Ухвала
від 19.10.2023 по справі 906/1108/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ



майдан Путятинський, 3/65, м. Житомир, 10002, тел. (0412) 48 16 20,

e-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, web: https://zt.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ 03499916

УХВАЛА

"19" жовтня 2023 р. м. Житомир Справа № 906/1108/19

Господарський суд Житомирської області у складі:

судді: Кудряшової Ю.В.

розглядаючи справу за позовом:

Товариства з обмеженою відповідальністю "Ліс-Альянс"

до МNT Wood Services Limited

про стягнення 11 099,32 Євро

за участю представників сторін:

від позивача: не прибув;

від відповідача: не прибув.

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до господарського суду Житомирської області з позовом до МNT Wood Services Limited про стягнення 11 099,32 Євро.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням укладеного між сторонами контракту № LA-0810 в частині проведення відповідачем розрахунку за поставлений позивачем товар.

Ухвалою Господарського суду Житомирської області від 25.11.2019 (суддя Маріщенко Л.О.) прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі; постановлено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження; призначено підготовче засідання.

Також слід відзначити, що в ході розгляду даної справи суд звертався з судовими дорученнями про надання правової допомоги до компетентного органу іноземної держави, органу Великобританії - The Senior Master For the attention of the Foreign Process Section Room E16 Royal Сourts of Justice Strand LONDON WC2A 2LL.

В послідуючому ухвалою суду від 01.12.2022 (суддя Маріщенко Л.О.) закрито підготовче провадження та призначено справу до розгляду по суті на 06.06.2023 о 10:00 год.

Згідно розпорядження керівника апарату суду у зв`язку з звільненням судді ОСОБА_1 у відставку здійснено повторний авторозподіл справи № 906/1108/19. Справу розподілено судді Кудряшовій Ю.В.

В послідуючому ухвалою Господарського суду Житомирської області від 17.04.2023 прийнято до свого провадження справу №903/1108/19; призначено справу № 906/1108/19 до судового розгляду по суті на 19.10.2023 об 11:00.

Господарським судом після отримання перекладу ухвали суду від 17.04.2023, пакет документів для вручення відповідачу скеровано до Компетентного органу Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії - Senior Master, Foreign Process Section Room E16 Royal Courts of Justice Strand London WC 2A2LL, проте відомостей щодо отримання відповідачем надісланих документів, судом не отримано.

Позивач в судове засідання уповноваженого представника не направив, про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином.

Відповідач в судове засідання уповноваженого представника не направив.

Судом встановлено, що відповідач у справі - МNT Wood Services Limited (Southgate Office Village Block A, 284 Chase Road, London, England, N14 6HF) є нерезидентом, а тому для належного повідомлення відповідача про розгляд справи судові документи відповідачу необхідно вручити через компетентний орган запитуваної Держави за місцезнаходженням відповідача.

Відповідно до ст. 365 ГПК України, іноземні особи мають такі самі процесуальні права та обов`язки, що і громадяни України та юридичні особи, створені за законодавством України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Частиною 1 ст. 367 ГПК України передбачено, що у разі якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно, зокрема, вручити документи на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Враховуючи, що відповідач не є резидентом України, а є резидентом Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії (United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland), слід зазначити, що до правовідносин по повідомленню іноземної сторони про розгляд справи, у якій вона виступає відповідачем (врученню судового доручення) необхідно застосовувати положення відповідно до Гаазької Конвенції про вручення за кордоном судових або позасудових документів у цивільних або комерційних справах від 15.11.1965, до якої приєднались і Сполучене Королівство Великої Британії і Північної Ірландії.

Оскільки відповідач - МNT Wood Services Limited є резидентом Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії, з метою належного вручення даної ухвали останньому, судові документи підлягають надісланню до Компетентного органу Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії, яким у розумінні ст. ст. 2, 6 та 18 Конвенції є Senior Master, Foreign Process Section (Room E16 Royal Courts of Justice Strand London WC2A2LL) (згідно з інформацією, розміщеної на офіційному веб-сайті Гаазької конференції з міжнародного приватного права http://www.hcch.net (states authorities details), для їх подальшого вручення відповідачу у справі. При цьому документи, що підлягають врученню відповідачу згідно з дорученням Господарського суду Житомирської області, слід складати та вручати в нотаріально засвідченому перекладі на англійську мову.

З огляду на зазначене, керуючись ч. 1 ст. 41 та п. 7 ч. 2 ст. 42 Господарського процесуального кодексу України, суд покладає на позивача обов`язок надати суду посвідчений нотаріально переклад на англійську мову у двох примірниках: прохання про вручення за кордоном судових та позасудових документів, підтвердження про вручення документа, короткого викладу документа, що підлягає врученню, а також ухвал про поновлення провадження у справі та відкладення розгляду справи від 19.10.2023.

Згідно з п. 2.2, ІІ розділу Наказу Міністерства юстиції України від 27.06.2008 № 1092/5/54 "Про затвердження Інструкції про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень", у разі надіслання судом України доручення для виконання за кордоном цивільна справа, у зв`язку з якою складається доручення, призначається до розгляду з урахуванням розумних строків пересилання документів та виконання направленого доручення за кордоном. У разі можливості судом України призначається дата наступного судового засідання, на яке може прибути особа, що викликається.

Суд також враховує, що відповідно до ч. 2 пункту b) статті 15 Конвенції, кожна договірна держава може заявити, що суддя, незалежно від положень частини першої цієї статті, може постановити рішення, навіть якщо не надійшло жодного підтвердження про вручення або безпосередню доставку, у разі, якщо виконані всі наступні умови, зокрема, з дати направлення документа сплинув термін, який суддя визначив як достатній для даної справи і який становить щонайменше шість місяців.

Відповідно до положень п. 4 ч. 1 ст. 228 Господарського процесуального кодексу України, суд може з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку звернення з судовим дорученням про надання правової допомоги або вручення виклику до суду чи інших документів до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

З вищенаведених підстав, суд вважає за необхідне відкласти розгляд справи по суті та зупинити провадження у справі до дня судового засідання.

Згідно з п. 10 ч. 3 ст. 2 ГПК України, одним із основних принципів господарського судочинства є розумність строків розгляду справи судом.

Положеннями ч. 4 ст. 11 ГПК України передбачено, що суд застосовує при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року і протоколи до неї, згоду на обов`язковість яких надано Верховною Радою України, та практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

За приписами ч. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ратифікованої Законом України від 17.07.1997, кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру.

Враховуючи необхідність реалізації конституційного принципу захисту прав і свобод людини і громадянина (ст. 55 Конституції України), суд вважає за необхідне здійснювати розгляд справи, керуючись, як ст.ст. 2, 15 ГПК України, так і положеннями вказаної Конвенції та конституційних засад, які мають найвищу юридичну силу (ст. 8 Конституції України).

Керуючись ст. 2, 11, 15, 120, 195, 216, 202, 234, 235 ГПК України, ст.ст. 3, 15 Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах 1965 року (Гаазькою конвенцію 1965 року), господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Відкласти розгляд справи по суті на "18" липня 2024 р. о 10:30 .

Визначити резервну дату розгляду справи по суті "17" жовтня 2024 р. о 10:30.

Судове засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Житомирської області, за адресою: м. Житомир, майдан Путятинський 3/65, в залі судових засідань № 412 .

2. Зобов`язати позивача у строк до 10.11.2024 надати до канцелярії Господарського суду Житомирської області, для подальшого направлення відповідному органу Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії, нотаріально засвідчений переклад на англійську мову у д в о х примірниках:

- ухвали Господарського суду Житомирської області про поновлення провадження у справі від 19.10.2023;

- даної ухвали Господарського суду Житомирської області від 19.10.2023;

- прохання про вручення документів та підтвердження про вручення і короткий виклад документів, що підлягають врученню (судові та позасудові документи).

3. Після надходження від позивача витребуваних документів, направити до компетентного органу Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії - Senior Master, Foreign Process Section Room E16 Royal Courts of Justice Strand London WC2A2LL: ухвали від 19.10.2023, прохання про вручення документів, підтвердження про вручення і короткий виклад документів, що підлягають врученню, перекладені на англійську мову (з нотаріальним засвідченням вірності перекладу) для вручення відповідачу в порядку, передбаченому Гаазькою Конвенцією про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах від 15.11.1965.

4. Витрати, пов`язані з перекладом документів та їх нотаріальним посвідченням покласти на позивача.

5. Повідомити сторони про судове засідання.

При направленні у засідання суду уповноважених представників сторін, останнім мати при собі відповідно до ст. 60 Господарського процесуального кодексу України документи, що підтверджують повноваження представників.

8. Зупинити провадження у справі до судового засідання 18.07.2024 у зв`язку із зверненням господарського суду із судовим дорученням до компетентного органу Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії, про вручення виклику до суду.

Ухвала набрала законної сили 24.10.2023 відповідно до ст. 235 Господарського процесуального кодексу України та, в частині зупинення провадження у справі, може бути оскаржена в порядку та строки, визначені ст.ст. 256, 257 Господарського процесуального кодексу України.

Ухвала суду підписана: 24.10.2023.

Суддя Кудряшова Ю.В.

Друк. :

1 - в справу

2 - позивачу (рек. з повід.)

3,4 - Senior Master, Foreign Process Section Room E16 Royal Courts of Justice Strand London WC2A2LL - (після здійснення перекладу) (рек.)

СудГосподарський суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення19.10.2023
Оприлюднено30.10.2023
Номер документу114451744
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —906/1108/19

Ухвала від 26.07.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кудряшова Ю.В.

Ухвала від 19.10.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кудряшова Ю.В.

Ухвала від 19.10.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кудряшова Ю.В.

Ухвала від 17.04.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кудряшова Ю.В.

Ухвала від 01.12.2022

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

Ухвала від 01.12.2022

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

Ухвала від 01.06.2022

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

Ухвала від 01.06.2022

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

Ухвала від 07.12.2021

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

Ухвала від 07.12.2021

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Маріщенко Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні