. Керівник підприємства без доручення діє від імені підприємства, представляє його інтереси в органах державної влади і органах місцевого самоврядування, інших організаціях, у відносинах з юридичними особами та громадянами, формує адміністрацію підприємства і вирішує питання діяльності підприємства в межах та порядку, визначених установчими документами.

Згідно зі ст.50 Закону України "Про господарські товариства" Товариством з обмеженою відповідальністю визнається товариство, що має статутний капітал, розділений на частки, розмір яких визначається установчими документами.

За приписами ч.1 ст.58 Закону вищим органом товариства з обмеженою відповідальністю є загальні збори учасників. Вони складаються з учасників товариства або призначених ними представників.

Відповідно до ст.62 Закону у товаристві з обмеженою відповідальністю створюється виконавчий орган: колегіальний (дирекція) або одноособовий (директор). Дирекцію очолює генеральний директор. Членами виконавчого органу можуть бути також і особи, які не є учасниками товариства. Дирекція (директор) вирішує усі питання діяльності товариства, за винятком тих, що належать до виключної компетенції загальних зборів учасників. Загальні збори учасників товариства можуть винести рішення про передачу частини повноважень, що належать їм, до компетенції дирекції (директора). Дирекція (директор) підзвітна загальним зборам учасників і організує виконання їх рішень. Дирекція (директор) не вправі приймати рішення, обов`язкові для учасників товариства. Дирекція (директор) діє від імені товариства в межах, встановлених даним Законом та установчими документами. Генеральний директор має право без довіреності виконувати дії від імені товариства. Інші члени дирекції також можуть бути наділені цим правом. Генеральний директор (директор) не може бути одночасно головою загальних зборів учасників товариства.

Таким чином, документами наявними у справі, підтверджені повноваження Шепелєва Є.М., як директора (керівника) підприємства апелянта та останній в силу вимог закону може здійснювати юридично значимі дії від імені підприємства без доручення.

Наявності будь-яких обмежень щодо дій керівника відомості з ЄДР також не містять.

Оскільки нормами чинного законодавства скаржнику надано право на вчинення відповідної дії, заяву про відкликання апеляційної скарги підписано повноважним представником апелянта директором Шепелєвим Є.М., інший учасник процесу (позивач) не оскаржує вказаний процесуальний документ рішення від 30.08.2023, таким чином, суд вважає можливим прийняти заяву апелянта про відкликання апеляційної скарги та повернути вказану скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговельно-виробнича компанія "ЛЕГІОН" без розгляду.

Згідно з п.2 ч.1 ст.7 Закону України "Про судовий збір" сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі, зокрема, повернення заяви або скарги.

У випадках, установлених пунктом 1 частини першої цієї статті, судовий збір повертається в розмірі переплаченої суми; в інших випадках, установлених частиною першою цієї статті, - повністю (ч.2 ст.7 Закону).

З огляду на те, що скаржником судовий збір при зверненні зі скаргою сплачений не був, відтак, і не підлягає поверненню заявнику.

Керуючись статтями 234, 235, 254, 260, 266, 281 Господарського процесуального кодексу України, ст.7 Закону України "Про судовий збір", суд -

УХВАЛИВ:

Задовольнити Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговельно-виробнича компанія "ЛЕГІОН" про відкликання апеляційної скарги на рішення Господарського суду Дніпропетровської області від 30.08.2023 по справі №904/3291/23.

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговельно-виробнича компанія "ЛЕГІОН" (№б/н від 21.09.2023 на 4 аркушах) на рішення Господарського суду Дніпропетровської області від 30.08.2023 у справі № 904/3291/23 повернути скаржнику без розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена у касаційному порядку до Верховного Суду протягом двадцяти днів.

Головуючий суддя О.Г. Іванов

Суддя Т.А. Верхогляд

Суддя Ю.Б. Парусніков

Дата ухвалення рішення26.10.2023
Оприлюднено30.10.2023
Номер документу114451479
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості 52147 грн. 98 коп

Судовий реєстр по справі —904/3291/23

Судовий наказ від 30.10.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Судовий наказ від 30.10.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Ухвала від 26.10.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Іванов Олексій Геннадійович

Ухвала від 04.10.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Іванов Олексій Геннадійович

Ухвала від 27.09.2023

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Іванов Олексій Геннадійович

Рішення від 30.08.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Ухвала від 06.07.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Ухвала від 26.06.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні