Ухвала
від 26.10.2023 по справі 927/1464/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

про відкриття провадження у справі

26 жовтня 2023 рокум. Чернігів справа № 927/1464/23

Господарський суд Чернігівської області у складі судді Моцьора В.В., перевіривши матеріали позовної заяви від 13.10.2023 №52-75-7732вих.23

за позовом: заступника керівника Ніжинської окружної прокуратури

вул. Овдіївська, 2, м.Ніжин, Чернігівська область, 16600; код ЄДРПОУ 02910114

в інтересах держави в особі:

позивача: Чернігівської обласної державної адміністрації

вул. Шевченка, 7, м. Чернігів, 14000; код ЄДРПОУ 00022674

до відповідача: Плисківської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області

вул. Незалежності, 33, с. Плиски, Ніжинський район, Чернігівська область, 16453,

код ЄРДПОУ 04414885,

e-mail: pliskirada@ukr.net

про усунення перешкод в користуванні земельною ділянкою

В С Т А Н О В И В:

Заступником керівника Ніжинської окружної прокуратури подано позов в інтересах держави в особі Чернігівської обласної державної адміністрації до Плисківської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області усунення перешкод власнику - державі в особі Чернігівської обласної державної адміністрації - у користуванні та розпорядженні земельною ділянкою площею 1,1443 га з кадастровим номером 7420886000:02:001:0147 шляхом:

- скасування державної реєстрації з одночасним припиненням права комунальної власності Плисківської сільської ради в Державному земельному кадастрі земельної ділянки площею 1,1443 га з кадастровим номером 7420886000:02:001:0147, яка була здійснена 18.08.2021 відділом у Лановецькому районі Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області;

-скасування державної реєстрації прав індексний номер №62875756 від 17.01.2022, номер запису про право власності №46185780 на земельну ділянку площею 1,1443 га з кадастровим номером 7420886000:02:001:0147, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 2557877874208;

-зобов`язати Плисківську сільську раду Ніжинського району Чернігівської області (код ЄДРПОУ 04414885) повернути земельну ділянку площею 1,1443 га з кадастровим номером 7420886000:02:001:0147 державі в особі Чернігівської обласної державної адміністрації.

Позовна заява відповідає вимогам, встановленим ст.162 Господарського процесуального кодексу України.

Підстави для її повернення або відмови у відкритті провадження у справі, встановлені Господарським процесуальним кодексом України, відсутні.

Перевіривши матеріали позовної заяви, суд дійшов висновку, що розгляд справи має проводитись за правилами загального позовного провадження.

У позовній заяві прокурор просить суд залучити до участі у справу у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача - Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації (вул. Коцюбинського, 70, м. Чернігів, 14000, код ЄДРПОУ 02231672).

В обґрунтування необхідності такого залучення прокурор вказує на те, що Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської облдержадміністрації, відповідно до своїх завдань, здійснює встановлює режим використання пам`яток місцевого значення, їх територій, зон охорони, веде облік, забезпечує захист об`єктів культурної спадщини, встановлені судом у ході розгляду справи обставини, висновки суду та можливе судове рішення про відмову в задоволенні цього позову може вплинути на права Департаменту щодо проведення науково-дослідних робіт, оскільки спричинить юридичні перепони для доступу до спірної земельної ділянки історико-культурного призначення та зумовить стан юридичної невизначеності щодо цільового призначення ділянки та форми власності.

Згідно зі ст. 50 ГПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає за необхідне залучити до участі у справі Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації (вул. Коцюбинського, 70, м. Чернігів, 14000, код ЄДРПОУ 02231672) в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача, оскільки прийняте за результатами вирішення даного спору судове рішення може вплинути на його права та обов`язки.

За таких обставин, клопотання прокурора про залучення до участі у справі Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача підлягає задоволенню.

У позовній заяві прокурором також заявлено клопотання про витребування у Головному управлінні Держгеокадастру у Чернігівській області оригіналу карти землекористування до проекту роздержавлення земель КСП «XXII партз`їзд» у 1993 р. території Плисківської сільської ради Ніжинського (колишнього Борзнянського) району.

У позові прокурор посилається на те, що карта землекористування до проекту роздержавлення земель КСП «XXII партз`їзд» у 1993 р. є важливим доказом у справі, оскільки підтверджує факт розташування на території Плисківської сільської ради пам`ятки археології місцевого значення курганна група ІІ-І тис. до н.е., охоронний № 2532-Чр. Оригінал карти знаходиться у ГУ Держгеокадастру у Чернігівській області. Згідно листа від 13.06.2022 ГУ Держгеокадастру у Чернігівській області було надано лише скановану копію графічної частини проекту роздержавлення земель колективного сільськогосподарського підприємства «Колос» с. Плиски 1993 року території Плисківської сільської ради Ніжинського (колишнього Борзнянського) району з відображенням меж земель історико-культурного призначення, охоронної зони курганної групи ІІ-І тис. до н.е. та меж земельної ділянки.

Суд вважає за необхідне відкласти розгляд клопотання прокурора про витребування доказів та розглянути його у підготовчому засіданні.

Керуючись ст.50, 165, 166, 176, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

3. Залучити до участі у справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації (вул. Коцюбинського, 70, м. Чернігів, 14000, код ЄДРПОУ 02231672).

4. Підготовче засідання призначити на 23 листопада 2023 року о 09:00. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Чернігівської області за адресою: проспект Миру 20, м. Чернігів, 14000, зал судових засідань № 305.

5. Відповідачу у строк не пізніше 15 календарних днів з дня вручення даної ухвали відповідно до ст. 165 Господарського процесуального кодексу України надати відзив на позовну заяву та докази, які підтверджують викладені у відзиві обставини, надіславши одночасно копії відзиву з доказами прокурору, позивачу та третій особі; докази такого направлення надати суду до початку судового засідання.

Попередити відповідача, що у разі ненадання відзиву у встановлений строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

6. Прокурору та позивачу у п`ятиденний строк з дня отримання відзиву подати до суду відповіді на відзив відповідно до ст. 166 Господарського процесуального кодексу України, надіславши одночасно копії даних відповідей на відзив відповідачу та іншим учасникам справи; докази такого направлення надати суду до початку судового засідання.

7. Третій особі відповідно до ст. 168 ГПК України у п`ятиденний строк з дня отримання ухвали про відкриття провадження у справі надати до суду письмові пояснення по предмету позовної заяви, у п`ятиденний строк з дня отримання відзиву на позов надати до суду письмові пояснення щодо відзиву на позов, надіславши одночасно копії даних пояснень прокурору, позивачу та відповідачу, а докази надсилання надати суду у встановлений судом строк для подання зазначених пояснень.

8. Відповідачу у п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив відповідно до ст. 167 Господарського процесуального кодексу України надати заперечення, в яких викласти свої пояснення, міркування, аргументи щодо наведених прокурором та позивачам у відповідях на відзив пояснень, міркувань та аргументів і мотиви їх визнання або відхилення; одночасно надіслати копії заперечень прокурору, позивачу та третій особі; докази такого направлення надати суду до початку судового засідання.

9. Запропонувати учасників справи направити у судове засідання своїх уповноважених представників.

При направленні в судове засідання уповноважених представників сторін, останнім мати при собі відповідно до ст.60 Господарського процесуального кодексу України документи, що підтверджують повноваження представників.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Повідомити учасників справи про можливість одержання інформації по справі зі сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://court.gov.ua/ або у Єдиному державному реєстрі судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua.

Повідомити відповідача, що відповідно до ст.6 Господарського процесуального кодексу України, в редакції станом на 18.10.2023, позовні та інші заяви, скарги та інші передбачені законом процесуальні документи, що подаються до господарського суду і можуть бути предметом судового розгляду, в порядку їх надходження підлягають обов`язковій реєстрації в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі в день надходження документів.

Адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами,в обов`язковому порядку.

У разі звернення до суду особою, яка зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не виконала свого обов`язку, документи такої особи будуть залишатися судом без руху, або повертатися, залежно від виду процесуального документа.

Зареєструвати електронний кабінет в ЄСІТС можна за посиланнямhttps://id.court.gov.ua.

Суддя В.В. Моцьор

СудГосподарський суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення26.10.2023
Оприлюднено30.10.2023
Номер документу114453848
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —927/1464/23

Судовий наказ від 09.04.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Судовий наказ від 09.04.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Рішення від 07.03.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Ухвала від 21.02.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Ухвала від 01.02.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Ухвала від 31.01.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Ухвала від 18.01.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Ухвала від 21.12.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Ухвала від 21.12.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

Ухвала від 23.11.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Моцьор В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні