Ухвала
від 26.10.2023 по справі 359/9671/19
БОРИСПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №359/9671/19

Провадження №2/359/69/2023

УХВАЛА

26 жовтня 2023 року Бориспільський міськрайонний суд Київської області у складі:

головуючого Борця Є.О.,

за участю секретаря судового засідання Шандар М.М.,

за участю представника позивача Мамирбаєва Є.В.,

розглядаючи в приміщенні суду у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справі за позовом ОСОБА_1 до Бориспільського управління Державної казначейської служби України Київської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Головне управління Державної фіскальної служби у Київській області, про стягнення майнової шкоди,

встановив:

Представник позивача ОСОБА_2 звернувся до суду з клопотанням та просить замінити первісного відповідача Бориспільське управління ДКСУ Київської області належним відповідачем ДКС України, а також залучити Бориспільське управління ДКСУ Київської області до участі у розгляді цивільної справи в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача.

Відповідно до ч.2 ст.48 ЦПК України позивачем і відповідачем можуть бути фізичні і юридичні особи, а також держава.

Згідно з ч.4 ст.58 ЦПК України держава, Автономна Республіка Крим, територіальна громада беруть участь у справі через відповідний орган державної влади, орган влади Автономної Республіки Крим, орган місцевого самоврядування відповідно до його компетенції, від імені якого діє його керівник, інша уповноважена особа відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим, органу місцевого самоврядування), або через представника.

Відповідно до ч.1 ст.53 ЦПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін.

Згідно з ч.5 ст.53 ЦПК України про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Як вбачається з диспозиції норм, викладених в ст.ст.1173, 1174 ЦК України, шкода, завдана фізичній особі діями органу державної влади або його посадовою особою, відшкодовується державою за рахунок Державного бюджету України. Зі змісту пп.2 та пп.3 п.4 Положення про Державну казначейську службу України, затверджену постановою КМУ №215 від 15 квітня 2015 року, ДКС України забезпечує казначейське обслуговування бюджетних коштів, а також здійснює безспірне списання коштів державного та місцевих бюджетів або боржників на підставі судових рішень. Ці обставини свідчать про те, що у спірних правовідносинах, пов`язаних з відшкодуванням майнової шкоди за рахунок Державного бюджету України, належним відповідачем є держава України, а законним представником відповідача ДКС України, а не Бориспільське управління ДКСУ Київської області.

З огляду на це суд вважає, що з метою відновлення процесуальної законності належить замінити Бориспільське управління ДКСУ Київської області на державу України та залучити ДКС України до участі у розгляді цивільної справи в якості законного представника відповідача.

Водночас, рішення суду про задоволення позову жодним чином не вплине на права та обов`язки Бориспільського управління ДКСУ Київської області. Ця обставина свідчить про відсутність підстав для залучення цієї установи до участі у розгляді цивільної справи в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача. Тому у задоволенні клопотання в частині цієї вимоги представнику позивача ОСОБА_2 слід відмовити.

Керуючись п.1 ч.1,ч.2 ст.258, ч.4 ст.259, ст.260 ЦПК України, суд

ухвалив:

Клопотання представника позивача ОСОБА_2 про заміну відповідача та залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача, задовольнити частково.

Замінити Бориспільське управління Державної казначейської служби України Київської області на державу Україну та залучити Державну казначейську службу України до участі у розгляді цивільної справи в якості особи, уповноваженої діяти від імені держави Україна.

У задоволенні клопотання в частині інших вимог відмовити.

Продовжити розгляд цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до держави України в особі Державної казначейської служби України, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Головне управління Державної фіскальної служби у Київській області, про стягнення майнової шкоди.

Ухвала суду не підлягає апеляційному оскарженню, набирає законної сили негайно після її проголошення.

Суддя

Бориспільського міськрайонного суду Є.О. Борець

СудБориспільський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення26.10.2023
Оприлюднено30.10.2023
Номер документу114455313
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди, з них

Судовий реєстр по справі —359/9671/19

Ухвала від 26.10.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Борець Є. О.

Ухвала від 05.04.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Борець Є. О.

Ухвала від 11.06.2021

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Борець Є. О.

Ухвала від 11.06.2021

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Борець Є. О.

Ухвала від 30.12.2020

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Борець Є. О.

Ухвала від 16.10.2019

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Борець Є. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні